Tura 8
Al'Pacho rzekł do Marcusa
// Kraina Zabójców na lvl 4Cytat:
Przyjacielu przy takim zapleczu na morzu nikt nam nie podskoczy
Północna ściana na lvl2
Rekrutacja i naprawa zakończona
Wersja do druku
Tura 8
Al'Pacho rzekł do Marcusa
// Kraina Zabójców na lvl 4Cytat:
Przyjacielu przy takim zapleczu na morzu nikt nam nie podskoczy
Północna ściana na lvl2
Rekrutacja i naprawa zakończona
Tura VIII
Wysłannicy, którzy popłynęli z zakonnikami dotarli już do Dżungli. Robi ona wrażenie. Tysiące hektarów zieleni, które aż tętnią życiem. "Kolonia Sigmara" jak nazywa się osada ulokowana jest na małym półwyspie, w miejscu dobrym do obrony. Jest tam wzniesionych kilka chat z drewna i wiele szałasów wokół. Od razu rzuca się w oczy fuszerkowa zabudowa. Po chwili czuć też, że latryny zostały zbudowane w złym miejscu i cały obóz owiany jest niesamowitym smrodem. Na brzegu czeka już komitet powitalny - kilka mnichów z młotami i co ciekawe... norsmenów. Wysocy, brodaci mężczyźni są zakuci w kajdany i zaraz po przybyciu do brzegu rozpoczynają rozładowywanie statku. Ojciec Lenard wymownie patrzy na delegatów Ekspedycji i wyjaśnia:
// Kolonia to prowincja I poziomu. Prócz tego dostarcza 50g na turę ze zbieractwa bananów. W osadzie jest 1 oddział włóczników, który teraz należy do Ciebie.Cytat:
Niewolnictwo już dawno zostało zniesione w Reiklandzie i chwała Imperatorowowi za to! Każdy człowiek ma prawo do swojej godności. Ci ludzie to jeńcy wojenni i zostaną z nami aż ich plemiona ich wykupią. Wszyscy oczywiście wyrzekli się heretyzmu i przyjęli Świętość Sigmara.
Tura VIII
Wraz z przybyciem karawany do Ziemi Ushya przybył również słynny łowczy Carl Weber. Wydaje się trochę mniej rozmowny niż zawsze, a jego policzek oszpeciła olbrzymia szrama, którą otrzymał po cięciu Księcia Semira.
// +Carl Weber (Zwiadowca II poziomu) z cechą "Lęk przed nieumarłymi".
t8
(wysyłam 500g Hadvarowi)Cytat:
Nie wiem co robiłeś na środku pustyni, ale masz szczęście, że mamy kontakty dyplomatyczne z nieumarłymi potomkami królestw Nehekary. Jak już trochę odpoczniesz to ładuj się na statek. Będziesz potrzebny na południu. Kapitanie Al Pacho, pan też. Garnizon na południu musi zostać wzmocniony.
(czy samotny generał na koniu, bez armii, korzystając z zapasowych koni(50g) mógłby pokonać 2 kratki?)
Wydzielam Eskadrę II - 2 statki lvl3. Na pokład wchodzą żołnierze Armii"Południe"
Al Pacho
Lev Grossman
Carl Weber
2x rycerze z Ushya
2x szermierze z Ziemie zabójców
Tura 8
Przybył posłaniec z Kontynentu, jeden z listów jest od twojego przyjaciela
Kolejny list był z pieczęcią ImperatoraCytat:
Witaj Marcusie, na tą chwile nie mogę gdyż ścigam piratów z Sartosy. Jak się z nimi uporam
przypłynę co wiatr pozwoli.
Fracis, stary przyjaciel
Cytat:
Mark Zumberg, Rzecznik Imperialny
Witaj Marcusie, dostaliśmy twój raport. teśmy podważeniem twoich działań w tak krótkim czasie.
Zostało postanowione że powstanie szlak handlowy miedzy Marieburgiem a Twoimi Prowincjami.
Owy port zajmie się odbieraniem twoich okrętów, i dostarczaniem potrzebnych wam zapasów.
Na okręcie którym list przypłynie będzie podarek oraz twoja osobista Gwardia Elektorze.
