Informacja z oficjalnej strony Roma 2 na Facebooku
Cytat:
So what faction are you all looking forward to playing the most? I hope to play The Kingdom of Macedon.
Czyżby? :)
Wersja do druku
Informacja z oficjalnej strony Roma 2 na Facebooku
Cytat:
So what faction are you all looking forward to playing the most? I hope to play The Kingdom of Macedon.
Czyżby? :)
Tamta to nie oficjalna strona. To strona fanów. :) Ma jeszcze tytuł w starej wersji - Rome 2 Total War
To jest oficjalna strona Rome 2:
http://www.facebook.com/TotalWar?ref=ts&fref=ts
Inna strona fanów (z poprawnym tytułem):
http://www.facebook.com/TWRome2?ref=ts&fref=ts
Czasami wchodzę na oficjalne forum i załamuję ręce. Pomysły niektórych wołają o pomstę do nieba. Jeden użytkownik chciał wprowadzenia Chin... Tylko nie wiem czy wtedy nie potrzebna by była zmiana na China Total War :| . Od czasu do czasu można znaleźć nawet gorsze pomysły.
Chłodne przyjęcie by było, przecież ostatnia gra to Shogun 2 więc azjatyckie klimaty nie są raczej konieczne :)
To nie miałoby żadnego związku z okresem - Chińczycy podbijają Rzym. Kartagińczycy podbici przez Ptolemeuszy wynoszą się na terytorium Mongolii. :D
Nie byłoby tego klimatu okresu wojen punickich i hellenistycznych.
Ja myślę, że rzucą jakimś prezentem na święta, w postaci bo ja wiem.. mapy stretegicznej! :D
Albo mi się wydawało albo oni życzyli Wesołych Świąt. Może to wskazywać, że przed Świętami już się nie odezwą. Byłaby to niemiła niespodzianka.
Mapa kampanii raczej zostanie pokazana po prezentacji 8 frakcji.
Albo wprowadzenie Indii, trochę mniejsza przesada, ale nadal przesada.Cytat:
Czasami wchodzę na oficjalne forum i załamuję ręce. Pomysły niektórych wołają o pomstę do nieba. Jeden użytkownik chciał wprowadzenia Chin...
Aleksander miał styczność z Indiami i występują one w świetnych modach np. EB.
Indie mają swoje uzasadnienie ze względu na kontakt z nimi frakcji hellenistycznych.
Tego już nie można powiedzieć o Chinach, których dodanie zepsułoby klimat gry.
Indie miały kontakt z Indochinami które z kolei miały kontakt z Chinami... Świat ma się kręcić wokół Rzymu (tak jak wskazuje tytuł) więc Indie także nie mają większego uzasadnienia. Swoją drogą to w chwili rozpoczęcia gry frakcje hellenistyczne już chyba większych kontaktów z Indiami nie miały, miała za to zapewne je Partia. Ale ze względu na Partię to już logiczniej byłoby pewnie dodać stepy środkowoazjatyckie a nie Indie.Cytat:
Zamieszczone przez King Louise Assurbanipal
PS. Ze względu na Aleksandra dodanie Chin byłoby także trochę uzasadnione. W końcu parł on na wschód i są teorie że marzyło mu się podbicie Chin.
Zarówno Chiny jak i Indie popsułyby klimat. Niech nie wydziwiają z Azjatyckimi państwami i skupią się na istotnych rzeczach :|
Indie miały bezpośredni kontakt ze światem grecko-rzymskim, więc jest jakieś powiązanie. To, że Indie miały kontakt z Indochinami, a te z Chinami nie ma jakiegokolwiek związku z grą. Idąc tym tropem to można zajść do północno-wschodniej Azji, Ameryki północno-zachodniej, Ameryki Środkowej itp...Cytat:
Zamieszczone przez Dagorad
Indie miały kontakt ze światem starożytnym europejskim, ale Chiny nie, więc to duża różnica. Twoje porównanie jest nietrafne. Indie jak najbardziej nadają się na mapę, choćby ze względu na jakieś DLC lub po prostu historyczne bitwy Aleksandra.
