Ok, w kolejne wersji będzie :)
Wersja do druku
Ok, w kolejne wersji będzie :)
Mam coraz więcej ciekawych propozycji. Nie będę więc robił poprawki do czasu wydania nowej wersji submoda, a od razu na święta postaram się wydać wersję Christmas ;) Oprócz nowych kawałków muszę poprawić co nieco, bo np. Polska ma za dużo motywów Kumanów czy tam Połowców. W niektórych momentach popłynąłem na fali alkoholu i teraz widzę, że wiele muzy nie pasuje do niektórych nacji. Także w przyszły weekend lub na święta powinna pojawić się nowa wersja.
Cały czas czekam na wszelkie uwagi, zauważone błędy, niepasującą muzę do danych nacji i inne uwagi - to dzięki nim submod ma możliwość być ulepszany :)
Jak czasu będzie więcej to może stworzę też jakiś instalator do wszystkich submodów. Trochę się ostatnio pozmieniało i zrobił się mały bałagan. Poza tym jak ktoś gra na polskim submodzie i moim to ma z głowy instalację dziedzica, nowych statystyk i spolszczeń.
a to jest też?
http://www.youtube.com/watch?v=oUohYwwtA_U
Tego też nie ma, ale mogę wgrać.
Wrzuć do paczki pod choinkę jeśli możesz :)
Widzę, że Mietek pracuje i zrobił nową wersję submoda dla Polski, ale nie myślcie że ja się opieprzam :) Właśnie robię poprawki w tym co już zrobiłem, powywalałem trochę kawałków, z Polski pousuwałem sporo niepasującej muzyki, pododawałem też co nieco (np. dałem wszystkim nacjom europejskim kawałek z Last of the Mohicans, bo tylko niektóre miały, a kawałek jest cudny), rozdzieliłem Bizancjum od Królestwa Jerozolimy i teraz będę dodawał im muzę z Królestwa Niebieskiego. Mam też muzę z kilku innych fajnych filmów. Także prace trwają. Dbamy z Mietkiem, aby BC był niczym Lenin - wiecznie żywy :)
P.S. cicho tu na forum. Ktoś jeszcze gra w tą grę???
Super, ale to patch będzie muzyczny? Oby. Jestem fanem Twoim i Mietka77. Trzeba mieszać i ulepszać tego super moda. Pozdrawiam.
No właśnie będzie ciężko z patchem, bo m.in. oddzielam KoJ od Biznacjum, chyba nie obejdzie się bez nowej instalacji, a zatem konieczna będzie gra od nowa. Zmiany dotyczą tylko muzyki, ale zmienione będą 3 pliki.
Panowie, podniecacie się jakimś tam soundtrackiem z Królestwa Niebieskiego, ja Wam wrzucę muzę z Aleksandra (Vangelis) to dopiero jest orgia! http://www.youtube.com/watch?v=-QNB4wMH3PU.
Jest nieźle, z obecnych 78 kawałków wywaliłem 5 słabych i dorzucam 50. W kolejnej wersji submoda zamiast dodawać, będę raczej wywalał najsłabsze kawałki.
eeee no właśnie miałem się pytać Ciebie czy masz w modzie to:
http://www.youtube.com/watch?v=j2Wv5AvqzfE
toż to jest najgenialniejszy utwór klasyczny współczesności :P :P
a reszta, hm, no... nie musi być, choć na pewno wolę muzykę z Królestwa niż z Króla Artura, która dominuje w podstawce BC... bo raz, że Bellum Crucis = wyprawy krzyżowe... a dwa, to imho muzycznie jednak wyższy poziom...
pozdrawiam
Hmm, no jakoś nie bardzo mi to pasuje do gry ze średniowiecznym klimatem :/
ale podpisz to pod jakąś porażkę z bitwy czy cuś takiego. Przejdzie, mówię Ci ;) (przecież gdybyśmy mieli się spierać to niewiele muzyki jest średniowiecznej;) )
z filmu ten fragment weź
http://www.youtube.com/watch?v=ydUXwRSZnK0
i nie mogę znaleźć motywu z przybycia "Jerozolimy" pod Kerak już po bitewce Baliana z Imadem... resztę można darować sobie...
