-
Re: Bellum Crucis 6.3 AI 2.0 (nowa sztuczna inteligencja)
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Gram teraz kampanię Full na AI Pitera Gruzją. No muszę przyznać, że jest lepsze od oryginalnego. AI lepiej atakuje, robi częściej desanty. Zdradza też. Ale nie na zasadzie wszyscy na jednego i słabego. Gram na VH. Dopiero 49 tura. Jihady i krucjaty są rzadzsze nieco to akurat plus. Komp dobrze prowadzi dyplomację, zawiera sensowne sojusze. Często jak walcze z jakąś nacją to mój inny wróg zawiera z nią szybko sojusz. Frakcja Ai jak toczy wojnę z innym frakcjami kompa to nie atakuje Ludzkiego gracza a koncentruje się na walkach jakie prowadzi i nie szuka na siłe nowych wojen, to akurat dośc realistyczne. Dyplomacja też tu gra dużą rolę. Ogólnie naprwdę świetne to AI pobierajcie i grajcie. Jak ja Fanatyk i weteran Bellum Crucis 6.3 przyznałem, że AI Pitera jest lepsze niż oryginalne, to coś w tym musi być. Pozdrawiam.
Dzięki Araven
-
To i ja spróbuje , i z chęcią opisze moje wrażenia.
Pozdrawiam
-
Witam
Grałem trochę na tym AI (na BC 6.3, Polską) i musze powiedzieć że inteligencja kompa na serio przewyższa tą z oryginalnego BC. Mam tylko kilka pytań/zastrzeżeń:
Grając Polską, wszyscy moi sąsiedzi chcą mnie atakować. Cesarstwo na 100% atakuje. Dania i Nowogród po zajęciu Rygi, jak się nie zajmie tego miasta to odpuszczają. Zastanawia mnie bardzo sytuacja Węgrów i Rusi Kijowskiej (inaczej to się nazywa, ale nie pamiętam nazwy, a tą pamiętam jeszcze z SS :P ). Węgry same do 3 tury przychodzą i podpisują pokój (stosunki są wtedy na poziomie 6), ale potem szybko spadają na 5 aż spadną całkiem. Co mam niby zrobić aby je podbić wyżej? No bo dam im mapę, zapłacę trybut (250 na 12 tur), dam dostęp i osiągnę stosunki 7, ale potem i tak spadają (mimo płacenia w tym czasie trybutu!). Księżniczki nie mam i pomysłów też już. Węgry w mojej grze podpisały sojusz z Rusią Kijowską, ale z nimi miałem 2/10. Postanowiłem trochę to podbić i dałem im mapę i 250 przez 12 tur. Stosunki wzrosły do 3/10... i spadły po kilku turach, a kasa nadal leci do ich skarbca... dla mnie chore jest to, że relacje tak szybko spadają... ja mam płacić komuś za sojusz?!?!? Toć to chore jest...
Powiem szczerze że nie ogarniam trochę tej dyplomacji. Grając Polską byłem nasłabszym państwem w regionie i wszyscy się na mnie od razu rzucają, Węgry także łamią sojusz.
Byłbym wdzięczny za jakieś rady i objaśnienia :)
Pozdro
-
Nie pracowałem nad plikiem odpowiedzialnym za poziom relacji, najskuteczniej jest podżegać sojusznika do walki z twoim wrogiem albo wypowiedzieć wojnę jego wrogowi, wtedy relacje są wysokie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez tomzab
Witam
Grałem trochę na tym AI (na BC 6.3, Polską) i musze powiedzieć że inteligencja kompa na serio przewyższa tą z oryginalnego BC. Mam tylko kilka pytań/zastrzeżeń:
Grając Polską, wszyscy moi sąsiedzi chcą mnie atakować. Cesarstwo na 100% atakuje. Dania i Nowogród po zajęciu Rygi, jak się nie zajmie tego miasta to odpuszczają. Zastanawia mnie bardzo sytuacja Węgrów i Rusi Kijowskiej (inaczej to się nazywa, ale nie pamiętam nazwy, a tą pamiętam jeszcze z SS :P ). Węgry same do 3 tury przychodzą i podpisują pokój (stosunki są wtedy na poziomie 6), ale potem szybko spadają na 5 aż spadną całkiem. Co mam niby zrobić aby je podbić wyżej? No bo dam im mapę, zapłacę trybut (250 na 12 tur), dam dostęp i osiągnę stosunki 7, ale potem i tak spadają (mimo płacenia w tym czasie trybutu!). Księżniczki nie mam i pomysłów też już. Węgry w mojej grze podpisały sojusz z Rusią Kijowską, ale z nimi miałem 2/10. Postanowiłem trochę to podbić i dałem im mapę i 250 przez 12 tur. Stosunki wzrosły do 3/10... i spadły po kilku turach, a kasa nadal leci do ich skarbca... dla mnie chore jest to, że relacje tak szybko spadają... ja mam płacić komuś za sojusz?!?!? Toć to chore jest...
Powiem szczerze że nie ogarniam trochę tej dyplomacji. Grając Polską byłem nasłabszym państwem w regionie i wszyscy się na mnie od razu rzucają, Węgry także łamią sojusz.
Byłbym wdzięczny za jakieś rady i objaśnienia :)
Pozdro
Tomzab poczytaj poradniki do Bellum Crucis pod tym linkiem, viewtopic.php?f=367&t=8785 zwłaszcza ten o dyplomacji w 6.3 i graj na medium kampanię i zawieraj dużo sojuszy. relacje zaczną rosnąć jak zaczniesz być najsilniejszy, albo będziesz walczył z wrogami twych sojuszników i zawieraj małżeństwa polityczne swojego króla albo księcia z obcymi księżniczkami.
-
Ja gram na hard/hard i ogólnie jeżeli chodzi o taktykę wojenną na mapie i w bitwie to tłukę kompa, ale grając Polską przeciw 3 lub 4 agresorom ciężko jest, gdyż po prostu nie lubię prowadzić agresywej gry i bez przerwy bić się.
Stosowałem się do tych porad, ale księżniczki nie mam, a zmusić swojego księcia do małżeństwa z księżniczką innego państwa w jaki sposób?
Sojuszy nie mogę z nikim zawrzeć, ponieważ na początku mam ze wszystkimi (oprócz Węgrów) stosunki 3/10 i po prostu nie zgadzają się na sojusze... chyba że to wina tego poziomu hard.
-
W poprzednim poście dałem Ci link do poradników w tym o prowadzeniu dyplomacji w Bellum Crucis 6.3. napisalem tam jak podbijam relacje do 5 by sojusz zawrzeć. Sojusze zawieramy pzre pierwsze 30 tur nieagresji, bo potem może być za późno. Domyślny poziom trudności dla Bellum to MEDIUM, ja czasem gram na VH, ale zwykle na HARD. Niektórymi trudnymi nacjami na Medium. Poziomy trudności w BC 6.3 są istotne, na hard relacje z sąsiadami szybko spadają, na VH jeszcze szybciej. NA POCZĄTKU GRAJ NA MEDIUM. Co do małżeństwa księcia i le nie ma żony, wyślij dyplomatę do obcej księżśniczki i zaproponuj jej małżeństwo z Twoim księciem, to daje kilka punktów do relacji i takie sojusze są o wiele trwalsze. Dodatkowo, jest szansa na odziedziczenie państwa takiej obcej księżniczki, jak to osiągnąć też pisze w poradnikach. :P
-
Jakie zmiany robiłeś w descr_Strat i czy są one konieczne do działanie moda? Bo chciałem zobaczyć twoje ai lecz niestety nie jest ono kompatybilne z submodem mietka, a kolidują one właśnie w tym pliku.
-
Bez tego pliku nie zadziała jak nalezy.
Cytat:
Zamieszczone przez Piter
Cytat:
Zamieszczone przez marek7210
Czy mógłbyś Piter wysłać mi na meila plik descr_ strat z tymi poprawkami coby działały mi mod od ciebie i Metka. Ja nie znam się na tym kompletnie :oops:
marek72101małpawp.pl pisze małpa bo mam nową klawiaturę i nie mogę znaleźć tego klawisza :lol: :lol:
Zadziała w Light i Full, to wersja pod light więc jak wgrasz do full to się zmieni opis kampanii full na taki sam jak ma light, ale skrypty zostaną takie same.
http://www.speedyshare.com/eyTJT/descr-strat.rar
-
-
Dzięki Araven za wsparcie.
Zacząłem od nowa gre mapa na medium, bitwa na hard.
Wszystko ok się zaczęło, sojusz z Węgrami, Danią i ślubny z Norwegią. Ale potem Węgry łamią sojusz i mnie atakują, mimo płacenia trybutu. Na serio powoli tracę pomysł na grę, bo te relacje cholernie szybko spadają i to mimo płacenia trybutu.
-
Cytat:
Dzięki Araven za wsparcie.
Zacząłem od nowa gre mapa na medium, bitwa na hard.
Wszystko ok się zaczęło, sojusz z Węgrami, Danią i ślubny z Norwegią. Ale potem Węgry łamią sojusz i mnie atakują, mimo płacenia trybutu. Na serio powoli tracę pomysł na grę, bo te relacje cholernie szybko spadają i to mimo płacenia trybutu.
W submodach w trzecim poście od góry jest plik descr_faction_standings pobierz go. on poprawia relacje i nie maleją a raczej rosną. Ale na Ai Pitera nie masz gwarancki, że Cię nie zaatakują wciągu 30 tur. Ale to solidne i dobre Ai. Po zmainie pliku o jakim pisałem nowa kampania konieczna i zrób koniecznie kopię oryginalnego pliku. Pozdrawiam.
-
Nie ogarniam. Niby wszystko ok, mam sojusze, wojne z Niemcami, potęga 10/10 a węgry mimo sojuszu ślubnego, relacji 10/10 oblegają mi Kraków mimo, że jest tam połowa garnizonu (więc raczej nie prowokowałem)... nie rozumiem tego...
-
Cytat:
Nie ogarniam. Niby wszystko ok, mam sojusze, wojne z Niemcami, potęga 10/10 a węgry mimo sojuszu ślubnego, relacji 10/10 oblegają mi Kraków mimo, że jest tam połowa garnizonu (więc raczej nie prowokowałem)... nie rozumiem tego...
Tu nie ma nic do ogarniania KOMPUTER nia atakuje przy relacjach 8/10 i wyższych ale na oryginalnym AI z Bellum Crucis 6.3, na Ai Pitera jak widać może zaatakować i przy relacjach 10/10. Skoro zmieniłeś sobie AI z oryginalnego na inne, to nie spodziewaj się, że będzie się zachowywalo jak oryginalne... Ai Pitera może Cię zaatakować zawsze nawet przy 10/10, ale teoretycznie nie powinno u Pitera atakować przy 9/10 i wyżej.
-
Cytat:
hm masz jakiegoś sava? Może jednak spadły jakimś cudem przed atakiem? Przy 10/10 nie powinni Cię zdradzić, akurat skrypt co do tego mam identyczny jak jest w bellum tylko, że nie od 8/10 tylko od 9 czy tam 10/10 nie zdradza, nie pamiętam już w tej chwili. W tej grze zdarzają się bugi, co zrobić, ale w 99% przypadków nie zaatakują przy takich relacjach. To było przed 25 turą czy po niej?
-
Gram Polską mam wojnę ze wszystkimi sąsiadami, jak chcę zawrzeć pokój z kimś dając np. dodatkowo miasto to AL się nie zgadza.Gram na tym AL długo i jeszcze ani razu nie udało mi sie zawrzeć pokoju nawet jak propozycja pokoju jest bardzo hojna to przeciwnik ja odrzuca.
-
Rozpakowałem plik ai_piter_totalwar.org.pl_8.05.2012.rar, ale zarówno w folderze kampanii Full jak i Light jest ten sam plik descr_strat.txt w wersji Light, jak zagrać w Full? Czy plik ai_piter_totalwar.org.pl_8.05.2012.rar nie powinien być poprawiony?
-
Żeby zagrać na tym ai w full, musisz wejść do kampanii full i wpisać w pliku descr_strat dla wszystkich frakcji takie Ai label jak jest w Light. Dla Polski to będzie PolakWegierdwabratanki kopiuj z light i przeklejaj. Pozdrawiam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez radax
Rozpakowałem plik ai_piter_totalwar.org.pl_8.05.2012.rar, ale zarówno w folderze kampanii Full jak i Light jest ten sam plik descr_strat.txt w wersji Light, jak zagrać w Full? Czy plik ai_piter_totalwar.org.pl_8.05.2012.rar nie powinien być poprawiony?
Nic nie musisz robić, plik start jest taki sam przez co zmienia się opis ilości skryptów w menu ale skrypty są takie same jak w full mimo tego, że w opisie jest napisane, że są to skrypty z light. Po prostu nie chciało mi się robić drugiego pliku od nowa,
-
Dałoby radę wrzucić wersję dla submoda Mietka77 na jakiś darmowy serwer? Na tym serwerze gdzie jest obecnie trzeba mieć konto premium żeby zassać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez wino
Dałoby radę wrzucić wersję dla submoda Mietka77 na jakiś darmowy serwer? Na tym serwerze gdzie jest obecnie trzeba mieć konto premium żeby zassać.
To nie dobrze, bo go nie mam na kompie. W medka robię tylko tury w KO i powywalałem prawie wszystko co mi do nich nie potrzebne.
-
Re: Bellum Crucis 6.3 AI 3.0 (nowa sztuczna inteligencja)
W poście nr 1, jest wersja AI Pitera 3.0, zawiera też pliki bitewne z Ai bitewnego Germanicusa. To Ai jest rewelacyjne, zagrałem na nim blisko 200 tur Polską, na VH. Polecam, to Ai świetnie wsółdziała z plikiem na zmianę relacji z submodów, descr_faction_standings, tym gdzie rosną relacje z sojusznikami. Ai naprawde potrafi zaskoczyć, polecam. Grajcie na wersji 3.0, bo wpływa i na Ai na mapie kampanii i na Ai w bitwach. Lepsze od oryginału wg mnie. Ja będę , na nim grał teraz, bo jest naprawdę dobre. Link jest w poście nr 1, ale zamieszczam go i tutaj: http://www.sendspace.pl/file/bfd5675c7d4a75727215172
-
75 pobrań w jedno popołudnie, nieźle i jak tam Wam idzie na tym AI? Ktoś pograł? Proszę o jakieś opinie. prosze zaznaczyć, czy macie czyste Bellum czy z submodem na poprawę relacji i ewentualnie z innym submodami. Bez opinii o AI Piter, straci zapal do pracy. To może Ktoś się przełamie i naskrobie kilka zdań chociaż? :twisted:
-
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Bez opinii o AI Piter, straci zapal do pracy.
:lol: Co prawda jestem ciekawy jak ludzie to ocenią, ale już nie zamierzam robić następnych wersji więc to nie ma znaczenia ;)
-
Może i nie następne, bo to jest super, ale możliwe, że jakieś usprawnienia da radę jeszcze wprowadzić, do tego potrzebne są opinie, ja swoja wyraziłem. Czekam na inne.
-
Chętnie wypróbuję i zdam relacje.A czy to AL współgra z submodem MIETKA 77?
-
Tak ja mam wszystkie submody i jest ok.
-
Re: SUBMODY Do Bellum Crucis 6.3
No gdzie te opinie o AI w wersji 3.0. Nie warto nic wymyslać nowego, się okazuje, bo szacownym Użytkownikom się nawet, kilku zdań opini nie chce napisać. Ja się osobiscie zastanowię czy warto cokolwiek nowego robić, submody nowe, czy aktualizację spolszczenia, totalne ignorowanie i olewanie cudzej pracy z Waszej strony. Dalej czekam na opinie o AI w wersji 3.0.
Edit: Się pewnie nie doczekam, ale zobaczymy, może jednak.
-
Jak znajdę czas to zainstaluję i pogram. Póki co gram pierwszy raz w BC 6.3 i muszę trochę pograć w podstawkę, żeby mieć do czego porównać. Choć przyznam, że dziwnie mi się gra w takie sztuczne 30 tur nieagresji, a w 32 nagle mam atak z zachodu i połodnia na Polskę, pomimo potęgi na 10 i stosunków na poziomie 7. W sumie Total War to total war, ale głupie to, dziwne i sztuczne. Najpierw sztuczny spokój do jakiejś daty, a potem nagle atak po tej magicznej liczbie 30. Nie pasuje mi to w połączeniu o dbałość historyczną pozostałych elementów. No ale tak jak wspomniałem, dopiero gram pierwszy raz w tego moda. Mam nadzieję, że moi sojusznicy - Wenecja, Piza, Milan, Norwegia, Francja i Dania, z którymi mam stosunki min 8 oraz Bizancjum na 9 odegrają się na nich ;)
Poza tym AI można zawsze podrzucić na forum globalne, przecież to nie jest wersja polska, niechaj cały świat się pobawi.
-
Ja na razie testuję mojego submoda, ale obiecuję, że następną kampanię rozpocznę już na tym AI i podzielę się opinią na jego temat.
-
nowe AI tworzy kilka niespodzianek:
+ wróg wreszcie wpadł na pomysł używania łodzi do desantów
+ wraże armie lepiej rozmieszczają swoje oddziały w strategicznych miejscach
+ wróg szybciej atakuje oddziałami w podobnej liczebności, nie ma bezsensownych szturmów 1 jednostką łuczników na uzbrojony po baszty zamek
+ można spotkać apelację o pokój ze strony przeciwnika co było poprzednio prawie niewykonalne
+ sojusznicy pomagają w zdobywaniu miast i zamków podczas oblężenia sprowadzając swoje posiłki
na minusie
- wróg nadal mota się przy blokowaniu statkami lub małymi oddziałami
- zbyt długo zwleka z atakiem dopóki nie naciuła pełnej chorągwi
- nie atakuje słabo bronionych zamków
- zbyt silne armie rebelii (nie wiem czy jest to wynikiem nowego Ai, ale przed były słabsze)
ogólnie nowe AI jest na DUŻY plus, podziękowania dla autora
-
Dzięki Nocny, za solidną recenzję tego AI.
I pytanie grasz na pliku descr_faction_standings na poprawę relacji czy na oryginalnym z BC 6.3 ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez nocny
+ wróg szybciej atakuje oddziałami w podobnej liczebności, nie ma bezsensownych szturmów 1 jednostką łuczników na uzbrojony po baszty zamek
+ można spotkać apelację o pokój ze strony przeciwnika co było poprzednio prawie niewykonalne
+ sojusznicy pomagają w zdobywaniu miast i zamków podczas oblężenia sprowadzając swoje posiłki
na minusie
- zbyt silne armie rebelii (nie wiem czy jest to wynikiem nowego Ai, ale przed były słabsze)
hm, a czy nie miałeś wrażenia, że komp rekrutuje lepsze jakościowo armie? Albo, że najlepsze jakościowo armie komp prowadzi ze swoimi najlepszymi generałami? ;) Dzięki za recenzję, wiem, że są wady, ale na tym silniku gry ciężko będzie wyciągnąć więcej ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez nocny
na minusie
Podpisuje się pod tym co napisał nocny.Z submodem na rosnące relacjie dyplomacja jest teraz bardzo ciekawa, pierwszy raz się spotkałem z taką sytuacja że sojusznik poprosił mnie o dołączenie do wojny w zamian za trybut.Jak pogram dłużej to powiem coś więcej.
-
Ja też gram z submodem na rosnące relacje, czyli plikiem descr_factions_standings z submodów i na AI Pitera 3.0, oraz mam od niedawna pelne Ai bitewne Germanicu5, jest naprawdę ciekawie na tym AI. Teraz gram Portugalią na VH. Komp dobrze planuje i walczy, potrafi zaskoczyć. Czekam na kolejne opinie tych co grali na nowym AI Pitera wersja 3.0. Proszę zaznaczyć, czy czyste Bellum czy z submodami. Pozdrawiam.
-
@Araven
Tak, gram na poprawionych relacjach
@Piter
Zauważyłem, że komp rekrutuje elitarne oddziały często z trzema srebrnymi belkami i to dość szybko. Grając Szkocją spotykałem nawet złote jednostki wychodzące z zamku świeżo po rekrutacji. Jest to trochę przegięte, ale ogólne zmiany są na tyle dobre, że nawet takie przypadki nie przeszkadzają. Pozostaje tylko problem podpisania pokoju. Wykoszona nacja nie chce zgody na pokój nawet jak zostanie z jednym obleganym zamkiem. Ten problem nie został rozwiązany chyba w żadnym z modów.
Ostatnio pograłem na czystym MTWII (bez kingdoms) i zostałem mocno zaskoczony AI w tym wydaniu. Jest na prawdę bardzo dobre.
-
Poziom doświadczenia oddziałów szkolonych przez AI zależy od poziomu trudnosci kampanii, a nie od AI strategicznego na jakim gramy. No jak AI jest mocno zmasakrowane to się u mnie godzi na pokój zwykle.
Edit: Teraz z innej bajki, ma Ktoś wypakowanego MEDKA II ?, jak tak potrzebuję plik descr_campaign_ai_db i descr_strat, ale najbardziej ten pierwszy. Prosiłbym o wstawienie na sendspace lub podobny serwer. Z góry dziękuje.
-
heh, AI z podst. ma duże wady dot. dyplomacji :) Poza tym w takim bellum może się zachowywać inaczej, bo w podst łatwiej zdobywać zamki itp, a przez to, że w bellum jest dużo trudniej AI może się gubić ;) AI z podstawki i z królestw są b. podobne :)
Co do jednego zamku to wina wysokiej sakiewki króla, nawet gracz na trudnym ma 5000 dlatego mając mało terytoriów można mieć duże armie przez co komp nie zgadza się na pokój gdyż mając silną armię może liczyć na to, że odbije trochę ziem ;)
-
No gdzie te opinie o AI? 88 pobrań, a opinii kilka.
-
Ja zauważyłem że na full bez fortów komp sam je stawia przy stregicznych przejściach na mapie np mostach. I bez tego sub moda miałem tak że komp rekrutował w do armi bardzo dużą ilość konicy teraz armie są bardziej zbalasowane. No i potrafi robić wkońcu desant. Jak zobaczyłem anglików przy mojej norweskiej stolicy to był szok. Gram na polepszeniu dyplomacji i nowych statystykach.