No nic.... czekając na EB II wypada mi dzisiaj wieczorem to ściągnąć i zobaczyć jak Włochom wyszedł ten mod:)
Wersja do druku
No nic.... czekając na EB II wypada mi dzisiaj wieczorem to ściągnąć i zobaczyć jak Włochom wyszedł ten mod:)
Jednostki są super, tylko niepodoba mi sie falanga, ma ona wygląd muru włóczni z podstawowego medka, mogli by dogadac sie z teamem EB, oni z tego co pamietam maja zrobiona nowa animacje falangi.
Ktoś próbował tych opcji?Cytat:
Zamieszczone przez misiek1205
http://img51.imageshack.us/img51/2739/q88l.jpg
Dotyczy to Rzymian, czy też może i falangi? Nowe animacje falangi? Na tym silniku gry, jak wyjdzie to uwierzę :D
edit:
Nim ktoś zacznie grać, warto zerknąć do poradnika- instrukcji, Włosi tak już mają ;) podobnie jak w rozreklamowanym Bellum Crucis 6.3 jest wybór kampanii, obarczonych duża ilością ciekawych skryptów, oczywiście, komp musi być mocny :mrgreen:
Tutaj warto zajrzeć
http://img577.imageshack.us/img577/4464/7r0w.jpg
Pograłem trochę w DBM i kilka pierwszych spostrzeżeń. Mod pod względem grafiki nie należy do czołówki. Jednostki na mój gust są mocno przeciętne. To w EB1 i RS2 były już o niebo bardziej dopracowane modele. W tym aspekcie DBM zdecydowanie zostaje w tyle za tym, co możemy obejrzeć filmikach promocyjnych Europy Barbarorum 2.
Mapa kampanii wydaje się być ok. Oczywiście można się spierać o rozłożenie prowincji, ale to już kwestie mocno subiektywne. Dobór frakcji, którymi możemy grać w modzie jest ciekawy. Norikum, państwo Aksum czy plemię Garamantów, to powiew świeżości dla tych, którzy znudzili się grą wielkimi mocarstwami ówczesnego świata. Choć z drugiej strony, czy nie było ważniejszych państw w tamtym czasie niż wcześniej wymienione?
Początek kampanii jest raczej łatwy (nie wiem jak później), gram Macedonią i bardzo łatwo podbijam okoliczne rebelie albowiem garnizony w buntowniczych miastach są bardzo słabe.
Ekonomię trudno mi na razie ocenić, ale jeżeli za splądrowanie Aten dostajemy 20 tys. to raczej nie trzeba się zbytnio martwić o brak kasy.
Ogólnie póki co jestem zawiedziony. Widziałem dużo filmików promujących DBM i wiedziałem, że pod względem graficznym mod mnie nie zadowoli, ale spodziewałem się, że może kampania będzie wciągająca. Niestety jak na razie wieje nudą. Przeciwnicy są słabi i pasywni. Łatwo się rozbudować i już na samym początku można "ustawić" całą kampanię. Brakuje mi wyzwań, tego niepokoju, że nie ma kasy a wrogowie nacierają.
Podobno komputer jest zaskryptowany, by atakować po 30 turze, więc daj mu jeszcze szansę. ;)
Włosi często tak robią w swoich modach. W Bellum Crucis 6.3 też jest nieagresja do 30 tury, a potem totalwar zwłaszcza na VH.
Potwierdzam.Grałem sobie na medium bo nie chciałem wyzwań i byłem Imperium... do 30 tury bo potem Z 13 prowincji zostały mi 4 na rzecz rzymian i Macedończyków ,których wcześniej ostro "sklepałem",a przynajmniej tak myślałem :).Jakby co grałem na light bo mój komp nie zdzierżyłby medium,co tu mówić o full.
