http://cdn3.steampowered.com/v/gfx/a...g?t=1376399762
http://store.steampowered.com/app/20290 ... 1_5_9__405
Wersja do druku
Cztery Euro....:P
Gry robią świetne, duże DLC też są, ale te małe to śmiech na sali :P
_yourself_
Ty też byś po godzince gry rozpisywał się na forum, czy może podbijał dalej? ;)
Podbijał dalej :P . Rozumiem tych, którzy już mają i się zagrywają ale dziwi mnie to że żaden serwis nie opublikował jeszcze recenzji ;) . Wiadomo coś o polskiej wersji językowej?
Hm... kiedy razem z ojcem chcieliśmy kupić grę okazało się, że Paradox nie planuje polonizacji. Było to wczoraj.
DLC było podobno rozdawane, poprzez akcje z polecaniem strony i zdobyciem określonej ilości e-maili?Cytat:
Zamieszczone przez Salvo
Ja czatuje na promocje minimum 75%, a odnosnie polonizacji sytuacja taka jak z CK2. Czyli może kiedyś będzie, podkreślam może.Cytat:
Zamieszczone przez _yourself_
Nie planuje? Proszę o źródło tej informacji. ;)Cytat:
Zamieszczone przez adriankowaty
Źródła nie mam - ojciec do mnie wczoraj w tej sprawie zadzwonił i mi o tym powiedział.
http://www.pcgamer.com/review/europa...alis-iv-reviewCytat:
http://www.rockpapershotgun.com/2013...niversalis-iv/
;)
Wysokie ma oceny na metascore, czasami tam zaglądam, bo te ich oceny są jak dla moich gustów miarodajne, wiadomo są gry różne...Podejrzewam że będzie to pierwsza odsłona EU, gdzie nie będę posiłkował się modami do niej... :D
Wielkie dzięki,choć liczyłem na jakąś polską ;)Cytat:
Zamieszczone przez Salvo
To zależy jakie będą mody, choć z każdą kolejną produkcją gry Paradoxu są wystarczająco grywalne już bez modyfikacji.Cytat:
Podejrzewam że będzie to pierwsza odsłona EU, gdzie nie będę posiłkował się modami do niej...
W zasadzie i tak jeśli ktoś czytał Dev Diary to niczego nowego się z recenzji nie dowie, a dwie powyższe potwierdzają tylko, że wszystko działa jak powinno.Cytat:
Wielkie dzięki,choć liczyłem na jakąś polską
Wydzieliłem posty z recenzjami i opiniami graczy.
Jeśli grałeś, chciałbyś się podzielić wrażeniam i ocenić grę zapraszam tutaj
A co sądzicie o wprowadzeniu osiągnięć steam? Dla mnie to wielki plus i zachęci ambitnych do takiego grania, aby je zdobywać. Gra jest miodzio i teraz czekam na jakieś porządne dlc.
Tradycyjnie recenzja EU IV na wayofwar.org / eufigames.com
http://eufigames.com/review/europa_universalis_iv/
P.S.
Później dodany zostanie gameplay (za ok 2h)
Ja tam osiągnięcia zawsze olewam, gram dla własnej przyjemności, którą potrafię znaleźć bez takich wspomagaczy. W TW też zawsze warunki zwycięstwa olewałem.Cytat:
Zamieszczone przez Cyrus Mordor
+1 ;)Cytat:
Zamieszczone przez Cyrus Mordor
Zdziwiłem się nieco zdobywając prowincje, wygrywając wojny, etc - że nie zdobyłem żadnego osiągnięcia... Okazało się, że działają tylko w trybie człowieka z żelaza (ironman mode) - czyli brak poziomu łatwego, dostępu do konsoli, zmiany państw podczas rozgrywki i tylko z jednym miejscem na save. Tak to jest jak sprawdza się tylko opcje gry, a nie zauważa się opcji w rozgrywce jednego gracza. I tak męczyłem się niepotrzebnie ;) na normalu, zamiast wybrać łatwy poziom gry na start :mrgreen: Gra i bez nich jest świetna, ale możliwość ich zdobycia podnosi jeszcze dla mnie jej niebywałą grywalność. Zresztą we wszystkich grach je posiadających, staram się je wszystkie odblokować - jak mają ładne obrazki, to nawet dorzucam je do swojej wizytówki profilu steam (opcja dostępna od 10 poziomu).