Tego pierwszego nie wrzucę, nie pasuje mi kompletnie, ale ten drugi będzie, mam go przygotowanego do wgrania. Z Królestwa Niebieskiego będzie razem 14 utworów.
To czekam na Twego submoda, bo najnowszego submoda Mietka już mam. Jak zrobisz kolejną wersję zaczynam nową kampanię.
Na sylwka będzie, kończę właśnie :)
Nie moge się doczekać :)
Panowie i Panie submod w wersji 3 gotowy :) Niestety jednak mam jakiś problem z kompem i nie mogę przetestować czy wszystko jest ok. Nawet na czystym Bellum jak odpalam bitwę to mi wywala do pulpitu. Poprosiłem więc Aravena czy może sprawdzić. Dzisiaj już nie mam kiedy reinstalować windowsa. Jak sprawdzi i będzie ok to od razu udostępniam do ściągania.
Chcielibyście poznać listę zmian? Jest tego na prawdę ogrom :) Ale pozostawię Was w niepewności aż do momentu udostępnienia. W każdym razie dopiero teraz widzę, ile braków i błędów miała poprzednia wersja. Trochę muzy powywalałem, trochę pododawałem, Bogurodzica jest tym razem w bitwach Królestwa Polski a nie na mapie kampanii. Jest sporo muzki Vangelisa z filmu Aleksander. Muzyka jest rewelacyjna, ale miałem dylemat czy ją wgrywać, bo trochę klimatem mi nie pasowała. Jednak na tyle mnie urzekła, że postanowiłem ją mimo wszystko wgrać. Być może część utworów będzie trzeba przerzucić z mapy kampani do bitew, żeby bitwy miały klimat, ale to jeszcze do sprawdzenia i jakby co to zrobię to w kolejnej wersji. No i oczywiście Królestwo Jerozolimy ma muzykę z Królestwa Niebieskiego. To tak w skrócie.
Potestowałem kilkadziesiąt tur wg mnie jest ok. Swietna robota, Twój submod działa też z najnowszym submodem Mietka. Testowalem muzę w kampanii Polską I Jerozolimą oraz w kilku bitwac. Czad, jest Vangelis jest ok, się przewinął kilka razy.
Super, mam jeszcze tylko prośbę, żebyś odpalił od nowa kampanię Polską i wysłał w pierwszej turze wojska z bodajże Poznania na Gdańsk, rozpoczął oblężenie i w drugiej turze zaatakował. Mi właśnie się wywala wtedy do pulpitu. Jak zadziała to udostępniam submoda. No i daj znać czy miałeś Bogurodzicę w bitwie.
Zrobiłem jak napisałeś i ok zero ctd. Bogurodzica była w bitwie i pieśń rycerzy Krzywoustego też, nieźle pasowało do ataku na Pomorców. ;)
Ok, super, dzięki :)
Tak więc najnowsza wersja submoda dostępna. Pierwszy post uaktualniony, dodałem historię tworzonych kolejnych wersji, ta jest trzecia. Także proszę zasysać :) Miłego słuchania :)
Co prawda szkoda mi przerywać kampanii Gruzją, ale cóż... :D Pobieram i jeszcze dzisiaj sprawdzę.
No Gruzji sporo się "oberwało" w nowej wersji, nowe kawałki w kampanii i bitwach a powywalane niepasujące :)
Tak w ogóle kolejnym krokiem będzie chyba oddzielenie muzyczne Gruzji od Połowców - to chyba jednak zbyt odbiegające kultury i część kawałków pasuje do jednych a część do drugich. A kiedyś Królestwo Jerozolimy, Bizancjum, Gruzja i Połowcy mieli to samo ;)
Nie wiem co robię źle,chociaż trzymam się instrukcji, ale u mnie ten mod nie działa. Bug z akcentami znika (Połowcy mają mongolski, a nie angielski itd), ale muzyka dalej mi nie działa ;F Dla testu uruchomiłem kampanie Polską, a tam w kółko te same 4 czy 5 utworów, które towarzyszyły mi podczas gry Gruzją (obie mapy).
