dlatego warto nie wyrzucac starego peceta :)
powodzenia!
Wersja do druku
dlatego warto nie wyrzucac starego peceta :)
powodzenia!
okube - zanim zaczniesz totalną pieriestrojkę w systemie spróbuj JEDNEGO małego myku:
zmniejsz częstotliwość odświeżania do 60 Hz - ta banalna zagrywka czasem czyni niemal cuda, a dla oka praktycznie żadna różnica ( z LCD zwłaszcza)
jeśli nie zadziała ... cóż... Wtedy niestety czeka cię opisana przez Dunkiela i Eutychesa rozprawa z systemem
-------------------
Tak w ogóle to sugerowałbym 2 systemy na 1 kompie (moim zdaniem najlepiej ten drugi Win XP SP3)
=============
Mam nadzieję że jednak będziesz mógł w miarę komfortowo pograć.
.................................................. .................................................. .
EDYCJA :
D U N K L U - właśnie poprawiłem twój nick w tekście powyżej. Pardą za przejęzyczenie!
1. no proszę, o 60Hz nie słyszałem, ale pamiętam, że mnie jednak oczęta bardzo bolały po kilkugodzinnym patrzeniu w tak ustawiony ekran.Cytat:
Zamieszczone przez kirlan
2. Dunklu kirlanie.
3. pomysł z 2 systemami nie jest zły! tylko ta karta...
Odczuwanie bólu, reakcje na długie wpatrywanie się w monitor itp. sa oczywiście niezwykle indywidualne. Są jednak pewne ogólne tendencje / reguły.
A mianowicie z tego co pamiętam , o ile dobrze pamiętam to:
p i e c z e n i e / s z c z y p a n i e oczu spowodowane jest jonizacją - ta nie zależy aż tak bezpośrednio od częstotliwości, [spoiler:1p86qd6q]chociaż w różnych monitorach zmienia się nieco wraz z częstotliwością odświeżania (nie koniecznie w spodziewanym kierunku się zmienia = różnie w różnych ekranach i różnych zmianach ustawień)[/spoiler:1p86qd6q]
b ó l _ _ _ w e w n ą t r z _ _ _ g ł o w y (okolice czoła) spowodowany jest "mruganiem" obrazu i występuje gdy częstotliwość odświeżania ekranu jest zbyt niska. [spoiler:1p86qd6q]W ekranach CRT nawet 80 Hz może być odczuwane boleśnie gdyż faktycznie cały ekran (linia, po linii, piksel po pikselu) rozbłyskuje i przygasa x razy na sekundę. W monitorach LCD częstotliwość odświeżania mówi jedynie o ilości "klatek" obrazu na sekundę jakie jest w stanie wyświetlić monitor. Ma praktyczne znaczenie jedynie przy oglądaniu obrazów ruchomych. Dla większości ludzi tak naprawdę 32 Hz by starczyło do oglądania spokojnych akcji (w dobrym kinie masz bodajże 36 klatek na sekundę czyli "Hz", w nieco starszych było 24, no ale to już się czuło) od 60 Hz w górę to już właściwie pełen komfort ([/spoiler:1p86qd6q]
z u p e ł n i e _ _ _ i n n a _ _ _ k w e s t i a w monitorach LCD to sprawa JAK i CZYM wewnętrznie jest podświetlany panel ciekłokrystaliczny w monitorze LCD. Niektóre typy podświetlenia są lepsze dla oczu inne gorsze. Czy w tym oświetleniu następują jakieś zmiany wraz ze zmianą częstotliwości odświeżania (a to może być znacząca różnica) - przyznaję szczerze: NIE WIEM!
Wiem natomiast, BEZ CIENIA WĄTPLIWOŚCI, że mniejsza częstotliwość odświeżania monitora to mniej roboty dla karty graficznej. Zatem większa szansa że karta da sobie radę z prawidłowym wyświetlaniem obrazu na monitorze.
Ponadto zdaje się że 60 Hz należy do jednej z "częstotliwości typowych" dla których działanie karty graficznej oraz jej współdziałanie z monitorem jest optymalizowane. W takim typowym trybie często jest dostępna większa liczba opcji przy pozostałych charakterystykach / ustawieniach obrazu .
:arrow: Z powyższych dwu powodów polecam 60 HZ
Zmiana karty (chociaż w laptopach trudna technicznie), czy nawet zmiana kompa to oczywista podpowiedź ale .... nie traktuję tego jako normalnego "rozwiązania" ponieważ...hmm...
Może inaczej :------------------------------------------------------------Cytat:
(...) nie ma rzeczy możliwych i niemożliwych! Są tylko opłacalne i nioeopłacalne.
PS: Ja też używam 60 Hz (ale ja miałem kilka lat temu CRT , teraz mam mam LCD które jak było nowe należało do czołówki - więc punkt odniesienia może zawyżać moją ocenę; no i trochę minie szczypią oczy - pomaga częste wietrzenie pokoju; czaszka zaczyna łupać po jakiś 5 godzinach wlepiania gał w monitor non stop - no ale nawet jak muszę siedzieć przy kompie cały dzień to rzadko kiedy wytrzymam 5 godzin bez odejścia na posiłek, herbatę albo do WC )
widzisz, nigdy się tym tak nie interesowałem, dzięki za wieści, aczkolwiek moje doświadczenie było takie, że miałem przekrwione oczy przy 60hz, gdzie przy 85hz było wszystko ok. I to było odczuwalne nie tylko dla mnie, ale i dla innych.
Gdy włączam medievala pojawia się czarne tło. Reinstalowałem i nie pomogło. Bardziej się żale niż liczę na pomoc, bo myślę, że jest to problem bez wyjścia. :P
Podaj namiary na swój sprzęt i system operacyjny. Czasami pomagają najprostsze rozwiązania. ;)Cytat:
Zamieszczone przez MateuszKL
Ale już mi śmigał, nagle się zepsuł. Mimo to podawać?
Tak.
Ja mam dziwny problem. Wszystko działa ok, ale jak włącze obojętnie jakąś bitwę to jednostki na mapie prześwitują przez interfejs i idą w kompletnie innym kierunku niż im każe.
Nic sie nieda na tej mapie ogarnąć.
Mam GTS 8600 GeForce , 2 GB ram DDR2, i windows XP home.
WERSJA GRY: ZŁOTA EDYCJA Z DODATKIEM WIKING
PROSZE O POMOC ! ! !
Cóż masz pecha być posiadaczem zbyt dobrej karty Nvidi :evil:
http://www.cdprojekt.pl/support/article ... oraz_9____
Problem z czarnym tłem przy odpaleniu udało mi się rozwiązać.
Wystarczy stworzyć plik tekstowy o nazwie "skipcredits" i wrzucić do katalogu z grą.
Blokło mnie na starcie bitwy, pojawia się pasek ładowania ale nie ładuje i tu nie wiem co robić :P
pewnie coś trzeba zmienić w ustawieniach lub spaczować, jeżeli ktoś natknął się na podobny problem i udało mu się go rozwiązać byłbym wdzięczny za małą podpowiedz :mrgreen:
Łaskawy wybawco!!!! No to gramy.
no trzeba przyznać, że to ciekawe, tylko ja.. teraz nie mam kompa na którym by to sprawdzić :D ale jak tylko gdzieś będzie problem czarnego ekranu to sprawdzę ten wynalazek, chyba genialny :D
A czy może ktoś pomóc na taki problem:
Wszystko pięknie sie uruchamia, ale jak przychodzi do wczytywanie bitwy, kampani, czegokolwiek to pasek wczytywania ładuje sie bardzo powoli, trzeba poczekac naprawde kawał czasu żeby sie cos uruchomiło (jakies 4 minuty, a to duzy problem jak mam czekac na kazda batalie tyle bo razem to wyjdzie 2 godziny grania 1 godz czekania), ale po wczytaniu gra chodzi płynnie. Przy wczytywaniu do wychodzenia z bitwy pasek wczytuje sie błyskawicznie. Po otworzeniu menadżera zadań widac ze program jest w stanie "brak odpowiedzi".
Wcześniej gra działała dobrze, a jedyne co było wymienione to płya głóna z gigabyte'a na ASRock'a.
Sprzęt
Radeon x1600
2GB Ram
Intel 3GHz 1 rdzeń
ASRock G31M-GS
Licze na szybka odpowiedź, albo wskazanie własciwego postu którego mi sie nie udało znaleźć.
