Pomagają (ale z przypadku, po prostu stoją obok bitwy i się przyłączają).
W Grecji i Azji Mniejszej (tam jest zagęszczenie nacji).
Zaś same sojusze są raczej trwałe.
Wersja do druku
Pomagają (ale z przypadku, po prostu stoją obok bitwy i się przyłączają).
W Grecji i Azji Mniejszej (tam jest zagęszczenie nacji).
Zaś same sojusze są raczej trwałe.
Czy ten mod ma większe wymagania od podstawki ?
Wszystkie mody mi chodziły normalnie(oprócz EB), bitwy rozgrywane na średniej liczcbie żołnierzy, i na najmnijeszych dedalach, i mody smigały.
A tutaj jak wezmę nawet 25 żołnierzy w oddziale to mi sie tnie jak nie wiem co.
prosze o odpowiedz
Kiedy można się spodziewać jakiejś reformy wojskowej grając Rzymianami?
Reforma zawodowców Mariusza nie występuje .Natomiast po wybudowaniu (jak w podstawce) imperialnego pałacu,pojawia nam się reforma" Polybian"Pozdrawiam
Gram sobie dalej tym Rzymem i mam coraz więcej wrogów.
Bez powodu wojnę wypowiedziały mi niepodległe greckie miasta, Dakowie i Kartagina. Z wojny z Kartaginą wyszedlem zwycięsko, bo zdobyłem Sycylię, a później musieli mi jeszcze płacić reparację wojenną :D Dakowie zajęli moje 2 miasta w Illyricum, wysłałem jedną armię z połową flagi do odzyskania ich, ale z mgly wojny wyszły 3 pełne, dackie armie ze srebrnymi belkami. Grecy zajęli mi Mediolanium i szykują się pewnie na Genuę. Słabo z kasą, już dawno mam na minusie i zastanawiam się tylko, kiedy osady mi się zbuntują. Kartagina się rozjebała na większość wybrzeży Afryki, Iberię i część Galii, więc niedługo dotrą do mnie i wtedy chyba już ostatecznie rozsypie mi się państwo i zakonczę grę :P
Zauważyłem, że komputer bardzo rzadko dotrzymuje sojuszy. Przykład? Dakowie zażądali, żebym został ich protektoratem. Zgodziłem się, bo planowalem inwazję na Kartaginę. Po 2 turach Dakowie zaczęli zdobywać moje miasta, z których zabrałem wojska do inwazji Kartaginy.
Wiernie dotrzymuje sojuszy tylko Królestwo Pergamonu. Pozostałe nacje wciąż mnie zdradzają, wiec chyba nie warto zawiązywać nowych sojuszy.
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=333690 .Poprawka odnośnie cech itd.Niestety trzeba zacząć grę od nowa.Mod b. fajny.Trudny szczególnie na dodatku Alexander!!!!Pozdrawiam
Siema,mam problem : zainstalowałem RTW i RTW BI ale jak pobieram patcha 1.6 i instaluje go to mi wyskakuje takie coś : http://img690.imageshack.us/img690/3597/rtw.jpg
Instaluje DTW ale wogóle nie ma ikonki : tak jakby mod się nie zainstalował,Proszę pomóżcie mi.
Jakieś porady dla osoby grającej Egiptem?
Już ledwo zipię, od kiedy oprócz Seleucydów walczę również z Pontem.
Jak zakończyć wojnę z Seleucydami nie podbijając ich rozległego państwa?
Mam takie małe pytanko. W modzie do Alka(w Diadochi Total War), w kampanii w miastach(oprócz stolicy) nie ma w ogóle możliwości szkolenia najważniejszych(choć nie tylko, są też zwykłe jednostki) jednostek. Nie chciałbym mieć tak. I tu rodzi się moje pytanko: jaki plik odpowiedzialny jest za przypisanie jednostke do regionu? Od razu zaznaczę, że nie chodzi mi o przypisanie jednostek do frakcji, ale do regionów(żeby można było rekrutować wszystkie jednostki w każdym regionie. I jeszczę dodam(ale chyba jest to zbędne), że w w tym modzi są takie same pliki co w normalnym Alexie czy Romie, więc jak ktoś nawet się orientuje jak to zrobić w Romie, to tak samo będzie tutaj.
