-
Re: Pytania o mody. Czyli szukasz,tutaj zapytaj....
Cytat:
Zamieszczone przez Davout
- Armie w pół roku mogą pokonać chyba większe odległości niż te co znamy z gry (100 km z buta można pokonać w 5 dni);
Wiesz masz racje ale to jest gra tak zostało zrobione przez twórców nie po to by było mniej realnie ale by gra była stabilna Rome total war to jedna z ostatnich gier total war przy, której beta testy trwały długo i doszukiwano się nawet drobnych błędów w stabilności rozgrywki.
Moim zdaniem lepiej tego nie zmieniać. Jest wiele ciekawych modów pod rome total war nie podam Ci szczegółów ale szukaj i napewno znajdziesz........
-
Cytat:
Zamieszczone przez Davout
Witam, jestem po raz pierwszy na forum. Uwielbiam Rome Total War, nie znam lepszej gierki, w nią można grać lata. Jednak mimo wszystko chciałbym użyć modów, ponieważ uwielbiam historię i lubię jej się trzymać. Pomóżcie mnie przeprowadzić przez ścieżkę modów. Chciałbym, że Rome Total War miał takie zmiany jak:
- Wyższy poziom sztucznej inteligencji (i w bitwach, i na mapie, niech na przykład Galowie atakują Mediolan nie tylko ze strony Marsylii);
- Republika Rzymska była jedna i jedyna, nie było trzech rodów i Senatu, tylko Senat (z genialnymi generałami i politycy), i żeby gra Rzymianami była trudna i wymagająca;
- Armie w pół roku mogą pokonać chyba większe odległości niż te co znamy z gry (100 km z buta można pokonać w 5 dni);
- Brak jednostek typu świńskie głowy, wrzeszczące kobiety czy dzikie psy;
- Chciałbym, żeby w grze były historyczne postacie (Juliusz Cezar, Hannibal, Scypion Afrykański, Pompejusz Wielki, Antioch III Wielki i wielu wielu innych);
- Germanie nigdy nie tworzyli jednego państwa w starożytności, ale potrafili się zjednoczyć przeciwko wrogowi.
- Brak przesady ze spamowaniem floty jak w podstawce
Czyli podsumowując - chodzi mi najbardziej o wysoki poziom sztucznej inteligencji oraz o realność historyczną. I najważniejsze - żeby mod był po POLSKU!!! Od jakiego roku zaczynają się poszczególne mody?
Jak mod byłby dla mnie najlepszy? I czy ktoś mógłby pokazać jak go poprawnie zainstalować?
Rome Total Realism czy Europa Barbacorum?
W RTR nie grałem, ale EB Ci jak najbardziej polecam. Poza tymi Germanami, historycznymi postaciami i Galami (w stosunku do Rzymu są raczej mało ofensywni), to idealnie się wpasowuje ;)
Instalacja była już wałkowana wiele razy... Poszukaj w temacie EB.
-
A jaka jest podstawowa różnica między EB a RTR?
Mi bardzo zależy na realiźmie (żadnych wojsk wrzeszczących kobiet!!!), z historią się pogodzę (w końcu tworzę nową, aczkolwiek chciałbym walczyć z Hannibalem). Ale jaki jest język EB i RTR? Strategia to nie strzelanka, a po polsku myślę najszybciej.
I najważniejsze. Który mod jest trudniejszy i w jakich latach można toczyć walki (od kiedy do kiedy)?
Dla mnie najważniejszym kryterium jest jednak język polski (albo możliwość spolszczenia). Podobno EB nie jest spolszczona, ale RTR chyba tak? Więc która wersja RTR jest najlepsza (najbardziej wierna historii, najtrudniejsza, najbardziej realna)?
-
kurczę, mam problem, wczoraj gdzieś tu na forum znalazłem prośbę pewnego użytkownika o wskazanie który mod rozszerzał mapę starożytnego świata po Saharę, Arabię, Afganistan (Baktrię, czy tam nawet dalej),Indiach, nie mówiąc już o północy Euroazji...
no i skasowałem historię w firefoxie i teraz tego znaleźć nie mogę, choć pewnie gdzieś na wierzchu jest...
kojarzy ktoś? taki mod rozszerzający mapę do granic wytrzymałości i znajomości starożytnego świata.
-
a ja szukam moda pod BI i to dosłownie. chodzi mi o czasy upadku imperium rzymskiego
-
Ruins of glory oraz Invasio Barbarorvm, ale polecam tego drubiego, wiecej nacji, mapa znacznie rozszeżona
-
Cytat:
Zamieszczone przez chochlik20
Ruins of glory oraz Invasio Barbarorvm, ale polecam tego drubiego, wiecej nacji, mapa znacznie rozszeżona
dzieki, a czy mod jest trudny? (mam nadzieje ze tak ;d)
-
Po obejrzeniu filmu "Hanniblal" naszło mnie na grę Kartaginą. Czy jest jakiś mod urealistyczniający tę nację? Może być pod Rome albo dodatki.
-
nie wie ktos moze gdzie sciagnac mozna ogniem i mieczem :=)
-
Cytat:
Zamieszczone przez GOKERSONOW
nie wie ktos moze gdzie sciagnac mozna ogniem i mieczem :=)
Jeśli nie ma linka w stosownym temacie to nigdzie.
-
Pod Wiedeń na przykład za Sobieskiego z armatami szli 26 kilosów na dzień. To było szybko ale bywały juz szybsze nawet marsze. Ale ja tam bym jenak tego też nie zmienial - buduj drogi! :D A wrzeszczące kobitki wraz ze świnkami i pieskami mozesz sobie skasować wraz z cała linijka ich rekrutacji w export_descr_buildings.txt. I po ... krzyku :D
A co do pytania skąd ściągnąć Ogniem i Mieczem to jest link w stosownym temacie.
Co do wielu pytan czy dany mod ingeruje w pliki gry czy mozna instalowac jako osobny dodatek itd to najprostsza metodą sprawdzenia tego jest wypakowanie moda "na pusto" jak ma wypak skierowany na glowne data (nie data samego moda) to ingeruje w podstawke. Chociaz moze podmieniac jeszcze inne pliki ... najogolniej powinno jednak wystarczyc zeby sprawdzić.
-
Mod do RTW plus podział na rodziny
Witam,
czy istnieją mody globalne pod RTW które zachowują podział na Senat i trzy rzymskie rodziny?
Dzięki za odpowiedź.
Buczek
-
Re: Mod do RTW plus podział na rodziny
Mod Bare Bones np. Udostępnia 7 Kampanii lub coś koło tego, każda ma podział na Rody + Senat lub na zjednoczony Rzym.
-
-
Panowie, bardzo dziękuję.
-
Mam pytanie: istnieje jakiś mod zwiększający ilość jednostek w oddziale lub jakiś sposób z dłubaniem w jakiś plikach? Bo na poszerzenia miejsca na oddziały w armii chyba nie jakiegokolwiek sposobu?
(na opakowaniu gry pisze że możliwe jest dowodzenie w trybie bitwy ponad 10 000 jednostek :mrgreen: :lol: )
-
Cytat:
Zamieszczone przez Dezerter
Mam pytanie: istnieje jakiś mod zwiększający ilość jednostek w oddziale lub jakiś sposób z dłubaniem w jakiś plikach? Bo na poszerzenia miejsca na oddziały w armii chyba nie jakiegokolwiek sposobu?
(na opakowaniu gry pisze że możliwe jest dowodzenie w trybie bitwy ponad 10 000 jednostek :mrgreen: :lol: )
Daj jednostki na maksa, ustaw ze 4 armie obok siebie i masz 10k :) Z tego co prawda kierujesz tylko częściom, ale w sumie (dla autorów) jesteś dowódcą 10tysięcznej armii :)
Więcej już jednostek nie da się zwiększać (ograniczenia silnika), możliwa jest tylko ta zmiana skali w opcjach (w plikach można już tylko niewielką liczbę dodać, do niektórych.
-
mam pytanie: w jakich plikach musze pogrzebac i co tam zmienic zeby podniesc liczebnosc oddzialu zeby np na skali jednostek duze berserkerzy liczyli np 100 wojow a nie 32?
-
W pliku export_descr_unit. Musisz zmienić zieloną liczbę (nie zapomnij o mnożniku! [ta liczba zostanie pomnożona zależnie od wybranej liczebności jednostek!]).
type barb berserker german
dictionary barb_berserker_german ; Berserkers
category infantry
class light
voice_type Heavy_1
soldier barb_berserker, 12, 0, 1.5
attributes sea_faring, hide_forest, frighten_foot, very_hardy, warcry
formation 1.2, 1.2, 2.4, 2.4, 2, horde
stat_health 3, 0
stat_pri 19, 7, no, 0, 0, melee, blade, slashing, axe, 25 ,0.87
stat_pri_attr no
stat_sec 0, 0, no, 0, 0, no, no, no, none, 25 ,1
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 0, 5, 0, flesh
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 2
stat_ground 2, -2, 3, 2
stat_mental 16, berserker, untrained
stat_charge_dist 40
stat_fire_delay 0
stat_food 60, 300
stat_cost 2, 840, 120, 90, 130, 840
ownership germans
-
Re: Monarchia seleucydów
Super ale może zapodacz linka do Vanilla Balance Mod 5.1? Nie mogę go znaleźć.
-
-
Mod przenoszacy gracza do Barokowej europy.
A więc jak w temacie czy istnieje taki mod POSIADAJĄCY KAMPANIE,Chodzi mi o Europę Zachodnią bo o wschodniej jest OiM.
Jakiś czas temu widziałem info o tym żę pike&muskets ma być na RTW czy to prawda?