Tak od dnia przeczytania listu stałeś się Hrabią Elektorem. Odpowiednio poinformuj innych że Sigmar czuwa.
Jeszcze sprawa naszego opiekuna. Nalegamy byś założył tam Świątynie a jej partryjarchą został Brat Edward.
Czekam na wieści. Niech Sigmar czuwa nad tobą Marcusie
.....
Przybył zdyszany zwiadowca który został wysłany na poszukiwania Rozbitków.
//podarek 1000g i Straż Osobista (Gwardia z Corrburga)Cytat:
Panie, Panie ehhh. Panie tubylcy, tubylcy widzieli postawnego strasznego mężczyznę z jakąś księgą i młotem.. w rejonie wielkiego kratera. Lecz jest źle. Widziano tam także szczątki bezkształtnych stworów. Nie wiem, nie wiem czy jeszcze żyje ale trzeba wyruszyć jak najszybciej....
szlak handlowy z Imperium 700g/eskorta imperialna 2 Galeony 5lvl
Nadanie tytułu Elektora i pełnych praw nad prowincją w imieniu Imperatora.
Prawdopodobnie za 2-3 tury będzie za późno dla Brata. Pośpiesz się....
t8
Marcus na kolejnej naradzie szybko zdecydował się na kolejne ruchy
Po wydaniu tych poleceń hrabia usiadł sam, napisał długi list i kazał dostarczyć go kupcom jednej z karawan.Cytat:
Musimy jak najszybciej pomóc Edwardowi. Niestety rozkazy już zostały wydane, a Alberto jest w drodze. Potrzeba jak najszybciej zwiększyć siłę Armii. Ruszamy z zaciągiem na pełną skalę. O ile dobrze pamiętam najemnicy czekają w portowej Karczmie "Pod okrętem". Proszę ich wszystkich zatrudnić i porządnie opłacić. Oprócz tego mam tutaj plany budowy dróg. Przy odrobinie szczęścia może uda nam się w ciągu kilku miesięcy zwerbować prawdziwą armię i przygotować ją do ataku na krater. Stilgarze, potrzebuję dokładnego zwiadu w kraterze, musimy wiedzieć czego się tam spodziewać.
Tymczasem wysłannik hrabiego na południu złapał się za głowę.
(podsumowanie tury 8.Cytat:
Nigdy nie widziałem takiej prowizorki. Nie wiem kto do tej pory zarządzał tym miastem, ale teraz ja przejmuję dowodzenie, dla naszego wspólnego dobra. Drewna w koło mnóstwo, my przywieźliśmy gwoździe i narzędzia. Te chaty można naprawić. Tutaj będzie główny trakt, a tu na plaży stanie port. I każcie jeńcom zasypać te latryny a nowe wykopać dalej od obozu.
W krainie zabójców trwa śledztwo
Stilgar wyrusza na zwiad do krateru.
Armia 2. 2x miecze, 2x rycerze zbiera się na statku pod dowództwem Al Pacho.
Budowa dróg w północnych prowincjach 500x4=2000g (plany budowy dróg)
Ushya - Ulepszenie koszar lvl4. 1200g
Morlad - podniesienie osady na 2lvl 700g, koszary 300g i budowa portu 500g
Rekrutacja Ushya 2x rycerze 1700g na standardowych zasadach
Rekrutacja Copher 2x szermierze 760g (arabowie -5%)
Wielkie miecze przesuną się do Północnej Ściany.
Wynajęcie Kawalerowie Awanturnicy za 900g i 2x Straż Rzeczna Stiru za 1700g - z karczmy "Pod okrętem" i od razu ruch do Północnej Ściany -> do akceptacji)
Tura VIII
Zwiadowca dotarł do krateru. Jest to mała prowincja zniszczona przez potężne uderzenie z powietrza. Po wejściu do okręgu widać w środku gdzieniegdzie dziwne elementy płonące nieustannie na zielono co wydaje się bardzo nietypowe, ponieważ krater powstał już kilka miesięcy temu. Zwiadowca dociera do centrum i widzi tam jakiś srebrny artefakt, cały w zielonych płomieniach. Przypomina zbroję, ale tak jakby dla olbrzyma. Czuć wyczuwalny ostry zapach, którego zwiadowca jeszcze nigdy nie czuł.