Poczekaj trochę, też myślałem ze to idiotyczne ze nikt mnie nie atakuje i w sumie spokojnie się rozwijam, aż w pewnym momencie zaatakowali mnie Ptolemeusze, Trakowie i Ormianie, do tego Baktrianie też się do tego szykują, prowincje zaczeły się buntować a finanse siadać, nie jest łatwo odpierać wszystkie ataki falangą, mocno zresztą średniej jakości zwłaszcza w porównaniu do tej z EB. Jest co robić. Swoją drogą przyjrzał się ktoś wspominanym Trakom? Ich lekka piechota jest chyba lepsza niż wszystko czym dysponujeCytat:
Poliorketes
Znając Włochów to ten mod wcale nie musi być przekąską przed Europa Barbarorum II, wręcz może być bardziej wciągający i gorszy co najwyżej pod względem jakości jednostek itd ;)
I tutaj masz co poniekąd rację, ja nie narzekam. Jednak znowu wróciłem do ulubionej nacji i próbuję przynajmniej wskrzesić zdobycze mojego "idola" ;) Jednak po początkowym spokoju, chwała za to twórcom moda, nie ma póki co powtórek z historii, czyli Granika, Issos itp... :(Cytat:
Zamieszczone przez Piter
---
Hmmmm...jednostki, fakt są średnie, ale zrobione od podstaw!..ale znam gorzej porobione modele gdzie indziej i ludzie zagrywają się, i jest dobrze :mrgreen:
Jeśli to AI jest takie samo jak w Bellum to kwestia zmiany nieagresji z 30 do np 15 tur, do dla mnie pare minut, jakby ktoś chciał to mogę to zmienić żeby było mniej czasu na łatwy rozwój.
Panowie, pomocy.
Po kliknięciu play:
"System Windows nie może odnaleźć pliku kingdoms.exe . Upewnij się, że wpisana nazwa jest poprawna i spróbuj ponownie."
Zapewne źle zainstalowałeś moda, ja mam taką ścieżkę: D/Gry/Medieval/mods/DBM. Sprawdź gdzie zainstalował Ci się mod; musisz samemu stworzyć folder DBM w folderze mods i dopiero tam zainstalować De Bello Mundi. Mam nadzieje, że pomoże :)
@UP,
Instaluję jeszcze raz, prawdopodobnie rozwiązałeś mój problem.
Spostrzeżeń na temat DBM część druga.
Dograłem do 32 tury i co mnie zaskoczyło?
- Łatwość z jaką zdobywa się pieniądze, w pewnym momencie, pomimo utrzymania dwóch pełnych armii polowych i skromnych załóg w miastach, uzbierałem imponującą kwotę 120 tys.
- Prawie brak wojen, istna Bella epoque, ale nie jestem pewien czy to zasługa skryptu o którym tu wspominano. W 17 turze wyłamał się Rzym, który rozpoczął wojnę z Kartaginą, następnie, w 20 turze, Rzymianie, wzięli się za łby z Galami, więc pokojowe usposobienie państw w DBM to raczej nie zasługa skryptu.
- Dobre odwzorowanie Związku Achajskiego, w pierwszym odruchu skrzywiłem się że Achajowie mają Koryn, ale przypomniałem sobie, że od 243 p.n.e miasto znajdowało się w rękach Związku. Miło, że można zetrzeć się z Aratosem z Sykionu czy też Filipojmenem, czyli drzewko postaci tej frakcji też na plus.
- Werbunek i utrzymanie armii jest tanie, chyba zbyt tanie. W 32 turze mając 14 miast mogę sobie pozwolić na utrzymanie 7 pełnych flag, a pomimo tego nadal mam w skarbcu ok. 70 tys. Co ciekawe, ta pokaźna armia, daje mi dopiero 9 miejsce w rankingu najsilniejszych frakcji. Najsilniejszy Egipt ma prawie trzykrotnie liczniejsze siły! Obawiam się Spam Total War...
- Nudziłem się, więc rozpocząłem wojnę z Tracją. Nie jest łatwo pokonać przeciwnika w DBM. Męczyłem się przez 17 tur, wyciąłem Trakom 6-7 pełnych armii, odebrałem 5 miast. Wreszcie poprosili o pokój. Sami! Miło, że AL czasami pomyśli i gdy przegrywa występuje o pokój.
- Bitwy jak dla mnie są trochę za krótkie, straty ponoszone w walce według mnie są przesadzone. Nawet w wygranych bitwach tracę ok. 30% ludzi.
- Ktoś tu marudził, że szarża jazdy jest zbyt słaba. To ja chyba w innego moda gram, bo u mnie szarża gwardii generalskiej liczącej 33 ludzi w oka mgnieniu rozniosła tracki oddział mieczników liczący ponad 100 ludzi. To nawet w Bellum Crucis tak potężnej szarży nie ma. Ogólnie jazda jest zbyt potężna, to nie średniowiecze, żeby jednym atakiem konnicy roznosić wroga. A tu nawet jazda tracka kosi wszystko co nie ma włóczni.