Dziękuję :D
Jaka jest wg was najlepsza jednostka w grze? Wg mnie Mjolnir Spartans. Co prawda jest ich w oddziale tylko 12 (mam ustawione jednostki na 100) ale mają śmieszne różowe kombinezony, hełmy kosmonautów, rzucają granatami i mają (chyba) 3 hitpointsy :mrgreen:
Dla tych, którzy nie wiedzą o co chodzi - wybierasz custom battle, wybierasz frakcję buntowników, w jednostkach na samym dole są Mjolnir Spartans. Nie wiem czy występują w kampanii, raczej nie, byłoby to przegięcie.
Może mi ktoś podać link by ściągnąć tą grę bo u mnie pisze 404 - NOT FOUND,chyba linki wygasły.
Chyba jakiś problem na twc http://img638.imageshack.us/img638/123/beztytuumkr.png
Się nakręciłem na tego moda grę Epirem (przez was) a tu się nie da ściągnąć :cry:
Pytanie jak wy gracie i jak jest realistyczniej z bonusami dla kompa czy bez?
Yeah już się ściąga :D
Ja też już mogę ściągać i to zrobiłem.Pojawił się jednak kolejny problem mianowicie gdy próbuje włączyć kampanię wywala mnie do pulpitu nawet nie zdążę frakcji wybrać.
Czy ten mod działa na samym romie bez BI lub Alexandra??
Czy trzeba ściągać patcha 1.1 czy może być 1.5???
@Matatjahu - ja grałem bez bonusów dla kompa i jest ciężko. Ale to tylko kwestia rozgryzienia moda. Po kilku batach wiesz już jak grać. Nie trzymasz garnizonów w miastach, na maksa najemników i heja. Na początku do tyłu z kasą ale trzeba łupić miasta. Jeśli chodzi o bitwy - greckie i rzymiańskie :) formacje są twarde. Szczególnie falanga potrafi być przegięta. Otoczona z kilku stron bije się do końca. Jak jest bardziej realistycznie - ani tak, ani tak, ta gra nie jest realistyczna. W rzeczywistości grecka falanga rzeczywiście była twarda, ale macedońska po złamaniu szyku szła pod nóż jak młode wieprzki :) Tutaj możesz otoczyć ją z 4 stron i zajmie ci jeszcze trochę czasu zanim zostanie ich pięciu, którzy się domyślą że już chyba nie wygrają tej bitwy i pora wiać. Polecam tego moda. Trzeba się do niego przyzwyczaić jak do każdego innego.
A czy ten mod wymaga BI lub Alexandra???
Nie mogę za nic zainstalować ściągałem kilka razy kilka razy usuwałem i ciągle błąd przy bodajże barbarian huge city czy czymś takim spróbuje jeszcze raz przeinstalować rome z alexem.
U mnie działa kampania prowincjonalna, ale gdy chce włączyć kampanię właściwą to wywala mnie do pulpitu.
Nie instaluje się :D zawsze mam warning: ex.....(chodzi o wypakowywanie) i zawsze coś z barbarzyńcami nie ruszy nic nie zrobi :(
Mi już gra działa :D
wystarczyło ściągnąć patcha 1.5 i zainstalować.
Troszkę zaktualizowałem pierwszego posta, dodałem linka...
Gram w tego moda już od dłuższego czasu i musze stwierdzić że jest że to jeden z lepszych w jakie zdarzyło mi sie grać. Moja ulubiona frakcja to macedończycy.
Rzymianie faktycznie maja w tym modzie ciężko, ja nieustannie musiałem odpierać ataki ilyrów, greków, kartagińczyków, pózniej doszli galowie więc lekko nie było. W miarę postepów stworzyłem 1 silną armię i przeżucałem ją po całym półwyspie. Po jakimś czasie i sam nie wiem ilu bitwach z takimi weteranami bez trudu rozbijałem po 2,3 armie wroga sam nie ponoszac ciezkich strat.
