Re: GALERIA WOJOWNIKÓW! (starożytność - XXI wiek)
Fajne. :) Na jaką epokę jest popyt? Powiedzcie a zamieszczę co chcecie na życzenie, by galeria dotyczyła różnych epok. Trochę ostatnio się skupiła na starożytności. :)
Bardzo dobrze. Mozna by zacząć myśleć o wprowadzeniu jakiegoś podziału na epoki, bo zacznie być trudno coś znaleźć, zobaczyć.
Ej właśnie Witia czy nie lepiej by było już zacząć pomału ogarniać galerię kiedy tych obrazków nie jest jeszcze aż tak wiele niż potem męczyć się z ogromem materiału?
Już teraz można by podzielić ładnie galerię np. wedle schematu jaki obowiązywał kiedyś i systematycznie uzupełniać zbiór o nowe obrazki wrzucane przez userów.
Hmm... ma to jakiś sens.
W najbliższym czasie poruszę temat w palatynie i niebawem powrócę z odpowiedzią.
Próbowałem lobbować podział galerii, ale niestety nie wchodzi to w grę z kilku powodów. Po pierwsze, odwiedza ją stosunkowo niewiele osób, po drugie, galeria sama w sobie stanowi naruszenie praw autorskich pewnych wydawnictw, także cieszmy się, że wogóle istnieje ona jeszcze na tym forum.
Przykro mi
Ja mam mały pomysł co można by zrobić. Niebawem przedstawię. :)
Gettysburgh kapitalny
Z mojej strony popyt na późną starożytność/wczesne średniowiecze na zachodzie
Pierwszy obrazek to początek XVIII wieku, czyli okres Johna Churchilla. Drugi i trzeci to połowa XVIII wieku. Następnie okres wojny siedmioletniej i na samym końcu obrazki z II połowy XVIII wieku. :) Czwarty rysunek od końca to gwardziści, od góry stoją chronologicznie: od początku do końca wieku na dole. 6 i 7 obrazek od końca to wojska szkockie, również chronologicznie od początku do końca wieku.
To Rzymianie walczyli w lorice w połowie IV wieku?
Panu McBrigh'towi(sorry za pisownie) chyba cos się pomyliło :shock:
Zbroje tego typu(łacznie z gladiusem i scutum z róznymi modyfikacjami oraz legionem kohortalnym) odeszły do lamusa historii ponad wiek wczesniej
Cytat:
Zamieszczone przez Bronti
W sumie dużo racji masz, tylko jeden błąd, rzymiaki walczyły w sumie do końca w lorice, dlaczego? Lorica,-ae to zbroja, ew wał szaniec. ;) ale wiem, ze chodziło o typ pancerza
Cytat:
Zamieszczone przez Magister_Perotinus
Zbroje tego typu(łacznie z gladiusem i scutum z róznymi modyfikacjami oraz legionem kohortalnym) odeszły do lamusa historii ponad wiek wczesniej
Cytat:
hehheh, jasne że w lorice walczyli do końca. :D lorica to rzymskie okreslenie pancerza.
Miałeś chyba na myśli loricę segmentatę, czyli zbroję segmentową? Tu się zgodzę. McBride nie miał wyjścia - sprawa była już gdzieś poruszana. McBride tak narysował bo autor tego Ospreya się uparł że mają być w segmentatach, a McBride nie miał nic do gadania. Musiał na rysować wg wskazówek autora książki który następnie dawał opisy tablicom.
Z kolei do końca Cesarstwa była używana lorica hamata - inaczej: kolczuga. :D
...chyba masz na myśli wschodnią część imperium, gdzie pozostały jakieś szczątkowe tradycje legionowe. Na zachodzie(o ile wierzyć autorytetom z dziedziny wojskowości) definitywnie zrezygnowano z uzbrojenia ochronnego piechoty-uzywano tylko owalnej i jajowatej tarczy-i jak wiadomo nie wyszło to na dobre w wiekszości przypadków w konfrontacji z gremanami.
[quote=King Louise Assurbanipal]
Cytat:
Zamieszczone przez "Magister_Perotinus":14ymg1cp
Cytat:
hehheh, jasne że w lorice walczyli do końca. :D lorica to rzymskie okreslenie pancerza.
Miałeś chyba na myśli loricę segmentatę, czyli zbroję segmentową? Tu się zgodzę. McBride nie miał wyjścia - sprawa była już gdzieś poruszana. McBride tak narysował bo autor tego Ospreya się uparł że mają być w segmentatach, a McBride nie miał nic do gadania. Musiał na rysować wg wskazówek autora książki który następnie dawał opisy tablicom.
Z kolei do końca Cesarstwa była używana lorica hamata - inaczej: kolczuga. :D[/quote:14ymg1cp]
Lorica hamata była używana w całym imperium do samego upadku. :)
A jesteś to w stanie jakoś naukowo udowodnić, podać konkretne przykłady autorów starożytnych(tylko nie Wegetius bo to duży anachronizm dotyczący tego jak być powinno, tego co było w czasach świetności Rzymu)
Jeżeli już to prawie każdy autor antyczny opisując tamte czasy wspomina, że brakowało prawdziwie rzymskiej piechoty w pełni tego słowa znaczeniu. A co współczesnych badaczy to są jedynie poparcia tej tezy: zatem dlaczego od strony czysto praktycznej czemuż to armia "rzymska" z opisanego okresu nie była w stanie pokonać(na ogół) barbarzyńskich formacji?
Jeżeli istniały zbroje ochronne tego typu, to należały do żadkości i używane były raczej przez elitarne jednostki (palatini?) lub przez dowódców średniego i wyższego szczebla.
Cytat:
A jesteś to w stanie jakoś naukowo udowodnić, podać konkretne przykłady autorów starożytnych(tylko nie Wegetius bo to duży anachronizm dotyczący tego jak być powinno, tego co było w czasach świetności Rzymu
Prosisz o udowodnianie czegoś a sam nie masz zamiaru uprawomocniać swoich tez? nieładnie.
Cytat:
że brakowało prawdziwie rzymskiej piechoty w pełni tego słowa znaczeniu
Fakt system militarny zmienił się i to znacznie tak jak to zawsze u rzymian miało miejsce, cóż armia podlegała ewolucjom i różnego typu zmianom od samego początku, brak "prawdziwie" rzymskiej piechoty (bo słowo to trzeba wziąć w nawias, czy chodziło o ducha tych jednostek, o morale, o rygor czy tylko o uzbrojenie?), bo to w sumie nic nie oznacza.
Cytat:
: zatem dlaczego od strony czysto praktycznej czemuż to armia "rzymska" z opisanego okresu nie była w stanie pokonać(na ogół) barbarzyńskich formacji?
A jak mogła, np w trakcie kampanii galijskich Juliana Apostaty, to to już nie była armia "rzymska" no nie?
Oczywiście Twoim zdaniem to wina zmiany uzbrojenia? Zmiany organizacji armii, postępująca barbaryzacja tejże, obniżenie dyscypliny i rygoru (opisana już tu w innym temacie), gorsze dowództwo, zmniejszone możliwości finansowe i mobilizacyjne, klęski, wojny domowe, gorsza jakość żołnierza imperium a coraz lepsza żołnierza germańskiego, ciosy zadawane przez koczownicze ludy, to wszystko najmniejszego znaczenia nie miało, no nie? Wojna to kwestia bardziej skomplikowana niż tylko porównanie sprzętu jakim dysponuje jedna i druga strona.
Pamiętaj tez, że wcale chyba nie tak mało popularną metoda było samodzielne zaopatrywanie się wojsk na wojnę. Chyba w walkach galijskich jeszcze co najmniej pierwszych kilka szeregów piechoty używało jakiś zbrój a i w opisie elekcji Juliana tez są wspomniane mimochodem zbroje.
wielkie sorry ale ja nie piszę o okresie chwilowego renesansu imperium jaki miał trwac od czasów Dioklecjana a skonczył się śmiercią Juliana. Moja wypowiedz dotyczyła V w.
To zaznacz to na początku bo cała dyskusja wyszła od śmierci Juliana. Założyłem zatem, ze o okresie tym mówisz, swoją szosą nie wiem zatem czemu wypierasz się tak Wegecjusza, toż i on pisze, że w okresie tym zbroja nie była na porządku dziennym ;)
ale czadowe są te oczy na hełmie!
Super galerie 8-)
King- masz jakieś rysunki armii polskiej XVIII wieku?
Sporo całkiem Polaków z tego okresu mam, ale z XVIII mam przeważnie Francję, Anglię, Prusy, Austrię, Rosję, Hiszpanię i Szwecję. Pozostałę w mneijszości.
Piszcie tylko jak pisałem parę stron wcześniej że mówcie mi co i z jakiego okresu chcecie to w przeciągu jednego dnia zamieszczę. :D
Czy może ktoś zamieścić tablice z The Eastern Romans 330-1453?
Cytat:
Zamieszczone przez Magister_Perotinus
piechota póxnego imperium
Fantasy warriors?
Piszcie mi co i z jakiego okresu chcecie to Wam w tygodniu zamieszczę bo widzę, że od paru dni galeria zamarła. :)
Mam kilka podpisanych jako Epiroci. :)
Nie różnią się jednak od Macedończyków, Ptolemeuszy czy Seleucydów. Mam więcej podpisanych: hellenistyczni czyli zarówno będą pasować na Epirotów, Macedończyków itp. :)
Dawaj, choć Epir miał parę swoich jednostek :D ogólnie dawajcie wszystko co macie z antyku.
Działdo dyskusji historycznych i kolejne obrazki fantasy???