Te same kawałki masz co są w podstawowym bellum czy te same co w poprzedniej wersji mojego submoda?
Te co w Bellum. Już wcześniejsze wersje submoda mi nie działały, bo i tak byłem podjarany, że bug z akcentami zniknął
No to jednak nie czytasz uważnie jak należy zainstalować mojego submoda.
Lectre coś źle robisz. Nowa muza w najnowszym submodzie Wino, jest i to świetna. Poniżej nieco zmodyfikowany punkt pierwszy instrukcji - on jest najtrudniejszy.
1. Wchodzimy do \mods\BellumCrucis6\data\sounds\ i uruchamiamy plik extract_sounds.bat. Po skończeniu wypakowywania muzyki, wchodzimy w nowo utworzony katalog data jaki pojawi się w sounds moda, po użyciu pliku extract_sounds.bat i przenosimy znajdujący się tam katalog music do \mods\BellumCrucis6\data\sounds\.
2. Rozpakowujemy ściągnięty plik z submodem i kopiujemy jego zawartość do \mods\BellumCrucis6\data. UWAGA: Przed skopiowaniem robimy kopię zapasową podmienianych plików!!! Następnie usuwamy z \mods\BellumCrucis6\data\sounds\ 4 pliki: music.dat, music.idx, events.dat i events.idx oraz plik map.rwm z wszystkich 4 katalogów w \world\maps\campaign\custom\.
3. Odpalamy grę Uwaga: uruchomienie gry oraz kampanii potrwa dłużej.
P.S. jeśli gracie na submodzie Mietka77 to wystarczy, że mojego submoda wgracie najpierw. Potem submod Mietka77 i na końcu wystarczy wrzucić do Bellum zawartość tego pliku: http://file4u.pl/download/3444568/do_Mi ... e4u.pl.zip
Ważna informacja: ten submod przede wszystkim poprawia błędy twórców Bellum (w zakresie akcentów i głosów), a także dodaje sporo muzyki. Niestety u Połowców część głosów jest po mongolsku część po wschodnioeuropejsku. Wynika to z ograniczeń gry - twórcy nie stworzyli wszystkich głosów dla akcentu Mongolskiego.
Submod wymaga nowej kampanii. Mój katalog sounds z wersją 3 submoda muzycznego Wino, ma 766 Mb, na dysku zajmuje zaś nieco więcej, mam Win7.
Widocznie nie wypakowywuje wszystkiego tak jak powinien:
http://s6.ifotos.pl/img/bccpng_xwepxew.png
Ja właśnie postawiłem windę od zera, zainstalowałem Medka od zera, na to BC wszystkie 3 party i wgrałem na to tylko mojego submoda. Od razu mi załapało i mam nową muzę, sprawdziłem, grają wszystkie kawałki dla Polski, a w bitwie na dzień dobry zagrzmiała mi Bogurodzica.
Zmodyfikowałem trochę opis instalacji, już bardziej tego nie da się uprościć. Czytajcie go ze zrozumieniem i nie ma bata żeby nie ruszyło. Jak coś jest w tym opisie niezrozumiałe to dopytajcie, ale jak ktoś pisze już nie pierwzy raz że robi wszystko wg opisu a mu nie działa to mi na prawdę ręce opadają. To czemu mi i Aravenowi działa? Jest też możliwość, że macie coś pomieszane przez grzebanie z submodami, choć to też mało prawdopodobne, bo Araven ma (a przynajmniej kiedyś pisał że miał) wszystkie submody i inne mody i wszystko mu chula.
