-
Re: Islam - religia "pokoju", czy "wojny"?
Islam, islam i islam, wszyscy narzekają na lewo i prawo. Sama religia jest nawet bardzo "mądra", lecz trzeba przyznać dość surowa. Problem polega na tym, że wyznawają ją półgłówki kierowani przez duchowych przewodników religijnych. Przez stulecia katolicyzmu ludzie tak samo byli kierowani przez hierarchie kościelną, ale w przeciwieństwie od islamu my jakoś uwolniliśmy się spod jarzma.
My z wojen religijnych wyrośliśmy po ostatniej twierdzy zajętej przez muzułmanów a oni żyją nadal w zaściankowym przeświadczeniu, że walczyć trzeba nadal. Problemem może być poziom życia większego % muzułmanów. Zauważył choćby ktoś, że podtrzymywanie "staromodnych myśli" takich jak ta powyżej wynika z niskiego standardu życia niczym z średniowiecza. Nie możemy natomiast takiego ekstremistycznego myślenia zauważyć u arabów mieszkających w Arabii Saudyjskiej, Omanie i w innych dość rozwiniętych krajach półwyspu Arabskiego. Najbardziej zacofanymi są Irak, Afganistan i Iran. Drugim ważnym czynniekiem popychającym ludzi do złego jest gratyfikacja rodziny męczennika i kto oglądał dokument francuski wie, że ludzie chętnie na to idą.
Tak, więc jeśli kraje te nie będą się rozwijać a religia nie straci na sile, i ludność będzie uciskana dalej przez duchowych przewodników (bo prawdziwa władza jest im praktycznie posłuszna) nadal będziemy mieli zamachy, niezrozumienie i ogólną wojnę międzyludzką.
-
Cytat:
Zamieszczone przez KWidziu
Po co - starczy odkładać na zwykłej lokacie to co ZUS zabiera co miesiąc. Gwarantuję, że przez 20 lat wyjdzie większa kasa, dostępna w całości od razu, niż ta, którą państwo jest w stanie zaoferować ;]
Niby tak, ale nie każdego jest stać na takie oszczędzanie. To oczywiste, że gdy kasy brakuje to człowiek przede wszystkim zaspokaja bieżące potrzeby i nie myśli, a przynajmniej nie przywiązuje takiej wagi do tego co będzie za lat 50. Obawiam się, że powstaną wówczas rzesze ludzi, którzy nie odłożą, lub odłożą zbyt mało na emeryturę a będą jednocześnie zbyt starzy (lub wogóle nie zdolni) aby konkurować na rynku pracy.
-
Cytat:
Niby tak, ale nie każdego jest stać na takie oszczędzanie.
Bo na zus to nas stać tak?
Cytat:
To oczywiste, że gdy kasy brakuje to człowiek przede wszystkim zaspokaja bieżące potrzeby i nie myśli, a przynajmniej nie przywiązuje takiej wagi do tego co będzie za lat 50. Obawiam się, że powstaną wówczas rzesze ludzi, którzy nie odłożą, lub odłożą zbyt mało na emeryturę a będą jednocześnie zbyt starzy (lub wogóle nie zdolni) aby konkurować na rynku pracy.
Możliwe, że powstaną takie problemy - ale ludzie są dorośli, nie są dziećmi i powinni myśleć. Podejrzewam, że ludzie bardzo szybko nauczyliby się odkładać kasę - bo potrafią myśleć o swojej przyszłości lepiej niż robi to za nich państwo. Nawet 200 zł co miesiąc przez 30 lat przy braku oprocentowania to 72 tys. zł, 800 zł na takich samych warunkach to 288 tys. zł. Przy oprocentowaniu na poziomie 6% pierwsza kwota rośnie do ponad 162 tys. zł, a druga do ponad 648 tys. zł. Przy średniej emeryturze wynoszącej 1500 zł, przy czym większość ludzi dostaje mniej - pierwsza kwota starcza na 4 lata, druga na 16 lat. Kwoty z oprocentowaniem odpowiednio na ok 9 lat i 36 lat. Średnia długość życia w Polsce to 75,19 lat. Wniosek - za kasę na lokacie przy przejściu na emeryturę w wieku 65 lat(30 lat pracy - w rzeczywistości znacznie dłużej) da się wyżyć, zgodnie z obecnymi standardami emerytalnymi, do końca średniej długości życia odkładając 200 zł miesięcznie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Kublay
W 100 % jest w granicach administracyjnych Izraela (co prawda bezprawnie, ale jest).
Czy ja napisałem, że nie jest.. napisałem, że należy się w równym stopniu i jednym i drugim a kto nad nią panuje sprowadza się do obecnej koniunktury politycznej na świecie.. tak się składa, że Izrael obecnie jest mocniejszy (co jest wynikiem szerokiego poparcia USA dla tego państwa) na arenie międzynarodowej..
Cytat:
Wiec wspólcześni Palestyńczycy maja tyle samo wspólnego z starozytnymi Żydami (..a nawet znacznie wiecej) co społecznosc zydowska z diaspory, która zaczeła kolonizować Palestyne po 1945 roku.
Czyli praktycznie rzecz biorąc zgodziłeś się z tym co napisałem w swoim poście o tym kto ma prawo rościć pretensje do miasta..
I sytuacji nie porównywałem do sytuacji z okresu krucjat.. po prostu chciałem Ci pokazać, że panowanie nad jakimś terytorium, ludem etc. sprowadza się do tego kto w danym momencie jest silniejszy.. tak było, jest i będzie bo narody zawsze walczyły o "przestrzeń życiową" (bynajmniej nie mam tu na myśli niemieckiego Lebensraumu z okresu 1939-1945).
Cytat:
Mówisz o zaporze w postaci muru? Tylko czemu poprzez te zaporę, znowu zagarnięto hektary ziem nie nalezących do Izraela?
Sprawa, o której piszesz toczy się o jakieś 15 kilometrów kwadratowych z hakiem.. bo cel uświęca środki.. w każdym razie na pewno nie hektary..
Cytat:
Poczytaj o akcjach osiedlenczych Żydow od 1948 do..2008
Sam więc zaprzeczyłeś swoim słowom.. akcja zakończyła się w 2008 i obecnie trwa (jeśli już się nie skończyło) usuwanie Izraelskich osad na Zachodnim Brzegu i w strefie Gazy..
