ProszęCytat:
Zamieszczone przez Baal-Melkart
http://s10.zetaboards.com/aeelysium/topic/7257208/1/
I polecam wątek po polsku
http://s10.zetaboards.com/aeelysium/topic/571711/3/
I jeszcze w innych miejscach na forum limesa ;)
Wersja do druku
ProszęCytat:
Zamieszczone przez Baal-Melkart
I polecam wątek po polsku
http://s10.zetaboards.com/aeelysium/topic/571711/3/
I jeszcze w innych miejscach na forum limesa ;)
Heja.
Trochę mnie nie było. A gdzie byłem? Siedziałem przy atlasie i rozrysowywałem mapę klimatyczną w AEE. Zrobiłem kilka eksperymentów, ale mimo początkowych sukcesów z dodawaniem nowych klimatów (ten wyłączony mediterranean i volcanic) się nie udało. Dużo roboty i fiasko. W każdym razie uzyskałem odpowiedzi, które nurtowały mnie wcześniej. Dodane klimaty nie działają na wszystkich obszarach mapy. A mapa nowa. Zmiana modeli drzew zmieniła ją nie do poznania.
Chyba powoli zbliżam się do zamknięcia pewnego etapu modowania AEE, chociaż już widzę, że sporo detali jednostek bym poprawił. Szkoda tylko, że tak mało czasu.
@ Baal-Melkart
Niestety nie mam za dużo czasu na tworzenie prezentacji. Modowanie hard-core zajmuje mi i tak za dużo czasu. Być może dlatego pod względem medialnym AEE wypada gorzej na tle inych modów, ale przecież i tak najważniejsza jest zawartość. :)
Na tyle ile udało się pokazać Kartaginę można znaleźć na stronie z przeglądem jednostek, którą wskazał Eutyches.
Ps. I co z tym spolszczaniem moda. Widzę, że chętni walą drzwiami i oknami. :):).
Powoli i spokojnie w zaciszu swoich domowych pieleszy, mod limesa przeobraża się w moda coraz dojrzalszego i mądrzejszego. Wytrwałości tylko mu , Tobie życzyć, jak i zresztą innym rodzimym naszym moderom :)
Aktualizacja
http://s10.zetaboards.com/aeelysium/topic/7187086/1/
Hej, czy wy też macie taki błąd przy podglądzie jednostek barbarzyńskich ? Dokładnie u Galów, taki biały prostokąt.
Cześć. Nie mogłem dostać się na forum przez stronę główną. Coś jest nie tak. Poza tym odpowiadałem na twój post Danek z 7 razy, ale dziwnym trafem nie ma go na forum. Pracuję nad tym białym prostokątem. Powinno się udać.
Awaria była serwisu, spowodowana serwerowymi przypadłościami. Chciałem ci o tym napisać na PW na twoim forum, ale nie odpowiadałeś na wcześniejsze posty, to dałem sobie spokój. :D Mam prośbę czy byś nie rozpisał instalacji moda, w pierwszym poście tutaj na forum...
Sobie zainstalowałem tego moda. Fajnie na razie. Jednostki dopracowane, muzyczka git, fajne budynki. Za wiele nie pograłem ale pierwsze wrażenie bardzo pozytywne. Niektóre tekstury w bitwach nieco błędnie się wyświetlają ale nieliczne i to szczegół. Sobie dzięki temu modowi wrócę do starożytności. Gram Tracja bo ogladam Spartacusa i mnie naszło na gre tą nacją... :mrgreen:
INFORMACJA.
Wczoraj odpisałem niejakiemu haeresiarchowi na post zawierający nieprawdziwe informacje o jego pracy w AEE.
Poza kilkoma teksturami i symbolami, które zostały usunięte z AEE ten moder nie pracował nad żadnym innym elementem mojego moda. Teraz powołuje się na pracę nad AEE i wykorzystuje cudze pomysły. Bez wskazania źródła, z którego pochodzi dane rozwiązanie wykracza on przeciwko powszechnie uznanym w świecie moderskim zasadom.
To jest tak, jakby ktoś kto opierniczał się przy zbiorze jabłek w cudzym sadzie, rościł sobie prawo własności tego sadu.
To tyle jeśli chodzi o światek moderski.
Wyciąłem wszystkie posty związane z waszym konfliktem, i twoje i jego...
Tu nie chodzi o jakiś tam konflikt. Dla mnie to przeszłość.Cytat:
Zamieszczone przez Eutyches
Chodzi o korzystanie z cudzej pracy bez podania źródła. I szukania usprawiedliwienia dla takiego działania.
To są sprawy między wami...Powtórzyć co napisałem na twoim forum? Myślę że nie muszę.
To nie są tylko sprawy między nami. Dopóty jakieś forum publiczne służy komuś do upowszechniania nieprawdy to również sprawa tego forum, żeby dać możliwość zamieszczenia sprostowania.
Ja w każdym razie Eutychesie nie pasjonuję się tym tematem. Zamknąłem go stosownym oświadczeniem powyżej. To wszystko. Teraz wrazam do pracy.
Witam. Ok to mam nadzieję, że wszyscy uznają, że dokonałeś sprostowania. Teraz mam pytanko odnośnie Twojego moda, czy patch 1.3a jest ostatni i czy planujesz jakieś kolejne zmiany w AEE? Pozdrawiam. Osobiście chwilowo nie mam zdrowia na instalację np. EB II z masą dodatków i submodów więc z przyjemnością zainstalowałem AEE, prosto i bezproblemowo się instaluje i fajnie gra. Oby tak dalej. Pozdrawiam.
Cześć. Ja tez mam taką nadzieję :).
W AEE same zmiany. Mod jest przebudowany.
Będą dwie wersje.
I. Ancient Empires Elysium z mapą od Iberii po Hindukusz i Pamir (AEE Great Campaign Map).
II. Ancient Empires Elysium - Wojny Rzymskie (The Roman Wars)
Do sprawdzenia wątek: http://s10.zetaboards.com/aeelysium/top ... 574/1/#new
Pierwsza będzie nowszą wersją z uzupełnieniami tego co hula w necie (a więc nie będzie potrzebny patch, bo bedzie nowe wydanie z poprawkami), druga nową produkcją ze wszystkimi bajerami (nową geografią terenow, nową roślinnością, jednostkami, dużą mapą, itd. Zastaniawiam się jeszcze nad statusem II wersji AEE. Jest możliwość, że nie będzie to wersja darmowa, m. in. z przyczyn, które dziś rozgrzały atmosferę na forum. Jeśli mam tracić noce, żyłować się i bulic rachunki za prąd to niech przynajmniej zwróci mi się prąd :):).
Pozdrawiam serdecznie.
Ps. Eutychesie! Rozchmurz się. :)
Aha. Zapraszam Was wszystkich do komentowania i dyskusji na forum AEE. Otwieram nowe subforum po polsku. Mam nadzieję, że jakoś sobie poukładamy :):).
Pozdrawiam serdecznie.
limes
Oki. Ja to mam fart. Dopiero zainstalowałem Twojego moda a tu nowe wersje mają być. Ok to pytanie mam, kiedy na oko Wielka Kampania może być? Pogram na tej wersji co jest, a potem zainstaluję tą nową jak już będzie. Pozdrawiam. Nowa wersja też pod BI 1.6 jest przewidziana?
No takie życie. Mada robię sam, więc muszę oszczędzać czas. Dla odbiorcy to 30 minut instalacji, a dla mnie tydzień przygotowywania instalatora :).
Wielka kampania własciwie już jest, ale nad poprawkami pracuje na nowej platformie. Było to konieczne, bo nowa platforma jest robiona od nowa, co pozwala uniknąć błędów i wykryć istniejące.
Kolejne wersje będa nadal na BI 1.6.
Pozdrawiam i zapraszam do pisania też na AEE forum.
Cześć.
Pozdrawiam wszystkich i zostawiam link do polskojęzycznego subforum na AEE Forums.
http://s10.zetaboards.com/aeelysium/forum/3012468/
limes
Hej. Jak tam nowa odsłona Twojego moda?Cytat:
Zamieszczone przez limes1
Napiszę krótko,wyszedł nowy preview .Nowego otoczenia czyli przyrody w kolejnej odsłonie AEE.Uwaga można się poślinić.Efekt nowej roślinności,nie ustępuje a wręcz przewyższa,to co widzimy w RSII.Szokiem jest też to że robi to jedna osoba!!!Oto bezpośredni link : http://s10.zetaboards.com/aeelysium/topic/7321574/1/ Miazga !!
Zdecydowanie potwierdzam. Nie wiedziałem, że można tyle wycisnąć z silnika Romka. Pozdrawiam i trzymam kciuki.
Witam,
gra ktoś może jeszcze w tego moda??
Hej.
No ja jeszcze czasami grywam ;):).
[center:21eaccle]http://img543.imageshack.us/img543/2521/aeecampbat8.jpg[/center:21eaccle]
[center:21eaccle]http://img15.imageshack.us/img15/3748/aeecampa2.jpg[/center:21eaccle]
o super, że sam twórca moda się odezwał, bo nikt inny ty chyba nie pomoże:)
otóż problem mój polega na tym iż po pierwszym odpaleniu kampanii Rzymem skrypt pokierował moja armią i wszystko wyglądało ładnie i pięknie, niestety parę dni później musiałem odinstalować całego romka. Po ponownej instalacji moda skrypt już się nie odpalał. Cała reszta działa bez zarzutu(4 tury na rok itp.). Tyle o problemie, mam nadzieję, że da się to jakoś naprawić.
Co do samego moda byłem i dalej jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Zaskoczony dla tego, iż wokół modyfikacji jest bardzo cicho, mało ludzi cokolwiek o nim wspomina. Najdziwniejsze jest w tym to, że mamy do czynienia z polską modyfikacją w dodatku robioną przez JEDNEGO zapaleńca!!! Życzę Ci Limesie, wytrwałości dla dalszych projektów(oby takowe się pojawiły) i dziękuję za Twój zapewne cenny czas poświęcony na umilanie zabawy z romkiem.
Hej. Zaglądam tu od czasu do czasu, ale podstawową działalność prowadzę na: http://s10.zetaboards.com/aeelysium/index. W razie problemów można pisać na polskim wątku forum AEE.Cytat:
Zamieszczone przez Tytus Pullo
Co do skryptu. Nie ma możliwości, żeby poprawnie zainstalowany mod nie uruchamiał skryptu.
Po pierwsze - być może pobrałeś wersję ze skryptem, a po odinstalowaniu Rome'a pobrałeś jeszcze raz nową wersję AEE. W nowej nie było już skryptu :). Usunąłem go, żeby nie komplikować dodatkowo procesu testowania gry.
Po drugie, skrypt ze sceną batalistyczną (w odróżnieniu od 4tpy) uruchamia się tylko raz na początku gry. Jeżeli nie zostanie właściwie uruchomiony trzeba wyjść z gry (nie tylko do ekranu głównego gry, ale do Windowsa). Odpalony ponownie mod uruchomi skrypt.
Zapraszam do odwiedzenia forum AEE. Można obejrzeć, najnowsze osiągnięcia AEE: Roman Wars.
Pozdrawiam serdecznie.
Limes
Witam ponownie w wątku o AEE, warto odwiedzać forum moda, gdyż teraz AEE jest na etapie testów a nowości jakie wprowadza są imponujące, aż dziw bierze że jedna osoba to wszystko ogrania! Co będę pisał sami sprawdzajcie. Pozdrawiam
Idc w sukurs twoim słowom Blackwood :)Cytat:
Zamieszczone przez BlackWood
http://vimeo.com/39979022
Piękny pokaz Limesie. Gratuluję. Szczegóły terenu bardzo realistyczne, podniosła muza + fajnie ujęcia dopracowanych jednostek.
Dzięki Aravenie.
Zamierzam zrobić jeszcze przynajmniej kilka filmów. Niestety wszystkie usługi typu youtube, vimeo stosują gorsze algorytmy dekompresji zamieszczonego na stronach materiału video. Zatem, jeżeli to możliwe, lepiej pobrać materiał na dysk i odtworzyć bezpośrednio na własnym sprzęcie.
Tak a propos: http://depositfiles.com/files/ud30iztv0
Wygląda smakowicie ;) Z pewnością pogram ;)
Myślę, że to też ci się spodoba. Pozdr.
AEE: ROMAN WARS VIDEO
Zalecam ściągnięcie video na dysk oryginlnego AVI i odtwarzanie przy użyciu własnego odtwarzacza windows. W linku na Vimeo jest opcja download. Jakość materiału ściągniętego jest 10 razy lepsza.
https://vimeo.com/40322728
Witaj, oglądałem robi piorunujące wrażenie.
Dzięki. Mam nadzieję, że to nie żart :).
Fajnie będzie tak ponadziewać tych rzymian na sarissy 8-)
Popieram, trzeba anihilatorów cywilizacji potraktować warstwowo :) Warstwa ziemi, warstwa Rzymian, warstwa ziemi, warstwa Rzymian :DCytat:
Zamieszczone przez odi.profanum
Akurat w tym modzie we wcześniejszej wersji grałem Kartaginą i teraz też tak zrobię:)
A będzie jako taka Numidia w Afryce? Pykałem w rtrVII i tam Numidowie zostali eksterminowani przez kartaginę w ciągu 20 1szych tur ;). Fajnie jakby żywotność tej frakcji została przedłużona ;)
Styl grania falangą; ustawienie ładnie w linii, zabezpieczenie skrzydeł i można przyspieszyć śmiało czas, czytając jednocześnie książkę :)Cytat:
Popieram, trzeba anihilatorów cywilizacji potraktować warstwowo Warstwa ziemi, warstwa Rzymian, warstwa ziemi, warstwa Rzymian
Akurat w tym modzie we wcześniejszej wersji grałem Kartaginą i teraz też tak zrobię:)
Hehehe, żebyście się nie zdziwili :)Cytat:
Zamieszczone przez Eutyches
Gra Rzymem jest już podrasowana. Będzie trudno, a nawet bardzo trudno na VH/VH. Cały problem w przyjęciu koncepcji układu sił, który wszystkim frakcjom/fakcjom da w kość. Kroisz z jednej strony, wydłuży ci się z drugiej. Robisz słabszy Rzym, będą silniejsi Gallowie.
W zw. z tym, że silnik BI umożliwia aktywne działania niezależnych państw, to one będą stanowić z jednej strony ścianę nie do przebrnięcia i pole do ekspansji frakcji. Własnie je bilansuję w AEE: RW. Gram Rzymem i mam b. historyczną kampanię. Najpierw sojusz z Kartaginą przeciwko Grekom i Epirowi. Teraz wojna z Kartaginą na Sycylii. Jest 238 BC. 168 tur i wszyscy w grze.
Poza Numidią.
Numidia w AEE: RW nie jest grywalna. Pojawia się później jako event. W innym przypadku Kartagina zarzyna się z Numidią i cierpi na tym rozgrywka. Kartagina ma iść na Iberię i dalej na Rzym. Jeśli od początku jest Numidia nie ma radochy. Testowałem rozwiązanie z grywalną Numidią i często spuszczała baty Kartaginie.
Z drugiej strony jak Kartagina nie ma nikogo do bicia w Afryce to ma aż nazbyt prostą rozgrywkę ;)Cytat:
Numidia w AEE: RW nie jest grywalna. Pojawia się później jako event. W innym przypadku Kartagina zarzyna się z Numidią i cierpi na tym rozgrywka. Kartagina ma iść na Iberię i dalej na Rzym. Jeśli od początku jest Numidia nie ma radochy. Testowałem rozwiązanie z grywalną Numidią i często spuszczała baty Kartaginie.
Nikt im nie zagraża, w spokoju sobie handlują, trzpiąc kasę i produkując szmaciane wojsko, które później włazi Rzymianom na plecy i od buta Italii pochodzi aż do Rzymu. Ciekawi mnie jakbyś zagrał inna frakcją ( nie rzymem ) jakby komp sobie radził nim grając. W EB pod tym względem jest kijowy - zawsze dostaje w dupę - albo od Kartaginy albo barbarzyńców ;) Widziałem raz filmik na yt jak im nawet Iberowie nakopali :shock:
Niezupełnie prostą. Mówimy o BI i aktywnych państwach miastach (Independent States). Współpracują ze sobą lepiej niż AI w ramach jednej frakcji. Tu jest odpowiedź. Kartagina wcale nie ma łatwo. W 240 BC dopiero przełamuje powoli Iberów, i nie podbiła wielu niezależnych miast.
W AEE: RW będzie ciekawe rozwiązanie. Frakcja Slaves będzie rekrutowała sama wojsko. W RTW Slaves pojawiali się jako buntownicy od czasu do czasu. To zostało. Jednak oprócz tego tworzą własne wojo i atakują złośliwie wszystkie frakcje.
Co do Rzymu to myślę, że będzie silny. Nie po to tworzyłem nowe budynki i cały system rekrutacji, żeby się wywracał szybko. Razem z RRS (system republikański ) może być Wam ciężko. Pretorzy mają bonusy :).
Ps. Najlepszym rozwiązaniem byłoby tworzenie mini-paków, oddzielnych plików, które tworzyłyby inne środowisko gry dla każdej frakcji. To jednak wymaga spędzenia reszty życia przed kompem. A mi się nie chce. I tak marnuję życie :).
Pozdr.
To mogłoby być rozwiązanie; zbalansowani buntownicy, mogący dokonywać napraw woja byliby dobrym rozwiązaniem. A generałów tez mogliby robić?Cytat:
Niezupełnie prostą. Mówimy o BI i aktywnych państwach miastach (Independent States). Współpracują ze sobą lepiej niż AI w ramach jednej frakcji. Tu jest odpowiedź. Kartagina wcale nie ma łatwo. W 240 BC dopiero przełamuje powoli Iberów, i nie podbiła wielu niezależnych miast.
W AEE: RW będzie ciekawe rozwiązanie. Frakcja Slaves będzie rekrutowała sama wojsko. W RTW Slaves pojawiali się jako buntownicy od czasu do czasu. To zostało. Jednak oprócz tego tworzą własne wojo i atakują złośliwie wszystkie frakcje.
Właśnie o to mi chodzi; czy zbytnie namieszanie z budynkami nie spowoduje otępienia kompa - co skutek miało w EB, ze dla gracza smaczki typu stopniowej reformacji armii ( co objawiało się głównie w EB rozszerzaniem zaciągu na cała Italię ) nie spowoduje zahamowania siły tej nacji. Gracz to gracz, z każdą kłodą sobie poradzi - komp już nie koniecznie; a fajnie jakby mod szedł z duchem historii ;)Cytat:
Co do Rzymu to myślę, że będzie silny. Nie po to tworzyłem nowe budynki i cały system rekrutacji, żeby się wywracał szybko. Razem z RRS (system republikański ) może być Wam ciężko. Pretorzy mają bonusy .
Niestety o ile w RTR rzymianie byli w miarę ( jeśli chodzi o postep i podbijanie ) ok, to w EB pod tym względem skopano. Rzymem pewnie zagram ale bardziej chciałbym się z nim potykać, patrząc na legiony z perspektywy 6m sarissy :) dlatego tak usilnie o jego sytuację - gdy komp nim kieruje, pytam.
W szczytnym celu 8-)Cytat:
Ps. Najlepszym rozwiązaniem byłoby tworzenie mini-paków, oddzielnych plików, które tworzyłyby inne środowisko gry dla każdej frakcji. To jednak wymaga spędzenia reszty życia przed kompem. A mi się nie chce. I tak marnuję życie .
Pozdr.
A czy jest mniej więcej przybliżona jakaś data wydania ;) ?
Hej.
Pracuję nad dwoma AEE jednocześnie. AEE:GC i AEE:RW, ale więcej czasu poświęcam AEE:RW. Z metodologicznego pkt widzenia chcę najpierw skończyć AEE:RW. Niestety nie mogę liczyć na liczne opinie wskazujące problemy z AEE:GC, zatem stworzyłem AEE:RW jako mod-poligon dla AEE:GC.
Nie ma jeszcze daty wydania AEE:RW a AEE:GC jest dostępne w wersji beta.
Co do Independent States i generałów to wydaje mi się, że rekrutują (nie jestem na 100% pewien). W export_descr_buildings mają ustawioną możliwość rekrutacji. W każdym razie jak się z nimi potykam to w 90% mają generałów.
Co do zamieszania z budynkami w EB.
W AEE system jest prosty tylko dwudzielny. Trzy miasta w AEE stanowią Ager Romanus czyli ziemie rzymskie o wysokim stopniu praw (Rzym jako civitas optimo jure), Capua (civitas sine suffragio) i Ancona. Reszta to sprzymierzeńscy, którzy przekształcają się w Ager Romanus pod wpływem zbudowanych struktur. Budują tak jak Rzym, tylko jednostki mają całkiem inne. Wybudowane przez nich budowle są kompatybilne z rzymskimi (jak wybudują baraki zdobędziesz jako Rzym miasto z tymi barakami możesz od razu przystapić do rekrutacji). Prócz trzech wymienionych miast rzymskich mamy 4 grupy Italików: Samnitów, Lukanów, Umbrów i Etrusków. Każda z grup rekrutuje lokalne jednostki (po zdobyciu ich miast Rzym też rekrutuje ich lokalne jednostki). Dopiero pod wpływem wzniesionych w tych miastach rzymskich struktur ww. grupy przyjmują stopniowo rzymskie instytucje, organziację wojska, itp. Jest tu ciągłość, która pozwala Rzymowi na płynne przejście do boju już z bardzo obcą kulturowo Gallią czy Kartaginą.
Jak zwykle problem jest taki czy nie są za silni Independent States? Ostatni test Kartaginą (podczas bilansowania jej ekonomii ) wypadł pomyślnie. Rzym złomotał 3 miasta dające nielichy wzrost i szansę na to, że stanie się potęgą.
W razie czego:
http://s10.zetaboards.com/aeelysium/index/