Mam pytanie: czy można zakładać własne ośrodki handlowe? A jeśli tak to jak?
Z tego co wiem, to nie można. Można natomiast wpływać na już istniejące przez budowę odpowiednich budynków, ochronę ośrodków przez lekkie okręty, posiadanie jak największej ilości prowincji przynależących do danego ośrodka no i oczywiście kupców, czy embarga.
Aha no to mam w takim razie kolejne :D . Grając Moskwą zjednoczyłem Rosję, wszystko było pięknie aż tu nagle pokazuje mi się komunikat że nastały niespokojne czasy. Problem w tym że to trwa ponad 100 lat i bardzo utrudnia grę(+10% szans buntu we wszystkich prowincjach i stabilność droższa o 20%), mam stabilność na najwyższym poziomie, zero "przerostu"(overextension), jedność religijna ponad 80%, bardzo rozwinięte technologie.(jestem w światowej czołówce). A ten ujemny modyfikator dalej nie chce zniknąć. Czy ktoś może wie lub ma pomysł co może pomóc?
Możliwe, że nastała wojna chłopska. Sprawdź wszystkie modyfikatory w pierwszej zakładce państwa.
Nie, nic takiego nie nastąpiło. Oprócz tego jestem drugi w administracji i wojsku. Do tego legitymizacja jest na maxa. Naprawdę nie rozumiem czemu dalej mam ten modyfikator.
Wielka Smuta.
Pisali w DevDiary, że Moskwa/Rosja od XVII wieku ma sporą szansę na ten event.
W końcu zniknął ale przez około 150 lat miałem co chwila kilkunasto a czasem nawet kilkudziesięciotysięczne bunty. Naprawdę utrudniało to podboje.
Chyba ciekawe oferty ;):
49,99R$ http://www.nuuvem.com.br/produto/126...universalis-iv
59,99R$ http://www.nuuvem.com.br/produto/126...xtreme-edition
1 real brazylijski = 1,3171005 złotego polskiego
Cytat:
Zamieszczone przez Besuchov
Jak widać EU4 jest kolejnym niedopracowanym produktem.
Ledwo wyszła gra, a już dają patch. W planach kolejny fix.
Paradox ponownie w pada w stare koleiny.
EU4 niestety jest nazbyt odlotową grą, słabo oddającą realność strategicznej rozgrywki osadzonej w danej epoce.
Więc dlatego dobrze poczekać trochę czasu, a może przy okazji dadzą polską wersję. ;)
Jakoś grając nie odniosłem takiego wrażenia - wręcz przeciwnie.Cytat:
Zamieszczone przez exNowy
Nie o wrażenia tu chodzi, a o proste fakty.Cytat:
Zamieszczone przez Asuryan
Gra miała premierę m.w. przed tygodniem, a już dają spore poprawki.
Ponoć potrzebny jest kolejny fix. Zatem Paradox niedopracował gry skoro już ją poprawia.
Na tym zapewne się nie skończy, bo na oficjalnym formum ludzie podają kolejne problemy.
Podobnie było z innymi grami tego producenta. Zatem Paradox w tej kwesti jedzie starą drogą.
Jeśli masz inne wrażenia to najwyraźniej tego nie dostrzegasz.
Po za tym o swoich wrażeniach możemy pisać tu
viewtopic.php?f=533&t=13680&p=315947#p315947
Teraz praktycznie każda gra jest łatana po premierze, więc nie demonizujmy tak gier Paradoxu. Znalazłem też stronę gdzie fani tłumaczą różne gry, w tym Europa Universalis IV. Podaje linka dla zainteresowanych http://grajpopolsku.pl/forum/viewtopic.php?f=37&t=2034
Zgadzam się z przedmówcą, czasy gdy gry wychodziły niemal doskonałe minęły razem z rozwojem tej gałęzi przemysłu rozrywkowego. Wszystko wynika z różnic w warunkach:Cytat:
- Dostępność komputerów, niegdyś mniejsza to i o klienta trzeba było jednak trochę bardziej dbać.
- Brak powszechnego internetu zmuszał do wydawania zbiorczych patchy raz na kilka miesięcy. Gracze przez ten czas obywali się bez nich albo zaopatrywali z jakiejś płyty dołączonej do gazety, rzadko kiedy ściągali.
