-
Skrypty Rome:Total War 1.5
Witam,
Robię małego moda w mod folderze pod Rome 1.5. Skopiowałem z TW Center przykładowy skrypt na spawn armii, wszystko zrobiłem jak w tutorialu, ale mimo to mój skrypt nie działa :[ Bardzo proszę, aby ktoś znający się na tym, luknął czy wszystko dobrze zrobiłem (dołączam paczkę z odpowiednimi plikami). Skrypt sprawdzałem również na czystej Romie - bez rezultatów. Tak samo nie działa skrypt na dodawanie pieniędzy ;[
Tutorial: http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=169689
Pliki: http://www.speedyshare.com/files/23821287/skrypt.zip
-
Re: Skrypty Rome:Total War 1.5
z tego co widziałem zły nie jest, coś musi być z jego uruchomieniem.
Pojawia się postać i jest przycisk "pokaż mi jak"?
Spróbuj też dodać do folderu kampanii plik
Campaign_Script.txt
a w nim:
Kod:
script
declare_show_me
;...
wait 10
console_command trigger_advice BackgroundScriptThread
advance_advice_thread BackgroundScriptThread no_dismiss
end_script
Najlepiej też (jak to nie zadziała) umieść pliki w wątku tym na twcenter i napisz że "don't work" ;) sorry ale ja w tej dziedzinie takim ekspertem nie jestem.
-
Re: Skrypty Rome:Total War 1.5
Hmm... zakładam, że działa, bo w 3 rundzie kiluje mnie do pulpitu :] To już jest pewnie mały problem ze skryptem, który na pewno da się naprawić. Musiałem przeoczyć wzmiankę o campaign_script w (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=169689 -> Section II: Running the background script automatically when a new campaign starts - jak by ktos potrzebował).
Dziękuję za odpowiedź
-
Re: Pytania początkujacych moderów
dzieki a mógłyby mi ktoś wytłumaczyć jak w dodatku BI zrobić by romo-brytowie byli dostepni
-
gdzieś na twcenter była mini modyfikacja, odblokowująca ich gdyż aby byli dostępni trzeba się trochę namachać ;)
-
Chciałbym zapytać jak usunąć na minimapie kampanii widok granic prowincji, tak by państwa były zaznaczone jednolitym kolorem.
-
Frakcja musi więc mieć obydwie wartość RGB takie same a chodzi o
primary_colour i secondary_colour
a więcej info znajdziesz tu:
viewtopic.php?f=248&t=5660
-
Dzięki wielkie Tiberiusie.
-
Mam pytanie czy da sie stworzyć nową religie w BI????????
-
-
A mógłybyś rozwinąć zdanie tiberiusie lub dać linka do poradnika??
-
te poradniki miały być nawet na tutejszym dziale poradniki ale sytuacja się niestety zmieniła...
Dla RTW I MTW2 wygląda to podobnie
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=167440
http://forums.totalwar.org/vb/showthrea ... w-religion
-
pytanie juz padło wczesniej ale nie bylo pełnej odpowiedzi wiec je powtórzę.w europa barbarorum nie moge zmienić typu baraków jakie mają byc w rzymie na starcie.wszystko dobrze wpisalem ale nadal w rzymie sa te baraki co były przed modyfikacja.w descr_strat przy nazwie budynku jest WG.po usunięciu tego wg budynek pojawi sie ale jako oddzielny.czy w eb info o budynkach etc. jest przechowywana w innym pliku?jesli tak to w jakim.
-
jak w europa barbarorum zmienić baraki na o jeden poziom wyższy w rzymie? EDIT:dobra juz wiem.trzeba to zmienić jeszcze w campaign script
-
Chciałbym dodać Jazdę Hejtarów oraz legionistów srebrnej tarczy do frakcji greckich miast. W których plikach i co dokładnie mam zrobić?
-
Cytat:
Zamieszczone przez wiesiek90
Chciałbym dodać Jazdę Hejtarów oraz legionistów srebrnej tarczy do frakcji greckich miast. W których plikach i co dokładnie mam zrobić?
viewforum.php?f=248
Ten dział powinien być dla Ciebie pomocny
-
Re: Prośba do dobrodusznego modera
Witam. Mam pytanie odnośnie wielkości jednostek. Wiem że wielkość jednostek można ustawiać w opcjach gry i w pliku descr_unit
ale po ustawieniu w opcjach huge i wpisaniu w pliku descr_ unit - 60 ( tyle można najwięcej inaczej gra sie nie uruchomi) mam maksymalnie 240 żołnierzy. Czy można stworzyć większa jednostke np 480 żołnierzy?? Jeżeli tak to w jaki sposób? Prosze o dokladne instrukcje bo wogóle się na tym nie znam. Z góry dzięki za pomoc ;)
-
Witam.
Postanowiłem zrobić sobie jakby drugą kampanię imperialną. Teren mapy stary, kilka zmian we frakcjach ale co najważniejsze miasta rozplanowane na nowo.
Jak mapa wygląda pokaże niżej ale mam pytanie. Czy będzie możliwe testowanie mapy jeśli ten u mnie kolor różowy nie będzie żadną prowincją, będzie bez miasta itp.?
A także czy istnieje jakiś limit na wielkość takowej prowincji. Z góry dzięki za pomoc.
http://img153.imageshack.us/img153/6...eprowincje.png
-
ojj ale żeś przegiął prowincje nie mogę być za dużo bo inaczej CTD a każdy kolor to każda prowincji która musi mieć miasto w postaci czarnego punkcika
-
Kolejne pytania:
- Jak pozbyć się zakładki Senat, jeżeli usunąłem rody rzymskie prócz Juliuszów?
- Jaki był dokładny limit prowincji,198?
- Czy byłby ktoś chętny spojrzeć na mój descr_strat i obejrzeć go czy nie ma błędów?
Jeśli coś mi się przypomni to wyedytuję.
@Down
Dzięki wielkie ;)
-
-senat musi mieć zmienioną nazwę wewnętrzną z romans_senate na np "illyrians"
tutaj więcej o tym http://forums.totalwar.org/vb/showthrea ... nt-Culture
-coś koło tego
-najlepiej jest go sprawdzić uruchamiając grę z komendą show_err
-
Re: Prośba do dobrodusznego modera
Cytat:
Zamieszczone przez Kamil22
Witam. Mam pytanie odnośnie wielkości jednostek. Wiem że wielkość jednostek można ustawiać w opcjach gry i w pliku descr_unit
ale po ustawieniu w opcjach huge i wpisaniu w pliku descr_ unit - 60 ( tyle można najwięcej inaczej gra sie nie uruchomi) mam maksymalnie 240 żołnierzy. Czy można stworzyć większa jednostke np 480 żołnierzy?? Jeżeli tak to w jaki sposób? Prosze o dokladne instrukcje bo wogóle się na tym nie znam. Z góry dzięki za pomoc ;)
Skoro sam wiesz, że gra wywala no to nie można :P
Z resztą korzystanie z tak dużych jednostek mocno obniża wydajność. U mnie gdy mam wybrane Duże (Hastati 80) to gra ma tam chyba max 6000 wojów ; /
-
Poszukuje pliku podobnego do descr_settlement_mechanics.xml (z medievala II) tylko do rtw.
Opisuje on m.in. jaka populację trzeba osiągnąć aby przejść na wyższy poziom miasta, np 6000 populacji na 3 poziom miasta.
Czy taki podobny plik znajduje się w rtw? Ewentualnie czy i gdzie można znaleźć te wartości?
-
-
Wiecie może czy istnieje/gdzie się znajduje poradnik dotyczący tworzenia zupełnie nowej mapy kampanii?
-
viewtopic.php?f=248&t=5718&hilit=+TCATutorials+
Mapę tworzysz mając za podstawę oryginalną, ją przepoczwarzasz ;)
-
Witam.Mam pytanie czy można w bitwach historycznych np.Trebia zmienić jednostki zmieniając tylko linijki lub dopisywać w pliku
\data\world\maps\battle\custom\Trebia\descr_battle ?Np.
[code][faction romans_julii
character Tiberius Longus, general, command 0, influence 0, management 0, subterfuge 0, age 23, , x 64, y 95
army
unit roman velite soldiers 60 exp 0 armour 1 weapon_lvl 2
unit roman hastati soldiers 100 exp 6 armour 2 weapon_lvl 1
unit roman princeps soldiers 100 exp 4 armour 1 weapon_lvl 0
unit roman triarii soldiers 100 exp 4 armour 1 weapon_lvl 0
unit roman light cavalry soldiers 40 exp 6 armour 2 weapon_lvl 0
unit roman generals guard cavalry early soldiers 10 exp 8 armour 2 weapon_lvl 2
faction carthage
character Hannibal Barca, named character, command 0, influence 0, management 0, subterfuge 0, age 23, , x 64, y 95
army
unit carthaginian general's cavalry soldiers 3 exp 7 armour 2 weapon_lvl 2
unit carthaginian heavy infantry soldiers 60 exp 2 armour 1 weapon_lvl 0
unit carthaginian peltast soldiers 70 exp 7 armour 1 weapon_lvl 2
unit carthaginian peltast soldiers 70 exp 7 armour 1 weapon_lvl 2
unit carthaginian royal cavalry soldiers 60 exp 5 armour 2 weapon_lvl 1
unit carthaginian elephant african soldiers 21 exp 0 armour 0 weapon_lvl 0
unit carthaginian elephant african cataphract soldiers 21 exp 0 armour 0 weapon_lvl 0
unit merc numidian cavalry soldiers 30 exp 0 armour 0 weapon_lvl 0
unit merc barbarian infantry soldiers 80 exp 6 armour 2 weapon_lvl 2
unit carthaginian royal cavalry soldiers 40 exp 5 armour 2 weapon_lvl 1
unit merc barbarian infantry soldiers 80 exp 2 armour 1 weapon_lvl 2
unit merc barbarian cavalry soldiers 40 exp 2 armour 1 weapon_lvl 1
unit merc cretan archers soldiers 60 exp 0 armour 0 weapon_lvl 0/code]
na np.
Kod:
faction romans_julii
character Tiberius Longus, general, command 0, influence 0, management 0, subterfuge 0, age 23, , x 64, y 95
army
unit roman generals guard cavalry early soldiers 10 exp 8 armour 2 weapon_lvl 2
faction carthage
character Hannibal Barca, named character, command 0, influence 0, management 0, subterfuge 0, age 23, , x 64, y 95
army
unit carthaginian elephant african cataphract soldiers 21 exp 0 armour 0 weapon_lvl 0
unit merc numidian cavalry soldiers 30 exp 0 armour 0 weapon_lvl 0
unit merc barbarian infantry soldiers 80 exp 6 armour 2 weapon_lvl 2
unit merc barbarian infantry soldiers 80 exp 2 armour 1 weapon_lvl 2
unit merc barbarian cavalry soldiers 40 exp 2 armour 1 weapon_lvl 1
unit merc cretan archers soldiers 60 exp 0 armour 0 weapon_lvl 0
Czy trzeba zmieniać gdzieś coś jeszcze???
-
a co nie działa ten sposób? może za dużo ich dopisałeś? spróbuj zacząć od jednej dopisanej :)
-
Nie działa(nie jest za dużo bo specjalnie dałem tyle samo).W bitwach historycznych widać te jednostki co dopisałem,ale po wczytaniu i po tym filmiku wyskakuje błąd i wywala do pulpitu.Myślałem żeby popróbować jeszcze z innymi plikami tekstowymi w pliku bitwy chistorycznej.
-
dodaj parametr show_err
viewtopic.php?f=248&t=5716
może wtedy pokażą się jakieś informacje, komunikaty o nieprawidłowościach
może być też tak że kiedy modyfikowałeś ten plik zmieniło się kodowanie pliku i nie jest ono odczytywane przez grę poprawnie.
-
Teraz wszystko ładnie działa.Myślałem że film przed bitwą będzie taki sam a tu nagle widać jak jazda juliuszy przechodzi przez rzeke a moje słonie ukryte są w lesie.
Teraz chciałbym się dopytać czy istnieje możliwość modyfikacji multiplayera?Pozmieniałem w odpowiednim pliku np.katafrakci na wielbłądach za 300 dinarów,szarża 9 atak 15,obrona 29,bonus do jazdy 9 ale gdy wchodze do gry to pisze że nie moge dołączyć do gry bo jest niezgodna wersja danych i że mają wszyscy BI 1.5 ver.
-
aby grać z innymi nie możesz nic zmieniać w plikach :lol: nie da się tak łatwo oszukiwać na multi ;)
http://tgaw.eu/
-
co do kolegi kuba4101994 to mi udało się zrobić dwie własne bitwy historyczne (filippi i kanny). A jeśli chodzi o mnie to chciałem zapytać czy jest możliwość powiększenia liczby oddziałów w armii. Konkretnie jeśli robie bitwę gracza to max mogę tam wkliknąć te 20 oddziałów jak więc zrobić żeby można biło wkliknąć np 40? albo jak idzie generał po mapie kampanii to jest on i 19 oddziałów nie więcej... czy da się to zrobić jeśli tak to jak jeśli nie to jak zrobić żeby się dało zrobić? Pytanie drugie: Pytałem jak zmienić liczbę jednostek w oddziale? odpowiedz była ok (czyli że w data>export_descr_unit.txt linijka soldier) ale cóż to? wkliknąłem 60 (czyli 240 ludzi) i poszło wpisałem 100 już nie... czy da się to zmienić? jeśli nie to co zrobić żeby się dało? Liczę że ktos mi pomoże i z góry dziękuję:)
-
Chyba się nie da wiecej liczby żołnierzy w oddziele dać nić to co próbowałeś.Co do większej liczby oddziałów(np.40) trzebabybyło popatrzeć jak to jest w bitwach gdzie są wsparcia czyli ponad 20
EDIT:Spróbuj dodać jednostki tak jak na tej bitwie.To jest Hydaspes z Aleksandra ale tak samo będzie działać.Poprostu wciśnij enter i wprowadzaj jednostki.Napisz jak to sprawdzisz.
Kod:
faction egypt
character Porus, general, age 50, , x 184, y 2
army
unit Indian General soldiers 60 exp 9 armour 3 weapon_lvl 3
unit Indian Elephants soldiers 60 exp 9 armour 3 weapon_lvl 3
unit Indian Elephants soldiers 60 exp 9 armour 3 weapon_lvl 3
unit Indian Spearmen soldiers 150 exp 2 armour 1 weapon_lvl 0
unit Indian Spearmen soldiers 200 exp 2 armour 1 weapon_lvl 0
unit Indian Chariots soldiers 60 exp 9 armour 3 weapon_lvl 3
unit Indian Chariots soldiers 60 exp 9 armour 3 weapon_lvl 3
unit Indian Light Cavalry soldiers 100 exp 3 armour 1 weapon_lvl 1
unit Indian Light Cavalry soldiers 100 exp 3 armour 1 weapon_lvl 1
unit Indian Female Archers soldiers 200 exp 3 armour 1 weapon_lvl 3
unit Indian Javelin Men soldiers 200 exp 3 armour 1 weapon_lvl 3
unit Indian Medium Cavalry soldiers 100 exp 1 armour 0 weapon_lvl 0
unit Indian Longbowmen soldiers 200 exp 1 armour 1 weapon_lvl 1
unit Indian Spearmen soldiers 200 exp 4 armour 1 weapon_lvl 0
unit Indian Spearmen soldiers 200 exp 2 armour 1 weapon_lvl 3
unit Indian Spearmen soldiers 200 exp 2 armour 1 weapon_lvl 3
unit Indian Spearmen soldiers 200 exp 0 armour 0 weapon_lvl 0
unit Indian Spearmen soldiers 200 exp 0 armour 0 weapon_lvl 0
unit Indian Slingers soldiers 200 exp 0 armour 0 weapon_lvl 0
unit Indian Female Archers soldiers 200 exp 9 armour 3 weapon_lvl 3
character Teos, general, age 30, , x 184, y 10
army
unit egyptian general's bodyguard soldiers 80 exp 4 armour 1 weapon_lvl 1
unit Indian Medium Cavalry soldiers 80 exp 1 armour 1 weapon_lvl 1
unit Indian Medium Cavalry soldiers 80 exp 1 armour 1 weapon_lvl 1
unit Indian Chariots soldiers 30 exp 3 armour 3 weapon_lvl 3
unit Indian Chariots soldiers 30 exp 3 armour 3 weapon_lvl 3
-
tak już próbowałem w historycznych... nie idzie. Kilka razy sprawdzałem w telamonie (chyba dobrze mówię telamon galia vs 2x juliusze) odblokowałem juliuszy i nie poszło:/ chodzi mi raczej o bitwy gracza żeby odblokować to na stałe :)
-
Armia w miescie
Miałem sobie zrobić ze na półwyspie apenińskim wszystkie miasta i armie należą do buntowników , miasta i należą do buntowników ale nie ma armii nigdzie a miasto jest bez garnizonów :( Jak zrobić żeby armie były w miastach??? wrzucam mój plik descr_star jeśli mógł by ktoś przerobić ze zamiast rodów i senatu są buntownicy. http://hotfile.com/dl/94771727/48962...strat.txt.html
-
mam pytanie na które bardzo chciałbym dostać odpowiedz najlepiej w formie porady, potrzebuję zrobić zmianę statystyk broni pilum chodzi o to aby atak pilum zadawał większe straty oczywiście wiem że zmiany trzeba zrobić w pliku export descript unit tylko nie mogę połapać się który współczynnik powinienem zmienić?
-
Cytat:
Zamieszczone przez arturex8
mam pytanie na które bardzo chciałbym dostać odpowiedz najlepiej w formie porady, potrzebuję zrobić zmianę statystyk broni pilum chodzi o to aby atak pilum zadawał większe straty oczywiście wiem że zmiany trzeba zrobić w pliku export descript unit tylko nie mogę połapać się który współczynnik powinienem zmienić?
stat_pri 7, 3, no, 0, 0,
lub
stat_sec 5, 2, no, 0, 0,
które wartości to już musisz sam się zorientować, dobrze tego nie pamiętam, a czy pri czy sec to zależy w której linijce występuje wartość pilum ale raczej w pierwszej.
Cytat:
Zamieszczone przez Waraksas
Miałem sobie zrobić ze na półwyspie apenińskim wszystkie miasta i armie należą do buntowników , miasta i należą do buntowników ale nie ma armii nigdzie a miasto jest bez garnizonów :( Jak zrobić żeby armie były w miastach??? wrzucam mój plik descr_star jeśli mógł by ktoś przerobić ze zamiast rodów i senatu są buntownicy.
http://hotfile.com/dl/94771727/48962...strat.txt.html
Zobacz na wpisy frakcji, które mają określone miasta w sekcji armii, mają dopisane konkretne pozycje armii do miast x y (koordynaty) czyli są garnizonami
-
dzięki piękne Tiberius Caesar Augustus ale tyle wyszukałem już na forum tylko nadal nie wiem którą wartość dokładnie mam zmienić pozatym mam też problem z AI w RS II wiem że robisz swojego moda któremu bardzo kibicowałem teraz RS II zupełnie mnie oczarował ale te AI jest kiepskie zmieniłem już wartości kosztów pozyskania jednostek i w znaczącym stopniu poprawiła się sytuacja ale tylko w początkowej fazie rozgrywki gdy państwo któreś osiągnie więszą ilość prowincji znowu zaczyna produkować wiele armii ma to sens teoretycznie duże państwo może mieć wiele armii ale zawsze marzyłem że ktoś zrobi na tyle zbalansowane frakcje że o kampani przeciwko frakcji będzie decydowało kilka dużych wygranych bitew a potem tylko pozostanie przy oobronie własnych miast to byłoby najbliższe realistyce, pomyśl jeszcze którą dokładnie zmienić wartość bo właaśnie w tym modzie jak i we wszystkich wcześniejszych ta wartość według mojej wiedzy o Rzymie jest zdecydowanie zaniska, konstrukcja pilum pozwalała przebić i słabsze tarcze jeżeli nie zabiła jej właściciela to wbita w tarcze skutecznie uniemożliwiała mu jej dalsze wykorzystanie stąd chciałbym jej dołożyć wartości, szczególnie że np. falanga od przodu dla rzymian jest nie do pokonania i tak powinno być ale pilum rzymskie było tym atutem rzymian który pozwalał przerzedzić szeregi falangi tymczasem rzut kilkudziesięciu pilum zabija kilku greków (3,4), pozdrawiam
-
z wartościami po kombinuj, a w The Great Ancient World III statystyki są bliskie ideału, polecam :)