-
Re: Screeny z Napoleon Total War
-
-
Ale niestety widać na nim nadal to niehistoryczne lance z Empire. :D
-
Dżizas! Toż to nie lance tylko jakieś włócznie średniowieczne! :shock:
Obawiam się że to nie jest jeszcze najgorsze. Kolory mundurów z bliska też są za jaskrawe.
-
Ja wolalem chyba 8, 16, 32-bitowe gry, bo przynajmniej wtedy nikt takich problemow nie mial...
-
Tak, stanowczo. Dupy im sie za mocno swieca, konie nie sa podkute a zolnierze czysciutcy jakby mieli wczesniej sesje z Chajzerem!
-
dodatkowo wkurza mnie obrzydliwe empirerowskie karabiny z czymś w rodzaju końcówki do odkurzacza jako mocowanie bagnetu -.-
smiesznie wygląda też ze nie wszyscy mają plecaki :D
-
Fajne, chociaż ci pomarsczeni dragoni trochę straszą :mrgreen:
-
-
I znowu widzimy pięknie odwzorowane miasta na Screenach tak jak to miało miejsce w Empire a co z tego wyszło koniec końców wszyscy wiemy :lol:
-
-
nie wydaje wam się że czworobok powinien być tworzony z paru jednostek? a tak to mamy czworobok z jednej jednostki który posiada z 2 rzędy i tym ma zatrzymywac kawalerie?
http://napoleonistyka.atspace.com/nafziger3.jpg
-
Bo to jest amerykańska wersja czworoboku http://img145.imageshack.us/img145/1340/szczerbaty.gif
W modzie Napoleonic dla Rome czworobok można tworzyć za pomocą 4 jednostek, jeżeli pamięć mnie nie myli.
-
Który screen macie na myśli?
-
-
Czworobok mógł się składać z jednej jak i z wielu jednostek. Pod Piramidami w takim szyku walczyły całe dywizje. Były one i statyczne i manewrowały, w zależności od sytuacji na polu bitwy. Pod Krasnem dywizja Niewiarowskiego maszerowała w czworoboku aż do Smoleńska odpierając kilkadziesiąt szarż. Oczywiście im mniejsze, tym bardziej były ruchliwe.
Ten powyżej wygląda na maszerujący aczkolwiek
a) podejrzewam, że tak będzie wyglądał statyczny
b) nie słyszałem o maszerujących czworobokach angielskich.
-
-
Żal.pl może jeszcze zrobią kirasjera z tarczą jako formacje wojsk lądowych :lol: Ja sie tylko modle do Boga by mi austriackiego kirasjera nie zje... popsuli.
Do tych wszystkich powyżej. Pamiętajcie, że co w historii nie miało miejsca dla CA było i mają na to dowody :lol: więc się nie dziwmy jak mieliśmy palące się świnie w Romie, Słonio - armaty w Medievalu oraz parowce w XVIII w ETW.
-
-
Tym żołdakom z pierwszego screena bliżej do średniowiecza niż XIX wieku. Co oni chcą zrobić już wystarczy, że w ETW mieliśmy różnorakie mundury... Ja pie... Jak dojdziemy do II wś to oddział wermachtu będzie miał 20 różnych wzorów mundurów wliczając w to marynarkę, lotnictwo i wojska pancerne. Jeśli tam mają historyka to brawo dla tego pana że ukończył jakąś uniwersyteto - podobną historię.
Gra jest przekolorowanym ETW nic nie zrobili wrzucili kilka mundurów i myślą, że się nikt nie skapnie przecież widać, że Ci pierwsi to marines z ETW. Znowu będzie zrobiliśmy 350 różnych jednostek dla wszystkich! Kolorem to i ja umiem operować w programach graficznych.
Mechanika gry także nie zmieniona bo po co Ci idioci i tak kupią tą grę dorobimy kilka dymków do broni palnej zrobimy eleganckie wybuchy i będą mokrzy po trailerze a później i tak im w 5 patchach namieszamy i zrobimy 100...
