http://forum.totalwar.org.pl/viewtop...?f=515&t=12876
Co wy na to?
Ja zgadzam się z Maratem, od powiedzmy 12/14 graczy KO powinna być już traktowana jako WKO.
Wersja do druku
http://forum.totalwar.org.pl/viewtop...?f=515&t=12876
Co wy na to?
Ja zgadzam się z Maratem, od powiedzmy 12/14 graczy KO powinna być już traktowana jako WKO.
ja również podzielam takie zdanie.i powiedzmy od 14 osób..
14 osób wydaje mi się odpowiednią liczbą
Rozsądne. :) Swoją drogą - ostatnio myślałem, czy by nie odnowić regulaminu, a mianowicie jaśniej sprecyzować budzące wątpliwości punkty, wyrzucić martwe przepisy(np. że w wko nie wolno modyfikować regulaminu), dodać do regulaminu zasady oblężnicze jako zasada opcjonalna(może jednak podobnie też z kupcami w armiach?) i co tylko się wymyśli. Spytałbym też wszystkich graczy o obecne zasady, które są źle ułożone, niepotrzebne, a których brakuje. Co myślicie?
Czyli ustalone, od 14 graczy będzie 24h na turę.
Avasil rozumiem, że chodzi ci o taką większą debatę na temat zmian w regulaminie?
Mniej więcej. Ale nie tyle co na temat zmian, a po prostu napisanie na nowo części punktów, które pozostawiają zbyt dużo pola do interpretacji. Szczególnie w punkcie "Dyplomacja" nie wszystko jest od razu zrozumiałe. Chyba, że uważacie że nie ma takiej potrzeby :D
http://forum.totalwar.org.pl/viewtop...?f=515&t=12945
Co sądzicie?
Skoro MG nie jest pewny swojej decyzji to chyba powinniśmy to przegłosować.
Moim zdaniem to zależy od kwestii ponów, jeśli wymiana uniemożliwi planowany szybki atak - brak zezwolenia, w przeciwnym wypadku nie ma problemu.
No ja bym obstawał przy decyzji Milanosa, czyli zgody brak.
i ja przychylam się do zakazania przekazania
Czyli jak rozumiem można ogłosić, że kolegium popiera decyzje Milanosa? Bo ty Avasil jesteś przeciwny tak?
Nie, ja popieram decyzję Milanosa. Markus wyjaśnił, że wymiana prowincji może nie uniemożliwi ataku, ale na pewno go utrudni(będzie łatwiej obronić).
viewtopic.php?f=515&t=9452&p=288107#p288107
Zbuntowało się miasto bizantyjskie w krucjacie - nie jako rebelia, a jako Turcja przy czym stworzyło się tam trochę jednostek i MG ma dylemat, czy traktować to jak wymianę osady, czy nie. Co myślicie?
No ja bym tego nie traktował jako wymiany osady, czyli jednostki zostają, bo to Yangberg w końcu dopuścił do buntu, więc jego strata.
Ale głosować nie będę bo tam gram i Turcja to mój jedyny sojusznik, więc mógłbym być nie obiektywny :)
Uważam , że jednostek nie powinno się kasować. Wielu graczy specjalnie buntuje osady poprzez dosyłanie agentów, to element gry i gracz który sobie pozwolił zbuntować miasto nie powinien mieć ułatwianego zadania odbicia tego miasta
f) Zakazuje się poddawania gry, poprzez zostawianie pustych miast, bądź oddawania ich innemu graczowi
co prawda trochę inna sytuacja, ale na dobrą sprawę można to podpiąć pod ten punkt bądź go rozszerzyć
myślę że mg powinien się tym zająć, a także, jeśli delikwent za bardzo zepsuł grę to czeka go wpisanie na CL
Czy osoby na Czarnej Liście(dokładnie chodzi o Mnila) mogą przejmować państwa porzucone/oddane do zastępstwa? Ja bym w sumie temu sprzyjał, o ile nie mowa o osobie która trafiła za notoryczne opóźnianie ani sytuacjach gdy ktoś za kogoś stratuje w nowej ko i od razu oddaje państwo.
absolutnie nie zgadzam się z tego powodu muszę klikać za niego w mk28(przez 5 tur jestem mg i klikałem 3 razy) i nie widzi mi się, aby brał sobie nowe kampanie gdy w jednej mu się grać odechciało
no ale to tylko moje zdanie
No to wszystko zmienia również z mojej strony, myślałem że przynajmniej jest w miarę punktualny. :P
Chciałbym zrezygnować z funkcji członka kolegium, dzięki za wyróżnienie i mam nadzieję, że na coś sie przydałem :)
Na swoje miejsce proponowałbym maryniasza albo blacka, jeśli mogę jeszcze coś dodać :)
ja również chciałbym podziękować za tą funkcję. Na swoje miejsce proponuje Blackhanda
Ok Avasil. Byśmy coś ogarnęli z "Nowym Regulaminem", co?
Jak nie z Regulaminem, to przynajmniej zapytam co uważacie o MKO? Wedle krótkiego przeglądu: 23, 25, 30, 31 i 33 mogą zostać, 21 powinno iść do usunięcia, ale zastanawiam się nad 28 i 29. Janker i Pop - wy lepiej ogarniacie tamte rejony. Co powiecie? W obu przypadkach wina stoi w Adim lub ACN'ie. Jeśli nie ma problemu z hasłami to chyba dałoby radę to podnieść. Co myślicie? W zestawie "do zostawienia" też macie jakieś problemy, ale z tych akuratnie nie ma co powodu robić do zamknięcia.
Myślę, że to kwestia graczy, czy zamykają czy starają się jakoś reanimować.
28 i 31 do usunięcia
No nie za bardzo graczy jak olewają wszystko jak leci i kampanie stoją w swoistym zawieszeniu. Widocznie to my musimy podejmować odgórne decyzje w tych sprawach. Czyli: 21, 28, 31 byłyby ew. do usunięcia. Kazałem Ensisowi usunąć wszystko z Kingdomsów, ale mnie nie usłuchał i część zostawił w tym taki byk jak Krzyżaki w dziale MKO, dlatego proszę was byście i wy mu struli głowę, tak od siebie, nie żeby to było jakbym ja was prosił. ;) (On uważa, że PUSTO być nie może... - eee bo co?)Cytat:
Zamieszczone przez Avasil
Napisałem już do Ensisa, zobaczymy co odpowie.
Oto projekt Andzi w myślowym skrócie. Przy lekkim podgrzaniu atmosfery kampanijnej czas będzie się dobrać do zmian Panowie! Wrócimy do pomysłu kodyfikacji Nowego Regulaminu. Byle ta zasrana sesja się skończyła to wejdę w to na 100%. Przemyślcie swoje projekty w tym względzie. ;)Cytat:
aka propozycja w sprawie KO
09:28:08
bo obecnie tendencja idzie w naprawę i reformę obecnych już KO
09:30:39
a co sądzisz o tym, by oprócz próby naprawienia obecnych zrobić definitywną granicą ? Mam na myśli stworzenia może nawet osobnego subfora o nazwie Medieval II v2.0
09:30:47
viewforum.php?f=434 Poleć znajomym
09:35:59
oczywiście utrzymalibyśmy numerację KO, oraz większość regulaminu, ale wprowadzilibyśmy na dzień dobry odpowiednią dyscyplinę w zakresie zachowania terminowości tur (zarówno względem graczy jak i MG) oraz odpowiednio surowsze kary albo już poziomu samego regulaminu (jako konstytucji) albo na poziomie pojedyńczych KO (na poziomie ustawy :D).myśl przewodnia jest taka by stworzyć coś na zdrowym gruncie, a nie próbowania reformowania czegoś co być może nie jest do naprawienia (czytaj ZUS i reformy systemu emerytalnego)
09:37:07
Przy takim założeniu, problem z obecnymi KO zostanie z czasem rozwiązany albo poprzez naprawienie ich albo po prostu kasacją, a jako że już nie będzie nowych KO na starych zasadach problem zniknie.
09:40:22
Oczywiście byłaby też to okazja do odpowiedniej kodyfikacji na nowo regulaminu Mielibyśmy cześć ogólną dotycząca wszystkich KO - czas robienia tury, otwieranie per szpiegów bram, obowiązek MG w kazdej KO, kary
09:40:50
oraz mielibyśmy cześć dotyczącą tylko Wwmwe 2, Kingdoms, BC itd.
