To ja też pozachęcam
https://www.youtube.com/watch?v=o5ApHvt8NXU - pierwszy odcinek złym magiem
https://www.youtube.com/watch?v=-ggQyb2iK3A - drugi
BTW to DLC oferuje cos oprucz nowych ras klas?
Fajna ta klasa nekromancera?
Wersja do druku
To ja też pozachęcam
https://www.youtube.com/watch?v=o5ApHvt8NXU - pierwszy odcinek złym magiem
https://www.youtube.com/watch?v=-ggQyb2iK3A - drugi
BTW to DLC oferuje cos oprucz nowych ras klas?
Fajna ta klasa nekromancera?
Rasy to element najbardziej przyciągający uwagę, do tego te z dlc są trochę mniej standardowe niż te z podstawki (które były robiony tak by nacje były jak najbardziej równe).
DLC dają kampanie. nowe jednostki, specjalizacje, czary, budynki na mapie, artefakty.
Nowe rasy:
a) Złote krainy - Niziołki i neutralne nagi.
b) EL- Mrożlingi i kotki + neutralne wodne miasto. + Klasa nekro bardzo silna ale o słabej gospodarce (najlepsza synergia z niziołkami).
Do tego dodatkowe opcje jak zadania imperialne, poziom ras, eventy kosmiczne, czy inne warunki zwycięstwa.
Ja mam chopla na punkcie tych neutralnych miast, bo po 300 godzinach gry główne rasy już mi się przejadły.
To dlc to jakie?
Pobiera mi łatkę. Jednakże nie wiem co ona zmienia. Ktoś coś znalazł? Na stronie i forum cisza o tym.
To chyba pobrało beta pacza. Kilka dni później pojawiło się oficjalny opis :
Cytat:
v1.705 Patch Notes are:
- PBEM players now get an email notification and reminder when a match is about to expire due to inactivity. The expiration period has been extended by three weeks, to give two weeks of response time before the reminder email is send and another week after that before the match actually expires.
- Added support for additional workshop tags to PackageManager.
- Added a new unit property that can be used to change the strength of resistance checks. See: AoW Unit Property: Resist Strength Modifier.
- AI no longer tries to dispel meditate, so it has casting points and mana left for more useful things.
- Bone yards will now tell knight level AI player to ‘git gud’ after failing to defeat their spawned units or defenders.
- Nymphs should no longer show up in rewards from Spring of Life locations.
- One of the classes had a double frost protection hero upgrade, which was removed.
- The Magical Structures Skill no longer gives the – unintended – Arcane Study bonus.
- Frostling Scoundrels now have Projectile Resistance on Bronze, like the other Scoundrels.
- Fixed a graphics glitch for one of the human male hairdos.
- Fixed a geometry gap in the city walls of arctic city battles.
- All of the ‘AoW City Operation’ now correctly check their required properties, which should resolve issues of modders running into this issue.
- Fixed an issue that prevented modders from editing XP pickups without causing instability.
- Fixed various crashes caused by removing mods which add new banner colours and icons.
- Fixed a crash caused when modders added starting properties to city cores.
- The game now shows a map can’t be played due to missing content – either DLC or Mod content – instead of only doing so when loading a save game.
- Fixed a crash when disabling a mod which provided new hero bodies.
- Fixed crash when city was being razed while at the same time a player had a ‘Independent Can Discuss: …’ event.
- Fixed ironman exploit where a player could exit TC without triggering an ironman notification.
- Fixed crash when clicking on empty specialization icon in diplomacy interface.
- Fixed issue where master specialization would not be correctly removed when removing adapt.
- Fixed a couple of rare crash when loading a save game.
- Fixed an issue that caused the camera to zoom in during combat while the user was moving the camera, was supposed to be when the user WASN’T moving the camera.
- Fixed an issue where Users could glitch the leader editor by selecting creation master, then changing to necromancer and back again.
- Fixed an issue that caused a rift in space-time that had a small chance of releasing shadow demons back into the world.
- Fixed an issue where skills given by libraries didn’t trigger the All Knowing empire quest. Library rewards will still not trigger the Sage empire quest.
- Fixed a bug in online multiplayer games where players would sometimes not start on the map layer that they had selected in the leader customization menu.