Najprawdopodobniej kodeki, ich nadmiar się kłania, bo gra chodzi normalnie, trzeba je unieruchomić i zobaczyć jak gra będzie się zachowywała...
A ja mam problem z rozdzielczościa, jest 800x600 i nie ma innych od wyboru.
Jasnowidzów tu raczej wielu nie znajdziesz. Przede wszystkim podaj: jaka karta graficzna, jaka wersja sterownika, jaki system.
Witam
Mam pewien problem, kiedy włączam grę pojawia się jakiś rozmazany obrazek i dźwięk metalu.
Po tym już nic niema, obraz się wiesza a gra się nie włącza. Zwracam się do was o pomoc w rozwiązywaniu problemu.
Przeniosłem, do odpowiedniego tematu, zastosuj się do porad kirlana, a wszystko wróci do normalności. Patrz posty powyżej, i na poprzedniej stronie, także mojego autorstwa i nie tylko...
pozdrawiam ;)
Co do rozmazanego obrazka - rozwiązanie masz kilka postów wyżej od użytkownika Kroco. Generalnie tego typu problemy powodują kodeki i niektóre programy działające w tle (np. Nero). Co do dźwięku to ja tam bym się cieszył gdyby mi leciał metal w czasie grania w medieval-a :lol:. Mam nadzieję, ze to był jakiś niezły riff :twisted:. Jeśli mimo wszystko nie jesteś wielbicielem metalu ;) i problem będzie nadal występował to wyłącz w opcjach gry "wspomaganie sprzętowe" dla dźwięku. Powinno pomóc.Cytat:
Zamieszczone przez Smain
hmmm ja mam całkiem nietypowy problem ponieważ złota edycja MTW całkiem ładnie chodzi, jednak z czasem gdy w prowincjach przybywa budynków zauważyłem, że wybudowanie niektórych budynków powoduje wywalenie gry do wina. Następuje to tylko w sytuacji podświetlenia danej prowincji z "przeklętym" budynkiem. Grać się da ale muszę uważać żeby się nie zapomnieć i kliknąć niefortunnie.
Wszelkie pomysły sprawdzę bo z taką prowincją nie da się prawie nic zrobić, z wyjątkiem jednostek (co ciekawe zdarzyło się, że i to menu było "przeklęte").
Podaj namiary sprzętu, systemu i jaka nacja. ;)
Jak miałem 19 lat poznałem medievala. Grałem w to z pewnymi przerwami latami.
Uważam, że żadna gra z tej serii nie miała takiego klimatu jak pierwszy medieval.
Następne części, rome czy medieval 2 to był dla mnie wielki zawód. Mineło sporo lat od tamtej pory, ale dzis
postanowiłem po raz kolejny przejść tą grę. Niestety Geforce 9600 gt okazał się przeszkodą :(
co za ironia !! mam całkiem przeciętną karte, nie gram w żadne gry, ale gdy chciałem pograć , moja karta okazała
sie za nowoczesna.... :( straszne
yyy.... spróbuj ze straszymi sterownikami (masz jakieś 'pierwotne' na płycie?), kodeki też chrzanią sprawę. Nie poddawaj się tylko napisz tu co się dzieje, poza tym ja proponuje utworzyć specjalnego użytkownika w windowsie tylko pod medieval, nic tam nie instaluj procz medka i bedzie hasał.
@ Eutyches
Mój laptop:
Acer Extensa 5635Z
Procek Pentium Dual 2,3GHz
Grafika zintegrowana Intel GMA 4500M
2 GB memory
System Win7
Nacja ? Moja PL gry tez wersja PL
Spróbuj szlachetny sympatyku jednej z dwóch najlepszych gier serii Total War spróbować skorzystać z porad kirlana, jest tego cały wachlarz, u mnie podziałało wywalenie kodeków, jak miałem w Shogunie i Medku problemy z grafiką, przeczytaj spróbuj, a jak nie wyjdzie nic z tego to popróbujemy coś.... :DCytat:
qrator
Ja uważam że twój problem jest związany z grafiką, chyba że ktoś uważa inaczej to proszę o podpowiedź :)
siemanko wszystkim, zainstalowałem sobie medka, wszystko ok, na poczatku byl problem z filmikiem poczatkowym ale zrobilem "skipcredits" i bylo ok, wchodze sobie elegancko w kampanie, gram bez zadnych problemów, chce doprowadzic do bitwy. pojawia sie ekran ladowania pojawia sie pole bitwy, obraz miga, a jak ruszam kursorem to za nim zostaja smugi.
moja karta to geforce 9500gt musze zmienic sterowniki czy co?
