Ja też chętnie zobaczyłbym Czechów, są bardzo zaniedbywani przez modderów medka ;)
Wersja do druku
Ja też chętnie zobaczyłbym Czechów, są bardzo zaniedbywani przez modderów medka ;)
1. Czesi
2. Zakon Krzyżacki
Był to frakcje które znaczyły dużo na arenie europejskiej, szczególnie zakon .
Co do czechów można by wziaść im niektóre jednostki Polski i Niemiec z Bellum Crucis oraz dodać Czeskich mieczników (bodajże WWMWE).
Zakon liczył się w Europie środkowo-wschodniej, dla Cesarstwa byłtylko punktem zaczepienia wpływów i potencjalnym sojusznikiem przeciwko państwowości polskiej a potem polsko-litewskiej. Sprawę czeską popieram, tworzenie czegokolwiek o średniowieczu bez ukazania Czechów, jest spłycaniem gry.
Ok, no więc Czechy, Kipczacy i Zakon to jak dobrze liczę daje 31 nacji czyli maksimum.
PS
dalej poszukuję kogoś od ikonek do pomocy, całą resztę robię sam, ale ikonki dla mnie to masakra.
Wybaczcie, że podbijam, ale uaktualniłem pierwszy post o obiecany patch.
http://www.gamefront.com/files/22003005/data.zip
Rozpakować i zawartość katalogu data skopiować do mxl\data\
Mógłbyś napisać, co ten patch poprawia?
Patch poprawia błąd powodujący wyświetlanie się czarnych kwadratów zamiast sprite'ów przy większym oddaleniu kamery od pola bitwy oraz uzupełnia ikonki i unit cardy dla kilku nacji m in Serbii oraz rebelii.
Z nowych frakcji zdecydowanie Czechy, zdecydowanie ich brakuje a są w tym okresie ciekawą frakcją.
Zakon to średni pomysł. Jeżeli mod się dzieje 1100-1350 to nie widzę na mapie świata miejsca, gzie mieli by startować. Zresztą powstali w 1190, a w Prusach od 1226, więc ich wciskanie byłoby nieco sztuczne.
Bardziej widziałbym Irlandię.
Ale zrobisz jak będziesz chciał
Zakon będzie emergency faction podobnie jak obecnie mongołowie. Czyli nie grywalny pokazujący się przy określonej dacie. Problem jest tutaj nieco inny, ponieważ w modzie nie ma prowincji Prusy :) Dlatego musiałbym dodać jakieś miasto np Królewiec lub Malbork jednak ma się to średnie z historycznością (vide Malbork) co w sumie średnio mi przeszkadza, za to nie bardzo odpowiada mi dodawanie kolejnej prowincji Polsce, która i tak jest dość spora.
Skoro tak bardzo CI to przeszkadza, to proponuję wprowadzić coś na zasadzie ograniczenia przyrostu ludności lub zysków z prowincji.
I jak pracę idą?
Zgodnie z obietnicą wklejam ścieżkę dźwiękową do moda. Instalacja polega na tym, że do folderu data MXL wklejamy i nadpisujemy zawartość tego folderu:
http://www.gamefront.com/files/22068671/sounds.rar
Liczba utworów wynosi obecnie 39 i finalnie zamknie sie mniej wiecej na 50-60.
Mod świetny! Tylko jedno pytanie :D Czy u wszystkich jest tak, że kiedy armia zostanie wysłana na podbój w tereny niezbadane to dowódca zdradza i znika z całą armią, czy to jakiś błąd. Dodam, że nie jest to pojedynczy przypadek, bo zdarza się to już nie pierwszy raz grając już 6 frakcją i to czasem po 2 armie na turę xD
Witam. To częste zdradzanie, wynika z faktu, że wielu generałów ma niską startową lojalność, co powoduje, że często przechodzą na stronę buntowników. Można to sobie samemu poprawić w pliku descr_strtat, podnosząc nieco startową lojalnośc generałów jak jest zbyt niska. powinna być minimum na 3, najlepiej na 4. Pozdrawiam.Cytat:
Zamieszczone przez Godiben
Ogólnie bardzo ciekawy mod,właśnie takiego szukałem moda,który nie oferuje zbyt dużo dodatkowych skryptów jak BC,jest parę niedoróbek,ale mam nadzieje że to usprawnisz,warto by było stworzyć spolszczenie,pracy by nie było aż tak dużo,mój angielski jest mocno podstawowy(ze względu na wiek),ale chętnie bym pomógł przy polonizacji tego moda.