-
Czy jest jakiś mod wprowadzający niewiele zmian w porównaniu do podstawki, ale dodający tą wielką mapę (od Hiszpani po Indie)co jest w Europa Barbarorum czy Extended Greek Mod?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Mateusz18121995
Czy jest jakiś mod wprowadzający niewiele zmian w porównaniu do podstawki, ale dodający tą wielką mapę (od Hiszpani po Indie)co jest w Europa Barbarorum czy Extended Greek Mod?
Jest :lol:
-
Szukam moda, który usprawniłby dyplomację i spowodował, że komputer nie atakowałby jakby miał sraczkę ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez Artur
Szukam moda, który usprawniłby dyplomację i spowodował, że komputer nie atakowałby jakby miał sraczkę ;)
Proszę spróbować tego
viewtopic.php?f=59&t=1550
-
Witam. Mam pytanie odnośnie wielkości jednostek. Wiem że wielkość jednostek można ustawiać w opcjach gry i w pliku descr_unit
ale po ustawieniu w opcjach huge i wpisaniu w pliku descr_ unit - 60 ( tyle można najwięcej inaczej gra sie nie uruchomi) mam maksymalnie 240 żołnierzy. Czy można stworzyć większa jednostke np 480 żołnierzy?? Jeżeli tak to w jaki sposób? Prosze o dokladne instrukcje bo wogóle się na tym nie znam. Z góry dzięki za pomoc :D
-
Tak wielkiej liczby nie da się zrobić. Z modów na dzień dzisiejszy jest tylko jeden i to pod Medka 2 co można nagiąć ustawienia, ale też nie do sugerowanej przez ciebie liczby. Zerknij tutaj i zapytaj się Tiberiusa
viewforum.php?f=248
-
A więc mam pytanie: Czy istnieje jakiś mod, który byłby o wczesnym Rzymie. Tzn. o Królestwie Rzymskim lub wczesnej Republice Rzymskiej skoncentrowany głównie na podboju Italii? A jakby nie było to zadowoliłbym się też jakimś modem znacznie ulepszającym historyczność rozgrywki, głównie chodzi tu o Rzym i państwa hellenistyczne, a także poszerzający mapę do Indii.
-
Cytat:
Zamieszczone przez kamilios
A więc mam pytanie: Czy istnieje jakiś mod, który byłby o wczesnym Rzymie. Tzn. o Królestwie Rzymskim lub wczesnej Republice Rzymskiej skoncentrowany głównie na podboju Italii? A jakby nie było to zadowoliłbym się też jakimś modem znacznie ulepszającym historyczność rozgrywki, głównie chodzi tu o Rzym i państwa hellenistyczne, a także poszerzający mapę do Indii.
viewtopic.php?f=58&t=354 Mod skupi się na podboju Italii, w okresie wczesnej republiki.W 100 % jest jeszcze nieskończony ,ale da się grać.Naprawdę polecam .Pozdrawiam
EDIT:Działa na dodatku BI .
-
Dzięki wielkie. Właśnie o coś takiego mi chodziło.
-
Słyszałem o modzie który przenosi do czasów II wojny światowej
Jesli ktoś by znał mod z tego okresu chodzi chodzi mi również o I wojnę światową to poproszę nazwę
-
Mam pytanie czy jest jakiś mod osadzony w Świecie Dysku Terrego Pratchetta? Żeby były takie państwa jak Ankh-Morpork, Imperium Agatejskie, Klatch?
-
Nie, chociaż są o tematyce fantasy np.
viewtopic.php?f=57&t=842
-
Cytat:
Zamieszczone przez Riksza
Słyszałem o modzie który przenosi do czasów II wojny światowej
Jesli ktoś by znał mod z tego okresu chodzi chodzi mi również o I wojnę światową to poproszę nazwę
Taki mod nigdy nie powstał z tego co mi wiadomo.
-
Poszukuje modu który wprowadzi zwiększenie liczby prowincji
-
Ufff Wszystkie dostępne zwiększają ...Wystarczy tylko wybrać i ściągnąć
-
Chodziło mi o moda który wprowadza małe zmiany odnośnie gry a wprowadza więcej prowincji czy nawet Indie i ameryke
-
Nie ma takiego moda. Skąd w ogóle wzięła Ci się Ameryka? Łupinką się do niej nie dopłynie. Jeżeli chcesz Indie to istnieją mody dodające tamtejsze lub okoliczne obszary, ale nie ma takich, które by niewiele zmieniały w grze.
-
Izrael
Mam jedno pytanie. Czy znacie jakieś dobre mody, dodające Izrael do grywalnych frakcji? Poza Fall of Republic i modami z przedrzymskiej starożytności. Słyszałem, że robi się jakiś submod o rewolcie machabejskiej do EB, ale nie jestem pewien, czy prace nad nim wciąż trwają. Z góry dziękuję za odpowiedź.