- Fixed a bug in RMG where choosing ‘Random’ advanced setting for ‘Resource Sites’ (as well as other options with ‘Random’) would be a random value per player instead of the same random value for all players. Which meant that some players could start without any resource sites, while others start with many resource sites.
- Choosing ‘None’ roads in RMG does not remove bridges from lava hexes anymore, because it made the map too hard to traverse.
- Tweaked Audio settings for sound effects reported to be too loud.
- Made dire penguins even more dire. Oh dear.
- Removed duplicate entries from the tome of wonders for the Fire Cannon and Movement Upgrade abilities.
- Fixed and clarified English loading screen text.
- Fixed French typo in Cannon description.
- Fixed German Dark Pact Ability & Spell description.
- The Polearm ability description now – correctly – states it give a +4 damage bonus. It used to say +5 which was incorrect.
- Fixed an interface issues where properties would display ‘Unknown Property Source!’ when it could not find the source of the property. Instead of displaying the property’s screen name.
- Map Editor now streams content, cutting memory use considerably.
- Fixed an issue with PBEM Ironman mode warnings.
- When a unit has been resurrected during tactical combat, it will no longer give XP or casting points (via Essence Harvest) for the rest of that battle.
- Fixed a rare bug in Package Manager where it would not correct detect previously publish workshop item.
- Fixed an PBEM Ironman exploit where replacing delete/replacing save games, would in some cases not trigger an Ironman Notification.
- Fixed an issue in multiplayer with the Production Resource Pickup. Which allowed a player to select both city upgrades if the game was continued from a save game.
- Mod Editor now only loads low-resolution textures, cutting memory use considerably.
- Fixed an issue on certain Linux distributions where the checkboxes were not visible in the User Content tab of the Launcher.
If you’ve switched into beta please post to let us know. And if you run into any issues while playing the beta, please let us know so we can have a look.
We hope to make this patch public as soon as we are sure it has survived some thrashing by the community, so do your worst : D>
Bardzo fajne wrzutki.
Też czekałem na ten tytuł. Jestem lekko zaskoczony, że moją 'tęsknotę' za nową wersją podzielają także inne osoby.
Wiadomo coś może o dalszych planach twórców tej gry?
Czy np powstanie Age of Wonders 4? Przydałoby się bo trochę zastój w strategiach turowych, w sensie nic nowego ciekawego nie wychodzi ostatnio.
Twórcy pracują na razie nad innym projektem. Nie pamiętam o czym to bo miało być, więc nic nie napiszę.
Sam czekam na AoW4, choć bardziej wolałbym jeszcze jedno dlc do 3.
Dobry byłby powrót Barbarzyńców z dodatku do dwójki ;)
U mnie bardziej chodzi o te mini rasy. To one bawią mnie jeszcze, choć ostatnio wcale nie grał (tak z miesiąc). Ale u mnie to naturalne. Już od 2-3 tygodni nie ruszyłem civki6, a endles kupiłem miesiąc temu i nawet jeszcze nie nagrałem, bo czasu na grę nie mam.
Przy czym nawet jak teraz gram to albo elfami (druid), szroniakami (druid/łotrzyk), goblinami (druid/watażka) lub niziołkami (nekros/druid).
A i tak podbijam najbliższe neutralne miasto (najlepiej wróżki) i to nimi szaleje dalej.
O dziwo AoW3 jeszcze żyje. Studio w przerwach podczas prac nad nową grą jeszcze zagląda czasem do ery cudów.
Efektem tego zaglądania jest pacz 1,8 Poseidon.
Który pozwala tworzyć forty na wodzie i podaje nowy wodny budynek.
http://aow.triumph.net/wp-content/up...eidonPatch.jpg
Nie jest to dużo, ale ja jestem zadowolony bo mapą wodnym czegoś brakowało. I już jakiś czas temu grałem tylko na lądzie, a tak spokojnie do nich wrócę. Bo teraz żaden wodny zasób się nie zmarnuje.Cytat:
New Features
- Added new Build a Water Fortress ability. This enables embarked Builder Units to create Fortresses on water and claim water structures more easily.
- Added new Oyster Reef structure. Oyster Reef generate gold and population within your domain.
Miło to brzmi, zwłaszcza to, że twórcy wracają do starszych gier swojego studia.
W między czasie był pacz 1,7 ale dotyczył głównie rozgrywki EPEB czy jakoś tak, to nie wspominałem.