- Wyparcie modemów sprawiło, że producenci zaczęli wypuszczać więcej łatek, niekoniecznie mniejszych. Czyli łatania gry niemal na bieżąco, gdy tylko rozwiążą jakiś problem.
- W dniu dzisiejszym najbardziej idealną formą patchowania jest automatyczne ściąganie aktualizacji przed grą, co zapewnia np.: steam. Osobiście nie lubię tej platformy, ale doceniam fakt, że nie muszę śledzić na bieżąco wypuszczanych patchy do tych kilku gier które mam i nie oglądać okienka z błędami czy napisu o braku synchronizacji.
- Jakby dla ułatwienia tym mniej ogarniętym, zmniejszenia ilości powtarzanych wciąż pytań o rozwiązanie problemu, który od którejś tam wersji już nie występuje, unifikacji podczas gier multiplayer, EU4 jest tylko w wersji cyfrowej.
Wypada mi również zgodzić się z przedmówcą.
Dodam jedynie, że Paradox wydał kolejny fix.
Cytat:
Second hotfix is out. This is a small one that mainly fixes some OOS errors, makes it easier to search for games via using the tags field and fixes some bugs with the invite steam friend to game feature.
We are continuing to work on improving and updating the game, including work on optimization and game balance and you will see more updates in the not so distant future.
If steam doesnt autoaupdate your game, restart steam.
1.1.2
- Filter on tags now works
- Fixed issues with joining/inviting friends from friends list
- Server requests password if it ain't provided
- Fixed dedicated server not displaying the correct version
- Fixed sorting on server names
- Improved joining server status message
- Keep server browser scrollbar position when adding new servers to the lis
- Fixed a better oos-message. The client now gets an error-code so we can know what it was that went oos. (revision 8323)
- Supply, demand, total_produced, num_supply_provinces and num_demand_provinces for tradegoods are now saved in savegame (fixes hotjoin OOS).
- Fixed pause-bug on standalone server.
- Added better information for the client during hotjoin-request.
- Connection popup no longer in front of password popup
- You no longer get password rejected message when getting an invite to a password protected game
- No longer possible to filter on empty tag, either all servers or some tags
- If you search for a tag, steam will now return a global search enableing any player to find any game if his searching for the tag
http://forum.paradoxplaza.com/forum/sho ... cbc49b323e
mi się bardzo podoba eu4, choć trochę przepakowali handel, przez co gra jest zbyt prosta ale w końcu tworzą nam się realni przeciwnicy, których nie doprowadzimy do upadku wciągu jednej wojny jak to było w poprzednich numerkach europy universalis
Zastanawiam się co wspólnego z realnością mają przeciwnicy, którzy realizują nierealistyczne podboje np. Hiszpania zajmująca, Francję, Wielką Brytanię, Irlandię i parę innych kawałków Europy, albo jeszcze lepiej taka mała Dania szybko zajmująca Szwecję, Finlandię i północną Rosję niemal aż po Ural?
Takie nierealne kwaitki można m.in. zobserwować na filmikach prezntujących EU4.
Widoczny jest tam wyrażny brak wiedzy o problemach i możliwościach poszczególnych państw, kultur czy religii w danej epoce.
Zatem ta gra to kolejne fantasy. Takie kolorowe świecidełko, które niestety nie oddaje realiów epoki, choć potencjalnie mogłoby.
NIe chcę totalnie negować tej gry, ale po kolejnych próbach podejścia do epok historycznych twórcy mogliby wreszcie lepiej przygotować się do tematu, na którym próbują bazować. Czyżby było to aż tak trudne zadanie przejrzeć kilka atlasów i parę książek historycznych? Ostatecznie wystarczyłoby nawet pobieżne przyjrzenie się informacjom zawartym na tekiej wikipedii.
Wówczas może w takiej grze nie znależlibyśmy Mazowsza za Bugiem, Prus na Żmudzi, czy Bohemii (Czech) w Wielkpolsce. O pomniejszych prowincjach, miastach i innych charakterystycznych miejscach nawet nie wspomnę. Takie m.w. bączki niestety występują w EU4.
Za dużo nagrałeś się chyba w HoI, gdzie każde państwo ma napisane własne AI i gdzie są najważniejsze wydarzenia historyczne przed wojną
EU poszła w kierunku sandboxa i, gdy Francja podbije Niemcy zacznie podbijać Polskę tak jak Dania, gdy podbije Szwecję i Finlandię zacznie podbijać Rosję i nie tyle paradoksowi brakuje wiedzy co po prostu każde państwo działa na tych samych zasadach jak chciałbyś odwzorować Rzepę w tej grze? dać osobny TAG dla każdej bogatej rodziny szlacheckiej i podobny system jak w HRE?