Tura 9
Budowa dróg w północnych prowincjach [ możliwość przemieszczenia się po 2 pola po drogach, w następnym poście aktualizacja zysku z handlu]
Ushya
-Ulepszenie koszar lvl4.
Morlad
- podniesienie osady na 2lvl
- koszary
- port
Rekrutacja zakończona
Tura 9
Aktualizacja handlu
Ekspedycja-> Królestwo Jeziora [475g] +100g
Ekspedycja-> Imperium Nehekhary [380g] +100g
Ekspedycja-> Barak Sorr [370g] +100g
Ekspedycja-> Lashiek [280] (zmniejszone zyski z
Tura 9
Raport z Ziem Zabójców
Cytat:
Hrabio, w kilku słowach.
Przekopana została połowa rejony gdzie mogło coś się wydarzyć.
Znaleziono tylko kości porwane mundury, część szkieletów była naga, a kości nagryzione. Więcej nie udało mi się wywnioskować.
Przepraszam że tylko tyle informacji po takim czasie dużo tu piach I ślady się szybko niszczą na trasie karawany. Mogło być to celowe działanie albo dzikie biestie zaatakowały biedaków
t9
(ruch Armia Północ do KrateruCytat:
Widzę, że raporty zwiadowców nie są zgodne. Jednakże musimy spróbować uratować brata Edwarda. Jeśli Charlon de Vauru nie zawiedzie, Bretonczycy powinni nam pomóc.
ruch 2x miecznicy z Copher do Krateru
ruch 2x rycerze z Usha do Krateru
ruch Eskadra druga na Południowe Wybrzeża Arabii)
t9
Cytat:
Zgodnie z ustaleniami oddaliśmy Bretończykom odłamek komety. Mam nadzieję, że ich kapłanki zdołają zneutralizować złe moce. Szkoda, że nie udało się znaleźć śladów brata Edwarda. Może Bretończycy coś widzieli. Ty, Stilgarze poszukaj na Wzgórzach Krzyku. Richardzie, musimy stworzyć siatkę szpiegów, szpicli i agentów. Zajmij się tym.
(Proszę o pytanie na TF Arroya: "Imperialni kupcy przynoszą list od Hrabiego Marcusa von Richthofena, w którym zapewnia o wzajemnej sympatii. Pyta też czy na terenach zajętych przez Księstwo Jeziora udało się znaleźć ślady Brata Edwarda")
(Stilgar zwiad Wzgórza Krzyku)
(Richard Moser Kontrwywiad Kraina Zabójców)
(Budowa:
Kraina zabójców podniesienie na lvl 5 2000g Koszary LVL2 600g
Ushya Koszary LVL5 1500g
Copher Koszary LVL2 600g
Północna ściana podniesienie na lvl3 - 1100g, koszary lvl1 300g
Morlad na lvl3 1100g, koszary na lvl2 600g, port miejski 500g
Rekrutacja:
Ushya: 2x rycerze - 1700g, włócznicy 309g
Copher: 2x włócznicy 618g
Morlad 2x włócznicy 618g
Kraina Zabójców 618g)
Tura 10
Rekrutacja i budowa zakończona, fabuła później
Tura 10
Raport z Gór Krzyków
Cytat:
Rejon godny swej nazwy, gdy wiatr zawieje słychać wszem i wobec piski I krzyki. Rejon skalisty na pierwszy rzut oka ciężki do zamieszkania. Może w wnętrzu góry jakieś zasoby będą, lecz to bedzie kosztowne. Brak śladów Edwarda
T10
(Ruchy armii:
Wszystkie jednostki z Krateru-ruch do Północnej ściany
Eskadra druga-ruch na nieznane wody)
Opis wód masz na pierwszej mapie
t10
Ziemie Ushya budowa mury 3000gCytat:
Teraz kiedy nadmorskie prowincje zapewniają wielkie zyski, należy zadbać o ich obronność. Nie możemy pozwolić, by obywatele Imperium i nasi arabscy sojusznicy czuli się zagrożeni. Nad wybrzeżem powstanie sieć fortyfikacji. Pamiętajcie tylko, że mur jest tak silny, jak ludzie, którzy za nim stoją.
W Ushya rozpoczniemy też budowę Wielkiej Katedry.
Copher budowa-mury 3000g
Kraina Zabójców budowa-mury 3000g
Budowa wielkiej katedry 1500g
Rekrutacja:
Ziemie Ushya
włócznicy 309g do garnizonu
demigryfy z halabardami 1500g
Copher
Kraina Zabójców
Morlad
włócznicy 309g
rycerze 850g
(Stilgar) -zwiad Ziemie Derwiszy
Agent lvl2. (Richard Moser) -Kontrwywiad Kraina Zabójców
Tura 10
Przybył inżynier odpowiedzialny za budowę katedry
Cytat:
Panie, cel szczytny Katedra ale ku czci którego boga. Nasi bracia wyznają głównie Sigmara, Urlyka I Mannana, a arabcy obywatele mają swojego Boga.
t10
Cytat:
Budowa katedry Sigmara to warunek pomocy z Imperium.
Muhasie, opowiedz mi o bogach których czcicie. Jak wyglądają wasze świątynie?
Tura 10
Muhas podaje księgę z znam Ci ojczystym języku
// link: http://warhammer.fandom.com/pl/wiki/...Bogowie_ArabiiCytat:
Panie z tej ksiegi wszytsko wyczytasz, jest inna sprawa.
Moi bracia są przerażeni znaleziskiem z Krateru. Nie chcą pracować a ni wychodzić z domostwa. Są zdania że powinieneś zwalczyć zło a tym złem są bretończycy. Tyle nam uczynili złego a jeszcze mają swoich rękach ten odłamek.
Wpływy spadaja jesteś na 0 u Arabów i dochód z prowincji-25% od przyszłej tury do czasu uspokojenia ludu
Tura X
Otrzymano list:
Cytat:
Witaj, hrabio Marcusie von Richthofen.
Niech blask Pani oświetla nasze państwa. Przeszukaliśmy wzdłuż i wszerz nasze ziemie i niestety nie natknęliśmy się na nikogo, kto mógłby zwać się Bratem Edwardem. Będziemy jeszcze przeczesywać nasze ziemie dokładniej i gdy tylko odnajdziemy ślady Twojego zacnego druha, od razu poinformujemy Cię pisemnie.
Podpisano
Król Jeziorczyków, Charlon du Vauru, Obrońca Pani, Pierwszy Tego Imienia, Błogosławiony przez Panią.
T10
(Richard Moser wysłany zostaje do Barak Vurr, by pomóc krasnoludom w śledztwie na temat korupcji w banku.)Cytat:
Richardzie, dotarły do mnie niepokojące wieści. Niedługo odpływa statek handlowy do Barak Vurr. Wsiądziesz na pokład i popłyniesz do krasnoludzkiej twierdzy. Tam oddasz się do dyspozycji Halofa. Będziesz musiał przeprowadzić śledztwo w sprawie korupcji w krasnoludzkim banku. Szczegóły poznasz na miejscu. Weź ze sobą Reginalda. Słyszałem, że psy uwielbiają krasnoludzkie chrupiące ciasteczka mięsne.
Tura 11
Raport z zwiadu
Cytat:
Tereny zamieszkane przez tubylców, mieszkają w prowizorycznych chatach. Zapewne ludy wędrowne. Są wrogo nastawieni gdyż dotarły do nich wieści że bratamy się z Jeziorczykami. Krajobraz cym głębiej w kontynent tym bardziej pustynny. Pomimo tego tubylcy sądzą jakąś roślinę sezonowo.
//budowa murów 1/2 tury
Katedra bez patrona na tą chwilę
Rekrutacja zakończona
Tura 11
Zakończenie handlu z Lashiek
Widząc rosnące niezadowolenie arabskich obywateli, hrabia postanowił zorganizować wiec. Przybyli przedstawiciele arabów ze wszystkich krain objętych protektoratem Marcusa. Była tam starszyzna wiosek, zarządcy miasteczek, wysłannicy gildii kupieckich, przedstawiciele cechów, wodzowie nomadycznych plemion. Oprócz tego zaprosił arabskich kapłanów. Kiedy wszyscy ci ludzie zebrali się na placu, hrabia wyszedł z namiotu, stanął na podwyższeniu i przemówił.
Wypowiadając te słowa skinął głową w kierunku Muhasa.Cytat:
Po pierwsze, chciałbym zdementować plotki dotyczące naszej rzekomej wrogości do miasta Lashiek. Od początku mojej obecności w Arabii dobro tutejszej ludności leżało mi na sercu. Chciałem prowadzić wymianę handlową, na której wszystkie strony mogłyby się bogacić. Nie podejmowałem żadnych wrogich działań w kierunku rady miasta Lashiek ani w kierunku samego miasta. Do tej pory nasze stosunki układały się dobrze. Na handlu wszyscy zyskiwali. Ktoś próbuje nas skłócić z mieszkańcami Lashiek. Najpierw zaginione karawany, potem ataki na członków rady. Nie wiem kto jest za to odpowiedzialny, ale bardzo chętnie się dowiem. Moi doradcy mogą zaświadczyć, że nie mam z tym nic wspólnego.
Cytat:
Sprawą drugą są stosunki z Bretończykami. Rozumiem, że wasze nacje dzieli wiele przelanej krwi. Kiedy przybyłem tutaj, obiecałem, że będę was bronił przed bandytami Jeziora i sądzę, że dobrze wywiązuję się z tej obietnicy. Od czasu kiedy objąłem wasze ziemie protektoratem, nie było żadnego incydentu, żadnego aktu agresji z ich strony. Czy naprawdę tak wam spieszno do wojny? Do spalonych wiosek, głodnych dzieci, zniszczonych zbiorów, wisielców na drogach? Widzieliście siłę ich armii. Widzieliście ich rycerstwo. Zrozumcie, że moje traktaty bronią was równie dobrze jak włócznie i tarcze. Na odzyskanie Arabii przyjdzie czas. Musimy być cierpliwi. Kapiąca woda potrafi drążyć skałę. Pamiętajcie, że stal może wygrać bitwę, ale to złoto wygrywa wojny.
Cytat:
Po trzecie, chciałbym wytłumaczyć moje działania dotyczące odłamku komety z krateru. Doskonale rozumiem wasze przerażenie. Opowiem wam coś więcej o tej komecie. Dostałem raporty z Imperium, że kometa uderzyła w stolicę prowinci Ostenmark - Mordheim. Zniszczyła całe miasto zmieniając je w wykręcone ruiny. W całym mieście można znaleźć dziwne zielone odłamki. Mają dziwne magiczne właściwości. U ludzi mających dłuższy kontakt z tymi odłamkami zaobserwowano większą skłonność do mutacji. W ciągu kilku dni mogły im wyrosnąć dodatkowe kończyny, rogi albo inne potworności. Obawiałem się, że znalezisko z krateru będzie czymś podobnym. Nie mamy tu potężnych magów ani kapłanów by nad tym zapanować, dlatego wolałem zostawić to Bretończykom. Oni mają swoją dziwną fiksację na punkcie czystości, więc jeśli okaże się, że to coś złego, pewnie to zniszczą.
Cytat:
Czwarty i ostatni temat to budowa świątyni. Przestudiowałem wasze święte księgi i widzę, że nasze wyznania mogą żyć razem w pokoju. Można powiedzieć, że Bez-Moshar to imię boga śmierci, którego w Imperium nazywamy Morrem, Bez-Dhuram to bóg tożsamy z Vereną a Bezan-Anan to nasz Manann. Nie chcę, by wasi wyznawcy czuli się pokrzywdzeni, dlatego zlecę budowę kompleksu świątyń waszych Bogów.
Hrabia Marcus udziela głosu Arabom.Cytat:
Czy ktoś z tu obecnych ma jakieś wątpliwości do tego co powiedziałem, czy ktoś się nie zgadza?
