Shift + strzałka z mapy bitewnej zwiększa ,zmniejsza o 0.1 ale do 4.0 nie próbowałem.
Wersja do druku
Shift + strzałka z mapy bitewnej zwiększa ,zmniejsza o 0.1 ale do 4.0 nie próbowałem.
dodatek BROKEN CRESCENT z tylko teksturami Stainless steel niebedzie sie gryść?
chodzi mi oto żeby grac w BROKEN CRESCENT z ładniejszym terenem ... da sie podmienić tekstury ?
a niema jakiegoś moda ?
może ktoś inny będzie wiedział
po prostu nielataj z katapultami nieoplaca sie lepiej 3 szpiegow kolo siebie i 101% na otwarcie zamku ;] potem to tylko latwizna ;]
Witam, czy mógłby ktoś wrzucić link do jakiegoś poradnika do pliku battle_models? Mam problem z dodaniem nowej jednostki do moda SS 6.1 a w tym pliku jest duuużo rozmaitych cyferek, przecinków i takich tam, więc mogłem się w czymś pomylić. Z góry dziękuję za pomoc.
EDIT
Nie zawracajcie sobie tym głowy, odpowiedź znalazłem na TWC :roll:
dołączam się do pytania Dominikusa
W zasadzie w standardowej rozgrywce ta metoda działa. Niestety kiedy chcesz sobie podkręcić poziom np. modyfikując plik descr_walls, wtedy już się to nie sprawdza, (Stracisz 2/3 armii biegnąc przez bramę). :]Cytat:
po prostu nielataj z katapultami nieoplaca sie lepiej 3 szpiegow kolo siebie i 101% na otwarcie zamku ;] potem to tylko latwizna ;]
W prawdzie jest to dział o MTW, ale do RTW nie ma takiego tematu, więc napisze tutaj.
Chciałbym zmienić próg ludności potrzebny do rozbudowania miasta. Bo 24k na najwyższy poziom to moim zdaniem za mało, więc chciałbym to "trochę" podnieść. Ale jak i w którym pliku?
W m2tw jest to descr_settlement_mechanics na samym dole pliku xml. Linijka:Cytat:
Zamieszczone przez kuroi
<level name="village" base="500" upgrade="1000" min="500" max="1500"/>
<level name="town" base="1000" upgrade="3000" min="500" max="5000"/>
<level name="large_town" base="3000" upgrade="8000" min="500" max="12000"/>
<level name="city" base="8000" upgrade="15000" min="500" max="25000"/>
<level name="large_city" base="15000" upgrade="30000" min="500" max="60000"/>
<level name="huge_city" base="30000" min="500" max="200000"/>
<level name="moot_and_bailey" base="500" upgrade="1000" min="500" max="1500"/>
<level name="wooden_castle" base="1000" upgrade="2500" min="500" max="5000"/>
<level name="castle" base="2500" upgrade="8000" min="500" max="12000"/>
<level name="fortress" base="7500" upgrade="16000" min="500" max="25000"/>
<level name="citadel" base="15000" upgrade="40000" min="500" max="100000"/>
Ponoć medek i rome aż tak bardzo się nie różnią, więc podejrzewam że może to być ten sam plik. Aczkolwiek są to jednak 2 różne gry więc mogę się mylić.
Niestety, w romku nie ma takiego pliku :/
A może tym razem ktoś mnie pomoże. Szukam jakiejś dobrej jakościowo mapy topograficznej ameryki w fazie Hiszpańskiej konkwisty do pewnego, hmmm powiedzmy projektu, co z tego wyjdzie, się zobaczy. Przy czym wszystkie te mapy dostępne pod linkami na twcenter to albo śmiecie albo linki przedawnione. Zrzuty ekranu z google maps, raczej również nie wchodzą w grę, JPEG jest w bardzo kiepskiej rozdzielczości i jakości. Jak by ktoś z was miał linka pod ręką do ładnej szczegółowej mapki tamtych terenów, i chciał go wkleić, chętnie bym się tym zainteresował. :)
Nie ma bez przesady. W Medku moduje się powierzchnię, nie silnik. I nikomu nie zależy na przyśpieszeniu gry.
husaria w ss.6.2
Gram na modzie SS 6.2 RC/RR. Chciałbym zmienić nieco mapę kampanii i dodać 5 nowych prowincji. Mam pytanie, czy muszę usunąć 5 innych prowincji aby dodać 5 nowych?
Jestem początkujący i dlatego mam głupie pytanie. Nacja Francji ma dwie ciekawe jednostki których nie można rekrutować, chodzi mi o Dismounted Chivalric Knights oraz Dismounted French Archers. Chciałbym się dowiedzieć jak zmodować medka aby można było je rekrutować w trybie kampanii. Prosilbym o jak najdokładniejsza formę wyjaśnień. Z góry dziękuję za udzieloną pomoc.
Witam. Chchciałbym uprzedzić, że to mój pierwszy raz z dodawaniem jednostek i mam problem z husarią. Możnaby powiedzieć, że ją dodałem, ale jak patrzę na nią z daleka to jej zupełnie nie widać. Konie i hełmy pozostają, ale reszta znika. z bliska mam taki efekt http://images45.fotosik.pl/234/9bd9efe54033e3c3m.jpg
dodaję jednostkę z moda Dominis Mari Baltici, a wklejam ją do SS RR/RC. proszę o pomoc.
EDIT: Czy mógłby mi chociaż powiedzieć ktoś dlaczego tekstury jeźdźców znikają?? Problem z kolorem już rozwiązałem, ale niewidoczności nie. szukałem w wyszukiwarce i google, ale nie znalazłem.
Nie wiem jak w medku, ale powinno być podobnie jak w romie.Cytat:
Zamieszczone przez Sir SoniC
Otwórz plik txt "export_descr_buildings" (w folderze data) poszukaj tam koszar(?) i miejsca rekrutowania jednostek miotających. Musisz w nich wpisać na odpowiednim poziomie budynku nazwę tej jednostki, tak, jak jest wpisana reszta. przykład z rome:
Jak widać, z budynku "barracks" można rekrutować nast. jednostki, o nast. poziomie expa (tutaj 0)Cytat:
building barracks
{
levels muster_field militia_barracks city_barracks army_barracks royal_barracks
{
muster_field requires factions { barbarian, carthaginian, eastern, parthia, egyptian, greek, roman, }
{
capability
{
recruit "carthaginian city militia" 0 requires factions { spain, }
recruit "barb infantry briton" 0 requires factions { britons, }
recruit "barb infantry dacian" 0 requires factions { dacia, }
recruit "barb infantry gaul" 0 requires factions { gauls, }
recruit "warband spear german" 0 requires factions { germans, }
recruit "barb horse archers scythian" 0 requires factions { scythia, }
recruit "carthaginian city militia" 0 requires factions { carthage, }
recruit "numidian javelinmen" 0 requires factions { numidia, }
recruit "east infantry" 0 requires factions { eastern, }
recruit "egyptian nubian spearmen" 0 requires factions { egyptian, }
recruit "greek hoplite militia" 0 requires factions { greek, }
recruit "roman city militia" 0 requires factions { roman, }
}
construction 2
cost 600
settlement_min town
upgrades
Jest też czas i cena konstrukcji budynku oraz frakcje które mogą go wybudować i rekrutować dane jednostki.
Wpisz swoje jednostki (dokładną nazwę sprawdź w pliku "export_descr_unit") do pożądanych poziomów budynków. Pamiętaj, że jak wpiszesz je do np. 2 poziomu budynku to do 3,4 i 5 też musisz, bo inaczej nie będziesz mógł ich potem rekrutować, Nie zapomnij też o frakcji, która ma mieć możliwość ich rekrutowania ;)
I na wszelki wypadek zrób kopię zapasową pliku ;)
problem już rozwiązałem sam. po dodaniu jednostki musiałem uruchomić mod Dominis Mari Baltici i teraz już tekstury jeźdźców mi ni9e znikają.
nowięc tak najpierw z my mod unit_models \units \poland\ kopiujesz husaria_ref_lod0.mesh i zmnieniasz na heavy_hussars_lod0.mesh potem z my mod unit_models \units \poland\textures husaria_ref2.texture i husaria_ref2_normal.texture zamnieniasz na odpowiedniki w ss. pózniej ale niejestem pewien z my mod unit_models \units \poland\textures husaria_ref.texture husaria_ref_normal.texture i zmnieniamy nazwe na Final Wing_poland_diff.texture i Final Wing_poland_norm.texture i wklejamy folderu w Stainless Steel attachmentsets
Dzięki za pomoc (naprawdę była ogromna i wiele Ci zawdzięczam), ale są pewne nieścisłości i pozwól mi że Cię poprawię (zedytuję twój post na poprawną wersję):Cytat:
Zamieszczone przez edeggg
Więc tak: najpierw z my mod\unit_models\units\poland\kopiujesz husaria_ref_lod0.mesh i zmnieniasz na heavy_hussars_lod0.mesh potem z my mod\unit_models\units\poland\textures husaria_ref.texture i husaria_ref_normal.texture zamnieniasz na odpowiedniki w ss. Pózniej z my mod\unit_models\units\poland\textures husaria_ref2.texture i husaria_ref2_normal.texture i zmnieniamy nazwe na Final Wing_poland_diff.texture i Final Wing_poland_norm.texture i wklejamy do folderu w Stainless Steel\data\attachmentsets
Bez zbędnych dyskusji w tym temacie. Podziękować możecie przez wiadomości, a nie nabijać posty przez pisanie tego samego po kilka razy.
SoN
Witam. Jestem dość początkującym "modderem" (to chyba odpowiednie słowo). Szukałem o tym czegokolwiek na forum, ale nie potrafiłem niczego znaleźć. Dlatego mam pytanie:
Co mam zrobić, aby dana jednostka nie pojawiała się w trakcie gry w żaden sposób jako rebeliancka?
Gdyby usuwam w export_descr_unit.txt w linijce "ownership" wpis "slave", nie mogę włączyć kampanii. Wywala mnie do Windowsa. Usunięcie tych jednostek z pliku descr_strat.txt również nie rozwiązuje problemu.
Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
mam pytanko ,zesztą ktoś już chyba je zadal ale nie uzyskał odpowiedzi otóż :w trybie Własnej Bitwy dostepne są jednostki którch w normalnej kampanii nie można rekrutować np.Polska ma Spieszona Litewską Jazde ,HRE - Spieszonych Gotyckich Rycerzy itp itd ,jak zrobic zeby dało sie takimi jednostkami grać w tybie kampanii????
To znów ja :P mam pytanie odnośnie kopalni. Po zrobieniu własnego moda nie mogę wznosić kopalń w prowincjach w których jest węgiel i żelazo. Proszę o w miarę szybka porade.
Pozdrawiam
Sprawdź czy nie usunąłeś tych surowców z listy "kopalnych".
Nie usunąłem ich. Gdyż edytowałem tylko pliki odpowiedzialne za rekrutacje jednostek. A na podstawce medka wszystko dobrze śmiga.
Odnośnie dodawania już istniejących jednostek niedostępnych w kampanii:
Wystarczy edycja export_descr_buildings. Np. kopiujesz wpis dotyczący jednostki Zweihanders i zmieniasz nazwę na Dismounted Gothic Knights. I już np. w armoury(zbrojowni) możesz rekrutować gotyckich jeśli grasz HRE. To samo robisz z konnymi łucznikami dla Anglii i Francji (tutaj spieszeni) oraz ze spieszoną konnicą litewską dla Polski (dodajesz linijkę do łuczarza i gotowe). Trochę więcej jest roboty z dodaniem Husytów ale warto - wyborna piechota strzelecza!
działa dzięki Hellbert :D
Mam pewien kłopot z rekrutacją w modzie SS6.1. Dodałem sobie jednostkę rycerzy feudalnych do Polski. W custom battle wszystko jest ok. Jednak gdy rozpoczynam kampanię zaczyna się chrzanić. Mianowicie, rycerzy feudalnych można rekrutować przy upgreadzie zamku. Gdy wybuduję upgreade od razu stają się dostępni (tak być powinno więc niby jest ok), lecz w następnej turze już nie można ich rekrutować (jest ikonka, ale pod nią jest napisane ,,no more units availible'' coś takiego). Problem dotyczy również jednostki armored sergeants i dismounted feudal knights, które też wrzuciłem. Proszę o pomoc.
Gram w Stainless Steel RR/RC i chciałem zmienić rok odkrycia prochu na znacznie późniejszy. W descr_events natrafiłem na linijkę, w której można to zmienić :
; ------------ CORE GAME EVENT --------------
;event historic gunpowder_discovered
;date 2 4
Ale nie wiem co to jest to 2 4 i na co to zmienić :roll: :?: Pomożecie ?
EDIT : Już nieważne poradziłem sobie ;)
Dzięki hellbert. Już mi się to udało ale z tymi Husytami niestety sobie nie radzę :(
Husyci w grze:
Zaczynasz od edycji battle_models
8 hussites
1 4
52 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/hussites_lod0.mesh 121
52 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/hussites_lod1.mesh 900
52 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/hussites_lod2.mesh 2500
52 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/hussites_lod3.mesh 6400
1
5 slave
72 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/textures/EN_Lmail_Hmail_rebels.texture
72 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/textures/EN_Lmail_Hmail_normal.texture
53 unit_sprites/slave_Peasant_Crossbowmen_ug2_sprite.spr
1
5 slave
67 unit_models/AttachmentSets/Final European CB Gun_slave_diff.texture
67 unit_models/AttachmentSets/Final European CB Gun_slave_norm.texture 0
1
4 None
13 MTW2_Crossbow
15 MTW2_Non_Shield 1
21 MTW2_Crossbow_Primary 1
18 MTW2_Sword_Primary
16 -0.090000004 0 0 -0.34999999 0.80000001 0.60000002
I jedziesz zgodnie z poradnikiem dodawania jednostek: Zwiększasz ilość frakcji (poland, slave=2), kopiujesz wpisy i podmieniasz teksturki na polskie, są i działają w vanilli więc nic extra szukać nie trzeba.
8 hussites
1 4
52 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/hussites_lod0.mesh 121
52 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/hussites_lod1.mesh 900
52 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/hussites_lod2.mesh 2500
52 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/hussites_lod3.mesh 6400
2
5 slave
72 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/textures/EN_Lmail_Hmail_rebels.texture
6 poland
72 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/textures/EN_Lmail_Hmail_poland.texture
2
5 slave
67 unit_models/AttachmentSets/Final European CB Gun_slave_diff.texture
67 unit_models/AttachmentSets/Final European CB Gun_slave_norm.texture 0
6 poland
68 unit_models/AttachmentSets/Final European CB Gun_poland_diff.texture
68 unit_models/AttachmentSets/Final European CB Gun_poland_norm.texture 0
1
4 None
13 MTW2_Crossbow
15 MTW2_Non_Shield 1
21 MTW2_Crossbow_Primary 1
18 MTW2_Sword_Primary
16 -0.090000004 0 0 -0.34999999 0.80000001 0.60000002
I taki ma być efekt. Jak ktoś chce to może sprite-y podmienić także, np. na te od ee_crossbow_militia_ug1
Dalej już standardzik, czyli dodanie ownership w export_descr_unit oraz ścieżka rekrutacji w export_descr_buildings.
I znowu - najprościej skopiować wpis np. litewskich łuczników i zmienić nazwę na hussites i po sprawie. Dodatkowo w katalogu data/ui kopiujesz ikonki i opis husytów w katalogach units i unit_info ze slave do poland i masz już opisy i ikonki. To tylko jeden ze sposobów. Albo skopiować opisy od crossbowmen z Danii to kolorki będą bardziej podobne, tylko przechrzcić te opisy i ikonki na hussites!
Tylko pamiętajcie że husyci to wymiatacka jednostka, najsilniejsi kusznicy w grze, mocniejsi nawet od aventuriers!
I jeszcze jedno: Zwracać uwagę na dokładność edycji battle_models! Większość błędów u mnie polegała na niezbyt dokładnej edycji tego pliku, głupie pomyłki z cyferkami. Polecam http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=196382 - paczka zawiera "programik" sprawdzający poprawność battle_models i wyłapuje wszystkie głupie błędy. Wymaga środowiska Python.
hellbert to może prześlesz mi swój plik battle_models bo ten programik nie chce mi działać na podstawowej wersji medka, a zrobiłem wszystko tak jak napisałeś a i tak nie wchodzi mi nic :( A poza tym chciałbym też dodać do Francji muszkieterów ale nie wiem jak się za nich zabrać :( :(
JA mój plik battle_models mogę wysłać ale i tak będziesz musiał sobie z niego husytów wykroić. Nie mam już tak wczesnej wersji tego pliku, żeby poszedł na zwykłym medku, cała masa unitów dodanych z Kingdoms:/
Ale husytów możesz sobie dodać także na inny sposób, edytując tylko export_descr_unit.
Taki wpis:
type Hussites
dictionary Hussites ; Hussites
category infantry
class missile
voice_type Heavy
accent East_European
banner faction main_missile
banner holy crusade
soldier Hussites, 48, 0, 1
attributes sea_faring, hide_forest, hardy, can_withdraw, crossbow
formation 1.2, 1.2, 2.4, 2.4, 3, square
stat_health 1, 0
stat_pri 15, 3, steel_crossbow_bolt, 160, 30, missile, missile_mechanical, piercing, none, 25, 1
;stat_pri_ex 0, 0, 0
stat_pri_attr ap
stat_sec 12, 3, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, sword, 25, 1
;stat_sec_ex 0, 0, 0
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 5, 9, 0, metal
;stat_armour_ex 5, 0, 0, 0, 9, 0, 0, metal
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 4
stat_ground 1, -2, 3, 2
stat_mental 11, disciplined, trained
stat_charge_dist 30
stat_fire_delay 18
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 1250, 150, 100, 75, 1250, 4, 310
armour_ug_levels 2
armour_ug_models Hussites
ownership slave, poland
;unit_info 12, 15, 14
zmieniasz na:
type Hussites
dictionary Hussites ; Hussites
category infantry
class missile
voice_type Heavy
accent East_European
banner faction main_missile
banner holy crusade
soldier EE_Crossbow_Militia_ug1, 48, 0, 1
attributes sea_faring, hide_forest, hardy, can_withdraw, crossbow
formation 1.2, 1.2, 2.4, 2.4, 3, square
stat_health 1, 0
stat_pri 15, 3, steel_crossbow_bolt, 160, 30, missile, missile_mechanical, piercing, none, 25, 1
;stat_pri_ex 0, 0, 0
stat_pri_attr ap
stat_sec 12, 3, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, sword, 25, 1
;stat_sec_ex 0, 0, 0
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 5, 9, 0, metal
;stat_armour_ex 5, 0, 0, 0, 9, 0, 0, metal
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 4
stat_ground 1, -2, 3, 2
stat_mental 11, disciplined, trained
stat_charge_dist 30
stat_fire_delay 18
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 1250, 150, 100, 75, 1250, 4, 310
armour_ug_levels 2
armour_ug_models EE_Crossbow_Militia_ug1
ownership slave, poland
;unit_info 12, 15, 14
Zmieniasz tylko model używany przez grę i odpada konieczność edycji battle_models. I najpierw sprawdzasz czy jednostka działa w custom battle a dopiero potem dodajesz ścieżkę rekrutacji do budynku.
Mnie to w pełni odpowiada. Jak możesz to wyślij mi swój plik battle_models na podany adres mailowy wawrzyn4@gmail.com Dzięki za pomoc.
Interesuje was sposób na zwiększenie punktów ruchu członka rodziny/generała czy zmiana sposobu przeliczania punktów ruchu dla jednostek artylerii (po ich dodaniu do armii)? Bo to dwa różne pliki do modyfikacji. Temat szeroko omówiony na forum TWCenter.
Wszystko już zrobiłem i ładnie śmiga. Ale milicja kusznicza teraz też wygląda jak husyci, a poza tym chciałbym zmienić obrazek w polu rekrutacji bo jest nieodpowiedni. Czy ktoś mi i to może wytłumaczyć ?
Wiele jednostek wygląda identycznie w tej grze, taka już jej uroda. Różnorodność dodają dopiero mody z własnoręcznie robionymi modelami.
A co do ikonek jednostek... data/ui/units. I pokopiować ikonki z jednego katalogu do drugiego np. ze slave do poland
Niestety nie mam takiej lokacji (data/ui/units) na dysku :( :(
Nie ma takiej opcji żeby po prawidłowym rozpakowaniu gry tego katalogu nie było.
witam, gram obecnie w Kingdoms Grand Campaign v4.2 i mam kilka pytań:
1) w jednostce Polish Shooters- na poziomie 2. pancerza tarcza nie ma kolorów(jakby nie było tekstury tarczy przypisanej do tej jednostki). Jak moge rozwiązać ten problem? (Sprawdzałem plik battle_models z plikiem np. z teutonic- wszystko w porządku...)
2) po dodaniu prowincji do frakcji, przez plik descr_strat, trzeba wykasować plik map.rwm z folderu "base" aby nowe kampanie wczytywały się prawidłowo?????
3) w pliku descr_mount, przez zmianę wartości <mass> z np. 3.5 na 4 wzmacnia się siłę szarży jednostki(i czy zmianie ulega wtedy prędkość poruszania się jednostki)?
4) w pliku descr_projectile poprzez zmiane wartości "velocity" dla muszkieterów z 60 85 na 20 48 można przyspieszyć oddawanie strzału?