P.S. Nie interesuje nas co by było, tylko realne zdarzenia wpływające na klimat ówczesnych czasów. Chiny nie mają związku ze starożytnością Europy i Bliskiego Wschodu, a Indie całkiem spory. Porozmawiaj z ludźmi z EB, mają większą wiedzę w tym temacie od Ciebie i uważają Indie za normalną frakcję w grze, a Chin już nie.
Tak przy okazji - o Baktrii to słyszał?
Chiny tak, ale czemu Indie? Przecież były one nawet w RTW1, co prawda w dodatku ALexander, ale były.Cytat:
Zamieszczone przez _yourself_
Nie zdziwię się że będąc w Rome2, jako DLC
Ja chcę Baktrię :D
Co do waszych wątpliwości względem Indii, gra wcale nie musi obejmować ich całości, wystarczą 1-2 nawet i sklonowane od siebie królestwa na zachodzie. Obszar coś ala ten poniżej, chociaż bez zaznaczonych terenów owych państw.
http://i377.photobucket.com/albums/oo21 ... le_Map.png
Z takim czymś nie ma problemu, jednak uwzględnienie całych Indii za bardzo zmieniłoby rozgrywkę. Jak to _yourself_ napisał lepiej skupić się na istotnych (dla Rzymu) rzeczach.
Bądź łaskaw sprawdzić jak się nazywa gra i w jakim roku się zaczyna. Dla twojej informacji to zaczyna się już po śmierci Aleksandra a nazywa się Rome II więc dotyczy świata starożytnego Rzymu. Dodawanie Indii funkcjonowałoby na zasadzie dodania ich bo miały związek ze światem Hellenistycznym który z kolei miał związek ze światem Rzymskim.Cytat:
Indie miały bezpośredni kontakt ze światem grecko-rzymskim, więc jest jakieś powiązanie. To, że Indie miały kontakt z Indochinami, a te z Chinami nie ma jakiegokolwiek związku z grą. Idąc tym tropem to można zajść do północno-wschodniej Azji, Ameryki północno-zachodniej, Ameryki Środkowej itp...
Indie miały kontakt ze światem starożytnym europejskim, ale Chiny nie, więc to duża różnica. Twoje porównanie jest nietrafne. Indie jak najbardziej nadają się na mapę, choćby ze względu na jakieś DLC lub po prostu historyczne bitwy Aleksandra.
P.S. Nie interesuje nas co by było, tylko realne zdarzenia wpływające na klimat ówczesnych czasów. Chiny nie mają związku ze starożytnością Europy i Bliskiego Wschodu, a Indie całkiem spory. Porozmawiaj z ludźmi z EB, mają większą wiedzę w tym temacie od Ciebie i uważają Indie za normalną frakcję w grze, a Chin już nie.
Tak przy okazji - o Baktrii to słyszał?
:roll:Cytat:
Chiny tak, ale czemu Indie? Przecież były one nawet w RTW1, co prawda w dodatku ALexander, ale były.
Nie zdziwię się że będąc w Rome2, jako DLC
Po pierwsze: był ich jedynie skrawek.
Po drugie: co ma dodatek Alexander do mapy z podstawki? Cot to bezsensowne rozumowanie, równie dobrze można mówić że należy w Medku III dodać skrawki Wielkiej Równiny bo były one w dodatku do II.
Nie ty jeden :). Ale Baktria ledwo muskała terenów dzisiejszych Indii czy nawet Pakistanu, więc osobiście sądzę że nawet te 1-2 królestwa były by niepotrzebne i lepsza byłaby granica na Indusie. W dodatku Baktria z tego co wiemy została zniszczona przez wrogów z zachodu i północy więc nie przez "Hindusów" (co za tym idzie usunięcie im wrogów na wschodzie nie byłoby jakąś wielką katastrofą). Swoją drogą to z państw hellenistycznych najmniej wiemy chyba właśnie o Baktrii, ciekawe więc co twórcy by nam zaserwowali.Cytat:
Ja chcę Baktrię :D
Co do waszych wątpliwości względem Indii, gra wcale nie musi obejmować ich całości, wystarczą 1-2 nawet i sklonowane od siebie królestwa na zachodzie. Obszar coś ala ten poniżej, chociaż bez zaznaczonych terenów owych państw.