PS mam problem przy uruchomieniu kampanii, wybieram frakcje i klikam na rozpoczęcie kampanii,to gra się zawiesza tylko klopsedra się rusza
A patcha wrzucileś? w mods masz katalog MXL a w nim plik mxl.bat odpalasz ze skrótu do tego pliku tak?
Edit: Kam mozna prosić o ponowne wstawienie ścieżki dźwiękowej ?
właśnie zasysam tego patcha,a gre mam raczej dobrze zainstalowaną
Trochę cierpliwości. ja mam mocnego kompa, ale musze chwile poczekac nim klepsydra zniknie i gra odpali. :mrgreen:
Aha no więc odczekałem swoje(można sobie pójść w międzyczasie do toalety),gra najpierw długo się ładuje do tego paska,potem wyskakuje ten pasek i następne parę minut się on sam ładuję,co do moda,podoba mi się wysoka cena budynków werbunkowych,bardzo fajnie podwyższa poziom trudności,dobrym pomysłem też jest zlikwidowanie najemników(a przy krucjatach można rekrutować specjalnie dla krucjat/jihadu jednostki?)
Jak już uruchomimy kampanie,działa bardzo dobrze,wyraźne lepiej niż BC,podobają mi się jednostki,chociaż trochę dziwne że chłopscy łucznicy są tak bardzo dopakowani(dość tani,a mogą zastąpić piechotę),niepodoba mi się bardzo niska lojalność generałów,opłaca ich się trzymać tylko w miastach,jak rzadkością jest generał 4 gwiazdkowy(oczywiście o lojalność mi chodzi)
Przydałoby się dodać opisy poszczególnych frakcji(w polonizacji chętnie pomogę),fajnie by było też zwiększyć koszta budynków wojskowych(strzelnice,ulepszenia zamków,stajnie,manufaktury dział),poprawić ogólnie bugi graficzne i ewentualnie spolonizować i będzie naprawdę świetny mod
Siema :D
Mam pewien problem bo mam zainstalowanego normalnie na kompie Medievala 2 . I gdy pobrałem tego moda i chciałem go przekopiować do folderu z grą to wiadomo zastąpił foldery i pliki o tej samej nazwie . I gdy chce uruchomić medievala to się wyświetla Medieval 2 napotka ! I o co chodzi ? Coś źle zrobiłem ? Inczej to trzeba zrobić ? Bo niewiem zawsze tak było że się kopiowało to głownego folderu i tyle .
POMOCY !
Na tym forum nie tolerujemy piractwa niestety wiec musiałbyś popytać gdzie indziej. Poczytaj regulaminy ;)
Niezapomniałeś czasem o portugalii ?????
nie zapomniałeś czasem o Portugalii???
Ej mam problem. chodzi o to że bitwy działają ale gdy próbóje kampanie zagrać polską lub inną frakcją uruchamiam i pisze medieval 2 przestał działać
Portugalia została zastąpiona przez Aragonie. Stwierdziłem, że tak będzie ciekawiej :)
Cóż u mnie działa bez problemu. Spróbuj usunąć plik map.rwm bodajże w data/world/maps/base.
bez skutku
Masz zainstalowanego m 2 tw + dodatek kingodms ?
Ścieżka do pliku rozruchowego wygląda tak medieval2\mods\mxl\mxl.bat ?
musiałem jeszcze raz zainstalować działa ale gdy dochodzę jakąkolwiek frakcją do chyba 20 tury dostaje crash i pisze medieval 2 total war napotka jakby co mam kingdomsa + zwykłego
Witaj Kruku!!!
Jako, że byłem mocno pochłonięty różnymi sprawami nie miałem chwili ( przez ładnych kilka miesięcy) by interesować się stroną moderską serii TW. Gratuluję i podziwiam za ogrom pracy, którą włożyłeś w tworzenie własnego moda, chylę czoła :)
Chętnie sprawdzę co wyszło z Twoich prac, jednak najpierw chciałbym się nieco dowiedzieć jak wygląda sprawa stabilności ( po krytycznych CDT w BC mam traumę na tym punkcie :D ). Czy mod jest w 99,9% stabilny i można z przyjemnością grać czy potrafi wywalić błąd na turze jakiegoś państwa, który spowoduje, że z dalszego kontynuowania kampanii nici?