Witam, widzę że mój jeden z ulubionych modów ewoluuje, ku czemuś co można powoli nazywać osobną grą, a nie modyfikacją poprawiającą babole CA
Cytat:
Lectre
co do tej ryciny, znaczy się zrzutu, mnie się wydaje że prawidłowo pokazuje, zerknij o szlachetny głębiej w folder, czy nie masz jeszcze jednego katalogu o nazwie music? Ja miałem identyczny komunikat ;)
----------
Muza bardzo ciekawa, co do akcentów cóż trudno mi stwierdzić kto ma jaki akcent, ;) ale różnice słychać, jak pograłem chwilę Polską i przeniosłem się do swojej ulubionej, od razu czuć inność, a że jutro mam na drugą zmianę, to pewnie sobie trochę pogram :D
pozdrawiam, super robota :D
Dzięki, cieszę się, że się podoba :) Co co Lectre to cóż mam dodać. Komunikat jest taki jaki być powinien.
Mam pytanie, bo mi wyszło więcej w wielkości niż Araven napisał, czy tak powinien wyglądać prawidłowo zainstalowany submod muzyczny? Od razu będzie to wskazówką dla innych, a jak jest co źle to lepiej wiedzieć, chociaż u mnie pięknie wszystko gra :DCytat:
Zamieszczone przez wino
http://img43.imageshack.us/img43/4277/schowek01ug.jpg
Mój katalog sounds ma ponad 1 GB, ale to może być różnie, bo jak ktoś kilka razy odpali ten extractsounds.bat to mu się znowu stworzy nowy katalog.
Najważniejsze jest to ile mają nowo utworzone pliki music.dat oraz events.dat. Nowo utworzony, czyli w momencie gdy odpalimy grę po raz pierwszy po wcześniejszym usunięciu tych plików. U mnie jest to odpowiednio 512,186 kb (524,479,368 b) i 6,966 kb (7,134,203 b). Czyli u Ciebie jest ok.
P.S. wychodzi na to że u Aravena też coś mało. Pół giga plik music.dat i drugie tyle w plikach z muzą to daje 1 GB.
Bo ja usunąłem data jaki powstał po wypakowaniu tym plikiem.
ja też :) w katalogu music powinno byc 500 mb muzy i music.dat drugie tyle. razem ponad 1 Gb.
edit: chyba wiem czemu masz tak malo. brakuje Ci muzy z oryginalnego bellum. przywroc oryginalny katalog sounds jesli masz gdzies kopie. tamte kawalki tez musza byc.
Ktoś sobie pozwolił z nową muzyką i głosami postaci zrobić filmik ;) ...Wybaczcie mu ;)
[youtube:3p5kt3wy]http://www.youtube.com/watch?v=h9YfLB9FLAQ#t=3s[/youtube:3p5kt3wy]
Racja mialem za mało w music bo robiłem drugą instalkę submodów różnych i nie dorzuciłem sobie do muzy z submoda Wino oryginalnej z pośpiechu teraz mam 512 mb muzy z groszami w music w katalogu sounds i jest ok. Super te nowe kawałki, im więcej gram tym fajniej jest.
Edit: A muza na filmiku też bardzo fajna, nareszcie muza w Bellum nie nuży dzięki pracy Wino, submod działa ze wszystkimi submodami, w tym oczywiście ze świetnym submodem Mietka77 dla Polski z 29.12.2012. Panowie Wino i Mietek77, dzięki za Waszą prace w rozwój BC 6.3.
Polskie wydanie BC 6.3 z submodami róznymi głównie Waszymi to nowa jakość dla tego najlepszego z modów.
Nie wiedzieć czemu, nie tworzy mi tego folderu "data/sounds/data", a do tego wyrzuca mi błąd "program xidx.exe przestał działać". Rrrr. Będę miał wolny dzień, to zainstaluję wszystko na nowo.
Lectre, ty używasz złego pliku, do rozpakowania należy użyć extract_sounds, a nie tego xidx.