Prowincje są umowne niemożna zrobić prowincji pod każde państwo, bo się zwyczajnie nie da
Gra jest świetna pod względem grywalności i brzydkie prowincje tego nie zmienią, choć oczywiście miło byłoby jakby paradox bardziej interesował się naszym regionem, ale na to jest tylko jedno lekarstwo - wzrost dochodów
Aha czyli Twoim zdaniem rozgrywka zawsze powinna wyglądać tak samo? Właśnie to w tej grze jest najlepsze że Toskania może podbić Włochy, Szkocja zająć Anglię albo Bizancjum przetrwać a następnie pokonać Turków. Jeżeli to Ci przeszkadza to lepiej nie graj w gry Paradoxu.(ani w Rome 2, tam to dopiero będą nierealistyczne podboje :roll: )Cytat:
Właśnie dlatego nie gram w takie gry, w których można podbić świat nawet malutkim Liechtensteinem.Cytat:
Bez przesady. Nie potrzeba 100 % dokładności, ale wystarczy, aby gra miała podsawowe kwestie prawidłowo umiejscowione.Cytat:
Zamieszczone przez pop517
Tego niestey EU4 w wielu miejscach brakuje.
w takim razie gry paradoksu nie są dla ciebie, polecam unikać wszystkich strategi w których można zmienić historię :ugeek:Cytat:
ale co ci tak na prawdę nie pasuje? co jest takiego niedokładnego co woła o pomstę z nieba? według mnie jest zrobiona dobrze i gracz może stworzyć bardzo ładne graniceCytat:
Jak dziala handel? Zupelnie nie rozumiem tego erkanu - moge wyslac gdzies kupca i mam do wyboru 2 opcje, ktorych dzialanie nie bardzo rozumiem. Czy da sie to zautomatyzowac jak w poprzedniej czesci?
Czy stabilnosc rosnie jakos inaczej niz wydajac na nia punkty administracyjne i przez zdarzenia losowe?
Generalnie to jak na razie gra mi sie w to bardziej jak w symulator zwalczania rebeliantow a nie gre o podboju swiata :|
Możesz kazać kupcowi zbierać dochody z handlu albo przekierować "siłę handlu" do innego ośrodka handlowego co zwiększy dochody w innym miejscu. A jakim państwem grasz? Po za tym musisz słabo dbać o politykę wewnętrzną skoro ludzie Ci się buntują. Stabilność da się podnieść tylko tak jak opisałeś.
Jesteś w błędzie, lubię strategie, w których można zmieniać historię, ale wolę jak robi się to w bardziej "realistycznych" ramach danej epoki.Cytat:
Nie interesują mnie np. latające talerze w grze dotyczącej II WŚ, ani broń maszynowa w epoce oświecenia, czy prowincje na mapach, które nie przystają do tych historycznych.
Jeśli interesują cię moje wrażenia odnośnie EU4 to możesz poczytać o tym tutajCytat:
viewtopic.php?f=533&t=13680&p=315947#p315947
Czyli moge wyslac kupca, zeby handowal i dostaj jakis tam udzial w handlu danego osrodka, albo zeby przekierowal czesc handlu do innego osrodka? Dalej nei bardzo rozumiem ten system - rozumiem, ze powinienem wyslac kupca do mozliwie najsilniejszego osrodka handlu. Czy kupcow tez jest ilustam tak jak w EU3? Bo tu odnioslem wrazenie jakby byl 1 na osrodek.
Gram Anglia. Za pierwszym razem prawie na poczatku sie zruinowalem myslalem, ze system ekonomiczny jest taki sam jak poprzednio, czyli na koniec roku duzy dochod a tutaj sie okazalo ze jest tylko miesieczny).
Za drugim razem mialem stabilnosc 0, pozniej mi wyskoczyl jakis event ktory spowodowal spadek do -1 i pozniej juz mialem co chwila bunt. A jak podbilem stabilnosc administracja to mi wyskoczyl event o Wojnie Dwoch Roz. Sprobuje jeszcze troche pozniej pograc od nowa.
przecież wiesz że chodziło mi o mapęCytat: