orientujecie się może czy da się kupić ten dodatek inaczej niż przez steam ?
Wersja do druku
orientujecie się może czy da się kupić ten dodatek inaczej niż przez steam ?
Z tego co wiadomo po wakacjach będzie dopiero w wersji pudełkowej.
A skąd wiadomo? ;) Czy jednostki z tego dodatku będą do wykorzystania w multiplayerze? I jeszcze jedna sprawa - mam najzwyklejsza kartę Visa, dzięki której można wypłacać pieniądze z bankomatów i płacić w zwykłych sklepach, czy taka wystarczy żeby zapłacić za dodatek kupiony przez steam?
Grałem już na multi nową Hiszpanią, bezproblemowo. Co do Visy, analogicznie - posiadam taką samą i spokojnie ściągam DLC. :)
Czyzby dodatek Peninsular Campaign byl juz dostepny? Nie widze rooster'a nowych jednostek tylko...
Co do nowych jednostek jest tylko parę nowych dla Hiszpanii. Na potrzeby kampanii przemodelowano skiny wszystkich frakcji, Francuzi mają brązowe spodnie. Nie ma żadnych ułanów nadwiślańskich. W MP zmieniona kosmetycznie Hiszpania i do Francji doszła piechota szwajcarska (czyli to co już było). Nie wiem, czy nie ma polskiej wersji, czy c, ale muszę reinstalować grę, bo nie mam opisów jednostek, niektórych nazw, nazw nowych map i w ogóle mi się część gry zangielszczyła. Kampania mnie mało interesuje, ale wygląda na to, że Francją można wygrać ją w parę tur.
Edit: Już mi wszystko działa. Ułani Nadwiślańscy rzeczywiście są, ale to nie tyle nowa jednostka, co po prostu lansjerzy w innym mundurze (tych zwykłych w kampanii w ogóle nie ma). Francja ma jeszcze kontrpartyzantów (ale nie w MP - tutaj bez zmian prócz szwajcarskiej). Polecam tylko dla fanów Hiszpanii.
Faktycznie jak na płatny dodatek to strasznie ubogo...Popieram przedmówce-warto kupić jedynie dla Hiszpani.
Nawet po kampanii spodziewałem się czegoś więcej niż mocno okrojonej armii francuskiej, kosmetycznych zmian dla Anglii i jako takiej wyżerki dla hiszpańskich graczy (nie lubię ich, większość to nooby, zachowują się jak gówniarze i zwykle nie znają nawet podstaw angielskiego, za to myślą, że każdy zna hiszpański). Samych nowości kampanijnych nie sprawdzałem jeszcze, tak jak znaczenia taktycznego partyzantki. To chyba jednak za mało, jak na nie taki tani dodatek. Już bardziej mnie cieszy ten patch, który reperuje niektóre irytujące bugi i zmniejsza skuteczność haubic i unikornów.
Zagrałem sobie wczoraj chwilę w kampanię Anglikami, mają jednostki typu portugalska piechota (zwykła liniówka, tylko bez formacji czworoboku), ale... w trakcie bitwy gadali u mnie po polsku (pozostałe jednostki po angielsku)... Czy ktoś mógłby sprawdzić czy ma tak samo? Nie wiem czy to jakiś bug dodatku czy może coś mi się w plikach rozjechało.
Z góry dziękuję;)
A Scots Greys?! Łeee, to ja pieprzę ten 'dodatek'...