(wydatki
500g organizacja wiecu
1500g budowa kompleksu arabskich świątyń)
Eskadra druga - wyładowanie armii w Morlad
Tura 11
Arabowie spojrzeli po sobie. Przedstawiciel plemion zabrał głos
Skłonił się szyderczo, kolejny głos było słychaćCytat:
Hrabio, Elektorze jak mamy cię tytułować. Podobno w interesach przybyłeś, a okazuje się że kolonie Imperium zakładasz, nie arabskie. Kim są teraz moim bracia mieszkający w twoich miastach, są Arabami czy twoimi poddanymi?
Cytat:
Kompleks świątyń? Haaaa. Jedna świątynia jedno miasto.
Taka decyzja kapłanów. Nasi bogowie tolerują innych nie znaczy że kapłani będą
Było słychać okrzyki aprobaty wypowiedzi kapłana.
Ostatni głos zabrał Khalif Lashiek
Cytat:
Witam Cię Hrabio Elektorze, a co powiesz o krasnalach,
elfach i innych rasach które przybyły tu za kometą. Ich też mamy się nie bać? Czujesz się na siłach obronić moich braci? Bo ja tak moja twiedza jest otwarta dla każdego. Rozpoczynam politykę izolacji i zbrojenia inaczej nie odzyskamy Arabii!!!
t11
Do kalifa Lashiek:
Do przedstawiciela plemion:Cytat:
A skąd weźmiecie broń i pancerze bez handlu z nami? I co będziecie jeść w tym mieście? Jeśli zależy ci na mieszkańcach miasta to utrzymasz szlak handlowy z nami, to nam zawdzięczacie jako taki dobrobyt.
Do kapłanów:Cytat:
Jestem Hrabią Elektorem. To znaczy, że mój głos liczy się przy wyborze nowego Cesarza Imperium. Jak już mówiłem nie toleruję niewolnictwa ani wyzysku. Wszyscy ludzie są wolni i wszyscy ludzie są równi. Sami widzicie, że wszyscy moi pracownicy są dobrze opłaceni. Nikt nie chodzi głodny. Zamieniłem nadmorskie rejony w świetnie prosperujące prowincje. Ludzie mają pracę, mają jedzenie, mieszkania. Nic nikomu nie brakuje. Boicie się osadników z Imperium? Przecież nie mamy przeludnienia, miejsca wystarcza dla wszystkich. Przy odpowiedniej inżynierii możemy przystosować do życia większą część pustyni. Dziwię się wam, że stawiacie mi zarzuty w miejscu w którym ludzie z Imperium ramię w ramię z Arabami przelewali krew, by wydrzeć naturze tę część terenu i przystosować do zamieszkania. Chcecie prawa głosu? Dobrze więc. Ustanowimy Radę Dwudziestu. W jej skład wejdą przedstawiciele kupców, rolników, rzemieślników, kapłanów, nomadycznych plemion, żołnierzy. Będzie stanowić ciało doradcze. Na czele rady stanie Rybak Ahmed, po trzech latach rada wybierze kolejnego przedstawiciela.
(zamiast 1500 na kompleks świątyń wydaję po 500 na każdą świątynię)Cytat:
W takim razie w Copher stanie świątynia Bezan-Anan, w Północnej Ścianie Bez-Moshar a w krainie zabójców Bez-Dhuram.
Tura 11
Khalif Lashiek
Wsiadł na koń i z swoją strażą odjechałCytat:
Drogi Panie ja wracam do siebie, nic tu po mnie. Was nie było żyło się dobrze, bretończyków nie było żyło się lepiej. Jak uporasz się
Jeziorczykami będziemy mogli prowadzić rozmowy. Ty może nie wyzyskujesz, ale tylko tyyy
..
Reszta arabskich przedstawicieli zaczęła naradzać się. Po dłuższej chwili wystąpił jeden z kapłanów.
// 3 małe kapliczki powstanąCytat:
Niech tak będzie. Jak Rada zacznie funkcjonować spotkamy się ponownie.
t11
(wydatek 500g na siedziby rady, uroczystości, itd.)Cytat:
Tak więc ustanawiam Radę Dwudziestu.
W jej skład wejdą przedstawiciele kupców, rolników, rzemieślników, kapłanów, nomadycznych plemion, żołnierzy. Będzie stanowić ciało doradcze. Na czele rady stanie Rybak Ahmed, po trzech latach rada wybierze kolejnego przedstawiciela.
Tymczasem na południu Alberto Al Pacho wylądował w Morlad. Jego pierwszym zadaniem była dalsza rozbudowa i zwiększenie obronności prowincji.
//Morlad: podniesienie na lvl4 - 1500
budowa Mury 3000
budowa Koszary lvl3-900
Morlad - rekrutacja rycerze -850
Morlad - rekrutacja włócznicy -325
Ushya - rekrutacja demigryfy z halabardą 1500
(Stilgar zwiad Schody Arabii)
Tura XI
Podróż Al Pacho do Morlad nie obyła się bez incydentów. Od momentu przepłynięcia obok Valinoru za okrętami Ekspedycji ruszyły wojskowe okręty Poszukiwaczy Wiedzy, które podążały szlakiem ludzi aż do koloni w Morlad. Okręty zatrzymały się w niewielkiej odległości od koloni i bacznie obserwują. Jest to 6 okrętów pełnych elfów. Nie wiemy czego się po nich możemy spodziewać.
Tura XI
Jeden z okrętów elfiej floty odłączył się od reszty i podpłynął bliżej. Z podkładu zawołał kapitan:
Cytat:
- Ahoj ludzie z północy! Co robicie na tych ziemiach? Myśleliśmy że jesteśmy w tej dżungli całkiem sami a za sąsiadów mamy tylko krwiożercze gady i te przeklęte komary!
t11
Cytat:
Ahoj. Nazywam się Alberto "Al" Pacho i jestem na służbie Marcusa von Richthoffena. Braciszkowie założyli małą faktorię handlową w dżungli na południe od waszych osad. Płyniemy jako wsparcie logistyczne i militarne. Z tego co wiem, wasza księżniczka została o wszystkim poinformowana i wyraziła akceptację. Tymczasem nie będziemy was dłużej zatrzymywać. Szerokiej wody.
Tura 12
Raport zwiadu prowincji Schody Arabii
//Cytat:
Kilka dni temu pojawiły się wozy z kolonistami z miasta Lashiek. To miejsce gdzie pustynia próbuje wejść na góry. Szczyty nie wielkie z wielką piaskownicą u stóp
Wpływy arabskie wynoszą +2
Zakończono
Budowe, rekrutacja
Postawiono mury w stolicy
Mury w Morland 1 z 2 tur
t12
(ruch eskadry drugiej na Południowe Wybrzeże Arabii - zwiad Wysp Czarowników obecność maga domeny niebios powinna rozwiać magiczne mgły, uspokoić sztormy a nawet ostrzec przed podwodnymi skałami)Cytat:
Niech okręty eskadry drugiej z Grossmanem na pokładzie spróbują podejść jeszcze raz do Wysp Czarowników
t12
Wieści o rozprzestrzeniającej się zarazie dotarły do Marcusa. Zdecydował on o czasowym wstrzymaniu handlu i zamknięciu granic z Bretończykami i Barak Vurr. Oprócz tego zdecydował o zmianie drogi handlu z Królami Grobowców na morski, po to by ominąć zarażone rejony Jeziorczyków.
(wiadomości zostały napisane na dyplomacji zainteresowanych frakcji, akurat zwolnił się statek handlujący z El-Kalabad).
Zarządził też budowę Świątyni Shallyi połączonej ze szpitalem w Ziemiach Ushya, a w innych prowincjach chaty uzdrowicieli.
Handlarze z Barak Sorr i innych frakcji mają być kontrolowani na granicy, czy nie mają objawów choroby.
(budowa Świątyni Shallyi połączonej ze szpitalem 1200g)
(budowa chaty uzdrowicieli w pozostałych prowincjach 4x400g)
t12
Załącznik 3404(Stilgar) - wróci do Gór Aguidi. Tam ma pilnować czy z sieci tuneli wchodzących w głąb góry nic nie wychodziCytat:
Co za zdradzieckie kurduple. Najpierw prosili mnie o użyczenie agentów a teraz jednego zabili a drugiego wrabiają w korupcję i defraudację.