Cytat:
Zamieszczone przez ottoman
Ja mam problem z Medkiem, na każdym z lapków :( . Twój problem to problem karty grafiki. To zabrzmi dziwnie, ale po prostu masz za dobrą kartę, jak na tę gierę. Podobny problem widziałem u kumpla, znaczy się to miganie. Czytałem o tym w necie, że to dość powszechny objaw w tej serii kart. Zmiana sterowników nic nie dała.
Obawiam się, że sobie nie pograsz na tym sprzęcie.
Ja mam starego kompa stacjonarnego i na nim pykam. Ale planuję kupić sobie jakiś starszy model lapka na allegro, specjalnie do starych gier (starsze settlersy (np!) też mi cyrki odstawiają na nowszej karcie). Taka sprawa.
Można by se takowego antyka w b. dobrym stanie sprawić - parę stów (300-400 zł) i po problemie.
czołem
mam problem z Medievalem - mianowicie przed załadowaniem kampanii, bitwy czy mapy głównej jak pojawia się ten czerwony pasek, to komputer zawiesza się na ok. 5 minut. potem nagle się odwiesza i pasek ładuje w 5 sek. najbardziej to denerwuje w małych bitwach - bitwa 1 min, a załadowanie 10!!
widziałem, że ktoś poruszał już ten temat, ale nie wiem czy sobie poradził. macie jakieś propozycje
mam radka hd3870 i windowsa xp
gierka gold edition z jakiejś tam platynowej edycji
Z moich doświadczeń wynika, że dłuższy czas ładowania powoduje duża ilość ram-u. Głównie chodzi o ram na karcie graficznej ale jeśli masz więcej niż 2gb na płycie głównej to też może to sprawiać problem. Z ramem na grafice niewiele można zrobić ale ten na płycie można łatwo ograniczyć np.:
w "Uruchom" wpisujesz msconfig > zakładka BOOT.INI > opcje zaawansowane > zaznaczasz /MAXMEM i wpisujesz najmniejszą wartość na jaką pozawala system (np. u mnie to 2048 przy zainstalowanych 4gb).
Drugim trikiem jest wyłączenie akceleracji AGP w directX. Dajesz "Uruchom" i wpisujesz dxdiag > zakładka Ekran i tam wyłączasz "Przysp. teksturowania AGP". O ile pamiętam radki 3870 nie występowały już na szynie AGP więc ta opcja jest Ci zupełnie zbędna (dla pewności możesz sprawdzić czy masz PCI-E czy AGP).
Trzecim sposobem jest zainstalowanie najstarszych możliwych sterowników do karty graficznej.
Żaden z powyższych sposobów nie daje gwarancji, że coś się poprawi. U jednych działa u innych nie. Jedynym pewnym sposobem jest wymiana karty graficznej na "odpowiednio starą". Powodzenia!
---- EDIT ----
W opcjach gry masz jeszcze suwak do ustawiania ilości ramu przeznaczonego na AGP. Spróbuj różnych (najlepiej skrajnych) wartości. Szansa na poprawę niewielka ale może...
dzięki za odp, ale nadal lipa:/
próbowałem nawet na laptopie(nie lubię na tym grać-osłabiają mnie te 60Hz, ale dla Viking Invasion mogę się poświęcić):
Core Duo, 2GB, GF 7600go 256MB i tu wczytuje się idealnie tyle, że jak na ekranie bitwy zaczną się jednostki poruszać to zaczyna się pokaz slajdów... na pauzie wszystko płynnie
PS z ShogunemMI i Rome nie ma żadnych problemów na jednym i drugim kompie
Dziwne bo przy tej grafice gra nie ma właściwie prawa źle działać. Jeśli stare wersje driver-ów nie pomogły to gdybym miał zgadywać powiedziałbym, że coś działającego w tle powoduje problemy. Nie wiem na ile się znasz na windowsie ale postaraj się powyłączać wszystkie zbędne programy i procesy (ctrl-alt-del > procesy i jedziesz). Medek jest też wrażliwy na niektóre kodeki.Cytat:
Zamieszczone przez nostra
Jeśli nadal będą problemy to ja, na Twoim miejscu, wziąłbym jakiś stary dysk i zainstalował na nim "na świeżo" XP-ka. Do tego tylko niezbędne drivery i medka. Miałbyś wtedy jasność sytuacji. Jeśli nie masz od kogo pożyczyć takiego dysku to na jakimś 2-4gb pendrivie tez powinno dać rade zainstalować system.
btw co masz w tym drugim kompie?
ogarnąłem tego GForcea xD
pokazowi slajdów winny był 'dym' w 'opcjach wydajność'
no to ruszam na podbój wysp brytyjskich
a ktoś ma ten problem, że wychodząc z gry w celu zapisania wywala Was do windowsa? gdzie bym nie instalował, na stacjonarnym czy na laptopie ten sam problem mam..może jest jakaś łatka która to naprawia bo to raczej problem gry a nie sprzętu... :(
albo w plikach gdzieś pogrzebać?
stary problem.
zwyczajnie pilnuj by mieć autozapis (chyba co 3 tury się robił).
a jak się boisz to rób co turę, przed ważną bitwą sava, chyba, że za każdym razem tak masz...
1) sprawdź zachowanie antywirusa - czy przypadkiem z nadgorliwości nie blokuje zapisywania przez medieval.exe danych na dysku (moim zdaniem raczej to nie to, ale sprawdź)
2) uwolnij pamięć RAM fizyczną i wirtualną - patrz moje posty na 2 i 3 stronie tego wątku, zwłaszcza oczyść pulpit
3) uwolnij miejsce na dysku twardym (odinstaluj zbędne programy, fotki i nieużywane sejwy zgraj na krążek CD lub DVD albo na zewnętrzny dysk twardy
4) A co z ustawieniami dostępu do dysku twardego (a właściwie do partycji) na którym zapisujesz sejwy? nie jest przypadkiem zabezpieczony hasłem?
5) PEŁNY FIZYCZNY skan dysku twardego (chociaż z drugiej strony: żeby na 2 kompach naraz było fizyczne uszkodzenie :? , niby możliwe ale dziwne)
6) ustaw STAŁY rozmiar dla rzeczy która ma ze 3 albo i więcej nazw: RAM wirtualny = plik/pliki wymiany = plik/pliki stronicowania [spoiler:126xgrxw]brzmi groźnie a to nic innego jak obszar dysku twardego używany jako pamięć RAM gdy tego "normalnego" RAM'u chwilowo jest za mało - czyli w KAŻDYM kompie tyle tylko że częściej lub rzadziej i mniej lub więcej[/spoiler:126xgrxw]
- ustaw mniej więcej tyle żeby było 2,5 lub 5 razy więcej niż masz "normalnego" / "fizycznego" RAM - jak nic nie da to ustaw na 7,5 lub 10 krotność RAM fizycznego, a może właśnie obetnij do 0,5 objętości fizycznego RAM ((nie podam ci najlepszych ustawień bo musiałbym znać DOKŁADNE obciążenie RAM fizycznego i wirtualnego jakie masz w trakcie gry i w trakcie innych zadań na kompie. ))[spoiler:126xgrxw]te ułamki podałem jako podstawę do konkretnych obliczeń - w ustawieniach RAM wirtualnego musisz to podać w MB albo nawet w kB - jak na przykład masz 2 giga RAMU to wirualny ustaw na 2,5 *2 = 5 giga albo nawet na 5*2=10 giga[/spoiler:126xgrxw]
spróbuj tego, niektórym pomagaCytat:
Zamieszczone przez Skierosiek
viewtopic.php?f=39&t=7418&start=0
pierwszy post :D
dzieki - popróbuję :)
nie wiem, może źle szukałem, ale nie dostrzegałem takiego problemu jaki ja mam.
Otóż, jestem starym graczem, nie mam złotej edycji tylko jakąś starą anglojęzyczną z bodajże 2003 roku. Teraz jak gram na niej na moim lapku (windows 7) to po rozegraniu bitwy na mapie bitewnej i po powrocie na mapę kampanii gra wychodzi do windy :( wie ktoś może co zrobić z tym problemem ?