Jeśli natomiast chcesz porównywać Haganę z Hamasem, Hezbollahem to ja nie mam słów.. i chyba Ty musisz doczytać czym była Hagana.. oczywiście podobieństwa są ale nie oszukujmy się Hagana nie była organizacją terrorystyczną i porównywanie jej z takową nic nie da..
Cytat:
owa społeczność międzynarodowa stanęła w obronie Polski w 1939 roku
Kolego naćpałeś się czy co? (przepraszam nie chciałem Cię urazić) Wysłanie kilku okrętów z pomocą wojskową przez Wielką Brytanię w 1939 r., które de facto nie dopłynęły nawet do cieśnin duńskich.. nie można nazwać reakcją społeczności międzynarodowej.. Jeśli nawiązujesz do 3 września i wypowiedzenia wojny Niemcom.. to przypomnę Ci tylko, że stan wojny pomiędzy Francją a Niemcami w tym czasie określano mianem "siedzącej wojny".. Polska nigdy nie obchodziła społeczności międzynarodowej i zapewne tak dalej będzie.. nie mamy nic co świat mógłby "kupić" za wzięcie nas na poważnie..
Cytat:
..a jednym z tych praw jest zakaz noszenia symboli religijnych nawet w postaci śmiesznego łańcuszka z krzyzykiem przez chrześcijan.
Jak już napisałem.. takie prawa u nich obowiązują i skrzętnie ich Saudyjczycy bronią.. to naszym problemem jest, że nie potrafimy twardo wyłożyć prawa zakazu obnoszenia się z symbolami religijnymi.. Gdybyśmy jedną czy drugą muzułmankę ukamienowali przykładowo :D nie było żadnych chust w szkołach.. zaręczam..
Cytat:
współczuje Twoim sąsiadom, gdyz nie mogą oni być pewni dnia ani godziny, kiedy np. stwierdzisz, ze jest ich za wielu w okolicy :lol:
Sąsiedzi mogą spać spokojnie.. chodziło mi o to, że wprowadzamy zasady humanizmu w XXI wieku a powinniśmy pogodzić się z tym, że wojny były i będą zawsze.. podobnie różnej maści choroby.. coś musi stabilizować poziom liczby ludności na ziemi.. bo inaczej kiedyś się obudzisz i nie będziesz mógł wstać z łóżka bo wkoło będą wszędzie ludzie..(przeważnie żółtej maści)..
-
Cytat:
Jeśli natomiast chcesz porównywać Haganę z Hamasem, Hezbollahem to ja nie mam słów..
Masz racje. Swego czasu pisałem prace semestralna na temat m.in. Hagany z lat 1944 - 49. Nie mozna porownac Hamasu do Hagany. Zbrodnie hagany juz od roku 1944 (!) można przyrównac po prostu do ludobójstwa. To nie były ataki terrorystyczne tylko eksterminacja całych osiedli przez bojowki zydowskie (po 1945 także ataki na wojska brytyjskie w Cisjordanii). Natomiast nie rozumiem czemu przywołujesz hezbollah? Jakie akcje terrorystyczne maja oni na sumieniu? Wypedzenie armi izraelskiej z strefy na pld od rzeki Litani w 2000? Wiesz, że z wielkim trudem USA utrzymują Hezbollah na liście organizacji terrorystycznych?Z trudem, bo nie maja na poparcie tej tezy żadnych przykładów
Cytat:
Kolego naćpałeś się czy co? (przepraszam nie chciałem Cię urazić) Wysłanie kilku okrętów z pomocą wojskową przez Wielką Brytanię w 1939 r., które de facto nie dopłynęły nawet do cieśnin duńskich.. nie można nazwać reakcją społeczności międzynarodowej.. Jeśli nawiązujesz do 3 września i wypowiedzenia wojny Niemcom.. to przypomnę Ci tylko, że stan wojny pomiędzy Francją a Niemcami w tym czasie określano mianem "siedzącej wojny"..
Przepraszam, ale czytając Twoja wypowiedź, bardziej wydajsz sie być pod wplywem jakis ziol ;) ...we wcześniejszym poście piszesz cos innego, a w tym powyżej jeszcze cos innego. Porownaj swoje wypowiedzi i określ kontekst jednej i drugiej.
A sam fakt wypowiedzenia wojny nie był aktem poparcia? Po klesce wrzesniowej ani Francja ani Anglia nie podpisaly z Niemcami rozejmu uznającego status quo po 1939 ( a mogły, bo Hitler to oferował)
-
Cytat:
Wysłanie kilku okrętów z pomocą wojskową przez Wielką Brytanię w 1939 r., które de facto nie dopłynęły nawet do cieśnin duńskich.. nie można nazwać reakcją społeczności międzynarodowej.. Jeśli nawiązujesz do 3 września i wypowiedzenia wojny Niemcom.. to przypomnę Ci tylko, że stan wojny pomiędzy Francją a Niemcami w tym czasie określano mianem "siedzącej wojny".. Polska nigdy nie obchodziła społeczności międzynarodowej i zapewne tak dalej będzie.. nie mamy nic co świat mógłby "kupić" za wzięcie nas na poważnie..
Oczywiście, że obchodziła. Francuzi działali zgodnie z planem. Przestali w momencie, kiedy Polska zamiast utrzymać się pół roku ( zgodnie z obietnicą ) była militarnie skończona po dosłownie kilku dniach. Ale tego w podręcznikach szkolnych nie napiszą. Poprawność polityczna.
-
Pół roku? To chyba był znacznie mniejszy okres czasu, tyle że z zaznaczeniem, że do wojny nie mogą się przyłączyć Sowieci. Tak przynajmniej kiedyś ktoś napisał na histerykach.ork i sporo osób mu przytaknęło...
A poprawności politycznej bym szukał w odwrotnych tendencjach...
-
Oczywiście Sowieci nie wchodzili w rachubę. Ich atak był jednoznaczny z załamaniem się z planu, ale to jest dla nas mało istotne, bowiem Francuzi przygotowywali się do realizacji planu zaraz po ataku Niemiec na Polskę. Innymi słowy - oni zobowiązania wypełniać chcieli tak długo, jak długo do wojny nie wplątali się komuniści. Swoją drogą, to zrozumiałe.
Ale nie róbmy może oftopa w tym dziale ;) Zresztą w historii jest już chyba odpowiedni temat.
-
jak sie komus nie podobają muslimy to zapraszam na akcję protestacyjną w sprawie ww. meczetu...
a jak odwrotnie to i kontrmanifa ma być ;]
-
Taki drobny wtręt:
Cytat:
Zamieszczone przez Las Cinco Muertes
Sam więc zaprzeczyłeś swoim słowom.. akcja zakończyła się w 2008 i obecnie trwa (jeśli już się nie skończyło) usuwanie Izraelskich osad na Zachodnim Brzegu i w strefie Gazy...
W Strefie Gazy faktycznie nie ma osiedli. Jednak co do reszty - niestety mamy tu efekt propagandy "biednego, miłującego pokój Izraela". Nawet w czasie wizyty wiceprezydenta Bidena w Izraelu ogłoszono budowę 1000 czy 1500 nowych domów na obszarze należącym do Autonomii Palestyńskiej. Premier Netanjahu nie zgadza się na ustępstwa w tej kwestii, a Amerykanie są tak miałcy, że go nie zmuszą, bo przecież Obama nie chce ogromnej utraty poparcia wyborców żydowskich.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Drago-cs
Swego czasu pisałem prace semestralna na temat m.in. Hagany z lat 1944 - 49
Tak więc z tego powodu zacznę od gratulacji dla Ciebie za to że udało Ci się zdać, przejść etc. kolejny etap twojej marnej jak sądzę edukacji..
Cytat:
Zbrodnie hagany juz od roku 1944 (!) można przyrównac po prostu do ludobójstwa.
Jeśli to są Twoje badania to mam prośbę.. proszę kolego nie publikuj ich.. wystarczy, że napisałeś marną pracę semestralną..
Cytat:
To nie były ataki terrorystyczne tylko eksterminacja całych osiedli przez bojowki zydowskie
Tak więc gwoli ścisłości przyjacielu oraz dla Twojej wiedzy, żebyś więcej głupot nie wypisywał.. Do połowy 1945 r. (nie pamiętam dokładnie ale bodajże we wrześniu Hagana zerwała współpracę z Brytyjczykami) trwała bardzo zacieśniona współpraca Hagany z władzami brytyjskimi w Brytyjskim Mandacie Palestyny. Po zerwaniu stosunków Hagana traci dostawy broni, amunicji, systemy szkolenia oraz struktury wywiadowcze (opierała się na Brytyjskich) co wydatnie wpływa na jej wartość oraz możliwości.. Koncentruje swoje wysiłki na poszerzaniu nielegalnej imigracji ocalałych Żydów z Holocaustu w Europie. Wynikiem tego są ataki na brytyjskie obozy dla nielegalnych uchodźców (z których uwalniano ludzi, nie ich mordowano!), ataki na brytyjskie porty, linie kolejowe, posterunki policji, lotniska. Hagana zniszczyła także kilka mostów łączących Palestynę z innymi krajami (ale ludobójstwo!). Cały szkopuł w tym, że cieniem na tych akcjach kładzie się współpraca przy nich Hagany z Irgunem i Lehi. Obie były kontrowersyjnymi organizacjami, w dużej mierze działającymi nielegalnie, nierzadko działając nawet przeciw samym Żydom.. Tak więc wracam do swojego poprzedniego postu i powtarzam: nie można porównywać tych dwóch organizacji ba dodam nawet, że nie można porównywać pozostałych dwóch żydowskich bojówek z Hamasem lub Hezbollahem etc., które są organizacjami terrorystycznymi. Dodam jeszcze tylko na marginesie, że członkowie Hagany mieli także swój udział w złapaniu i przetransportowaniu Eichamanna do Izraela.. cała organizacja stworzyła zręby Izraelskiego lotnictwa i podłożyła niemałe zasługi pod powstanie Izraelskiej armii.
A a propos tego zdania:
Cytat:
Natomiast nie rozumiem czemu przywołujesz hezbollah? Jakie akcje terrorystyczne maja oni na sumieniu? Wypedzenie armi izraelskiej z strefy na pld od rzeki Litani w 2000?
Gdybyś się chociaż trochę postarał przy pisaniu rzekomej pracy semestralnej to wiedziałbyś, że Hezbollah a właściwie Hizb-allach, w swoim manifeście zawarł punkt o zwalczaniu wszelkich wpływów świata zachodniego, wszelkimi dostępnymi metodami. Jeśli pytasz jakie akcje mają oni na sumieniu to wspomnę.. doszczętne zniszczenie Libanu swoją "działalnością", kraju, który wcześniej był nazywany Szwajcarią Bliskiego Wschodu.. poza tym mają na sumieniu np. zamach na ambasadę USA w Bejrucie ale także kilka zamachów na koszary wojskowe czy to Francuzów czy najbardziej znany na Koszary Amerykańskiej Piechoty Morskiej. Do tego dochodzą porwania obywateli krajów zachodnich (takich jak Niemcy, Francja, Wielka Brytania, Stany Zjednoczone) i to na szeroką skalę, trwające od połowy lat 80-tych XX wieku.
Cytat:
Wiesz, że z wielkim trudem USA utrzymują Hezbollah na liście organizacji terrorystycznych?Z trudem, bo nie maja na poparcie tej tezy żadnych przykładów
Myślę, że przykłady właśnie Ci przytoczyłem.. a dla amerykanów 240 żołnierzy marines jest wystarczającym dowodem na utrzymanie ich na liście organizacji terrorystycznych. W jednej części się jednak nie mylisz.. Unia Europejska nie uznała Hezbollahu za takową organizację.. Zapamiętaj też jedno to, że ktoś (organizacja lub poszczególny obywatel) pewnego dnia postanowił zerwać ze swoimi korzeniami jak np. Hezbollah i zajął się polityką nie oznacza, że zmazał swoje winy..
A jeśli piszesz, że z trudem utrzymują amerykanie Hezbollah na liście najgroźniejszych organizacji terrorystycznych to powiem Ci że obecnie znajduje się on na 14. miejscu, a cała lista obejmuje 42 organizacje.. więc biorąc to na chłopski rozum od najgroźniejszej do najmniej znaczącej.. Hezbollah jest wysoko..
Cytat:
...we wcześniejszym poście piszesz cos innego, a w tym powyżej jeszcze cos innego. Porownaj swoje wypowiedzi i określ kontekst jednej i drugiej.
Każdy post z założenia ma mówić o czym innym, poza tym w regulaminie uprasza się o nie powtarzanie postów jednego pod drugim, od tego jest edycja zostało napisane..
Cytat:
A sam fakt wypowiedzenia wojny nie był aktem poparcia?
Proszę Cie.. nie będę Ci już tłumaczył co zakładały wzajemne układy sojusznicze bo nie ma to najmniejszego sensu.. odsyłam do tematu na wikiepedii bo już i tak za bardzo się rozpisałem..
Wskazane jest powstrzymanie się od pojazdów personalnych. - KW
Cytat:
Zamieszczone przez PanItal
Jednak co do reszty - niestety mamy tu efekt propagandy "biednego, miłującego pokój Izraela". Nawet w czasie wizyty wiceprezydenta Bidena w Izraelu ogłoszono budowę 1000 czy 1500 nowych domów na obszarze należącym do Autonomii Palestyńskiej. Premier Netanjahu nie zgadza się na ustępstwa w tej kwestii
Netanjahu wyraził jedynie swoje szerokie poparcie w tej kwestii.. to wcale nie znaczy, że za cenę pokoju nie ustąpi z tego punktu..
Cytat:
Zamieszczone przez Witia
Innymi słowy - oni zobowiązania wypełniać chcieli tak długo, jak długo do wojny nie wplątali się komuniści.
Zastanawiam się bo historii nie studiuję.. raczej jest to zamiłowanie ale czy można o Francuzach powiedzieć, że chcieli (chcę podkreślić tutaj słowo chcieli) wypełniać powinności sojusznicze? Nie odpowiem na to pytanie. Mam swoje zdanie ale nie jest ono teraz istotne.. Jedyną powinność jaką spełnili to wypowiedzieli wojnę i to ze swoistego przymusu(chociaż określenie nie jest idealne) bo zdecydowana na wypowiedzenie wojny była Wielka Brytania.. A Sowiety wkroczyły dopiero 17 września.. i jest to kupa czasu na rozpoczęcie działań na froncie zachodnim, który de facto nigdy nie powstał, co zapewne miałoby nie mały wpływ na decyzję Stalina odnośnie postanowień paktu Ribbentrop - Mołotow..
Ale koniec więcej się nie wypowiadam nie na temat.. znajdę odpowiedni dział.. :)
-
Cytat:
Bo na zus to nas stać tak?
ZUS sie nie pyta czy nas stać, ZUS pobiera 18,71% z naszej pensji brutto ;)
Cytat:
Możliwe, że powstaną takie problemy - ale ludzie są dorośli, nie są dziećmi i powinni myśleć.
Będą myśleć i będą dokonywać wyboru. Obawiam się, że oszczędzanie na emeryturę znajdzie się w zbyt wielu przypadkach na końcu listy. I nie tylko dlatego, że ci ludzię nie będą myśleć, ale z powodu braków w domowym budżecie. Oczywiście to będzie ich wybór, ale stwierdzenie "było oszczędzać" nie rozwiąże ewentualnego problemu społecznego w przyszłości. Na tę okazję przypomina mi się stwierdzenie Cimoszewicza w czasie powodzi stulecia, który - jak pamiętamy - powiedział "trzeba się ubezpieczać". Nie spotkało się to ze zrozumieniem.
Cytat:
Obie były kontrowersyjnymi organizacjami, w dużej mierze działającymi nielegalnie,
Kontrowersyjne. Interesujący eufemizm. Powiedzmy wprost - to były organizacje terrorystyczne.
Cytat:
Zastanawiam się bo historii nie studiuję.. raczej jest to zamiłowanie ale czy można o Francuzach powiedzieć, że chcieli (chcę podkreślić tutaj słowo chcieli) wypełniać powinności sojusznicze? Nie odpowiem na to pytanie. Mam swoje zdanie ale nie jest ono teraz istotne.. Jedyną powinność jaką spełnili to wypowiedzieli wojnę i to ze swoistego przymusu(chociaż określenie nie jest idealne) bo zdecydowana na wypowiedzenie wojny była Wielka Brytania.. A Sowiety wkroczyły dopiero 17 września.. i jest to kupa czasu na rozpoczęcie działań na froncie zachodnim, który de facto nigdy nie powstał, co zapewne miałoby nie mały wpływ na decyzję Stalina odnośnie postanowień paktu Ribbentrop - Mołotow..
Co do Francji, to zdaje się, że wynegocjonowanymi przez polityków zobowiązaniami sojuszniczymi nie była zachwycona francuska kadra oficerska (oczywiście ta wtajeminiczona). W moim przekonaniu Francja nie była zdolna do przeprowadzenia ofensywy w 15 dni po rozpoczęciu mobilizacji. Postawa Polski była nie istotna, choć zdjęła ciężar odpowiedzialności z Francji za zbyt optymistyczne zapewnienia.
-
Cytat:
Będą myśleć i będą dokonywać wyboru. Obawiam się, że oszczędzanie na emeryturę znajdzie się w zbyt wielu przypadkach na końcu listy. I nie tylko dlatego, że ci ludzię nie będą myśleć, ale z powodu braków w domowym budżecie. Oczywiście to będzie ich wybór, ale stwierdzenie "było oszczędzać" nie rozwiąże ewentualnego problemu społecznego w przyszłości. Na tę okazję przypomina mi się stwierdzenie Cimoszewicza w czasie powodzi stulecia, który - jak pamiętamy - powiedział "trzeba się ubezpieczać". Nie spotkało się to ze zrozumieniem.
Ostatnio użyto na forum poniższego stwierdzenia aby pokazać nam, że złodziejstwo jest w jakiejś mierze uzasadnione w imię "wyższych celów: "Czy jest to sprawiedliwe, pewnie nie, ale kto mówił że świat jest sprawiedliwy...". Parafrazując klasyka: "Jak taki zaczyna od uzasadniania złodziejstwa to gdzie skończy?" ;)
Dlatego też - może to nie byłoby "humanitarne", czy społecznie poprawne, ale w końcu sprawiedliwe. Jak w przypowieści o pannach roztropnych i nieroztropnych, jak w przypowieści o talentach. I może w końcu mielibyśmy motywację do rozwoju demograficznego, a nie wymierania...
Cytat:
Co do Francji, to zdaje się, że wynegocjonowanymi przez polityków zobowiązaniami sojuszniczymi nie była zachwycona francuska kadra oficerska (oczywiście ta wtajeminiczona). W moim przekonaniu Francja nie była zdolna do przeprowadzenia ofensywy w 15 dni po rozpoczęciu mobilizacji. Postawa Polski była nie istotna, choć zdjęła ciężar odpowiedzialności z Francji za zbyt optymistyczne zapewnienia.
Odsyłam do działu historia, albo na forum dws.
-
Cytat:
Tak więc z tego powodu zacznę od gratulacji dla Ciebie za to że udało Ci się zdać, przejść etc. kolejny etap twojej marnej jak sądzę edukacji..
Ok, bazujesz widze na wiedzy z wikipedii :) Wiec nie wiem dlaczego okreslasz moją edukację jako marną?... Wydaje mi sie, że postawiona ona jest nieco wyżej od wspomnianej "encyklopedii". Twoja natomiast nie wiem skad pochodzi, ale widac bardziej chyba z Holywood, bo o badaniu źródel historycznych i analizie faktów to kolego pojęcia nie masz jak widze. :lol:
Poniżej kilka przykladow działalności humanitarnej Hagany:
listopad 1947 roku - likwidacja milicji arabskich w rejonach ...osiedli żydowskich na terenach przyznanych państwu arabskiemu
grudzień 1947 roku - masakra wiosek Balad i Sheich -al Shum.
luty 1948 roku - masakra wsi Sasa (granatami rozerwano ponad 70 osób, głownie kobiet i dzieci)
kwiecień 1948 roku - masakra wsi Kassal
kwiecień 1948 roku - wypędzenia ludności arabskiej: z Chirbet-Azun, Ad Dumejra, Arab an-Nufejat i inne. W sumie około 11000 osób z ktorych to wypedzonych ponad polowa zmarła z wycienczenia.
Cytat:
Gdybyś się chociaż trochę postarał przy pisaniu rzekomej pracy semestralnej to wiedziałbyś, że Hezbollah a właściwie Hizb-allach, w swoim manifeście zawarł punkt o zwalczaniu wszelkich wpływów świata zachodniego, wszelkimi dostępnymi metodami. Jeśli pytasz jakie akcje mają oni na sumieniu to wspomnę.. doszczętne zniszczenie Libanu swoją "działalnością", kraju, który wcześniej był nazywany Szwajcarią Bliskiego Wschodu.. poza tym mają na sumieniu np. zamach na ambasadę USA w Bejrucie ale także kilka zamachów na koszary wojskowe czy to Francuzów czy najbardziej znany na Koszary Amerykańskiej Piechoty Morskiej
czyli atak na instalacje wojskowe jest terroryzmem? Gratuluje znajomości pojęcia... Bylem w Libanie i akurat na terenach nalezacych do Hezollahu. Wiec wiem z pierszej reki jak to oni zniszczyli kraj ...budując szkoły i drogi na tym zrujnowanym kawalku świata. Będąc obywatelem RP nie odczułem żadnej wrogości od terrorystów z hezbollahu do mnie, jako przedstawiciela świata zachodu 8-) Zresztą na koniec..., Alfo i Omego, używając argumentów typu "marnie wyksztacony", pozwolisz ze nie podejme już z toba wiekszej polemiki bo po prostu nie warto :? ..a szkoda, bo cos tam wiesz na ten temat, chociaz masz wyraźne luki w wiedzy
-
W jednej chwili zarzucasz mi wiedzę z wikipedii w kolejnej piszesz, że nie wiesz jednak skąd ona pochodzi ale najprawdopodobniej z Hoollywood'u.. Mówisz o analizie faktów etc. a jeśli chodzi działania jednej organizacji to jej wyczyny przypisujesz innej.. Na koniec zauważ tylko, że nie stawiam żadnych pytań, nowych hipotez, twierdzeń na temat naszej rozmowy po prostu skomentowałem Twój ostatni post.. i nie brnijmy dalej w tym temacie a uszczęśliwimy moderatorów..
Jeśli w którymś momencie Cie obraziłem to był to mój zamiar, zrobiłem to z premedytacją ale przepraszam.. ;)
PS. jeśli interesuje Cie ten temat to polecam.. jest świetna książka Krew w Syjonie, jak żydowskie oddziały partyzanckie wypędziły Brytyjczyków z Palestyny. Niestety nie spotkałem się z polskim wydaniem.. Jej autorem jest Saul Zadka a angielski tytuł brzmi: Blood in Zion, How the Jewish Guerrillas drove the British out of Palestine. Książka łatwo można kupić przez polskie antykwariaty internetowe..
-
Nie bardzo wiedziałem gdzie to dać, w każdym razie chrześcijaństwo też ma "swoich" fanatyków...
http://wprost.pl/ar/190828/Kongo-W-m...nelo-321-osob/
Wiem, że offtop, ale w końcu mam prawo do obrony...
Cytat:
Ostatnio użyto na forum poniższego stwierdzenia aby pokazać nam, że złodziejstwo jest w jakiejś mierze uzasadnione w imię "wyższych celów: "Czy jest to sprawiedliwe, pewnie nie, ale kto mówił że świat jest sprawiedliwy...". Parafrazując klasyka: "Jak taki zaczyna od uzasadniania złodziejstwa to gdzie skończy?" ;)
Nie spodziewałem się takich zarzutów z Twojej strony ;) . Abstrahując już od faktu, że progresywne skale podatkowe są powszechnie stosowane, więc żadnej "rewolucji" nie usprawiedliwiłem, to chce podkreślić, że pojęcie sprawiedliwości, podobnie jak i moralności jest względne i postrzegane przez pryzmat poglądów danej osoby. Ja osobiście ciesze się, że mamy różne poglądy. Po drugie zarzucasz mi wypaczone pojecie sprawiedliwości, co więcej zadajesz sugestywne pytanie na czym skończe. Wybacz KWidziu, ale ja "zaczynam" dość skromnie, za to Ty "z grubej rury" wyrażając oczekiwanie i zapewne poparcie dla jakiejś dyktatury a la Pinochet w imię "wyższych celów" ekonomicznych ;) . Wolałbym jednak nie sprowadzać dyskusji do obłożenia się wzajemną "ekskomuniką".
-
Co do islamu. W sumie jest to religia,która nie nakazuje wojny,lecz tylko obronę wiary. Jak wiadomo Obronę wiary można bardzo szeroko interpretować. Pamiętajmy, że chrześcijaństwo zakłada miłość do bliźniego i pokój , lecz każdy z nas może to interpretować inaczej. Moim zdaniem sama religia w sobie nie jest zła. Wszystko zależy od ludzi.
-
Ja po wizytach we Francji i w Niemczech, wiem jedno - nie chcę brudasów. O ile Niemcy sobie jakoś radzą i są dzielnice, gdzie brudasy nie mają wstępu. Zawsze mieli porządek i jak widać zbyt dużo tolerancji, demokracji itp. szkodzi.
Niedługo Francuzi wyginą śmiercią naturalną. Araby tylko mówią 'my chcemy, panstwo ma nam dac, nam sie nalezy' . To jest straszne, że rodowite francuskie dziecko nie może brudasowi oddać, bo ten to zaraz wykorzystuje. Dostają te swoje zasiłki lenie i jeszcze narzekają.
Muzułmanie w Europie mają takie same prawa jak Europejczycy - prawo do wyznawania swojej religii, nauki swojego języka, manifestowania swojej przynaleznosci etnicznej itp
A jakie prawa ma Europejczyk w krajach muzułmańskich, np. Arabii Saudyjskiej, Iranie itp?... Za wyznawanie wiary innej niż Islam - kara śmierci.
Więc lepiej żeby to wyglądało tak jak wygląda.
Cytat:
W Narodowym Spisie Powszechnym z 2002 r. ponad 96% ankietowanych zadeklarowało narodowość polską, 1,23% (471,5 tys. osób) zadeklarowało przynależność do innej narodowości, natomiast 2,03% ludności (774,9 tys. osób) nie określiło swej przynależności narodowościowej. Najbardziej liczne mniejszości narodowe i etniczne stanowią Ślązacy[29] (173,2 tys.) Niemcy (152,9 tys.), Białorusini (48,7 tys), Ukraińcy (31,0 tys), Romowie (12,9 tys), Rosjanie (6,1 tys.), Łemkowie (5,9 tys.) i Litwini (5,8 tys.).
Przybysze ze Wschodu Europy ? ok. Przybysze z Zachodu, no powiedzmy. Przybysze od Allaha ? nie.
Wiem, że nie fajnie jest być w swoim państwie mniejszością.
-
Nie generalizuj tak bardzo. Masz wypaczony punk widzenia.
-
po pierwsze: czego 'brudasy' mogą szukać w Polsce? w tym syfie? gdzie wbrew płaczom lyberałów zasiłki należą do najniższych w europie?
po drugie: muzułmanie od lat przyjeżdżają, osiedlają się w Polsce. głownie lekarze, dentysci i inni co konczą tu studia. takich 'brudasów' chcę więcej i wśród Polaków!
-
Może dlatego tak generalizuję, bo piszę z doświadczenia. Nie ze słyszenia. Niedługo okaże się, że nie będzie można nosić krzyżyka, bo muslimy będą protestować.
-
Cytat:
Może dlatego tak generalizuję, bo piszę z doświadczenia. Nie ze słyszenia.
Doświadczenia? jakiego? O kimś mówisz "brudasy"?, czyli co? dzielisz populację ludzi na "brudasów" i "czyścioszków"? Kogo zaliczysz do "umytej" części ludzkości? Polaków? Pojedź na polskie lokacje w Niemczech Holandii i zobacz jak mieszkają co niektórzy robotnicy z Polski... nawet więcej niż tylko "niektórzy". Zaliczysz ich do "lepszej" połowy swiata? Ktoś tak "doświadczony" jak ty na pewno powie o wszystkich Polakach 'brudasy", bo jego pojmowanie rzeczy nie ogarnia całej rzeczywistości. A jest tam, na Zachodzie takich "doświadczonych inaczej" bez liku. Nigdy nie generalizuj, bo ludzie dziela sie na dwie zupełnie inne kategorię.. głupich i madrych.. I żeby ktoś nie zaliczył ciebie do tej pierwszej, to nie oceniaj pochopnie.
-
Wyraziłem tylko moją opinię. Od tego jest forum.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Kubilay
Doświadczenia? jakiego?
Swojego pewnie,ja też miałem z nimi do czynienia i dowiedziałem się jednego,krótko za pysk trzymać,jak byłem grzeczny to nie działało,"jak zacisnąłem piąchę" to był skutek dopiero :twisted:
-
Można wyrażać opinie,ale bez obrażania jego poglądów, religii. Czemu uważasz ,że wszyscy z nich to "brudasy". Pamiętaj nigdy nie pakujemy wszystkich do tego samego worka.
-
Cytat:
Swojego pewnie,ja też miałem z nimi do czynienia i dowiedziałem się jednego,krótko za pysk trzymać,jak byłem grzeczny to nie działało,"jak zacisnąłem piąchę" to był skutek dopiero :twisted:
To jest akurat naturalna cecha osobnika zwanego chamem - "pogłaszcz, to ciebie kopnie, kopnij, to ciebie pogłaszcze" ;) Odnosi się to też do bardzo wielu przedstawicieli naszej "master rasy" :lol:
Cytat:
Ja po wizytach we Francji i w Niemczech, wiem jedno - nie chcę brudasów. O ile Niemcy sobie jakoś radzą i są dzielnice, gdzie brudasy nie mają wstępu. Zawsze mieli porządek i jak widać zbyt dużo tolerancji, demokracji itp. szkodzi.
Ja tam wielu "brudasów" miałem okazję poznać w Polsce i wielu bym z chęcią tutaj przyjął(wielu akurat i tak tutaj mieszka), a naszą ludożerkę wysłał gdzieś do "dzikich krajów" :lol:
Problem jest tylko w tym, by imigrantów u nas asymilować. Tzn. pozwolić im zachować własną kulturę i tożsamość, ale ich jednocześnie "wytresować" na Polaków, tak jak robią z imigrantami u siebie Amerykanie. Druga sprawa to nie dawać im żadnego socjalu i opieki. Niech wiedzą, że w tu są szanse i możliwości, ale tylko jak ktoś potrafi o siebie zadbać. Jak nie potrafi, to się go deportuje. Tylko to zagwarantuje, że swoją nową ojczyznę potraktują z należytym szacunkiem. I do czegoś się przydadzą.
-
Cytat:
po pierwsze: czego 'brudasy' mogą szukać w Polsce? w tym syfie? gdzie wbrew płaczom lyberałów zasiłki należą do najniższych w europie?
po drugie: muzułmanie od lat przyjeżdżają, osiedlają się w Polsce. głownie lekarze, dentysci i inni co konczą tu studia. takich 'brudasów' chcę więcej i wśród Polaków!
Pełna zgoda - ja też chcę takich więcej.
Za to nie miał bym nic przeciwko by pozbyć się takich sporej części takich Prawdziwych Genetycznych Polaków
-
Jestem całkowicie przeciwko imigrowaniu muzułmanów. Jeśli to będzie postępowało tak jak postępuje to za 20 lat we Francji podstawową religią będzie Islam, a najczęściej spotykanym słowem lub zwrotem na ulicy: Bismillah czy Allah akbar. Mamy zbyt wspaniały kraj, kulturę i historię aby araby zmieniły nas w jakiś kalifat czy sułtanat!!! Powiedzmy im: STOP!!! Niech żyją sobie spokojnie w swoich krajach, a jak niektórym z Was tak bardzo się podoba ich kultura to pojedźcie do nich, ubierzcie się w podarte szaty i święćcie ramadan. Nic nie stoi na przeszkodzie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez kamilios
Niech żyją sobie spokojnie w swoich krajach, a jak niektórym z Was tak bardzo się podoba ich kultura to pojedźcie do nich, ubierzcie się w podarte szaty i święćcie ramadan. Nic nie stoi na przeszkodzie.
Może to po prostu ukryta frustracja seksualna hehe :mrgreen: , bo gdyby tak byl tu szariat to wracanie o połnocy czy pozniej do domu nie kończyło by sie awantura ze stoajca w progu zona z wałkiem - przyszedłbyś wtedy normalnie jak maczo i rzucasz hasło - zona numer 4 i 7 szykowac kolacje , a 1 i 2 do łóżeczka , wasz włądca wrócił heheh - to by dopiero zamkneło jape tym feministkom.
Zreszta biorac pod uwage fascynacje polskich kobiet islamem to czemu tego nie wprowadzić , dostałby co chcą :twisted:
-
Cytat:
Zamieszczone przez Aquila
Ja po wizytach we Francji i w Niemczech, wiem jedno - nie chcę brudasów.
Wstyd czuję jedynie, kiedy widzę, że używam takiego samego języka jak robak, który to napisał..
Za niedługo buractwo będzie pisało w dziale Rzeczpospolita XVII wieczna o tym jak to dobrze było u nas wtedy bo nie mordowaliśmy i gnębiliśmy ludzi o innym światopoglądzie..
A propos a ksenofobia jest dozwolona na tym forum? Bo chyba nazwanie kogoś brudasem ma jawnie pejoratywny wydźwięk i nie jest to żadna argumentacja swoich poglądów.. które oczywiście można na forum wygłaszać..
A i jeszcze jedno..
A tfuu na ciebie..
-
Cytat:
Wyraziłem tylko moją opinię. Od tego jest forum.
Żebyś nie przesadził i nie pokusił się o propagowanie treści rasistowskich. Mam uczulenie na punkcie lewactwa i propagowania idei głoszących nietolerancje, zawiść i agresję.
Wiesz... tylko uprzedzam. Zawsze lepiej być doinformowanym.
-
Nie wiem, gdzie to pasuje, ale równie dobrze może trafić tutaj:
http://wiadomosci.onet.pl/2149505,12,pr ... ,item.html - pytanie czy ludzie z tego "emiratu kaukaskiego" są rzeczywiście aż tak głupi :?:
-
Witia, myślisz że mnie sprowokujesz ? ja jestem odporny na sposoby tak zwanej 'forumowej elity' niby dyskutantów. Żebyś sam się nie zdziwił.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Elrond
Choć od 4 lat przestałem sie interesować Czeczenia i nie wiem obecnie co tam sie dzieje ale domyslam sie ze sprawa jest trudna i skomplikowana , musimy pamietać ze wiele z poprzednich zamachów niemal po równo przeprowadzały FSB ale i czeczeńscy terrorysci , gdy Maschadow próbował negocjować Basajew bez skrupulów potrafił mordować dzieci w Bieslanie.
Tutaj sytuacja jest znow o tyle dziwna ze raz Umarow ( który notabene nie ma takiej władzy jaka mieli Basajew czy Maschadow) mówi ze to on stoi za zamachami a drugi raz , w mediach gruzińskich wystepuje w TV mówiac ze to FSB ( http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,7720282,Lider_czeczenskich_separatystow__z a_zamachy_odpowiada.html ) - albo wiec ktoś sfabrykował nagranie albo za zamachem moze stać FSB ? A moze gruzińskie siły specjalne wspieraja Umarowa na zasadzie wróg mojego wroga....
W kazdym razie zamach był opłacalny tylko dla Rosji badz Gruzji - dla Czeczenii nigdy nie kończyły sie one niczym z czego wyniosłaby jakakolwiek korzysć.. Koniec końców jesli zrobili to "ludzie z emiratu kaukaskiego" to fakt sa głupi - jesli jednak kto inny a tak mi sie wydaje to musi być za tym coś wiecej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Savo
Cytat:
Zamieszczone przez Elrond
Choć od 4 lat przestałem sie interesować Czeczenia i nie wiem obecnie co tam sie dzieje ale domyslam sie ze sprawa jest trudna i skomplikowana , musimy pamietać ze wiele z poprzednich zamachów niemal po równo przeprowadzały FSB ale i czeczeńscy terrorysci , gdy Maschadow próbował negocjować Basajew bez skrupulów potrafił mordować dzieci w Bieslanie.
Tutaj sytuacja jest znow o tyle dziwna ze raz Umarow ( który notabene nie ma takiej władzy jaka mieli Basajew czy Maschadow) mówi ze to on stoi za zamachami a drugi raz , w mediach gruzińskich wystepuje w TV mówiac ze to FSB (
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,7720282,Lider_czeczenskich_separatystow__z a_zamachy_odpowiada.html ) - albo wiec ktoś sfabrykował nagranie albo za zamachem moze stać FSB ? A moze gruzińskie siły specjalne wspieraja Umarowa na zasadzie wróg mojego wroga....
W kazdym razie zamach był opłacalny tylko dla Rosji badz Gruzji - dla Czeczenii nigdy nie kończyły sie one niczym z czego wyniosłaby jakakolwiek korzysć.. Koniec końców jesli zrobili to "ludzie z emiratu kaukaskiego" to fakt sa głupi - jesli jednak kto inny a tak mi sie wydaje to musi być za tym coś wiecej.
Dlaczego od razu głupi? Te kobiety które wysadziły się w Moskiewskim metrze ,prawdopodobnie były zgwałcone przez rosyjskich żołnierzy.Zgodzę się
że te zamachy są nie potrzebne,tylko wytłumacz mi co może zrobic zwykła ,zgwałcona czeczeńska kobieta?Napisac skargę do Putina o,o?
-
Witajcie towarzyszu. terroryzm tego typu to oznaka braku moralnosci. nawet muzulmanin ma jakies zasady, ale te dzikusy potrafią od setek lat tylko walczyć z Rosją. Są na wyginięciu więc się radykalizują- jeszcze za Basajewa nie było mowy o emiracie... Rosja sama ich sobie wyhodowała.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Gyras
Dlaczego od razu głupi? Te kobiety które wysadziły się w Moskiewskim metrze ,prawdopodobnie były zgwałcone przez rosyjskich żołnierzy.Zgodzę się
że te zamachy są nie potrzebne,tylko wytłumacz mi co może zrobic zwykła ,zgwałcona czeczeńska kobieta?Napisac skargę do Putina o,o?
Dlaczego głupi ?
Prawda jest taka ze Czeczenia już od 1999 roku przesrała sobie wszystko o co walczyła i co wywalczyła własnie przez radykalizm i zamachy ( nota bene sytuacja podobna do Palestyny, islam widać zaslapia im zdolnosc myslenia ), teraz zostało juz im tylko albo podporzadkować sie Rosji albo zradykalizować i wyginać w zamachach które nic już nie zmienia a sympatii im na pewno nie przysporza. Bo o ile w czasach Jelcyna i Dudajewa jescze sympatia była po stronie Republiki Iczkerii a oni sami dysponowali spora siła teraz to państwo jest zdewastowane , wyludnione i na aranie miedzynarodowej traktowane jak terrorysci a Putin i Miediwiediew to nie to samo co sklonny do kompromisów Jelcyn.
Zwykle zgwałcona czeczeńska kobieta moze zrobić to samo co zwykla zgwałcona palestyńska kobieta - nic i nie sadze zeby opinia publiczna usprawiedliwiała te zamachy ( poza skrajnymi lewaczkami nieznajacymi historii ) , owszem mozemy załowac tego co im sie przytrafiło ze straciły dzieci itd ale to nigdy nie usprawiedliwia zamachów na cywilów - pamietaj ze przeciez Rosje tak specjalnie nikt nie kocha i sympatia długo była po stronie Czeczenów - czemu to sie zmieniło to chyba sie sam domyslisz co ?
Oczywiscie zakladajac ze za tym zamachem rzeczywiscie stoi Umarow bo moze byc tak ze to prowokacja Rosji...
-
Hmmm... Zamachy w Moskwie to dość trudny temat do dyskusji. Niby to wręcz oczywiste, że to Czeczeni, ponieważ Umarow się przyznał, ale szczerze mówiąc gdybym był na jego miejscu i nie stał za zamachami to z jednej strony także bym się do nich przyznał. Ponieważ jak mnie już nienawidzą to lepiej aby dodatkowo się mnie bali, a z 2-giej strony takie publiczne potwierdzenie tego może jeszcze spotęgować nienawiść jaką czują do niego. Jednakże ciągle jest zbyt dużo sprzeczności i zbyt mało dowodów, aby można było stwierdzić kto to był,
FSB także mogło mieć w tym udział. Putinowi czy Miedwiediewowi opłaca się jak wszyscy Czeczenów znienawidzą, ponieważ będą mogli ich pozabijać zostając przy okazji nazwani bohaterami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez kamilios
Niby to wręcz oczywiste, że to Czeczeni, ponieważ Umarow się przyznał,
Owszem przyznał , tylko musimy pamietać ze w jednej TV mówi ze to on zrobił ale w drugiej ( gruzińskiej ) oskarza Rosjan .
http://fakty.interia.pl/raport/zamachy- ... 59386,6901
Powołując się na źródło w Federalnej Służbie Bezpieczeństwa (FSB), "Kommiersant" przekazuje, że nie wyklucza ona, iż atak na metro w Moskwie był odwetem za zastrzelenie na początku tego miesiąca w Inguszetii przez rosyjskie służby specjalne jednego z liderów kaukaskich terrorystów Aleksandra Tichomirowa, znanego też jako Said Buriacki.
FSB obarczyła Buriackiego odpowiedzialnością za zamach na pociąg Newskij Ekspress relacji Moskwa-Petersburg w listopadzie 2009 roku, w którym zginęło 28 osób, a ponad 100 zostało rannych. Islamscy rebelianci z Kaukazu przyznali się do tego zamachu i zapowiedzieli następne.
Według rozmówcy gazety, Buriacki zwerbował w Czeczenii oraz Inguszetii 30 potencjalnych szahidek. Po odbyciu nauki w medrese w Turcji wszystkie wróciły na Kaukaz, gdzie ich dalszym szkoleniem zajął się osobiście Buriacki.
Dziewięć z nich już wysadziło się w powietrze. Pozostałe są poszukiwane. Informator "Kommiersanta" dopuszcza, że kobiety-samobójczynie mogły zostać przerzucone do Moskwy, by pomścić zabitego terrorystę.
Jego zdaniem, jeśli szahidki z moskiewskiego metra rzeczywiście są uczennicami Buriackiego, to poniedziałkowy atak, to zaledwie początek. Tym bardziej, że przywódca kaukaskich rebeliantów Doku Umarow, pod którego komendą operował Buriacki, odgrażał się, że przeniesie pożar wojny z Kaukazu do Rosji.
Jesli to Umarow i jego ludzie - wystapienie w gruzińskiej TV i zwalenie tego na Putina to moze być jakas zagrywka zeby zyskać coś w Gruzji ... zreszta niewykluczone ze Gruzja i ich siły specjalne też sa w to zamieszane.
P.S. swoja droga najlepsze sa komentarze tej dzieciarni z Onetu czy Interii heh i takie scierwa maja prawo głosu :twisted: :roll:
-
http://wiadomosci.onet.pl/2159039,441,i ... ,item.html - i takie ćwierćmózgi robią później "reklamę" islamowi; chyba zupełnie nie zrozumieli treści odcinka, bo przekracza to zdolność ich intelektu, swoją drogą polecam wszystkim South Park :D