DLC
Zobaczymy ile DLC odwalą bo niedługo to kolejna odsłona TW będzie taka, że gra okaże się darmowa a gdy odpalimy ukaże nam się sklep gdzie będziemy mogli kopić państwo, którym chcemy grać. Po czym dowiemy się w trakcie rozgrywki, że muszkiety też trza kupić nie mówiąc już o technologiach AMEN
-
-
Jakbym nie wiedział, że wychodzi taki twór jak Napoleon TW, to myślałbym, że rozmawiacie o jakiejś modyfikacji do Empire TW :D
Może kupie ten dodatek na wakacje, może będzie niższa cena, bo teraz jest dla mnie zdecydowanie za drogi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Hetman
Tym żołdakom z pierwszego screena bliżej do średniowiecza ...
Ryzykowna deklaracja. Można poprosić jakiegoś screena?
-
-
Szczerze to screeny nie powalają, ciekaw jestem jak wyjdzie ta gra czy będzie miała takie recenzje jak ETW czy gorsze, bo lepsza dużo od poprzedniczki to chyba niestety nie będzie...
-
Kolejne screeny, które wzbudzają więcej wątpliwości. Coś mi się widzi, że CA tymi ognistymi fajerwerkami chce przykryć niedoróbki gry. Idiotyczne granaty grenadierów, wielkie ognie wystrzałów muszkietów i wybuchy pocisków armatnich :lol:
mogą jedynie ośmieszać twórców. Epoka napoleońska to czasy kiedy czarny proch dawał więcej dymu niż ognia, grenadierzy raczej już nie używali granatów na polu walki, bo były one trudne w użyciu i niebespieczne nawet dla rzucających, a kule armatnie przeważnie były lite i nie wybuchały ogniście. Do tego jak widać znów mamy: spartoloną bojową flage rosyjską, niedorobione mundury, broń (eh te bagnety), artylerzystów bijących dziwaczne pokłony i nazbyt głębokie formacje prowadzące walkę ogniową.
Widać postęp w stosunku do E:TW, ale nadal pozostaje masa błędów, które nie napawają optymizmem.
-
Narzekacie i narzekacie... chcielibyście grę idealną, bez bugów i wspaniale dopracowaną historycznie... niestety takich gier nie ma. :o Trzeba brać też pod uwagę aspekt grywalności i efektów co czasami nie idzie w parze z historycznością. Napoleon to najlepsze dotychczasowe odwzorowanie wojen napoleońskich czy wam się to podoba czy nie, może po prostu nie lubicie tego okresu? :)
-
Mr. Grenadier właśnie dlatego, że lubię epokę napoleńską to dostrzegam mase mankamentów w tej becie. Żeby było śmieszniej nie dotyczy to tylko i wyłącznie spraw wizualnych, ale skoro temat ten dotyczy screenów to na tym aspekcie tu skupiam się. :mrgreen:
Nie ma też nic do rzeczy, że nie ma gry idealnej, bez bugów i wspaniale dopracowanej historycznie. Miłośnicy epoki chcą i mogą oczekiwać, że wreszcze kiedyś będą mogli zagrać w grę przynajmnjej zbliżoną do perfekcji. Narazie nie dostrzegam tego w N:TW.
Jeśli zaś idzie o tzw grywalność i efekty to co można o tym mówić na podstawie okrojonych informacji. Skopane niektóre efekty wizualne dostrzegam, a grywalność po kasusie E:TW może niepokoić, więc i optymizmu w tej kwestii narazie brak.
-
Bosz... na tym pierwszym screenie to chyba trafili w skład amunicji podczas II Wojny Światowej. :lol:
Nie widzi mi się kierunek obrany przez CA, oj nie widzi.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez Grenadier
Napoleon to najlepsze dotychczasowe odwzorowanie wojen napoleońskich czy wam się to podoba czy nie, może po prostu nie lubicie tego okresu? :)
Chyba waść w niewiele gier grałeś ! Choćby kozacy 2 lepiej wojny te odwzorowują o HistWar już nie wspominając. Jednak przed premierą na sądy takie za wcześnie.