http://i377.photobucket.com/albums/oo21 ... le_Map.png
Rzymianie tak samo nie walczyli z wieloma nacjami, które będziesz miał w Rome. Tak gra nazywa się "Rome"... To może ograniczmy do jednej frakcji Rzymu, w której panuje wojna domowa? Idealnie podpasuje pod tytuł. Co z tego, że było to w dodatku "Alexander"? To on nie jest grą wchodzącą w skład RTW1? Jakoś Chiny nie znalazłyby się w żadnym dodatku. Ja Ci gwarantuję na 98%, że Indie będą w którymś DLC np. takim odpowiedniku Alexandra z Rome 1. W STW2 miałeś wydarzenia z XVI wieku (gra wyjściowa) - wydarzenia wcześniejsze w DLC, a wydarzenia późniejsze w pełnym dodatku samodzielnym. Tak samo było w RTW1 (gra wyjściowa III p.n.e.) - wydarzenia wcześniejsze w DLC (Alexander początkowo nie był w pudełku, lecz był pierwszym DLC pod TW!), a późniejsze w samodzielnym dodatku BI. Mogę się założyć, że teraz będzie podobnie i Indie będą w którymś DLC. Z kolei jestem pewien na 100%, że Chin nie będzie.
P.S. Przykład Baktrii miał pokazać, ze nacje hellenistyczne miały kontakt z Indiami, czemu zaprzeczałeś.
Ale zazwyczaj mieli z nimi większy kontakt. Lub po prostu były one bliżej. Indie odciągają grę za bardzo od Rzymu i mogą drastycznie zmienić i przedłużyć rozgrywkę. A jeżeli o Rzym chodzi to są one bardziej ciekawostką.Cytat:
Rzymianie tak samo nie walczyli z wieloma nacjami, które będziesz miał w Rome.
Rozmawiamy o głównej grze, a nie dodatku, lub DLC. To duża różnica. Przecież to jest oczywiste że jak wydadzą DLC z Aleksandrem Wielkim to Indie są obowiązkowe.Cytat:
Co z tego, że było to w dodatku "Alexander"? To on nie jest grą wchodzącą w skład RTW1?
Przecież nie napisał że nie miały kontaktu.Cytat:
P.S. Przykład Baktrii miał pokazać, ze nacje hellenistyczne miały kontakt z Indiami, czemu zaprzeczałeś.
Twórcy gry nie potrafią dobrze oddać i się odpowiednio skupić na Europie, Afryce północnej i Bliskim Wschodzie a niektórym marzą się Chiny i Indie? Dla mnie to postawa irracjonalna i jakiś pęd ku temu żeby było było tylko więcej a nie lepiej... To co może jeszcze wrzućmy Australię i Ameryki? :roll:
Dajcie sobie na luz. Nie mamy od paru dni żadnych nowych informacji a przede wszystkim przedstawienia kolejnej frakcji i zajmujecie się jakimiś kompletnie nieważnymi pierdołami.
Ja nie twierdzę, że Indie powinny być obowiązkowo, ale że ich istnienie w grze nie byłoby aż tak rażące jak dodanie tych Chin o co proszą na TWC.
Mnie bardziej interesuje to, żeby Kartagina, Macedonia, Egipt itp. miały ręce i nogi.
No i nic się nie dowiedzieliśmy o kolejnej frakcji. Podejrzewam, że zobaczymy ją po Nowym Roku. W końcu Panowie z CA mają przerwę świąteczną i nie pracują pomiędzy Świętami a Sylwestrem. Nic, tylko pracować w branży gier. :roll:
Ale chyba wszyscy tak uważają, więc nie wiem po co ta dyskusja.Cytat:
Ja nie twierdzę, że Indie powinny być obowiązkowo, ale że ich istnienie w grze nie byłoby aż tak rażące jak dodanie tych Chin o co proszą na TWC.
To samo i mnie martwi :)Cytat:
Mnie bardziej interesuje to, żeby Kartagina, Macedonia, Egipt itp. miały ręce i nogi.