Kamapania - hard, bitwy - medium.
Jest pierwszy patch, taka "nieoficjalna" poprawka dla tych co chcą innego rozłożenia pewnych rzeczy, nie próbowałem, ale jak ktoś z tym zagra ciekawy jestem opinii
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... ello-Mundi
Zapisy z gry nie są kompatybilne i ważne jak zawsze zrobić kopię zmienionego pliku! ;)
-----------------------
Odnośnie pewnych uwag, ważne jest:
Jaką Kampanią gramy, po raz kolejny o tym wspominam i wskazane jest zerknięcie do instrukcji- poradnika, co podałem wcześniej ....I w tym modzie poziomy trudności gry plus stopień oskryptowania Kampanii robi różnicę.
Co do statystyk jednostek, to jak zawsze jest kwestia dyskusyjna, ale to nie forum historyczne :D
----
edit:
następny mini dodatek, kwestia pewnych statystyk, w tym wypadku jakoby można grać na starych zapisach z gry
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... eliminated
edit:
Następny nieoficjalny, taka korekta dla pedantów ;)
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... ello-Mundi
Po instalacji moda zacząłem grę Rzymem, w kampanii full. Po rozegraniu kilku tur miałem wizytę na pulpicie, po próbie zamordowania galijskiego dyplomaty. Spróbuję dzisiaj wieczorem przeinstalować moda. Macie jakieś problemy z DBM, czy Wam wszystko gra? :)
Mi wszystko śmiga,nawet oblężenia w Custom
Dlaczego nie mam automatycznego zapisu?
Gram Macedonią, nie było żadnych wywalań na razie tylko 42 tury :(Cytat:
Zamieszczone przez [IG
Kampania full, poziom trudności h/m...
Domyślnie w modach twórcy go wyłączają, bo może, ale nie musi powodować crasche itp...Cytat:
soszka1939
Dlaczego nie mam automatycznego zapisu?
ale można samemu to zmienić, co ja sobie zmieniłem
u mnie to jest tak
f:\Program Files (x86)\SEGA\Medieval II Total War\mods\DBM\
otwierasz notatnikiem w trybie edycji, to:
DBM.cfg
tam masz podkreślone, co trzeba zmienić, z 0 na 1, wcześniej zrób kopię pliku...
[spoiler:1m4i211z][features]
mod = mods\DBM
editor = 0
[io]
file_first = true
[video]
show_banners = true
no_background_fmv = 1
movies = 1
windowed = 0
# widescreen = 0
# grass_distance = 9000
[misc]
show_hud_date = true
# bypass_sprite_script = 1
[game]
auto_save = 1
# ai_factions = skip
# campaign_map_game_speed = 99
# campaign_map_speed_up = 1
# label_characters = 0
# label_settlements = 1
# micromanage_all_settlements = 1
no_campaign_battle_time_limit = 1
unlimited_men_on_battlefield = 1
# unit_size = huge
disable_arrow_markers = 0
disable_events = 0
english = 0
# allusers = 1
[log]
to = mods/DBM/logs/system.log.txt
level = * error
[multiplayer]
playable = true
[hotseat]
scroll = true
turns = true
disable_console = true
admin_password = DBM
update_ai_camera = true
disable_papal_elections = true
autoresolve_battles = false
validate_diplomacy = true
save_prefs = true
autosave = true
save_config = true
close_after_save = false
gamename = hotseat_gamename
validate_data = true
allow_validation_failures = false
[audio]
speech_enable = 1
speech_vol = 99
sub_faction_accents = 1
[util]
no_animdb = true[/spoiler:1m4i211z]
nie działa mi ten mod wyskakuje mi błąd podczas odpalania . Mam mtwII i dodatek steamowy. wszystkie inne mody działają. także będę wdzięczny za każdą pomoc
Jaki błąd?
,,medieval 2: total war encountered an unspecified error and will now exit." - wywala do pulpitu i wyskakuje właśnie taki błąd. Dla mnie niestety to nic nie mówi.
Mod zainstalowany w dobrym miejscu i oba party?
oczywiście ścieżka E:\Steam\SteamApps\common\Medieval II Total War\mods\DBM part 1 i 2
Stypek, tu masz link: http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=571022 dotyczy co prawda MOS, ale zajrzyj do postu nr 1 do zakładki STEAM Users, są dwie metody instalacji. Może któraś zadziała i na De Bello Mundi.