(Carl Maria Weber) - zwiad na wschód od Morlad (dołączę schemat)
Budowa:
Północna ściana - wykorzystanie gór i istniejących przełęczy do budowy umocnień (mechanicznie potraktuję to jako mury 3000)
Morlad - ulepszenie koszar do poziomu 4. 1200g
Rekrutacja: 4x Wielkie galeony lvl5 -2000g (w 13. turze napiszę ładny post upamiętniający to wydarzenie)
Rekrutacja Morlad: 2x myśliwi 1170*(-10%)g (nie ma ich w zasadach, ale potraktuję ich jako lvl2, analogicznie do muszkieterów)
Rekrutacja 2x statek handlowy 600g
(reorganizacja handlu-statek, który do tej pory handlował z sułtanem przywiózł towary do Nehekary)
Tura XII
Nie spodziewanie na naszą kolonię w Morlad zaatakowały hordy tubylczych Jaszczuroludzi. Przerażające ryki wypełniły przestrzeń, a deszcz trujących strzałek nadleciał z dżungli.
//
Obrona w kolonii Morlad.
Siły wroga: Saurus starszej krwii, 4x skinki z oszczepami, 3x wojownicy saurusów, 3x wojownicy saurusów z tarczami, 1x dziki bastiladon.
Tura XIII
Ostatnie wieści jakie przyszły z koloni w Morlad to te o wielkiej bitwie i ataku jaszczuroludzi. Niestety, po tym zdarzeniu kontakt z El Pacho się urwał.
// Przegrana bitwa. Tracisz kontrolę nad Morlad, a jednostki tam przebywające usuwasz.
Tura 13
Przybył sokół z listem
// zbudowano:Cytat:
Hrabio, czarodziej uratował nas, burzę znikły, mgła opadła.
Jest tu wielka konstrukcja, jesteśmy żeglarzami, a nie zwiadowcami.
Co do Leva Grossmana, uratował nas ale zginął. Pogoda go spopieliła.
Nie rozumiem co to było...
Kapitan wyprawy
-świątynia
-mur już gotowy, wykorzystanie terenu na twoją korzyść
Rekrutacja zakończona,
Lev Grossman nie żyje
T 13. Carl Maria Weber zapuścił się kilkanaście mil wgłąb dżungli na wschód od Morlad. Kiedy szykował nocną kryjówkę wyczuł zapach dymu. Szybko zlokalizował źródło. Swąd dochodził z zachodu, z okolic osady. Zawrócił z wyznaczonej misji i postanowił wrócić do miasteczka. Kiedy nocą przedzierał się przez dżunglę natrafił na dziwne dwunożne jaszczury przemykające między drzewami. Na szczęście noc była chłodna, więc zimnokrwiste bestie były ospałe i nie wyczuły ukrytego zwiadowcy.
Kiedy rankiem dotarł do miasteczka zastał przerażający widok. Osada musiała zostać zaatakowana! Umocnienia były zniszczone. W miejscach, gdzie osadnicy organizowali punkty oporu widział porozrywane ciała. Na północny wschód od miasta natrafił na pole bitwy. Pełno było broni, pancerzy, oderwanych i zmiażdżonych kończyn. Dopiero po chwili zobaczył ciała żołnierzy. Były obdarte z ubrań i pancerzy, powieszone na gałęziach drzew. Carl nie wiedział czy było to makabryczne trofeum, ostrzeżenie, czy spiżarnia mięsa.
Nie miał czasu na chowanie zmarłych. Zimnokrwiści wciąż czaili się w lesie. Myśliwy wiedział, że na północ znajdują się osady elfów, z którymi handlowali ludzie Marcusa. Kilka dni później dotarł tam wycieńczony.
Przekazał elfom wszystkie informacje i poprosił o odesłanie statkiem handlowym do Ziem Ushya. Hrabia Marcus musi się dowiedzieć o masakrze.
https://vignette.wikia.nocookie.net/...20140818004650
(proszę o przekazanie na ft Elfa, że dotarł do niego wycieńczony myśliwy z Ekspedycji Handlowej. Poinformował o zniszczeniu placówki handlowej w Morlad i poprosił o odstawienie statkiem handlowym do Ziemi Ushya)