-
Re: NAPOLEON TOTAL WAR - dyskusje ogólne
Szczerze? Jeżeli rzeczywiście NTW będzie swoistą nakładką na Empira to w ciągu kilku miesięcy od premiery może się zrobić bardzo ciekawie.
Przypominam, że Lordzi wzięli się już za modyfikacje ETW. Jest to zespół z prawdziwego zdarzenia, mający na swoim koncie poważne, całościowe modyfikacje (a nie pół garstki zachwyconych sobą onanistów z drugą pół garstką klakierów). Podobieństwo do poprzedniej części powinno ułatwić im konwersję jednostek i systemu walki. Jednocześnie odpada to, z czym zawsze mieli problemy - projektowanie kampanii. A pod względem mapy strategicznej, wyważenia prowincji czy rozwoju frakcji Empire, wbrew rozmaitym marudom, jest bardzo dobrze skonstruowane. Zresztą łatwiej jest nanieść małe poprawki niż tworzyć od zera mapę; próbowali przecież pod Roma z marnym skutkiem.
Tak więc "chłit materkingowy" CA wyjść fanom serii na zdrowie 8-)
-
Oby....
Ale problem ETW to przede wszystkim problem silnika gry. Jeżeli go nie przerobią to nie ma na co liczyć.
A Lordz - oby jak najszybciej opublikowali swe dziecie. To już chyba jedyna siła zdolna zrobić coś z tą grą.
A do tego do podanego przez CA terminu premiery zostało 4 miechy. Cisza. Nic sie nie dzieje. 2 miechy temu mieli pre-alfę.
Już pora na pre-betę. Jak się nie wyrobią to beta będzie.... ale znowu w dzień premiery :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez Niesmiertelnik
Oby....
Ale problem ETW to przede wszystkim problem silnika gry. Jeżeli go nie przerobią to nie ma na co liczyć.
A Lordz - oby jak najszybciej opublikowali swe dziecie. To już chyba jedyna siła zdolna zrobić coś z tą grą.
A do tego do podanego przez CA terminu premiery zostało 4 miechy. Cisza. Nic sie nie dzieje. 2 miechy temu mieli pre-alfę.
Już pora na pre-betę. Jak się nie wyrobią to beta będzie.... ale znowu w dzień premiery :lol:
To z dniem premiery było naprawdę dobre ;) Jednak z tą grą od dawna "coś robi" KLA i jego dream-team :D nie mów że nie grałeś w EW2
-
Gram tylko w te mody które usprawniają MP i są popularne wśród "braci międzynarodowej".
Kibicuję KLA, ale nie grałem..... w żadne mody na ETW.
Jak się tak dobrze zastanowić, to biorąc pod uwagę ile czasu siedziałem przy RTW, BI czy MTW2 po premierze i porównując to z czasem jaki grałem przez ostatnie 5 m-cy mogę w sumie powiedzieć, że w ETW to nawet w vanile nie grałem 8-) choć mnie kosztowała 6k PLN.
Ależ mnie to CA wk......
-
Porównywalnie to w meda II grałem z cztery razy dłużej niż w empire. Teraz w empire nie gram ponieważ jak widzę te latające od oddziału do oddziału kreski(pociski) to szlak mnie trafia :x
-
-
A wiecie może jak tam będzie z Plakami i Rzeczypospolitą w Napoleonie...
-
-
Czyta się tą bajkę o Napoleonie nawet dość przyjemnie ale znając realia to grę kupimy w Lutym a zagrać w nią w miarę mam nadzieje stabilnie to tak koło Września pewnie będzie można bo średnio chłopcom z CA zajmuje 7 miesięcy naprawianie (to czego podobno nie zdążyli spieprzyć przy podstawce ) gry hehe :lol: :lol: :lol:
-
Tylko nie mówcie, że kupujecie tego Napoleona skoro tyle fajnych gier wychodzi: Call of Duty Modern Warfare 2, Majesty2, Resident Evil 5, Assasin's creed 2, Need for Speed Shift. Przynajmniej one są porządne i da się w nie grać a nie, że się kupi Napoleona za 150 zł i zapewne się w ogóle nie włączy.
-
Ja nie jestem jakimś maniakiem gier.
Mam Battelfield 2, Call Of Duty WORLD AT WAR i TOTAL WARe. Te gry mi wystarczą.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Niesmiertelnik
Oby....
In The Lordz we Trust. Jedyna nadzieja, że uratują choćby multiplayer. Ale chyba w Empire nie ma takiej dowolności tworzenia jednostek. Kolorek surdutu, mundurku, inna czapeczka i to wszystko.
-
Mnie interesuje inna kwestia mianowicie skoro Napoleon ma być znacznie bardziej kierowany tak jak w Drodze do Niepodległości mogliśmy to uświadczyć. To gdzie ta dowolność rozgrywki o której mówią chłopacy z CA skoro można podobno będzie grać inną frakcją niż Francja to nie widzę tu jakoś spójności logicznej znaczy się co ? Wszystkie frakcje będą miały napisany odpowiedni scenariusz ? Przecież to paranoja jest a raczej będzie jeżeli do tego dojdzie :|
-
w calym artykule jest tylko jeden konkret/novum techniczne - linie zaopatrzenia; niby ciekawe ale ja osobiscie mam dosyc juz uganiania sie za chlopami realistycznie puszczajacymi mi z dymem miasteczka farmy i porty;
po informacji ze lata 1.5 jest ostatnia do ETW poczulem sie jakbym w twarz od CA dostal; gdzie szturmy i oblezenia? gdzie jency?
nie mowcie mi ze bitwy morskie sa przyzwoicie zrobione i poprawiac ich juz nie trzeba; dopoki malym stateczkiem moge wygrac bitwe z hiszpanska armada to nie sa; Salvo napisal mi zebym nie porownywal ETW z Sid Meiers Pirates bo to rozne gry ale dlaczego w starej jak swiat gierce ktos sie domyslil ze wiatr nie jest statyczny, szybszy okret moze nawiac potezniejszym ale wolnym a zamkniete pole bitwy morskiej to juz totalna abstrakcja; czytam w info ze bitew morskich w NTW ruszac nie zamierzaja; to co oni tam takiego zaserwuja? scenariusz dodatkowy tylko?
Warpath kupilem poniewaz wychowalem sie na ksiazkach L.J. Okonia i jemu podobnych; NTW kupie tylko gdy a) beda tam oblezenia z prawdziwego zdarzenia b) dla posiadaczy ETW wypuszcza go jako dodatek w cenie obnizonej o koszt ETW
-
Uwaga! Radze odwiedzić Totalwar.com.
Zrobili osobną stronę, przypominajaca układem tą z Empire, różni się czcionkami i tłem. Co najlepsze zaczęli prezentować już jednostki! Są 2: morska i ladowa. Nie zdradzam jakie. Sposób pokazywania jest dość niewyraźny, nie jak w przypadku poprzednich części ruchomy kręcoący się ludzik w 3d. Jednak sądząc po mundurze to detale są w pełni historyczne nie jak to w ETW gdzie coś nie tak w wyglądzie miało 98% jednostek (motłoch turecki i konie indiańskie wygladały historycznie stąd te 2% :D żart).
http://www.totalwar.com/napoleon/units/?id=32
Miłej lektury
-
Napoleon TW - oficjalne prezentacje jednostek i frakcji
Informacje pochodzą stąd: http://www.totalwar.com/napoleon/?t=EnglishUK
Będę na bieżąco uzupełniał temat prezentując co tydzień nowe frakcje i jednostki.
UNITS:
LAND:
Artillerie à Pied
http://img340.imageshack.us/img340/7...eapiedcann.jpg
This elite unit is precise and deadly, but it does have the disadvantage of being vulnerable to fast moving cavalry and melee attacks. The soldiers who man these guns, although armed with swords, are not trained to defend themselves effectively. The power here lies in the cannons, and placing them at a discreet distance from the fray is always advisable. Formed in 1808, the Artillerie à Pied consisted of six companies of gunners and a company of ouvriers-pontonniers. These ouvriers-pontonniers were responsible for building bridges, allowing the artillery to pass swiftly and safely to their positions. There was some argument amongst the engineers and the artillery over who had command of these men but it was eventually decided that they should be assigned to the artillery. Ouvriers-pontonniers could construct a bridge of sixty to eighty pontoons, some 500 feet or 150 metres long, in just seven hours. They were also known to improvise if supplies were short, creating bridges from any materials that were to hand.
NAVAL:
106 Gun Ship of the Line
http://img215.imageshack.us/img215/5...tefrance12.jpg
While these warships are among the most powerful vessels afloat, they are lubberly sailors, being both slow and unresponsive. This is not a serious shortcoming because, armed with 106 cannons firing 32-, 24-, and 18-pounder balls on their three decks, they deliver a terrible and destructive broadside. They actually have more artillery than most land armies! Their cost, however, is a drawback and few navies can afford to build or maintain more than a handful of them. Historically, 106-gun ships-of-the-line were never common, and hardly ever sent to overseas stations. They were pure battleships, existing only to fight in set-piece actions, and not for mundane duties such as protecting merchantmen, policing the seas and hunting down privateers. They were commissioned and richly decorated as a physical representation of the glory of the state, but this practice went into decline as warfare became more intense, forcing ships to become more functional.
FACTIONS:
Great Britain
http://img215.imageshack.us/img215/3...5491950945.jpg
Great Britain is a constitutional monarchy, a nation of free trade and personal liberty. Its people are seemingly devoted to making money and disliking foreigners in equal measure. Foreigners are, quite simply, just not very good at anything, be that running an empire or making a decent pie. Britons make no secret of their prejudice, a crass attitude that makes diplomacy difficult. The “English” as, much to the annoyance of the Scots, everyone calls them, are disliked in every court in Europe for this arrogance and their willingness to let everyone else do all the fighting and dying against the French. The apparent truth of this last point has been a gift to Bonaparte.
If the British do have a truly visceral dislike, then it would be the French, thanks to traditional rivalry and a genuine horror at the consequences of the French Revolution. While many British politicians were pleased to see an end to the Bourbon monarchy, they were repulsed by the insatiable bloodshed of the Terror, and fearful that the infection of revolution might cross the English Channel, with or without French bayonets to help it along. Invasion is a constant fear and, as always, an enemy in control of the Low Countries is enough to scare London.
Britain’s position in 1805 is better than might be expected, but not due to its own efforts: Napoleon has managed to upset almost every other nation in Europe with his high-handedness. This is an opportunity for the British to build a new alliance, although this will mean paying handsome subsidies to its partners. As long as the Royal Navy can keep control of the seas, Britain is safe from invasion, but without a substantial army and continental allies this counts for little against France. Britain can contribute to the downfall of France, but needs time and resolve to muster its strength. Napoleon may not grant that time.
-
Re: Napoleon TW - oficjalne prezentacje jednostek i frakcji
To nie lepiej dawac po prost link do tego? Jeszcze zeby to bylo przetlumaczone na polski, a tak to jest przeciez to samo co w linku ktory podales ;)
-
Re: Napoleon TW - oficjalne prezentacje jednostek i frakcji
Niektórzy to gapy i sami nie znajdą, a tak będzie podane na tacy jak w przypadku ETW. :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez King Louise Assurbanipal
Jednak sądząc po mundurze to detale są w pełni historyczne nie jak to w ETW gdzie coś nie tak w wyglądzie miało 98% jednostek (motłoch turecki i konie indiańskie wygladały historycznie stąd te 2% :D żart).
http://www.totalwar.com/napoleon/units/?id=32
Miłej lektury
He, he te dwie nowe jednostki NTW są ładne, ale ciekawe jakie naprawde będą w grze, bo te pokazane to zwykłe malowanki. Niestety detale munduru nie są w pełni historyczne, a zwłaszcza ta niedokreślona nazwa Artillerie a Pied. Jej opis jest krótki i treściwy, to dobrze, ale mogliby jasno napisać, że chodzi o Francuski Regiment Artylerii Pieszej Gwardii, bo tego można się jedynie domyślać. Możnaby przyczepić się też, że np. dodaki munduru (mankiety, obszycia połów, sznury czapy) nie są czerwone, epolety są bez frędzli, kamizela biała, zamiast granatowej, a muszkiet bez bagnetu. To są jednak drobnoski, bo ogólny wygląd jest o niebo lepszy od tych z ETW.
Zainteresowani mogą zajrzeć tu: http://napoleonistyka.atspace.com/IMPER ... ryuniforms
-
Jest już ktoś całkowicie zdecydowany na kupno? Bo ja cały czas nie mam przekonania.
-
Ja. XVIII-XIX wiek to mój ulubiony okres historii. Ja się cieszę, że będzie druga gra w tych ramach czasowych. :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez Pampalinex
Jest już ktoś całkowicie zdecydowany na kupno? Bo ja cały czas nie mam przekonania.
Zdałem sobie sprawę, że od kupna Empire (w dzieź premiery) nie kupiłem sobie żadnej nowej gry i tylko 3 książki....Chyba kupię...
-
No ja również chyba kupię ale bardziej dlatego że kolekcjonuje tą serię od początku. Jeżeli grywalność będzie taka jak w Empire to pewnie będzie tylko stać na półce i mieć ładną okładkę obym się mylił...
-
właśnie jatez się tak zanoszę, tylko nie wiem.. może zmienili politykę w stosunku do graczy.
-
JA tez pewnie kupie, ale co tam mowi sie trudno ;) ale zawsze jest cicha nadzieja ze to nie bedzie Alfa tylko Beta w dniu premiery NTW 8-)
Pozdrawiam
p.s czekam na ekipe LORDZ jak oni zrobia moda to pewnie wszyscy bedziemy w niego grac :)
-
Wiecie, jednostki nie są aż tak w 10000% historyczne, ale to co się nie zgadza to głównie jakieś małe detaliki nierzucajace się w oczy. To sukces w porównaniu do ETW gdzie mieliśmy przyjemnosć grać jednostkami które mocno kuły w oczy - przed patcham 1.3 i DLC frakcje były klonami Angoli, zero indywidualnosci w wyglądzie, wszystko na jedno kopyto, na dodatek wiele elemntów było niezgodnych mocno. Nie kojarzę żadnej jednostki z czystego ETW która tak dobrze wyglądała jak to co zaprezentowali z NTW. Mam nadzieję że będzie tak z resztą jednostek, a nie pierwszą.
Trochę mnie to dziwi... Wcześniej było 2,5 roku do wydania ETW od pierwszej zapowiedzi, a CA już na początku tłumaczyło ze nie maja czasu na robienie indywidualnosci jednostek frakcjom. Petycja o zrobienie historycznych jednostek (którą za pewne pamieta większosć) była napisana jeszcze rok przed premierą i CA nie poprawiło nic przez ten rok. Co gorsze jednostki wyglądały tak jak na screenach PreAlpha sprzed 2 lat :D
Mam uwierzyć że teraz mając pół roku zrobią super historyczne jednostki? Jakoś nie ejstem w stanie, ale przyznam ze mimo 1000 obietnic i zawodu ze strony CA to chcę dać im szansę i jeszcze ten jeden ostatni raz uwierzyć...
-
Ja teraz tylko licze na to, ze Napoleon bedzie tym "prawdziwym" Empire, ktore powstaloby gdyby nie presja od strony wydawcy :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez King Louise Assurbanipal
Wiecie, jednostki nie są aż tak w 10000% historyczne, ale to co się nie zgadza to głównie jakieś małe detaliki nierzucajace się w oczy.
Ooo, człowiek który drążył kwestie niewłaściwego kształtu wąsów jednostek ETW, odpuszcza detale jednostek NTW. :o
Grenadierzy gołowąsy z Gwardii Napoleona ze złotymi epoletami i kordonami to już tylko "jakieś małe detaliki nierzucajace się w oczy". Czyżby to zadziałał szok po Empireowy?
Ciekawe jednak skąd wiesz jak wyglądają jednostki NTW? Przecież te z pierwszych obrazków to jak twierdzi Lusted placeholder units. One rzeczywiście wyglądają dużo lepiej niż te z ETW, choć mają jeszcze sporo mankamentów. Jeśli tak będą wyglądały jednostki w NTW, to będzie to spory postęp w dobrym kierunku.
Oby jednak nie były to płonne nadzieje.
-
ExNowy, brak wąsów tez mnie denerwuje jak cholera :D CA nie dało wąsów najwyraźniej z powodu bo w DLC każdy narzekał że wszystkie jednostki mają wąsy (a zapomniano że każda z nowych jednostek DLC dostała wąsy, bo wczesniej narzekano ze w czystym Empire są same gołowąsy na wzór Angoli). Teraz CA znów posłuchało fanów i nawet kirasjerzy (zresztą w Empire też tak było) i grenadierzy są gołowąsami. :)
Wracajac do dyskusji to ta ostatnio prezentowana jednsotka ma wygląd ja bym powiedział taki w 90% historyczny. Mogliby dać te niebieskie kamizelki i byłoby naprawde w miarę. reszta tak bardzo nie kłuje w oczy. Porównujac do Empire to przeskok bo tam w wygladzie jednostki widziałem 90% niehistorycznych lub niepasujacych elemntów. To była dopiero jazda.
-
osobiscie trroche sie dziwie ze rozwodzicie sie na temat historycznego wygladu a nie razi was zubozala w stosunku do poprzednikow lista mozliwosci; ja sie dalem zrobic z empire, nie kupie NTW napewno dopoki nie poczytam waszych popremierowych piejacych z zachwytu nt gry postow
-
Znam jedną nakładkę (czy też moda jak kto woli), gdzie XVIIIwieczni Polacy też są potraktowani niestereotypowo. Zamiast wąsatych, podgolonych blondynów mamy smagłych, kruczoczarnych gości stylizowanych na autora modyfikacji. Skoro więc sól tej ziemi, dbający o historyczny realizm modderzy mogą sobie pozwolić na nietypowe twarze, to chyba dobrze, że nastawiona na zysk, pazerna firma ich w tym naśladuje?
-
A ja mysle, ze i tak bedzie kupa.. ktora odsylac nas bedzie po info na pulpit co 15 min.. :lol:
-
Ja co do napoleona się jeszcze zastanowię zobaczę na recenzje.
Me propozycje dla CA są następujące
a)wprowadzić trzy tryby gry:
- realistyczny (jednostki rekrutują się 5-6),przymus dbania o zaopatrzenie
- nierealistyczny szybka rekrutacja
- uproszczony: szybka rekrutacja, technologie są wynajdowane automatycznie,piechota ma nieskończoność amunicji
b)przywrócić najemników
c)możliwość stworzenia marionetkowego państwa na pobitych terenach.
-
i możę frytki do tego? :roll: sorki ale nie mogłem się powstrzymać :lol:
-
Jutro okaże się do czego nadaje się wczesna wersja Napoleon TW.
-
Co jak co ale taką koszulką z facjatą Napoleona bym nie pogardził hehe ;)
-
A widziałeś tego Napoleona z gry? Wygląda hmm...dziwnie, jak jakiś psychol noszący siekierkę w majtkach czekających aż się odwrócisz żeby wbić ci ją w plecy, taki mały skur*** przynajmniej takie mam wrażenie.
-
Nieśmiertelnik, jeśli będą rozdawać koszulki to może wykorzystamy je do nagród np. do konkursu historycznego itp ??
-
Proszę bardzo. Mam nadzieje że będą jakieś fajne gadżety. Będę starał sie coś na miejscu ugrać.
@Pampa
własnie taki mały skur***. On taki był. Cała Europa go nienawidziła - poza Księstwem Warszawskim 8-)
-