Ostatnio trochę pograłem w tego moda i sądzę że nie jest zły, aczkolwiek ma wiele niedoróbek związanych z pierwszym jego wydaniem.
Podaliście tu mnóstwo celnych spostrzeżeń więc ja postaram się krótko:
Grałem Kartaginą z ustawieniami: mapa very hard, bitwy very hard (zawsze tak gram we wszystkie części TW i jego mody, gdyż oczekuje jakiejś rywalizacji ze strony AL...)
- jeśli chodzi o pieniądze w skarbcu to nie mogłem ich się pozbyć :o Nieważne co budowałem w miastach i ile wojska utrzymywałem a i tak miałem kasy bez liku. Sądzę że w kolejnych wersjach wprowadzą tu jakiś balans.
- tuż po wystartowaniu kampanii część moich miast miała niezadowoloną ludność (czerwone buźki). Nie byłem w stanie tego zmienić dopóki grałem, nawet gdy budowałem same budynki pod publikę i jej zadowolenie :) Dlatego często musiałem pozostawiać tam nawet po 10 jednostek wojska co jest bezsensu. Wiem że to pewnie wina poziomu V/H, ale bez przesady. Przydałby się balans.
- dyplomacja jest bardzo pozytywna ! biorąc pod uwagę gry z serii TW a nawet mody. Sojusze są trwałe, wojny mają powody, potęga frakcji się liczy i porozumienia handlowe mają znaczenie dla komputera.
- jednak coś w tym jest że do 30 tury wszyscy są uśpieni, a później wiele frakcji się atakuje nawzajem. W pewnym momencie Senat wypowiedział mi wojnę ustanawiając "krucjatę" na moją stolicę - Kartagine. Tu się zawiodłem bo nagle komputer dostawał free pełne armie i gnał do mnie po LĄDZIE (galia -> hiszpania -> mauretania -> oblężenie Kartaginy) zamiast robić desanty morskie. Rzym jako sojusznik senatu przyłączył się do wojny i spamowali mnie pełnymi armiami :roll:
- walka jest raczej łatwa, a szczególnie na mapie kampanii. Nie miałem problemu z podbijaniem kolejnych prowincji. Gdy trwała "krucjata" na moją stolicę, ja spokojnie sobie podbiłem Sycylię i już zamierzałem przetransportować wojsko na Sardynie i Korsykę.
- u mnie mod pracował stabilnie. Zdarzyło się że wywalił do pulpitu ale po wczytaniu gry i ponownym puszczeniu tury już nie miało to miejsca.
Grałem w wiele modów (EB, RS, RTR i sporo innych), wiem na co stać moderów i sądzę że ten mod jak na pierwsze wydanie jest ok. Z pewnością będzie ulepszany i stanie się bardzo ciekawy. Jednak na obecną chwilę brak w nim wyzwań i momentami staje się monotonny (np. spamowanie przy krucjatach ;) ). Póki co mod wyleciał z mojego PC, ale będę śledził jego rozwój by kiedyś go znów przetestować.
Cytat:
Siwer
Podałem wcześniej, ze zmieniono w nieoficjalnych paczach pewne sprawy jak chociażby koszta i finansowanie. Myślę że autor tematu mógłby pouzupełniać o te linki... :) Znając bardzo dobrze włoskie modyfikacje pod serię Total War jestem spokojny o jego rozwój, z rzeczy co daje dużego plusa to eventy i historyczność rządzących, o ile sam człowiek nie wyśle władcy aktualnego na samobójczą misję... ;)Cytat:
Sądzę że w kolejnych wersjach wprowadzą tu jakiś balans
edit:
Już zmieniłem pierwszy post, proszę pamiętać ze mod jest jeszcze świeży, a porównując do innych modów to wersja pierwsza ma mniej bugów od innych bardzo rozreklamowanych w swoich początkach ;)
--------
I jeszcze jedna sprawa, zawsze to przypominam, twórcy modyfikacji bazują na enginie Medka 2, a nie chociażby na Medku 1 i stąd tak, a nie inaczej wyglądają sprawy :D
Witajcie
Mod mi działa bardzo mi się podoba , lecz mam do was takie pytanie .
Czy wam też tak wolno mijają tury? mimo włączenia tego małego pliku "4giga"(czy jak się tam zwał ) poza włączeniem gry tury są bardzzooo długie .
Chciałbym się dowiedzieć jak to u was jest ,czy istnieje "tajny" sposób na obejście tego .
Pozdrawiam
Mam bardzo mocny komputer a mimo wszystko tury mijały dość wolno. Z tego co kiedyś słyszałem to silnik Medievall 2 nie obsługuje kilku rdzeni procesora.
Jest tak jak mówisz, im więcej skryptów tym wolniej, można pokombinować ale w wypadku tego moda przy słabszym kompie można zagrać na medium kampanii, bądź light...Cytat:
Zamieszczone przez Siwer
Polecam na medium, postaraj sie zabijać pojedyńcze miasta państwa(kush, saka, grecy itp.)
Edit: Gram ptolemeuszami dopiero się skapnąłem że mogę produkować generałów...
72 tura Seleucydzi zniszczeni tylko 3 miasta im zostały, które są notabene oblegane... na cały kraj mam jakieś ok 60000 żołnierzy no i fakt jest za łatwo-były początkowo bunty i sa niezadowolenia z miast ale to u murzynów w opone.
Z paru miast ciśnie po 32000 tysie...
Ponadto róbcie sojusze z innymi frakcjami.
Jeżeli dla kogoś kampania jest za łatwa niech zagra kushem albo seleucydami...
1. Install all parts of TATW (3.0 Part 1, 3.0 Part 2, 3.1, and 3.2) by using the ˝........˝ button to browse ALL THIRD AGE INSTALLERS to DESKTOP ( Don`t create any folder on DESKTOP, it will create its own folder named mods) . Find this mods folder on your DESKTOP, open it and inside you will find Third_Age_3 folder.
2. Then copy\paste the Third_Age_3 folder to the Steam/Steamapps/Common/Medieval II Total War/mods folder.
3. Then rename one of the Kingdoms campaigns to something else, like change americas to americas2.
4. Then rename the Third _Age_3 folder to americas. Finally, select the americas campaign from the Steam menu and the mod should launch.
wielkie dzieki użyłem tego sposobu i wszystko gra i buczy:))
Podobnie jak kolega Stypek, również ja borykam się z tym błędem. Pojawił się podczas próby zamachu na obcego dyplomatę oraz przy próbie zapisu przed bitwą. Podobnie jak kolega, gram Rzymem. Dzisiaj sprawdzę, czy problem tkwi w tej nacji czy to jakaś bardziej złożona sprawa. Kampania Full h/m.
Gram Rzymem m/m kampania full do 25 tury posiadam Galie Przedalpejską,Sycylie , Sardynie, Olimpie, oraz Spartę. Trzy pełne armie szykują się do Inwazji na Afrykę.
Tu zaczyna się problem z finansami, gdyż przy miesięcznych dochodach ok 30 K większość kasy zżera mi ( obecnie 22K)biurokracja i rozrzutność. Jak sobie z tym radzicie?
Kolejna sprawa do oddawanie miast Senatowi kiedy o to prosi.
Zauważyłem iż Senat nie werbuje w nich żadnych jednostek i często są one bardzo szybko zajmowane przez inne frakcje rozpoczynając wojne z Senatem. Dla mnie to troszeczkę dziwne i niezrozumiałe rozwiązanie przez twórców moda.
Nie oddawaj im nic, ja teraz Gram Rzymem i kilkukrotnie mnie prosili o oddanie Miasta :D
usłyszeli jedno krótkie, wyraziste -spier.... :D
Czyżby jakaś wojenka z Senatem w późniejszym etapie gry się szykowała?:D
To jeden z ambitniejszych modów i chyba jedyny jak narazie o starozytnosci, wiec zeby wiecej osob sie o nim dowiedzialo prosilbym moderatora o przeniesienia tematu z modem, z mody wszelakie do mody ukonczone, zeby byl obok innych popularnych modow.
Pojawił się następny owoc pracy nad drobnymi poprawkami, np. dodający Hypaspistów dla Macedonii
http://www.twcenter.net/forums/showt...working-folder
Swoją drogą jeśli ktoś umiał by ich dodać do Seleucydów było by pięknie :D Dla mnie to chyba zbyt duże wyzwanie, o ile to ma sens oczywiście
Wojna z senatem? a Jakże :D
Nie można przecież pozwolić żeby banda starych dziadków rządziła tym pięknym miastem :P