A ten 1,8 który jest bardzo malutki, bo to tylko usprawnienie budowniczych i jeden nowy wodny budyneczek*** (*** budynki to są w miastach, to jest po prostu miejsce specjalne), ale mocno zmienia nam sposób grania.
Bo wcześniej teren można było podzielić na 3 typy: ziemię, podziemia i wodę.
- Ziemia - W zasadzie całkowicie dostępne dla miast i fortów, można było stawiać w zasadzie wszędzie gdzie się chciało. Ograniczane w niektórym miejscach specjalnymi rodzajami terenu np. wysokie góry czy lawa. Ale tak naprawdę to margines na zielonej karcie wolności. (pomijam tu zachowanie odpowiedniej odległości między miastami)
- Podziemia - Przez niezniszczalne ściany, nadawała całości kształt korytarzy, jaskiń i pieczar. Powierzchnia którą mogliśmy uczynić swoją była dość ograniczona, ale forty mogliśmy postawić w zasadzie wszędzie.
- Wody - Natomiast zasoby wodne po prostu się marnowały. Bo jedynym sposobem ich pozyskania było postawienie miasta nad brzegiem i czekanie aż to osiedle się rozrośnie. Jeśli dobrze pamiętam to maksymalny zasięg kontroli miasta to 8 heksów (9 w przypadku wojownika, on ma czar powiększający o 1).
W dlc EL doszło wodne miasto neutralne. Ale ono ma zasięg chyba tylko 4 heksy. A co gorsze nawet na dużej mapie maksymalnie pojawia się tylko 1* lub wcale**.
* Ja gram prawie zawsze na małej liczbie miast.
** Mówimy tu o mapie typu wsypy, dla pozostałych wynik jest jeszcze gorszy.
A teraz będzie można stawiać wodne forty wszędzie :)
Jest to ważne o tyle że jedne z najlepszych (najbardziej dochodowych budynków/miejsc?) występowała tylko na wodzie.
https://steamuserimages-a.akamaihd.n...87D99223D714A/
Obrazek najmocniejszego gospodarczo budynku w grze.
Gierka dobra, ale twórcy gry ją zabijają przez nienaprawianie połączeń z ich siecią. Nie potrafią dopracować jednej rzeczy mam 250mb/s i złe połączenie co dyskwalifikuje mnie z zakładania pokoi na multi. Także to nieudolne studio zniechęciło mnie dość szybko do grania w ten tytuł.
To już wiem skąd mam te lagi w HotSie. To jednak Twoja wina. :)
Ituriel, dlaczego grasz w chińską wersję gry? ;>
Na szybko znalazłem tylko ten obrazek z tymi krzaczkami.
Niestety sam też mam czerwone połączenie i żadnej gry nie mogę założyć.
Jakby co oferuję się jako host, choć i u mnie ostatnio nie udało się założyć gry. Myślę że to wina bitdefendera, którego używam, ma on tendencje do utrudniania mi życia w szczególnych przypadkach.
Ciekawostka. Na ustawieniach: duża mapa, dużo miast i dużo siedlisk - na mapie pojawiło się tylko jedno miasto Olbrzymów i 1 wodne.
A na ustawieniach: duża mapa, kilka miast i dużo siedlisk - Pojawiło się wszystko bez umarłych,a wróżki nawet 2 razy.
W sumie nie wiem gdzie dać tą informację.
http://aow.triumph.net/triumph-studi...x-interactive/Cytat:
http://aow.triumph.net/wp-content/up...rge_Medium.jpg
We are super excited to bring you the news that Triumph Studios has been acquired by Paradox Interactive. Our Triumph adventure began 20 years ago, taking us from the first Age of Wonders strategy game to the Action RPG series Overlord, and back to our turn-based roots again. We have created the sort of original games that we ourselves craved, and that we wanted to share with a like-minded audience. Triumph’s games are genre-defying, can be experienced with other people, appeal to the inner nerd and somehow all involve conquering the world in some fashion.
Throughout our history we have worked with varying degrees of independence, from full-on indie to close cooperation with publishers. After self-publishing Age of Wonders 3, which creatively and commercially turned out tremendously well, we realized that development – in close relation to our fans – is the thing that we care about most. Additionally, the games market is constantly evolving and we drew the conclusion that expanding our publishing efforts for the limited number of games we release would be inefficient.