09:42:55
Z jednej strony mielibyśmy cześć ogólną odpowiadająca potrzebom wszystkim, która by wymagałaby akceptacji znacznej części graczy by zmienić, a z drugiej strony mielibyśmy części szczegółowe które by dotyczyłyby konkretnych rodzajów KO przez co byłyby bardziej "miękkie" na jakiekolwiek zmiany
09:45:17
Oczywiście gracze mieliby możliwość zmieniania przepisów na potrzeby ich kampanii ale wtedy musieliby osobno utworzyć temat w subforum dla danej KO z nazwą "regulamin" i tam zrobić odpwiedni najpierw copy-paste i na czerwono pozaznaczać co jest uchylone a co wprowadzone
09:46:20
a jeśli praktyka pokaże że dana inwencja twórcza graczy przyjmie się powszechnie, szłoby wprowadzić ją na dobre w regulaminie (czego dobrym przykładem są zasady oblężnicze joopitera)
09:49:38
Podsumowując:1.Stworzenie osobnego subforum M2TW v2 - nowy start bez obciążeń z przeszłości na nowych zasadach2.Wprowadzenie większej dyscypliny zarówno u graczy jak i MG3.Kodyfikacja regulaminu: Część ogólna dla wszystkich KO i szczegółowe dla wwmwe, kingdoms, bc etc.
09:50:31
4.Zmiany w regulaminie dopiero po ugruntowanej praktyce (a'la zasady joopitera) albo jednolitej podstawie graczy chcących reform
09:51:22
Ja byłbym gotów zabrać się za to
09:52:18
zarówno za kodyfikację, organizację jak i egzekucję
Przy okazji chciałbym poddać pod zastanowienie projekt przyjęcia Andzi do Kolegium. Brakuje nam 5tego dla nieparzystości głosowań, a i przecież to nasz stary kolega, dobrze zorientowany w naszym półświatku. Co wy na to?
Jestem za przyjęciem Andzi do Kolegium, nowe otwarcie też byłoby mile widziane.
On tam jeszcze argumentował ten dział Medieval v2, to było całkiem sensowne, ale nie będę relacjonował. Da się chłopakowi szansę zaprezentowania pomysłu tutaj, żywo od samego twórcy.
Andzia-man naszym ostatnim ratunkiem dawać go tutaj
To jeszcze Avasil musiałby mu dać cheata by miał dostęp do tego tajnego działu.
Ok, spytam Andzię czy jest chętny.
Nie wpisywałbym propozycji gdyby nie był. :D Już z nim o tym rozmawiałem przecież.
Okej więc zawitałem i tutaj :D Serdecznie dziękuję za uznanie i podziękowania dla Mefisto za bycie moim promotorem ;)
Do rzeczy
Mefisto wkleił część rozmowy w którym ująłem w skrócie swoje pomysły, obecnie z powodu tego że jestem w domu rodzinnym w Człuchowie w bardzo ograniczonym zakresie pracuję nad projektem, jednak we wtorek wracam do W-wy i zamierzam właśnie ten dzień spędzić (zarówno po powrocie jak i przed, bo co innego też mam robić przez 6h jazdy pociągiem :D) na intensywne myślenie, co powinniśmy pozmieniać, pozostawić, wprowadzić. Jako że wracam na trifazowe spanie spodziewam się że w miarę uporządkowany projekt wstawię w środę przed 5 rano.
Najważniejsza istota w całej reformie musi być wyeksponowanie odnowy moralnej - rzetelność, sumienność, punktualność, świadomość swych obowiązków wobec innych graczy itd. i trzeba to wbić graczom że jak zobaczą że jak ktoś spóźnia się z turą natychmiast informują MG a nie ignorują to albo usprawiedliwiają to tym że "każdemu może się to zdarzyć", od tego jest odpowiedni wątek by poprosić o wyrozumiałość.
Święta racja. Rajcuje mnie ostatnie podgrzanie tej aktycznej od kilku miesięcy atmosfery, paniska drogie. ;) Oby zakończyło się sukcesem.
W pełni popieram. Nie wiem co teraz sobie gracze wyobrażają, pełno po prostu znika bez powodu, zero odpowiedzialności. A wystarczyłoby poświęcić chwilę, aby poinformować i poszukać zastępstwa...Cytat:
Najważniejsza istota w całej reformie musi być wyeksponowanie odnowy moralnej - rzetelność, sumienność, punktualność, świadomość swych obowiązków wobec innych graczy itd.
rezygnuję z członkostwa
Mefisto zwolnij troche miejsca w skrzynce bo nie mozna do ciebie wiadmosci napisac