u mnie też komendy są po polsku a piechota francuska ma kolorowe mundury ( dominuje brąz,niebieski i biały) piechota liniowa i lekka występuje w takich właśnie mundurkach a to kurtka biała portki brązowe a to kurtka niebieska :shock: itp. Kaw. wszyscy mają jednolite
jednostki brytyjskie: piechota liniowa, lekka piechota, piechota KLN (4 sztuki) lekka piechota KLN (2 )gwardia piesza, piechota brunszwicka, szkoci 10 plus czarna gwardia,95 pieszy. Kawaleria: dragoni lekkokonni, dragoni lekkonni KLN 93) Dragoni, Dragoni KLN(bodajże 2) plus art z haubicami. W przypadku zdobycia prowincji w portugalii bądź Hiszpani mamy dostę do piechoty liniowej kawalerii milicji i art tych państw w sumie 4 jednostki na państwo.W momencie wyzwolenia prowincji w Hiszpanii dostajemy partyzanckiego generała i 3 jednostki w przypadku prowincji Leon dostajemy 2 jednostki triradores ( nie wiem czy pisownia taka) i lansjerów konnych w przypadku wyzwolenia innej prowincji dostałem huzarów i dwie jednostki lekkie jakieś partyzanckie.To Anglicy w sumie mizeria.U Francji jeszcze gorzej kaw: Szaserzy a Chewal, dragoni , kirasjerzy i ułani nadwiślańscy (to chyba z limitem) piechota: liniowa,milicja,szaserzy,woltyżerowie(i tutaj miałem w jednostce różne kolory mundurków) plus piechota szwajcarska,legiony polskie a i jeszcze grenadierzy i młoda gwardia nowa jednostka to kontrpowstańcy i tyle marniutko.Chyba te prawie 30 nowych jednostek to u Hiszpanów a tych nie przeglądałem.
Czy ja wiem... Devoti Custodes swego czasu kładli największych gigantów na RTW (np. RTK), Hermandad de la Guardia dawało radę w CWC ETW (teraz na NTW też trzymają wysoki poziom), Guardia Real są nowi i ciężko mi cokolwiek powiedzieć o nich, ale wszystkie trzy klany są bardzo honorowe i nie mam podstaw do żadnych zarzutów wobec nich. Fakt, że z angielskim u nich słabo (GR na forum CWC wrzucało posty z translatora), ale to chyba jedyny mankament. Generalnie cenię sobie hiszpańskie i włoskie klany, bo mimo pewnych barier językowych zawsze mamy z nimi dobre relacje, co ciężko powiedzieć w przypadku takiego np. Arcani, o których w życiu bym nie powiedział, że większość graczy ma u nich 28+.Cytat:
Zamieszczone przez Palaiologos
A co do samej kampanii, to fajna jest nowa Hiszpania ("trochę" ją dopakowali), ale średnio widzę te całe guerillas na polu bitwy. Ciekawy pomysł, ale nie wiem, czy wypali.
Jak czytam to brzmi nieciekawie. Możecie zamieścić screeny tych nowych jednostek z włączonym obok Unit Cardem ze statsami?
Fajnie że Francuzi mają brązowe portki i białe kurtki. Hiszpanie i Anglicy też tak powinni mieć. Kirasjerzy mają brązowe mundury u Francuzów czy bez zmian?
Po co ci screeny, wszystko jest choćby w trailerze. A statystyki jak statystyki. Hiszpańska piechota dalej ssie, a ułani nadwiślańscy to zwykli szwoleżerowie - lansjerzy. Legion polski ma już mniej żółte czapki, ale tylko w nowej kampanii. Brązowe mundury i inne zmiany u francuzów to też nie jest już żadna nowość, bo widać było wszystko na trailerze.
Pisali o całkowitym reskinie Hiszpanii, a w trailerze chyba tylko jedna jednostkę pokazali. Miało być kilka rodzajów partyzantów pieszych i konnych. Jak wyglądają Coracores? :)
Jakoś mało przypadła mi do gustu piechota linowa Francji.W tych brązowo/niebiesko/białych kolorach wygląda bardziej jak motłoch niż jak regularne wojsko.Zacząłem kampanie Francją-patrząc na ilość prowincji-myślę-szybko pójdzie.A tu w kilka tur buntuje się połowa...W sumie dobrze bo poszło by za szybko :) .Denerwujący są tylko ci powstańcy...pojawiają się na całym terytorium jak nie masz odpowiedniego poparcia.Ciągle trzeba się za nimi uganiać bo niszczą całą ekonomie...
Ogólnie wcale nie jest aż tak łatwo grać Francją jak to wygląda z początku.
Przetestuję teraz Hiszpanie i Brytanie...
Ja mam dopiero 63% masakra. :)
Ta piechota francuska jest bardzo historyczna. Kirsajerzy też powinni być brązowi. Hiszpanie i Anglicy też powinni mieć jednostki w tych brązowych portkach.
Pewno i jest historyczna-tylko że na polu bitwy wygląda to trochę jak dla mnie beznadziejnie.Jeden oddział wygląda jakby był złożony z trzech różnych oddziałów.Natomiast legion polski wygląda dużo lepiej.