Jak ktoś chce grać Seleucydami lub Egiptem to musi sie od razu nastawić na walkę miedzy tymi frakcjami. Ja grajac Egiptem też zebrałem na początku 1 armię i nia operowałem w judei odpierajac kolejne ataki Seleucydów a w miedzyczasie wzmacniałem gospodarkę i handel bo to podstawa.
Grając tymi państwami lepiej zamiast na podboju najpierw skupić sie na gospodarce, uporządkować finanse, wzmocnić sie a dopiero potem ruszyć do walki.
Mi mod się podoba ma jednak 1 poważny minus:Grając Selkami walczyłem z Macedonią, która miała nie skoczenie dużo armii gdy rozbiłem 1 przychodziła druga pełna armia i tak przez około 50 tur
Ja miałem tak samo, troche mnie to dziwi bo skoro mnie stać na wystawienie tylko 1 armii bo tylko na tyle starczało mi na poczatku kasy to jak komputer może w jednej chwili wystawić 3 lub wiecej bo miałem taka sytuacje grajac syrakuzami. Na kazdą rozbitą jednostkę rzymska komputer słał 2 kolejne i tak ileś tur pod rząd. Regium z 20 razy przechodziło z rąk do rąk.
Wielkosć armii miała byc uzależniona od ilości posiadanych prowincji z tego co pamietam czy też stopnia rozwoju a wydaje mi sie że w tym przypadku tak nie jest.
Starałem sie podkopać ekonomię rzymian robiąc rajdy flotą i wysadzajac desanty które plądrowały miasta i niszczyły wszystko w nich ale i to nie pomogło dalej słali na mnie armie za armią.
a teraz mam kolejny problem.
odinstalowałem rome, pobrałem ponownie mod, reinstal rome, chce zainstalować mod, a tu proszę zonk:
http://img109.imageshack.us/img109/2571/beztytuuks.png
Dawno dawno temu ktoś znalazł rozwiązanie tego problemu z ponowną instalacją, ale nie opisał jak to zrobił.
Mam z tym modem ten sam problem, czyli jakieś resztki starej instalacji blokują nowa instalację :cry:
To chyba jakis ukryty pliczek, bo rejestr z 10 razy czyściłem :D
Jeśli to moja impotencja umysłowa to proszę, żeby mnie ktoś olśnił ;)
Z góry dzieki za odpowiedź.
Odinstaluj grę, a nie rób reinstalacji, i jeszcze raz pobierz pliki instalacyjne, czasami błąd jest w instalkach. ;)
Eutyches ma rację. Sam kiedyś miałem problem z instalacją tego moda. Ponowne pobranie instalek pomogło.Cytat:
Zamieszczone przez Eutyches
Ściągnąłem zainstalowałem i na początku zrobiło na mnie dobre wrażenie fajna mapa i styl walki falangi greckiej jest taka no realistyczniejsza niż np. w EB gdzie wygląda troche sztucznie ale potem zobaczyłem pierwsze minusy mianowicie Kartagina nie ma dorobionych obrazów w opisach jednostek a tego nie zcierpie bo Kartagine uwielbiam koniec kropka :D
filippp69 to nie do końca "niedorobienie" swego czasu też mnie to irytowało w RS II i na twcenter znalazłem odpowiedź. Pisali, że to wina silnik :? a Rome.
Ale nie tym razem szukałemnawet w plikach .tga i zgodnie z przewidywaniami obrazki są złe a nie chce mi się obecnie samemu robić screenów ustawiać przezroczystych warstw i podmieniać może w przyszłym miesiącu ale teraz poprostu mi się nie chce :D
Mod jest bardzo ciekawy i trudny, ale wojska wroga( nawet nie musi być to falanga) trzymają się i potrafią wybić pół atakującego je od tyłu oddziału kawalerii. Więc pobawiłem się w plikach i dałem każdej jednostce po 2 pkt. życia, a jeżdzie 2 razy silniejszą szarżę.Efekt:grając na rozmiararze bitwy 100 pedzetajrowie zaatakowani od tyłu uciekją licząc 100 ludzi.