Pozdrawiam i trzymam kciuki za dalszy rozwój moda;)
Zrobiłem reupload muzyki do moda:
http://www.speedyshare.com/bx4hH/MXL-music.rar
Instalacja: folder sounds wrzucić do fodleru Data i nadpisać całość.
Ostatnio przez miesiąc nie miałem kompa i teraz coś mi nawala, ale jak się uda to za tydzień, dwa będzie przerobiony plik EDU.
Pograłem wczoraj nieco. Oto kilka moich przemyśleń na temat moda:
1. Dużym plusem jest mapka z BC.Co prawda jest to moja ulubiona mapa, więc jestem mało obiektywny :D
2. Do plusów na pewno można śmiało doliczyć jednostki, których użyłeś. O ich statystykach nie wspominam, ponieważ widziałem, że chcecie coś z tym zrobić ;)
3. o AI niestety dużo powiedzieć nie mogę, przeprowadziłem tylko 3 oblężenia, w których jednostki przeciwnika zachowywały się podobnie do tych z BC. Tak mi się przynajmniej wydaje.
4. Bardzo fajnie, że KAM 2150 zrobił muzykę. Chwała Ci za to;) Ta z MTW II jest dość....monotonna.
5. Gram sobie Bizancjum...no właśnie nazwy.... Czy masz w planach zmianę nazw Państw na mapie kampanii? Niby nic ale dodawało to klimatu niewątpliwie.
6. To samo tyczy się "herbów" tychże. Te z MTWII są kompletnie dziwaczne i mało klimatyczne.
7. Trochę brakuje mi tytułów typu "król Polski" przy każdym generale. Czy docelowo mają takowe być?
8. Czy język moda ma być w przyszłości ujednolicony? Część teksów jest w języku polskim, część w angielskim. Fajnie byłoby gdyby widniał jeden.
Na chwilę obecną tyle mi przychodzi do głowy ;)
Jeszcze raz gratuluję moda i życzę wytrwałości w kontynuowaniu prac. Mod robi ogromne wrażenie i ma potencję. ;)
Kurtka, ale się temat rozkręca :) Częściej muszę tu zaglądać.
Co do stabilności to jest ok. Nie wywala się. Co do postu EliminatorTa to powiedz mi czy wgrałeś patcha z pierwszego postu ? Bez niego może się wywalać w 20 turze (około).
Dziękuję za słowa uznania. Co do rzeczy, które należało by poprawić to w momencie gdy zabrałem się za tworzenie moda miałem nieco ambitniejsze plany, jednak nie wszystko się udało zrobić. Po pewnym czasie moim celem zostało wypuszczenie wersji stabilnej i grywalnej.
Poprawić w pierwszej kolejności musiałbym generałów, którzy z powodu braku lojalności "stają się" buntownikami zaraz po opuszczeniu miasta. Później ikonki, unit cardy, herby i budynki. Do tego nowe nacje. Co do tytułów nie zamierzam tego ruszać, nie znam się na tym i nie mam chęci uczenia się kolejnej rzeczy dotyczącej edycji m2 tw.
Najważniejsze pytanie kiedy te zmiany zostaną wprowadzone otóż problem jest z moimi chęciami :), ale jak by udało się zbudować jakiś niewielki zespół to myślę, że można by było zrobić z tego na prawdę fajnego moda w pełni kompleksowego mogącego konkurować z najlepszymi.
Chciałbym jeszcze bardzo podziękować Kamilowi za pracę, którą wkłada w moda (bardzo dobra muzyka + walka z EDB) oraz Aravenowi za kopanie mnie co jakiś czas :)
Zaglądaj obowiązkowo!!! W końcu to temat o Twoim modzie.
Teraz masz wersję stabilną, więc możesz wcielić w życie plany, z których musiałeś zrezygnować ;) Wykonałeś tyle pracy, że zbrodnią byłoby niekontynuowanie prac. A to, że Araven Cię kopie to dobrze:) To i ja Cię kopnę na zachętę :D
Uff, wreszcie mogę ogłosić wydanie pierwszej wersji moich statystyk do jednostek :D
Lekko nie było, najpierw 3 tygodnie mojej pracy przepadło i przez ostatnie 2 dni odtwarzałem to co zajęło mi tak dużo czasu. Ledwo żyję, ale alfa skończona :D
Instalacja: wrzucić poniższy plik do folderu MXL/data i nadpisać:
http://www.speedyshare.com/RQq6g/export-descr-unit.txt
Jest to dopiero alfa i nie udało mi się odtworzyć wielu rzeczy związanych z balansem, obecnie jazda jest trochę za mocna, rozmiary jednostek są domyślne, morale i ceny tylko minimalnie ruszone, buntownicy nie mają zmienionych parametrów pancerza(ale sam atak i obronę tak).
Co do jazdy to lekką łatwo rozłożyć, ale ciężką najlepiej atakować pikinierami, bo może nawet włóczników rozłożyć, jeżeli nie będą mieli przygotowanych szyków. W sumie jest to realistyczne, ale dla grywalności może to być aż nazbyt realistyczne ; )
Sama jazda na przyszłość i tak zachowa swoje statystyki, ale liczebność się zmniejszy oraz koszta budowy i utrzymania pójdą o 50%-75% w górę.
Wersja beta statystyk wyjdzie tak za miesiąc lub dwa, w niej będą zmienione rozmiary oddziałów oraz większość cen. W pełnej wersji statów ukończone zostaną koszta oraz morale.
Myślę także nad wywaleniem formacji schiltron, ponieważ AI za późno formuje krąg włóczni przez co włócznicy są łatwo miażdżeni przez jazdę.
Dzięki Kruku za wspomnienie mojej pracy w swoim poście :D Wyedytuj pierwszy post i dodaj link do muzyki i statów :)
Gorąco proszę o testowanie moich statów. Jak wspominałem w ciągu 2 dni w miarę odtworzyłem 3 tygodnie mojej wcześniejszej pracy, także łatwo mogły zakraść się błędy.
Huhu, super. Chyba będę musiał pokusić sie o jakiś instalator :)
Już wrzucam do pierwszego postu.
Muza Kama jest świetna. Można pomyśleć o daniu AI bitewnego Germanicu5 wersja 5.6, chyba, że już jest w modzie. Z nowa muzą i statystykami Kama będzie ok.
Wstawiam wersję 0.2 mojego pliku EDU. W tym patchu zmienione zostały rozmiary oddziałów i dosłownie kilka jednostek trochę zmieniło staty.
http://www.speedyshare.com/jxdbM/export-descr-unit.txt
Nowe rozmiary jednostek:
Włócznicy - 200
Łucznicy/Piechota - 150
Lekka jazda - 80
Średnia jazda - 70
Ciężka jazda - 60
Niektóre nacje ze względu na ich charakterystyczne jednostki mogą wyłamywać się poza powyższe standardy, np: cięższy rycerze serbscy mają 70 ludzi w oddziale, zamiast 60.
Melduję, że pograłem z 50 tur. No zajebiaszczy mod. Z mużą Kama i na tym w/w pliku jednostek wersja 2.0. Lekarstwo na niską lojalność startową generałów jest bardzo proste. Wysyłam PW do zacnego Kruka84.
Należy ścigać Autora by dopieścił swe świetne dzieło, bo niewiele jest do poprawy. Chwała Kamowi 2150, że pomaga mu w tym zbożnym dziele. Pozdrawiam.
Edit: Pw do Kruka84 poszło, czekam na odpowiedź. :mrgreen:
Opis moda bardzo mnie nakręcił na ściągnięcie, grzecznie czytałem książkę podczas gdy mój pro internet pobierał wszystko co trzeba i gdy już wszystko było zainstalowało stała się rzecz niesłychana... Problem taki sam jak u EliminatorT tylko że po ponownej instalacji dalej nie mogę grać w kampanię ;/ Nic nie pomaga ;/
:shock: Jakby to co radzę się jeszcze z grą na moich statach wstrzymać, bo w przyszłym tygodniu wydaję w sumie dosyć obszerny patch, bo całkowicie zmieniający koszta jednostek oraz ich utrzymanie, a także zmianie ulega morale jednostek. Wyeliminowałem też bugi z wersji 0.2 gdzie czasami o jedno zero, tu czy tam za dużo dałem, bo jakaś jazda ma 175 ludzi x