Ja też nie wiem po co ta dyskusja i uważam, że w Romie 2 nie powinno być ani Indii ani tym bardziej Chin.Cytat:
Ale chyba wszyscy tak uważają, więc nie wiem po co ta dyskusja.
Ciekawe ile poczekamy do nowej frakcji. Mam nadzieję, że będzie w pierwszym tygodniu stycznia 2013.
Pół roku dawali nam screeny z Rzymu i Kartaginy. Zaprezentowali teraz te 2 frakcje w krótkim odstępie czasu, a nic nie widzieliśmy z innych frakcji (poza kilkoma renderami pancerzy).
Też mam nadzieję że pokażą coś na początku stycznia. Jestem ciekawy w jakim stopniu mają zrobione pozostałe frakcje.
Fajnie by było gdyby nie było wspólnej frakcji "Miasta Greckie" tak jak to było w Rome I, tylko, żeby była Sparta, Ateny itd. Co do tych Chin i Indii to Chiny na pewno nie, a Indie to może jakiś mały kawałek. Jeśli by już mieli dać jakieś egzotyczne frakcje to mogłaby to być Etiopia. Następny preview to na moje będzie albo Galowie, albo Partia, albo jakieś greckie polis. Ewentualnie Egipt :)
Z tego co wiem to już potwierdzili że miasta greckie będą rozbite na wiele państewek. Następny preview to na pewno będzie frakcja barbarzyńska bo w ostatnim ich filmiku zostali dość mocno zaakcentowani ;)
Na 100% dadzą info w styczniu o Rome : ]
Mam pytanko kiedy tak mniej więcej będzie Premiera ?
Druga Połowa 2013 ? 8-)
Nie jestem w 100% pewien, ale gdzieś chyba czytałem, że jesienią 2013 :/
Też nie jestem pewien na 100%, ale wydaje się mi że czytałem o końcu 2013 roku... co może równie dobrze oznaczać zimę (grudzień).
Końcówka jesieni. Jakoś chyba tak
Szeroko pojęta jesień 2013, co daje im spore pole manewru. Pamiętajmy jeszcze, że premiera może być z różnych powodów przesunięta, ale na wigilię 2013 na 100% możecie u Mikołaja zamawiać ;)
Na TWC piszą, że preview frakcji ma być w pierwszym tygodniu stycznia, czyli może już w środę dowiemy się co to będzie.
Wątpie, że mają całe, ale pewnie beta już jest... Mówili że frakcji ma być 50-60-70, więc możemy mieć tylko nadzieje, że nie będzie tak jak Rome I że german a bryton różnili się jedynie kolorem spodni...Cytat:
Zamieszczone przez rafalj1996
Skoro ma być około 70 frakcji to czemu na tej ich wiki jest tylko 8?
8 ma być grywalnych :)
No to już możemy szykować kase na DLC ... :cry:Cytat:
Zamieszczone przez Lwie Serce
Dokładnie, dowalą tego że ciężko będzie zliczyć hehe, dlatego zbytnio się nie nastawiam by wydać mnóstwo kasy, i dokupywać DLC jeszcze, niechaj to wszystko wpierw stanieje.
Ale i tak czekam na jakieś info o Grekach :D
no to podsumować kiedy kto chce kupić czy zaraz po wyjściu czy jak stanieje plus oczekiwanie na świąteczną promocje DLC no to :D zdążymy przypakować w bagaż doświadczeń :lol:
Skoro do tej pory nic nie ujawnili obawiam się że następną frakcję poznamy najwcześniej za tydzień :-/
Najwcześniej. Może się okazać że np. miesiąc. Przez pół roku pokazywali jedynie screeny Rzymu w walce z Kartaginą. Potem zaczęli prezentować frakcje, cieszyliśmy się że będzie co tydzień, a to tylko ten nieszczęsny Rzym i Kartagina. Może oni rzeczywiście wolno robią te frakcje i na razie wszystko testują na Rzymie i Kartaginie nie mając nic innego (poza jakimiś pancerzami i druidami).
Raczej mają już więcej zrobione. Przecież premiera ma być jesienią, gdyby mieliby tylko Rzym i Kartaginę to by się nie wyrobili do tej końcówki jesieni ;)