So we were super excited when Paradox proposed joining their family. As one of the world’s premier publishers – and developers – of strategy games, they really understand the type of games we make. The have specialized, highly skilled personnel to complement our activities: from marketing and PR, to QA, localization and of course development itself. Many of us are huge fans of Paradox games, so we’re very much looking forward to sharing knowledge with their renowned Grand Strategy developers.
As a development studio we will keep on flying our own flag, but with the help of Paradox and the continued support of you -our fans- we’ll be able to take our games to another level, and contribute to the continued development of a strategy powerhouse. We just can’t wait to reveal to you what we’ve been cooking up over the last two years.
Thanks for all your support. A new Age of Wonders dawns today, the future for strategy games has never looked better!
Arno, Lennart and the Triumph Team
Paradox and Triumph will host a live stream and Q&A about the acquisition on Friday, June 30 at 4PM CEST. Tune in at twitch.tv/paradoxinteractive.
Mój angielski jest słaby i nie do końca rozumiem na jakiej zasadzie będzie to wyglądać. Ale widzi mi się że Triumph studio zostaje wchłonięte przez Paradox?? lub oddaje cześć swojej niezależności za kasę od paradoxu.
Prawdę mówiąc wcale nie cieszy mnie to info.
Paradox będzie wydawcą ich gier. Narzuci tempo, wskaże kierunek. Wcale nie oznacza to utraty kontroli nad tym co się dzieje. Wręcz przeciwnie. Taki Mount nad Blade lata był pod skrzydłami Paradoxu, a chyba nie znajdzie się nikt kto by na to dziś narzekał. Powiem więcej: mam wrażenie, że od kiedy TaleWorlds postanowiło odseparować się, to spadło im jakiekolwiek tempo prac. Przez pamięć przebija mi się, że od Paradoxu mieli odłączyć się chłopaki odpowiedzialni za Magickę. Ot taki system: my Was bierzemy pod swoje skrzydła, wydajemy grę, razem zbijamy kasę, a jak Wam się nie podoba i myślicie że sami możecie coś więcej zdziałać to tam są drzwi.
W zasadzie ja nie znam Paradoksu, nie gram po prostu w ich gry. Ale kojarzę tylko cykl EU (i pochodne od niego) i miliardy dlc.
Ale nic to, znaczy zobaczy się.
No nie wiem, wydaje mi się, że chodzi jednak o coś więcej. Bo do czego twórcom AoW 3 taki wydawaca jak Paradox? Znaczy chodzi o to, że przecież to nie jest jakieś małe studio indie i Age of Wonders 3 wydali bez problemów, gra sprzedała się chyba dobrze.
Więc po kiego im jakiś specjalny nowy wydawca?
Wydaje mi się, że to może jednak faktycznie chodzić o wchłonięcie tego studia przez Paradox. I też mam obawy, że to nie jest dobra wiadomość.
Mimo wszystko byłbym dobrej myśli. Obie firmy wspierają długo swoje gry. Czyli jednak coś je laczy. I to pozytywnego. :)
Studia zapowie nową grę turową 18 maja
Cytat:
Finally some big news: We will announce our next game during PDXCon in Stockholm on May 18th 2018! Yes, this game is turn-based and yes, this game should appeal to Age of Wonders fans! You can also be there with us at PDXCon, where our parent company Paradox Interactive celebrates the universes and communities of their games.
This large gathering of strategy fans and devs has seminars, contests, LAN sessions, parties and much more. Check here for the details and sign up! Looking forward to seeing you there and showing you all that we’ve been working on for the last two years!
Co tam przebąkiwali o AoW4... Tylko czy po tym jak wyszło kilka gier w podobnym klimacie (np.: Endless Legends), warto robić kolejną odsłonę w podobnym typie?
Z tego co pamiętam to gdzieś przewinęło się coś o grze turowej ale bardziej w klimatach SF, ale to było dość dawno temu więc nie wiadomo.
Dla mnie liczy się tylko jedno, czy będzie to dobra gra?
Nie wiem czy dobra, ale Steam daje gołą trójeczkę za darmo. Czyżby czas odświeżyć grę?
I DLC chyba tańsze niż na GOGu? Ale może się mylę?:confused: