Najlepiej ma Austria, poniewaz Bawaria zawsze ci pomoze w oblezeniu miasta. Grajac RON'em Rosjanie nie beda maszerowac 1/4 mapy aby zaatakowac Berlin... Taka glupota komputera :P
Wersja do druku
Najlepiej ma Austria, poniewaz Bawaria zawsze ci pomoze w oblezeniu miasta. Grajac RON'em Rosjanie nie beda maszerowac 1/4 mapy aby zaatakowac Berlin... Taka glupota komputera :P
Dokładnie
Gram Wielką Brytanią, podbiłem Paryż i mam nieazadowolenie sięgające -20 przy obydwu klasach. Gdy zwolnię prowincję z podatków niezadowolenie sięga -11-13. Jak zmniejszyć opór wobec najeźdźccy (chyba tak to się nazywa), bo co chwila mam listy z żądaniami i bunty.
Buduj budynki poprawiające zadowolenie mieszkańców(domy uciech).Utrzymuj duży garnizon w Paryżu najlepiej z dragonów.Pamiętaj że szkoły też obniżają zadowolenie.
jesli angolami podbiłeś Francje-i chcesz ją utrzymać to musisz protestantyzm wprowadzać.
Mam pewne pytania. Zamierzam sobie przez Steam zakupić elitarne jednostki wszelkiego typu (i West, i East i Amierica) oraz Warpath Campaign. Przeliczyłem już sobie, ile to będzie w PLN z tych Euro, ale wciąż mam pewne pytania.
Czy jeżeli to sobie kupię, to zatną się moje dotychczasowe zapisy stanów gier czy też nowości bezproblemowo się do nich wkleją? I jeszcze jedno: zamierzam to zrobić przez funkcję PaySafeCard. Cena łączna to 14,95 Euro, czyli około 62-63 zł. Czy jak kupię kody w złotówkach, to bezproblemowo zostaną one przeliczone przez Steam na Euro?
Z tym jest różnie.Grając W.Brytanią kampanię dokupiłem Elite Units of America.Mogłem rekrutować wszystkie jednostki dostępne w tym DLC oprócz jednej-Brunszwiccy dragoni.Spełniłem warunki(koszary w Anglii) i nie miałem możliwości rekrutować tej jednostki.Myślałem że to jakiś bug więc zburzyłem koszary i wybudowałem na nowo.I nic.Jak nie było tak nie ma.Musiałem zaczynać kampanię od nowa.Cytat:
Zamieszczone przez Cymberkaj
Edit.
W PaySafeCard zapewne masz możliwość zapłaty w złotówkach jak i euro.Przeliczy ci wg aktualnego kursu euro.
No cóż, i tak ja już kończę tą moją obecną kampanię i mam już 2/3 świata, więc w sumie nic się nie stanie-taka gra i tak jest już nudna :roll: . W każdym razie dzięki.
witam mam pytanie niedawno przesiadłem się z Medievala 2 na empire i mam pytanie jak zajmuje miasto to jest modyfikator porządku publicznego opór wobec okupanta można sobie z nim jakoś radzić sprawnie inny metodami niż wyłączenie z podatków i trzymanie duże garnizonu ??
Budowanie domów uciech, niszczenie akademii, podatki, nawracanie na swoją wiarę, garnizon, to chyba wszystko.
Nie bój się też buntów, bo w przeciwieństwie do poprzednich części, tutaj armia buntowników nie wypiera automatycznie z miasta, tylko pojawia się poza miastem i dopiero po kilku turach szturmuje miasto. Zdecydowanie najgorzej jest z buntami w zdobytych stolicach jakichś frakcji, ale w pomniejszych regionach aż tak drastycznego zadowolenia już na szczęście nie ma.
Witam. To mój pierwszy post na forum :)
To tak:
1.Czy w Empire można komuś zaproponawać coś w rodzaju unii? (Kiedy grałem Francją dostałem takie zadanie jeśli przyłącze ileś teranów to Luizjana do mnie dołączy)
2.Co daje protektorat? Oprócz tego, że trzeba dane państwo bronić to ono daje nam jakąś danine czy coś?
Witamy na forum :D
1. Można zawierać sojusze, a co do łączenia się to mogą tylko 3 kraje. Francja, Hiszpania i Anglia mają kolonie w Ameryce które są naszymi protektoratami. Dostajemy zadanie typu zajęcia kilku prowincji po czym protektorat się do nas dołącza.
2. Tak, daje 50 % dochodów i pomaga w wojnie, o ile się ruszą :lol:
Protektorat ZAWSZE musi nam pomóc w wojnie (o ile użyjemy opcję "Wezwij sojuszników")-inni sojusznicy mogą z sobie tylko znanych powodów czasem odmówić, ale protektorat nigdy.
Ogólnie dobrze jest robić protektoraty z tych państw, które raczej nieprędko uda nam się podbić-z oczywistych względów.
A ja jestem zdania że warto robić jak najwięcej protektoratów. Jest lepszy klimat i dodatkowo jak jakaś biedna prowincja jest stolicą państwa, to to państwo i tak jest w stanie wyciągnąć z niej jak najwięcej (chociażby lepszy pałac). Dochody z protektoratu mogą być wcale nie gorsze niż gdy sami posiadamy tę prowincję.
Czy da się zmniejszyć podatki (lub zwiększyć) tylko w danym regionie czy zwieksza się we w szystkich :?:
Regulujesz podatki tylko dla całego regionu tj.Ameryki,Europy i Indii.Każdy kontynent oddzielnie.
Mam pewne pytanie odnośnie dochodu. Co właściwie składa się na dochody "Inne"? Co prawda pisze, że zapłaty dyplomatyczne i zapłaty z protektoratów, ale "inne" dochody +3000 ma już na starcie każde państwo, nawet bez protektoratu. Ponadto dla testu porzuciłem pewien dotychczasowy protektorat-"inne dochody" w ogóle się nie zmieniły.
To w końcu co się na nie składa? To tylko taka startowa premia na zawsze i nic więcej? To gdzie w takim razie są w końcu opłaty z protektoratów? Może inaczej to sformułuję -czy one w ogóle są jakoś uwzględniane?
EDIT.
Przeprowadziłem jeszcze parę testów i już raczej wszystko jasne-to bug. Gdy zdradzimy protektorat, komputer nadal myśli, że to nasz protektorat, więc nadal dostajemy te pół dochodu-choć nie wiem, czy jednocześnie odejmując byłemu protektoratowi, czy może bierze się to "znikąd"-oczywiście tylko do momentu, kiedy była frakcja protektoratowa przestaje istnieć. Gdy dla testu włączyłem kampanię RP, Saksonia padła i od razu kilka setek w "innych" spadło. Co się zaś tyczy tych 3000, to chyba faktycznie stała premia, bo grając frakcjami mającymi protektoraty ów 3000-czny dochód z "innych" co turę się zwiększa, a grając całą resztą już nie-jest stały.
Tak więc problem już raczej nieaktualny-ot, drobny i niepozorny błąd, który jakoś przedarł się przez te wszystkie dotychczasowe patche.
Czy zdarzyło wam się aby Imperium Mongołów powstało po upadku?Jeśli tak to w jakim regionie?
Ofcorse
zawsze gdy magluje Maratów-niszcze ich prowincje i oddaje indiańcom to Imperium Mogołów odradza sie w środkowych Indiach koło prowincji Pendżab.
Czy dlc special force and bonus conect to jednostki z edycji specjalnej i pre-order.
Tak z edycji specjalnej.Dostępne są w GOTY.
Ściągnąłem sobie moda odblokowywującego wszystkie frakcje, ale zauważyłem coś dziwnego-można zawierać sojusze z czyimiś protektoratami! A to może dosyć skomplikować dyplomację...
Jak można temu zaradzić? Da się to jakoś naprawić, czy trzeba instalować Empire od nowa?
To nie zawiązuj z protektoratami sojuszu i po problemie... I tak się to przydaje w Ameryce. Jesteś np. Francuzami i masz sojusz z koloniami brytyjskimi i wywołasz wojnę Brytanii to wiadomo że będziesz sam...
Hech... Chodzi o to, że to komputer będzie teraz mógł zawiązywać takie sojusze. I właśnie np. grając właśnie Brytanią może dojść do sytuacji przez ciebie opisaną...
A ja mam pytanko takowe, (nie namawiajcie na NTW bo idę po kolei) czy jest jakaś wersja ETW zawierająca wszystkie te tam, lux jednostki, kampanije, dodatki, etc. tak jak mamy Medka II z patchami, dodatkami...(platynowa kolekcya) no i jak się zwie?
Masz na steamie ETW+NTW Game of the Year za 14.99 euro lub w Mega lub Total War Mega Pack za 17 euro.W tym drugim masz dodatkowo MTW II i RTW.
W GOTY masz wszystkie dostępne DLC dla Empire w Mega Packu też.
http://store.steampowered.com/sub/6301/
http://store.steampowered.com/sub/11657/
lub na gram.pl
http://www.gram.pl/sklep/pc/empire-tota ... ar-edition
Kupuj ten pakiet ^^ Jedynie co to brakuje jednostek z wersji kolekcjonerskiej NTW.
A ja mam pytanie dotyczące tego jak podbić szpitalników? Otóż nie wiem czemu, ale nie mogę wyrzucić ze statku moich oddziałów.
Na małe wysepki jest trudno wysadzić desant, zbugowane to jest. A szpitalnicy mają jakaś florę która blokuje ? Próbuj wysadzić tam gdzie jest najwięcej miejsca.
Jak mają flote we swoim porcie to z desantu dupa.Czeba wciągnąć ich flote w zasadzke.podpływasz jednym brygiem,a całą flote podstawiasz jako drugą doączającom sie do bitwy.i po fylypku...
Mojego Empire'a zakupiłem zaraz po premierze i od razu mnie odrzuciło :( za to wróciłem do Medieval'a 2. Teraz bym w końcu pograł w E (tak wiem, trochę czasu mi to zajęło)
Czy ktoś może napisać, czy łaty jakie do tej pory wyszły zmieniły znacznie rozgrywkę ? Walki morskie (sterowanie), dyplomacja itp ?
W końcu przydało by się pograć ale nie chcę znowu się odbić. Może od razu wgrać moda - jakieś sugestie?
Nie bój, się, teraz Empire jest naprawiony i spatchowany do ostatniej łatki. Oprócz naprawienia wszystkich bugów z dnia premiery, po raz pierwszy w serii komputer stosuje inteligentną dyplomację. Gdy zadajemy mu miażdżącą klęskę w polu, od razu śle oferty pokoju w których nic od nas nie wymaga, a sam daje co nieco dla przekonania, płaci (tak, tak, dobrze przeczytałeś :) , PŁACI) za pokój w katastrofalnej sytuacji... Ponadto gdy komputer chce coś od nas (technologia, jakiś konkretny region), ale oprócz tego czegoś nie zależy mu na wojnie z nami, to najpierw próbuje to zdobyć pokojowo poprzez oferty np. wymiany regionów lub technologii, a dopiero w ostateczności-widząc że dyplomacją nic nie wskóra-dopiero wtedy atakuje. Ponadto jedno nasze sprostowanie w ofercie dyplomatycznej już nie rujnuje całych pertraktacji. Dla przykładu miałem wojnę z Holandią którą raczej przegrywałem. Na szczęście oni mimo swych powodzeń także byli tym zmęczeni i zresztą zajęci gdzieś indziej. W pewnym momencie zaproponowali mi pokój, żądając 10k odszkodowania. Zaproponowałem spadek do 4k... i zgodzili się!
Niestety patche nadal nie wprowadziły żadnych nowych jednostek, ale za to wyszły serie płatnych minidodatków w formie DLC, które dodają do gry (kupione razem) łącznie 50 nowych, już porządnie zróżnicowanych jednostek. Ponieważ zaś te nowe jednostki doszły w wyniku oficjalnych minidodatków twórców, można je bez problemu używać także w bitwach online-pod warunkiem, że przeciwnik też je ma, bo jakże by inaczej ;) ... Niestety, jednostki nie zostały rozdzielone po równo i twórcy bardziej faworyzowali poszczególne frakcje, resztę zaniedbując-Polska dostała tylko 1 :oops: -gorzej mają już tylko i wyłącznie Szwedzi-jedyna frakcja, która nie dostała kompletnie nic. :lol: Najwięcej dostały USA, Brytania i Turcja-każda z tych frakcji aż po 10.
Te DLC można kupić internetowo przez Steam-łącznie kosztują 7,96 Euro, czyli około 35 zł.
W identyczny sposób można kupić na Steamie kolejny mini (choć już większy niż te DLC) dodatek-Warpath Campaign. Dodaje on nową, oddzielną (w sensie jak Droga do Niepodległości, tyle że już z tylko jedną mapą) kampanię... Indian. Indianie zostali baaaaardzo dopracowani, mają własne budynki, własne drzewko rozwoju, każde plemię ma już własne (odmienne od innych Indian) jednostki. Indiańskimi miastami (a raczej wioskami) wypełnione zostały wszystkie te bezpańskie pustkowia Ameryki Północnej. Koszt indiańskiego dodatku to 6,99 Euro, czyli ok. 31 zł.
Jeżeli zdecydowałbyś się na te minidodatki, ale nie znasz się zbytnio na przelewach internetowych, to polecam ci PaySafeCard.
http://aope.wordpress.com/2010/08/21/be ... -na-steam/
Tu się z tobą nie zgodzę.Cytat:
Zamieszczone przez Cymberkaj
Jeśli masz kupione DLC z jednostkami to możesz je używać na multi bez względu na to czy twój przeciwnik je ma czy nie.
Co się tyczy dyplomacji to nie mam porównania z Medkiem bo nie grałem.W porównaniu Empire z marca 2009 a wersja po patchu 1.6 to widać różnicę.Jest lepiej.
Jeśli chodzi o aktualne ceny DLC na steamie to Warpath jest za 3.49 euro pozostale DLC za 0,99.
http://store.steampowered.com/search/?s ... erm=empire
Empire nie jest aż tak złą grą ;) Jedynie ze steamem nawala ostatnio gram bitwę, powoli zaczynam uzyskiwać przewagę to tu mi wyskakuje komunikat blablabla rozgrywka zostaje przerwana, patrze w statystyki a tu odjęło mi 2000 pkt. Kilka razy mi się to zdarzyło :evil:
Cytat:
Zamieszczone przez Aro137
Co to te punkty? ;P
Mam ich z 200k i nie wiem co one ,,robią"... Bonusy? Co bitwę dostaję ich z 20k...
To punkty umiejętności.Nic nie dają oprócz gwiazdek dowodzenia.200 tysięcy to raczej nie masz jak już to 20.Nie spotkałem się z kimś kto by miał ich więcej jak 65 tys.
Yep bo to praktycznie niemożliwe , gdyż typ mający 65 k za jedną porażkę nawet z typem podobnego lvl traci bardzo dużo punktów także praktycznie to jest niemożliwe. Nie wiem czy nie ma też jakiś limitów.
Kolega chciał zaszpanować , ale coś mu nie wyszło ;)
Świetnie, dzięki. Wolę skusić się na tą pudełkową :)Cytat:
Zamieszczone przez Rue
A to nie ma ich w GOTA Napoleona (pudełkowa) :PCytat:
Zamieszczone przez Aro137
W GOTY masz wszytkie dlc do Napoleona oprócz jednostek z preorderów (Towarczys,ScotsGrey,Grand Batery of the Convention i HMS Elephant).