-
Taaa... lepiej, zwłaszcza swoją grafiką... :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez Grenadier
Taaa... lepiej, zwłaszcza swoją grafiką... :lol:
Grafika nie jest najważniejsza ;)
A poza tym jest 9 grywalnych państw w tym ks. Warszawskie i jest duże zróżnicowanie jednostek w każdej nacji. No może poza Anglią :D
-
Nie najważniejsza ale według mnie bardzo ważna. Czasy gdy Mario wymiatało już minęły. Seria Total war to również delektowanie się pięknymi bitwami z bliska nie tylko ze sfery strategicznej i taktycznej. Dla miłośników pięknych bitew 'Total Wary' są czymś więcej niż tylko grami strategicznymi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez exNowy
Epoka napoleońska to czasy kiedy czarny proch dawał więcej dymu niż ognia, .
Co przez to rozumiesz? Efekt wizualny czy wymierną skuteczność na polu bitwy?
Również jestem entuzjastą tzw. "epoki napoleońskiej" jednak nie mam aż tak krytycznego podejścia do najnowszej odsłony serii Total War ponieważ jeszcze nie miałem okazji w nią zagrać. Być może (a raczej na pewno ;) ) te wybuchy są przesadzone, jednak chyba nie o to w tej grze chodzi. Nie należy nigdy oczekiwać, że twórcy gry "historycznej" są historykami, bo można bardzo się rozczarować efektem ich pracy.
Na obecnym poziomie ujawnionych informacji na temat "Napoleona", jedynie nie podoba mi się dobór a raczej niedobór bitew historycznych. Dlaczego w indeksie zabrakło Marengo, Wagram, Jeny, Smoleńska czy Lipska? Batalii niezwykle ważnych dla ówczesnej Europy (no ale twórcy gry nie są historykami ;) )Dobrze chociaż, że jest Austerlitz, Borodino i Waterloo...
A właśnie: exNowy, pod Waterloo Anglicy zastosowali "wybuchowe" kule armatnie (były to raczej granaty z zapalonym lontem wystrzelone z armat). Wellington użył tej "nowinki" podczas szarży kawalerii mrsz. Neya i piechoty Starej Gwardii na centrum angielskie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Ferrou
Cytat:
Zamieszczone przez exNowy
Epoka napoleońska to czasy kiedy czarny proch dawał więcej dymu niż ognia,
Co przez to rozumiesz? Efekt wizualny czy wymierną skuteczność na polu bitwy?
Chodziło mi o mocno przesadzone efekty wizualne, bo temat dotyczy screenów. Niemniej miało to też znaczenie na polu bitwy np. ograniczając widoczność, utrudniając celowanie, czy też źle wpływając na oczy ludzi i zwierząt.
Cytat:
Zamieszczone przez Ferou
te wybuchy są przesadzone, jednak chyba nie o to w tej grze chodzi. Nie należy nigdy oczekiwać, że twórcy gry "historycznej" są historykami, bo można bardzo się rozczarować efektem ich pracy.
Nie muszą być historykami, wystarczy jak będą profesjonalistami i perfekcyjnie będą podchodzić do swojej pracy. Mogli chyba choć troche poszperać w necie. Z łatwością znajdą opis interesujących kwestii z epoki. Unikną wtedy ewidentnych głupot. No chyba, że idzie o te celowe efekty specjalne, wielkie fajerwerki, które lubią nie tylko dzieci. :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez Ferrou
A właśnie: exNowy, pod Waterloo Anglicy zastosowali "wybuchowe" kule armatnie (były to raczej granaty z zapalonym lontem wystrzelone z armat). Wellington użył tej "nowinki" podczas szarży kawalerii mrsz. Neya i piechoty Starej Gwardii na centrum angielskie.