Czy komus udało się znaleźć zastosowanie dla przycisku tworzenia fortu przez armię bo dla mnie ten przycisk jest nieaktywny pomimo ze moja armia spełniała wymogi z opisu fortu: miala generała i była we własnym regionie? Moje drugie pytanie: czy francja otrzymuje jakies posilki w pozniejszej fazie gry? Gralem pare tur brytyjczykami, maja dwie armie na wstępie po 10 jednostek w kazdej, niezle pilnowany giblartar, flote dwuokretowa i ekonomię +750 na turę. Wellington zaczyna w portugalii gdzie od razu moze wykonac pierwsze zadanie odbicia coimbry , drugi gienek jest w pobliżu. Wellingtonem odbiłem cala portugalie okupowana wczesniej przez francje czyli dwa miasta i przy okazji rozbiłem armie masseny(najlepszego gienka francuzow) od niechcenia. Moj drugi gienek wyzwolił dla hiszpanow dwa inne regiony za co otrzymał wsparcie w postaci unikalnych jednostek rewolucjonistów hiszpanskich. Hiszpania na wlasna reke zaczela odbijac wschod polwyspu. Mam juz dwoch gerylasow, sporo prowokatorow a francja jakby nie byla w stanie skoordynowac skutecznych sil do odparcia natarcia. Bo co tu duzo gadac, nie moga francuziki prowadzic dyplomacji, maja trzy 10 oddzialowe armie na poczatku gry i tylko +2000 z zarobku z 20 regionow posiadanych.
Może ktoś zrobić screeny rosterowi Hiszpanii? :)
Proszę. Kompletna lista tego, czym dysponuje na ten moment Hiszpania.
http://hostuje.net/file.php?id=70658c47 ... 07f6801213
Czy ktoś wie co dają poszczególne technologie z drzewka w Peninsular Campaign? W info nie ma żadnych modyfikatorów, a nie wiem na ile wiarygodne są opisy.
Tak przy okazji, ciekawe kiedy wyjdzie patch do tej kampanii?:P Mogliby poprawić tych polskojęzycznych portugalczyków;)
Do każdej technologii są napisane modyfikatory...
Kupiłem i byłem zły, bo nadal nie ma Scots Greys (dla nieposiadających pre-orderu ze steama). I zrobiłem 'lol', kiedy grałem w kampanię i portugalskie jednostki w mojej, brytyjskiej armii mówiły po polsku. Co dziwne - jeśli gramy portugalią, jako osobną frakcją to jednostki mówią po swojemu (chyba, nie znam portugalskiego). Ciekawi mnie, jak CA przeniosło polskie głosy z ETW do NTW - po co, skoro nie można grać polską, a polskie jednostki i tak mówią po fącusku. Imo mogliby dodać im 'rodzime' głosy. A może te dźwięki znalazły się w NTW, bo twórcy planują nowy dlc z polską w rolii głownej (powstania) i przypadkiem zostały przypisane do portugalskich jednostek?
Dopiszę, że język domyślny w grze mam ustawiony na Angielski - nie mam polskich napisów / dubbingu.
To myślałeś, że dostaniesz szarych szkotów? Można było zapytać/sprawdzić. A portugalski to nie wiem, gdzie słyszałeś, bo nie można grać Portugalią, jako osobną frakcją, jak sugerujesz. Język polski nie wzięto z ETW, niepodległa Polska używa go w NTW. A legion polski to dobrze, że mówi po francusku, a jak ma się zwracać do Napoleona, którego rolę odgrywamy?
Dodatek jest bardzo ubogi jeśli chodzi o jednostki. Nie ma tego co zapowiadali wczesniej. Roster Brytanii prawie bez zmian - chyba tylko Light Dragoons, Hiszpania ma w dodatku roster nieco większy, jednak jeśli go nie masz to skurczyli o parę jednostek... Francja ma tylko piechotę szwajcarską która nic nowego nie wnosi.
Przecież Wlk. Brytania miała lekkich dragonów.
Jest już patch zmieniający ten bug i portugalczycy mówią po swojemu. A Portugalią można grać w 'Rozegraj Bitwę'. A na Scots Greys poprostu czekałem i wcześniej miałem nadzieje, że będą częścią jakiegoś większego dlc/pakietu jednostek. I się zawiodłem, bo nadal nie ma :/ Wydawało mi się, że nie można grać niepodległą polską, btw.
Nie można nią grać, ale można z nią walczyć i słyszeć "ją".
Dostała innych - takich w kaskach nie wiem czemu skoro to 1811.Cytat:
Eee, dostała ich przecież tylko do kampanii. Podobnie jak np. KGL ma w niej białe spodnie.
Szkoda ze nie zrobili tak z Hiszpanią. Mogli dać te nowe jednostki do kampanii tylko a nie zapaskudzili Multi. :/
Krótka piłka panowie - warto wydać te 28 zł? Czy kampanie są interesujące i klimatyczne, można się wczuć w sytuację danej strony konfliktu? Czy Wielka Brytania i Francja dysponują w multiplayerze jakimiś nowymi jednostkami?
Grałem Francją.....zrobiłem blietzkrieg i szybko zniszczyłem Brytanię i Hiszpanię.....Portugalia to była już formalność....trochę za szybko i za łatwo jak na poziom trudny poszło....pilnowałem jedynie nastrojów w swoich prowincjach, a wojsko maszerowało na zachód....
Klimat można poczuć jeśli gra się "spokojniej"....rozwijać gospodarkę....dać zaatakować Anglikom....powalczyć z Guerillą....dodatek jest OK.......myślę, że gra Brytanią i Hispzanią może przynieść dużo radości....
Scots Greys już dawno są u tych, którzy zakupili NTW w preorderze Steam, tak więc możesz zapomnieć o tym że zobaczysz ich w jakimś DLC. Tak samo zresztą jak Grand Battery of the Convention w preorderze Amazona, Towarczys i HMS Elephant w preorderze innych dystrubutorów. No chyba, że wydadzą osobno DLC Heroes of the Napoleonic Wars & Bonus Content, tak jak to zrobili ze Special Forces dla ETW. Ja kupiłem edycję imperialną NTW i zamiast unikalnej jednostki zależnej od dystrybutora mam Heroes of the Napoleonic Wars... W ETW, przy DLC Special Forces & Bonus Content, udostępnili za darmo wszystkie trzy unikalne jednostki z preorderu (HMS Constitution, Dahomey Amazons i Death’s Head Hussars) posiadaczom edycji kolekcjonerskiej. Może tak samo zrobią z NTW, choć zaczynam w to wątpić, jako że w przypadku ETW to był pierwszy DLC.Cytat:
Zamieszczone przez Marquess Alec Fortescue
Grałem kampanie Anglią na vh(bitwy)/h(mapa) i jestem mile zaskoczony. Najpierw wespół z Hiszpanią zaatakowaliśmy Francję, zmniejszając jej włości do północnego i wschodniego skrawka (jest wbrew pozorom sporo prowincji), komp robi duże do dość silne armie... Jednak nie oddawałem podbitych prowincji Hiszpanii i zdarzało mi się coś złupić dla pieniędzy, relacje z Hiszapanią tak mi się pogorszyły, że ta wypowiedziała mi wojne, jednocześnie gwałtownie spadło mi poparcie we wszystkich prowincjach "hiszpańskich" tak, że straciłem połowę terytorium na rzecz Hiszpanii i Francji (nie miałem pieniędzy na utrzymanie odpowiedniej liczby wojsk przy spadku dochodów), zmuszony byłem zreorganizować się na południu i zachodzie i ruszyć w ponowny podbój w którym głównie skupiłem się na eliminacji Francji (żeby było trudniej) i strałem się niezbyt ruszać Hiszpanów, tak że grę skończyłem dopiero w 1814 r.
Uważam dodatek za udany podobnie zresztą NTW
Ja również po zainstalowaniu dodatku straciłem "polską wersje" czy mógłbyś napisać jak z powrotem spolszczyłeś grę? Bo jak mam reinstalować to dam sobie spokój. Oczywiście jak ktoś wie niech pisze.Cytat:
Sam dodatek bardzo udany, gram na razie Anglią i jestem mile zaskoczony.
Steam, biblioteka, zaznaczenie nazwy gry prawym przyciskiem myszy - właściwości, język - wybór interesującego Cię języka. Przygotuj się na to, że zmiana wersji językowej trochę trwa, nawet do pół h.
czy jest już jakaś pewna wiadomość co do wydania tego dodatku w wersji "pudełkowej" tak jak dodatku do ETW " na wojennej ścieżce " ?