Moderatorzy!!! Nie śpijcie :D Normalnie bym się nie odzywał, ale bardzo lubię tę modyfikację i żałować należy że jest tak mało popularna
Mod jest dobry, cały czas poprawiany. Jeden z lepszych:) Rome zawsze młode :D , co do innych aktualizacji, to już nie moja bajka ;)
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=132115
Jest nowy patch kumulujący poprawki, a to przynosi ostatnia wersja. To jest najnowsza wersja moda w ślicznym instalatorze! :D
v1.20
-) New aor units: Eastern Spearmen Archers, Iberian Infantry, Iberian Cavalry, Indian Cavalry, Italian Velites, Tarantine Cavalry, Nubian Spearmen, Nubian Cavalry, Ethiopian Axemen, Barbarian Archers, Eastern Archers
-) All units now have sprites
-) Bactria can now recruit Archers, Slingers and Thureophoroi
-) Basilikon Agema use Hypaspist model instead of Thureophoroi
-) Greek Cataphracts now use Hetairoi horsemen and armoured horse
-) Parthian Immortals replaced by Companion Cavalry (elite cataphracts)
-) Changed skin of Spartan Royal Guard, less anachronistic and similar to normal Spartiates
-) Campaign map expanded a little north.
-) Added Red Sea channel.
-) Fixed ground types in North Italy.
-) Four more regions: Dura Europos, Pelusium, Malaca*, Saldae*, Sabratha* (*=removed regions from germania).
-) New eastern and barbarian settlement strat models (thanks to Suppanaut).
-) Patavium now has a port in Pyrrhic Wars campaign.
-) Drilling Fields converted to Local Garrisons.
-) Ports no longer give experience bonus (cause of an evil CTD).
-) New hinterland building, Town Square. It should guarantee recruitment. of basic levy units, to prevent the revolt CTD.
-) Fixed barbarian music.
-) Pyrrhus and Decius Mus engage automatically at the start of Pyrrhic Wars campaign.
-) Population growth option during installation works properly and now gives a much more reasonable bonus.
Ta wersja moda nie działa.
Totalne bzdury napisałeś. Mod chodzi jak brzytwa, ma nową kampanię z Diadochami, a że chodzi tylko pod Aleksandrem ta wersja, cóż :lol:Cytat:
Zamieszczone przez lol1998
Niezauważyłem, żadnej nowej Kampanii. Co najwyżej poprawiono stare (tradycyjną Imperialną, słabo zbalansowane Wojny Diadochów, Wojny Pyrrusa i przypominającą betę Synowie Marsa DTW). A sformułowanieCytat:
świetnie opisuje finalną wersję Diadochi TW :)Cytat:
Hmmm....mam inne odczucia względem balansu itd...bo grałem jeszcze, a raczej zacząłem przygodę z modem od wersji gdy w tytule miała to, co zostało w temacie tego moda, później twórcy to zmienili. Ale cieszę się że ktoś w niego gra, z tego co mi gdzieś się obiło ;) o oczy, to dalej będą go aktualizować, i bardzo dobrze :DCytat:
Zamieszczone przez Mateusz Sz
pozdrawiam
Ja swoją przygodę zacząłem od bety 0.92 (także z nazwą XGM) więc też wiem co nieco na temat powstawania tego moda ;) Miło, że oddali chociaż kawałek północy w najnowszej wersji :)
Kocham tą modyfikacje :D
Niedawno wyszła wersja 1.20 :lol: Pisało że to chyba ostatnia wersja tego moda...szkoda :(
Do wersji 1.20 jest tez patch opatrzony numerem 1.21 :) jeśli grał ktoś ostatnio to piszcie jakie macie wrażania wyniesiony z gry w Diadochi! :)
Taak bardzo fajnie :DCytat:
Zamieszczone przez Pele
Mam pytanie jak grać jednostkami Rzymu Polybian domyśliłem się że po zbudowaniu pałacu cesarskiego nastąpi jak go już zbudowałem (bez kodów) i czekałem jakieś 10 tur i nic sie niedziało trzeba do jakiegoś roku czekać?
A ps. dasz link do niego bo nie umien znaleść
Lepiej późno niż wcale :lol:Cytat:
Zamieszczone przez SH150
Tutaj są zawsze aktualne linki do tej mnodyfikacji, co jakiś czas aktualizowane przez twórców moda :D
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=132115