Anglicy i nie tylko oni używali tzw. ganatów artyleryjskich także wcześniej, tylko co to zmienia w kwestii przesadzonych ognistych wybuchów?
Poza tym Anglicy pod Waterloo, podobnie jak pięć lat wcześniej pod Busaco użyli chyba raczej udoskonalonej wersji kartaczy tj. szrapneli, a nie granatów.
Artyleria epoki napoleońskiej używała pare typów amunicji, ale podstawowe, powszechnie używane były kule lite, a te nie wybuchały, jedynie rozbryzgiwały ziemie, kamienie, bądz wzniecały czasem kurz i pył. Nie były to wielkie ogniste gejzery.
Kule lite (pełne) służyły do niszczenia budynków, fortyfikacji, były zabójcze także dla zwartych szeregów wojsk, bo potrafiły uśmiercić lub ranić wielu na swej drodze. Nadawały się do strzelania z wykorzystaniem rykoszetów i mogły razić na znaczne odległości.
Do niszczenia siły żywej na krótsze dystanse używano kartaczy. Te wypełnione były kulkami, bądź innymi kawałkami metalu, rozpadały się po wystrzale i raziły tymi kawałkami. Ich skuteczność malała wraz ze wzrostem odległosci. Tu wielkiego ognia wybuchu raczej nie uświadczysz, jedynie rozbłysk wystarzału, a potem leci rozpadająca się puszka z rojem kawałków metalu.
Wymyślono w 1803 r. (Shrappnell) coś jak kartacz na większe dystanse. Nie było on jednak powszechnie stosowany. Używano przeciw celom stacjonarnym, powoli poruszającym się, bądź w trudnym terenie.
Granaty (shell) to właśnie amunicja "wybuchowa" gdzie pocisk mógł rozpadać się na kawałki w promieniu ok. 10-30 m. Używano tego np. przeciw palisadom, barykadom, czy do przetrzebienia drzew. Mogły być używane przeciw sile żywej, ale problemem były tu czas aktywacji "zapalnika - lontu", niska celność artylerii i to że głównie tego rodzaju amunicje używały haubice, które były ogólnie mniej liczne. Używanie tych granatów nie było łatwe i bezpieczne, zdarzały się liczne niewypały, zbyt wczesne lub zbyt późne wybuchy. Procedura ładowania i odpalenia granatów (shell) była też powolna. Nie zawsze były one skuteczne. Opisywane jest zdarzenie, kiedy Napoleon pod Arcis sur Aube celowo najechał na granat artyleryjski, który upadł obok. Kiedy ten granat eksplodował zabił konia, ale cesarz przeżył bez większego szwanku. Napoleon był artylerzysą i wiedział co robi, granat może i wybuchał, ale nie zawsze zabijał.
Dlatego przeciw szarzującej kawalerii czy piechocie używano kartaczy, bo były one prostrze w użyciu.
Tu można przejrzeć więcej ciekawych informacji o artylerii z epoki.
http://napoleonistyka.atspace.com/artil ... ammunition
-
http://www.nexusboard.net/showthread.ph ... hreadid=27
Nie wiem czy to już było, ale tutaj jest parę zdjęć z Napoleona plus Achievmenty :D
Ciekawa wydaje się Polska lekka piechota ;)
-
-
Rakiety u wszystkich mnie rozjeb...ły :roll:
Ale już wiem co będzie w kolejnych DLC u żabojadów: Strzelcy Konni Gwardii, Szwoleżerowie Gwardii, czerwoni ułani, mamelucy, może piechota morska gwardii 8-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez roman zabawa
Rakiety u wszystkich mnie rozjeb...ły :roll:
widocznie CA wyszło z założenia, że jeśli w epoce wcześniej były to teraz też muszą być :D pewnie celniejsze z większym zasięgiem :D