To bylo wkalkulowane w ryzyko ;) Nie mialem w koncu katapult.Cytat:
Zamieszczone przez mefisto7
Nie zaznaczyles Cagliari dla Katalonii i reszty polwyspu iberyjskiego dla Hiszpanii.
Wersja do druku
To bylo wkalkulowane w ryzyko ;) Nie mialem w koncu katapult.Cytat:
Nie zaznaczyles Cagliari dla Katalonii i reszty polwyspu iberyjskiego dla Hiszpanii.
Ta "zaraza" przepuszcza przez swoje ziemie waszego generała i nie chce za to żadnej zapłaty. Poza tym nie jest to kolor różowy.Cytat:
Lepiej więc baczcie na swe słowa, bo inaczej wasz generał może wkrótce zachorować i umrzeć na tą "zarazę". :twisted:
Możliwe, że po skończeniu wojny ze Szwabami nasi rycerze będą potrzebowali słonecznego miejsca, gdzie będą mogli się zrelaksować. ;)Cytat:
Pozdrowienia dla przebrzydłych rozbiorców - (w tym najohydniejszego francuskiego capa) - ze słonecznego Krymu.
Im Osten nichts Neues - chciałoby się powiedzieć.Cytat:
A tam na wschodzie żadnych zmian?
ów generał może nawet zemrzeć tam jedząc muchomora sromotnikowego :) najstarsza córka rebubliki poślubiła bowiem najdzielniejszego generała na Krymie..niedługo spłodzą tyle synów by mogli oni wrócic i odbić w swoje władanie należne im ziemie Mediolanu ;)
ale regent Republiki odchodząc ze stanowiska dziękuję Lachom za tą honorową przysługę
Toż muchomor sromotnikowy to jeden z największych przysmaków dla dzielnych polskich wojaków!Cytat:
ów generał może nawet zemrzeć tam jedząc muchomora sromotnikowego
Na wschodzie mają swoją ruską ruletkę (9 strzał z woreczkami z owczą wełną zamiast grotów i 1 z grotem), a mamy nasz przysmak.
Jak u nas powiadają - co cię nie zabije, to cię wzmocni - i sprawdza się to w przypadku naszej potrawy :!:
A jak się podróżuje owemu generałowi po naszych traktach :?:Cytat:
Zamieszczone przez Zachar
Królewski minister transportu powiada Jego Wysokości, iż Polska ma najlepsze drogi w całym Chrześcijaństwie.
Ciekawi jesteśmy opinii przybysza z Mediolanu na ten temat. :)
Ostatnio minister rozpoczął nawet budowę szerokich traktów o twardej nawierzchni - nazwaliśmy je roboczo "wozostrady".
Niedługo planujemy budowę wozostrad w całym kraju. Wysłaliśmy ekspedycję morską do Azji, aby schwytała niewolników potrzebnych do tych robót.
to teraz Genrał Medioloanu w końcu zrozumiał co jest tyle ekstrementów na polskich szlakach . Myśleliśmy że to owcze bobki..a to wojaków skutki dziwnej polskiej diety..a drogi niezłe..tylko na każdym rozdrożu słup stoi. a na nim podobizna wyryta polskiezgo władcy. Nieraz Generalissimus widział jak żołnierze oddawali pokłony, niczy jakimś bożkom..pogański to naród...
i jeszcze cofają słowo pisane..by teraz nie zdradzać wstydliwych spraw :lol:
Ależ te muchomory nie są w żadnym wstydliwe :!: Z powrotem się pochwaliliśmy naszym zwyczajem. Niechaj narodowie wżdy postronni znają... ;) Po prostu obawialiśmy się, że mogą się znaleźć naśladowcy w innych krajach - a niezaprawione w mocnych trunkach wątroby by tego nie wytrzymały.
Nie Mediolańczyku, mylisz się - to po prostu Szwaby srali pod siebie, uciekając w popłochu przed naszymi wojskami.Cytat:
to teraz Genrał Medioloanu w końcu zrozumiał co jest tyle ekstrementów na polskich szlakach . Myśleliśmy że to owcze bobki..a to wojaków skutki dziwnej polskiej diety
Tak szybko zwiewali i tak mnogo ich wszędzie było, że nie zdążyliśmy jeszcze tego wszystkiego uprzątnąć...
Bo jak ci Panie wiadomo, to Szwaby pierwsi zaatakowali - a my odpowiadaliśmy później ciosem za cios.
Nie Mediolańczyku, to kapliczki przydrożne. Podobizna Chrystusa jest na nich wyryta - nasz władca podobny, bo to jego następca na ziemi i głowa Kościoła w kraju od czasu, kiedy ten niegodziwiec Papież obłożył naszego czcigodnego Króla ekskomuniką. Nasi poddani są dobrymi Chrześcijanami.Cytat:
a drogi niezłe..tylko na każdym rozdrożu słup stoi. a na nim podobizna wyryta polskiezgo władcy. Nieraz Generalissimus widział jak żołnierze oddawali pokłony, niczy jakimś bożkom..pogański to naród...
Słoneczny Turyn będzie piękniejszy z posągiem ku czci świętej pamięci Umberto Biancanamo, bohatera, który poświęcając własne życie doprowadził do wcielenia tych ziem do bezpiecznego i prężnie rozwijającego się państwa ;)Cytat:
(w tym najohydniejszego francuskiego capa)
Się zagalopowałem w tworzeniu historyjki, widzę. :D Bo tu się wykorzystuje to przeciwko mnie...
Ten system z automatycznym kurczeniem się mapy to konieczny był? :| To fajnie wygląda większe, a nie... I co z tego, że można w większym rozmiarze kliknąć, jak pewnie nikt tego robić nie będzie. :cry:
Ja robię :P
A, i zapomniałem powiedzieć, że odzyskałem Metz, wydaje mi się że Polska zajęła Kolonię, w każdym razie HRE pozostało Staufen i Insbruck.
Polska oblega Kolonię teraz, Salzburg też. Nie wiem, czy oblężenie Salzburga nie zostało odbite. Okaże się w mojej turze.Cytat:
Zamieszczone przez Avasil
Ja klikam. Lepszy ten system niż wystawanie mapy poza ekran tak że wcale połowy jej nie widać bez otwarcia w nowym oknie.Cytat:
Zamieszczone przez mefisto
Arhus, Roskilde, Lund i Kolonia dla Polski. Oblężenie Salzburga mi odbili. :|
Ale Salzburg padnie w kolejnej turze bo teraz już nie będzie czym odbijać.
Oslo duńskie.
Oslo też jednak można już zakolorować dla Polski. :)
A to feler. :P
Staufen jeszcze niemieckie (a będzie francuskie, a nie moje). :P Poza tym się zgadza.
Insbruk i Tuwangste dla Polski. Berno dla Francji.
To co jest na mapie zaznaczone jako "Suzdallo" jest Nowogrodu - tak samo Kozielsk.
Z kolei Riazań, Moksza, Saraj Batu są bułgarskie. Sarkel kijowski.
A co ze Staufen?
Moksza, Saraj Batu i Sarkel są zaznaczone prawidłowo.
Staufen jeszcze niemieckie - ale chyba Avasil zdobędzie w tej turze, która teraz będzie.
Co do Mokszy, Saraj Batu i Sarkelu - racja, sorry nie sprawdziłem dokładnie.
A Kozielsk dla Nowogrodu zaznaczyłeś :?:
Teraz tak. Nie doczytałem tego Kozielska jakoś...
O wartości estetycznej tego zabiegu się nie wypowiem :!:
A cały Półwysep Arabski (chyba) oraz Akkę i Damaszek (na pewno) możesz zaznaczyć dla Egiptu.
Dziękuję. Tego mi brakło.
Włodzimierz Wołyski dla Litwy.
Biale jezioro Bułgarskie.
Riazań Nowogrodu.
Halicz dla Litwy.
Durres już w poprzedniej turze powróciło do Wenecji. Krety jest od dawna bizantyjska, a Barka nigdy nie była sycylijska. Jest aktualnie wenecka.
Było się....................eeee... pochwalić!?
Nie ściemniaj mi tu o poprzedniej turze, bo wtedy właśnie widziałem, że jest "sojusznicza". Wybacz wroga nacjo, ale nie można Ciebie owym słowem określić.
Barka była sycylijska, tylko Cię na świecie nie było wtedy.
Spoko, jak lepiej wiesz ode mnie to trwaj w błędzie, było kliknąć prawym przyciskiem to by Ci się pokazało Wenecja. :D Tylko czemu skaczesz z pazurami? A Barka to się chyba musiała zbuntować, bo jak przejąłem Wenecję to była buntownicza... Jak to źle, że piszę o tym co jest źle na mapce to mogę wcale nie pisać.
No kiedy mówię, że osada była "sprzymierzona". Ja tam nie wiem.
Widać musiała. Nie ma innej opcji, gdyż cynk o jej zdobyciu dostałem na pewno.
Wybacz, ale ton w jakim to napisałeś wydawał mi się "roszczeniowy". Ja odczułem w Twoim poście pewien rodzaj niecierpliwości poprawiacza, jakbym to JA miał wiedzieć wszystko, co się w naszej KO dzieje.
Jeśli tak to przepraszam. Wiem, że to moja wina, że to było źle na mapce i nie miałem żadnego zamiaru się czepiać, bo z własnej woli to trochę przeciągałem, tylko chciałem po prostu poinformować o zmianach. A co do Durres to może mówimy o innej turze. Ja mam na myśli moją przedostatnią, ale Twoją ostatnią. Jak klikałem na bizantyjski fort, wchodząc na Sycylię to też mi pokazywało, że to jest sojusznika, ale w sumie nieważne.
Białe Jezioro jest bułgarskie (tura 15). A Targowiste chyba dla Genui niedługo :P (można IMO zaznaczyć już na mapie z tury 15).
Halicz dla rebeliantów (zbuntował się Litwie).
======================
Edit:
Włodzimierz Wołyński dla Kijowa.
======================
Trypolis chwilowo turecki. Jakieś tam miasta tureckie zdobyły z kolei Egipt i Gruzja.
Z chęcią Ci tę chwilowość odwzorowuję. ;)
Sorry, Trebizond chwilowo turecki - nie Trypolis :!:
Lol, zobaczyłem kawałek Turcji w Afryce i zrozumiałem swój błąd. ^ ^
Jakbyś zmieniał to możesz już pomalować Kursk dla Bułgarii
wszystkie zimie Maurow dla Sycylii.
Masz niezłego laga jeśli chodzi o Turcję. Zostały jej dwa miasta - Bagdad i Ankyra.
Reszta do podziału między Gruzję i Egipt:
Dla Egiptu - Ikonium, Cezarea, Antiochia, Aleppo, Edessa, Damaszek (o ile kiedyś był turecki) oraz Ankyra po turze 21
Dla Gruzji - Erzurum, Mosul, Van, Ani, Trebizond oraz Bagdad po turze 20
Tyle, że Aleppo, Antiochię i Damaszek już dawno Egiptowi zamalowałem. To samo, jeśli chodzi o Ani dla Gruzji. Z kolei Trebizond dopiero co miał być turecki. Takoż maleje ten lag w oczach.
Mapa zaktualizowana.
uu, co tak słabo, przecież Gruzję zostawiłem z jedną armią Turcji zablokowaną fortami, drugą oblegałem 2 flagami i w turze którą oddawałem grę Ani można było zdobyć w związku z czym cała Turcja była bezbronna :) To miał być Blizkireg i podbite większość Turcji, a wyszło tylko pare prowincji dla Gruzji :P
Ta zablokowana fortami przebijała się w stronę Trebizondu i nawet chwilowo go zdobyła, ale już jest po niej. ;)