-
Re: Pytania początkujacych graczy
@2
Myślę, że wszyscy będą chcieli wyzwolić pierwszego shoguna, gra raczej została tak napisana, żeby cały ciężar zjednoczenia japonii spadł na nas - ja miałem coś takiego, że grałem Date, a pod drugiej stronie Shimazu, które miało tyle prowincji, że spokojnie kwalifikują ich do podziału Japonii, normalnie jest tak, że jeżeli mamy tych prowincji za dużo, to dostajemy komunikat, że szogun zaczyna spiskować przeciwko nam i zbliża się wojna, w przypadku Shimazu nic takiego niema - bo i tak nawet jak podbijesz szogunat przed oficjalną wojną, to i tak ten podział krainy będzie - i jeżeli nie masz sojusznika, to po kolei będą Ci wypowiadać wojne.
@1, ja zazwyczaj mam pełne listy - być może bywa i tak, że nikt nie zakłada, no ale jeżeli może to być bug, to jedyne co może pomóc to czekanie na patcha :)
-
A ja mam takie pytanie, czy Wy też nie spotkaliście się z obecnością budynków do zajęcia dających morale, amunicję itp. w oblężeniach? Jak dotąd pojawiły mi się one tylko w samouczku, nie wiem dlaczego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Vedymin
A ja mam takie pytanie, czy Wy też nie spotkaliście się z obecnością budynków do zajęcia dających morale, amunicję itp. w oblężeniach? Jak dotąd pojawiły mi się one tylko w samouczku, nie wiem dlaczego.
Mam ten sam problem. Pisałem już na forum, ale nikt nie odpisał.
Jakby co to podpisuje się pod tym pytaniem.
-
w Kampanii one nie występują, w mp tak.
-
No to próbował ktoś zajać siedzibę piratów WAKO ????????????????????????
-
Nie można zając siedziby, kiedy aktywność piratów jest za duża, to dostajesz misje z automatu, masz dwie opcje do wyboru - zapłacić - i ich się pozbyć, lub odmówić.
-
A gdzie jest ich siedziba?
-
Ok dzięki
Szkoda :(
Siedziba jest na poł.zachodzie mapki daleeeeko na koniec mapy .
-
Mógłby ktoś objaśnić jak działają umiejętności dotyczące przegrupowania jednostek? Bo nijak nie mogę tego rozkminić.
-
Dokładnie to co pisze przy tej umiejętności :) - zwiększa morale, bonusik do ataku, wytrzymałość, na czas trwania.
-
Rozumiem, że ta umiejętność to rodzaj "aury" po prostu? A ta druga co się stawia flagę?
-
Też jest napisane. W miejscu, gdzie postawisz flagę, zbierają się rozbite jednostki. Taki punkt zborny.
-
Nie do końca zbierają, po prostu rozbite jednostki podążą, a raczej zaczną uciekać w kierunku w którym postawiliśmy flagę, jest to o tyle pomocne, że przy większej bitwie, gdzie dodatkowo nie mamy pewności ile oddziałów zostanie rozbitych w całym tym chaosie, mamy szanse na reorganizacje tych że oddziałów i ponowne wysłanie ich do walki. A bez flagi zaczynają uciekać w dowolnym kierunku i nic już z nich pożytku nie będzie.
Oczywiście, bardziej zaawansowani gracze podejrzewam,że są w stanie uchronić oddziały przed paniką, niemniej jednak pomocna rzecz.
Co do bonusów generała, ten obszarowy używać zaraz przed samym starciem piechoty lub w trakcie. Zwiększa morale walczących + zbiera uciekających.
Gdy rozwiniemy generała na rzecz dowodzenia piechotą dostajemy bonus o nazwie "stań i walcz" choć wydaje się on na pierwszy rzut oka nieporęczny, bo generał zostaje unieruchomiony to mimo wszystko warto z niego korzystać - znacząco podnosi możliwości bojowe.
-
Stań i walcz bardzo skuteczne podczas obrony prowincji. Zwiększony zasięg wpływu generała obejmie wtedy praktycznie wszystkie nasze jednostki.
-
Prowincjie: Okupować czy wasalizować
Chciałbym wiedzieć czy zdobyte prowincje lepiej okupować czy wasalizować?
Właśnie zacząłem grać Chosokabe, zdobyłem pierwszą prowincje i miałem do wyboru pokojową okupacje, plądrowanie oraz wasalizacje.
To nie jest moja pierwsza kampania w Shogun 2, wcześniej grałem Tokugawą i zdobyłem nawet tytuł Shoguna :-)
Niestety trapiła mnie wojna na dwóch frontach oraz bunty chłopskie, zastanawia mię czy wasalizacja nie jest lepsza takie państwa satelickie, sowietą się udało ;-)
-
Re: Prowincjie: Okupować czy wasalizować
AI bardzo często atakuje wasali, podczas gdy nie pokusiło by się na atak na nas, szczególnie na początku gry. Więc często możemy zostać wciągnięci w wojnę, na którą nie mamy ochoty, albo dostać minusy w dyplomacji za brak ochrony wasala w przypadku nieprzystąpienia do wojny. Swoją drogą to irytujące, że AI nie bierze pod uwagę rozmiaru sojuszu. Z drugiej strony wasale dają plusy do honoru dajamo. Państwa wasalne nie zrobią zbyt dużej armii, bo oddają nam 50% dochodu. więc jako bufor też średnio się przydają, chyba że się ma dwie średnie armie ustawione tak aby ich bronić.
-
Dzięki, pomyślałem że Stalinowi się udało to mi również ;-)
Ale z tego co piszesz to wasale nie dają nic ciekawego choć nie trzeba się przejmować buntami, dzięki za radę
-
Cytat:
Zamieszczone przez domek
Znane i znienawidzone, to jest bug - który nie przejawia się wpływem na umiejętności, więc bez obaw - wszystko działa poprawnie - prócz odzwierciedlenia w samej grze, myślę, że to kwestia kolejnego patcha - to działa na zasadzie tchórz bez honoru, który każdy miał swego czasu :)
Zauważyłem że wiele osób w walce ze mną ma wygląd jaki być powinien, a nie początkowy. Może oni jakoś to łatają?
-
Nie, mi po prostu działa wygląd awatara normalnie od samego początku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Luuu
Nie do końca zbierają, po prostu rozbite jednostki podążą, a raczej zaczną uciekać w kierunku w którym postawiliśmy flagę, jest to o tyle pomocne, że przy większej bitwie, gdzie dodatkowo nie mamy pewności ile oddziałów zostanie rozbitych w całym tym chaosie, mamy szanse na reorganizacje tych że oddziałów i ponowne wysłanie ich do walki. A bez flagi zaczynają uciekać w dowolnym kierunku i nic już z nich pożytku nie będzie.
Oczywiście, bardziej zaawansowani gracze podejrzewam,że są w stanie uchronić oddziały przed paniką, niemniej jednak pomocna rzecz.
Co do bonusów generała, ten obszarowy używać zaraz przed samym starciem piechoty lub w trakcie. Zwiększa morale walczących + zbiera uciekających.
Gdy rozwiniemy generała na rzecz dowodzenia piechotą dostajemy bonus o nazwie "stań i walcz" choć wydaje się on na pierwszy rzut oka nieporęczny, bo generał zostaje unieruchomiony to mimo wszystko warto z niego korzystać - znacząco podnosi możliwości bojowe.
Jak uciekasz to nie patrzysz na to gdzie twój generał kazał ci uciekać tylko uciekasz jak najdalej i jak najszybciej od wroga dopiero gdy z białej flagi zmieni ci na mrygającą lub normalną to wtedy te jednostki zamiast stać jak kołki pójdą w stronę tego znacznika, tak jest moim zdaniem bo tak pisze w opisie tej funkcji ale może ktoś z nas ją źle zinterpretował
-
@KLA, zakładam, że idziesz w dowódce, jeżeli zmienisz umiejętności na szermierza to będziesz widział swoją postać taką jaką masz w grze :) - w teorii, u każdego może to wyglądać inaczej.
-
Ze zmianą umiejętności zmeinia się wygląd? tak to rozumieć? Mi się nic nie zmieniło od kiedy przekroczyłem 2 poziom a mam już 5.
Teraz kolejne pytanko. Doszedłem do 5 poziomu i wszystko jest OK - zdobywam osiągnięcia, punkty do umiejętnosci, odblokowują członkó świty, jednostki itp. Jednak zauważyłem że po przekroczeniu 2 poziomu przestały mi przybywać elemnty zbroi. Dość szybko zdobyłem chyba 5 hełmów, kilka pióropuszy, kirysy, nagolenniki itp. Jednak potem to stanęło, mimo że czytałem opisy elemntów zbroi to większość powinna przybywac w losowo wybranych bitwach poza tymi osiągalnymi przez osiągnięcia czy prowincje na mapie. To tez bug czy ma byc taki przestój w uzbrojeniu?
-
Moj avatar przezentuje sie w bitwie tak jak powinien, a poszedlem w dowodzenie i lucznictwo. Co do elementow pancerzy, to ja nie widze problemu. Pare oblokowaly osiagniecia, pare po podbiciu prowncji, pare w losowych bitwach itd. Z czasem odblokuje Ci sie wiecej;)
-
Obecnie na mapie prowincji nie widać zadnych elemntów pancerza, a losowych nie mam od 2 poziomów pomimo że przybywa mi świty, jednostek, umiejętności. :)
-
W którym miejscu gra zapisuje savy
W którym miejscu gra zapisuje savy?
-
Re: W którym miejscu gra zapisuje savy
Według mnie nie trzeba było zakładać nowego tematu tylko zapytać w dziale: "Pytania początkujących graczy" ale... też tak uważam 8-) Wątki połączyłem. Kyuzo
Gra zapisuje savy w :
X:\Documents and Settings\Nazwa_Użytkownika\Dane aplikacji\The Creative Assembly\Shogun2
Tak jest na windows XP
Musisz mieć włączoną funkcję pokazywania ukrytych folderów.
-
Pomóżcie - o co chodzi z tym czarnym okrętem ? gdzie i jak mam go szukać ? bo jak wysyłam jakiś statek żeby go szukał, to mi go niszczy :|
-
Czarny Okręt to najlepsza rzecz jaka jest w Shogunie 2 jeśli chodzi o jednostkę :mrgreen:
Ok 48? tury pojawia się komunikat iż pojawił się u wybrzeży Japonii i najlepiej jest go przejąć (jedna sztuką mozna rozwalic całą flote wroga na poziomie bardzo trudnym, chyba że komp bedzie miec statki z łucznikami wtedy może być problematycznie jak ma duzo ich) za każdym razem jak grałem pojawiał się on w okolicach wyspy Shimazu, i co ture szybko się oddalał w stronę date(kraniec Japonii), czy to płynąc najczęściej "pod" Japonią czy "nad Japonią, nigdy nie dopłynął do końca japonni bo zawsze albo ja albo głównie hojo go dorwało.
A statki Ci niszczy ponieważ żaden w grze, nie powinien oddalać się od wybrzeży Japonni na pewną odległość (głębokie wody czy coś takiego).. w końcu sztormy na morzu, brak pożywienia to nie przelewki 8-) Efektem zostania na pełnym morzu przez nawet jedną ture jest śmierć cześć oddziału.
-
aha, dzięki za wskazówki spróbuję poszukać :D
-
Żywność a budowa zamków
Witam, mam pytanie odnośnie żywności. Jak radzicie sobie z wyżywieniem swojego rodu, czy nie jesteście z nią na minusie ? Wiem, że im większe zamki tym więcej żywności idzie. Max. rozbudowa farm daje +4, więc praktycznie nie można budować zamków żeby być na plusie. A co zrobić jeśli podbite prowincje maja rozbudowane zamki?? da się je zniszczyć ?? Jak można obniżyć zużycie żywności ?
-
Re: Żywność a budowa zamków
możesz badać jakieś sztuki, dzięki którym spożycie spada np. o 2.
-
Najzwyklej w swiecie nie buduj zamków w kazdej prowincji;) Ja obieram sobie prowincje nastawione na militaryzm i buduja team na maxa, a inne pomijam.
-
na poczatku radze ci wynalezc droge chi potem todofukuden i na koniec to cos z uprawami - nazwy nie pamietam - potem budujesz w kazdej prowincji farme za 1950 i do konca gry masz spokoj bo to daje sporo zarcia a jak by jednak ci brakowało to wynajduj te lepsze pola i szybko podbij jakis maly zamek ja jestem teraz szogunatem hattori mam 40 prowincji jak nie wiecej i mam zarcia +30
-
Przyznaje ze trochę się zapędziłem i teraz mi brakuje żarcia. najgorsze ze prowincje które mógłbym podbić mają zamki i to mi jeszcze obniży żywność, a co za tym idzie to te bunty ...
-
Domyślnie komputer buduje w taki sposób, by żywność i poziom zamku były na 0, więc po przejęciu prowincji nie powinno to kompletnie nic zmienić. Ewentualnie dobrze jest przed podbojem zachować tej żywności na +1, w razie własnie takich wypadków. W drzewku rozwój farm jest dosyć długi, więc czasem lepiej opuścić taką prowincję, niż męczyć się z buntownikami przez kilkanaście tur.
Co do czarnego okrętu, pojawia się on losowo i nawet do kilku razy w ciągu jednej kampanii. Przepływa on wzdłuż Japonii. Oczywiście inne rody również atakuje tę jednostkę. Z tym że zazwyczaj ją rozwalają.
-
Kupcy Nanbańscy
Witam,
Jak widać w tytule tematu chciałbym się dowiedzieć co ile lub w jakich okolicznościach pojawia się zapytanie o przyjęcie tych właśnie kupców.
Osobiście mam 55 turę w kampanii i do tej pory pojawili się dwa razy, raz jak zdobyłem wszystkie faktorie i jakoś później ni z tego ni z owego.
Odrzuciłem te propozycje z powodu zamieszek jakie wywołałoby chrześcijaństwo sprowadzone razem z kupcami. I tu się nasuwa moje pytanie, kiedy pojawią się znowu i czy w ogóle się pojawią, bo chciałbym sobie rekrutować jednostki z bronią palną. Jeżeli ktoś coś wie to proszę o odpowiedź.
-
Re: Kupcy Nanbańscy
Ja to zauważyłem, że losowo i zależy jeszcze jakim rodem grasz. Grałem Chosokabe to mi co pare tur to przychodziło i zawsze odrzucałem. A grając Hojo ani razu mi to nie przyszło, choć miałem prawie wszystkie faktorie.
-
wcale nie potrzebujesz kupców do werbowania jednostek z bronią palną. Jeżeli odkryjesz odpowiednie 'techniki' (czy jak to nazwać) możesz rekrutować samurajów z bronią palną
-
Dodam jeszcze, że ashigaru z importu są drożsi niż ci, których można szkolić po opracowaniu technologii. Jak dla mnie to w Szogunie broń palna tak potrzebna jak w Medku. Nigdy nie korzystałem i wrogowie tak samo.
-
Gdzieś na forum czytałem że jest mod który usuwa z gry te balony na plechach jeźdźców (nie mogę znaleźć). Bardzo proszę o pomoc.