Z każdym rokiem uaktywnia się kolejny mój ukryty talent :)
Wersja do druku
Z każdym rokiem uaktywnia się kolejny mój ukryty talent :)
Proponuję dodać do gry możliwość przejścia słowiańskich państw na ich starą wiarę :D czyli religie Słowian :P nie powinno być to trudne.... ale co ja się tam znam ;_;
Całkowicie niehistorycznie, jak dla mnie, pomysł chybiony na całej linii. Co Perkuna i Swaroga oraz Welesa mamy wyznawać? W XI wieku? Po chrzcie w 966 roku, gra startuje jak Polska już 200 lat była chrześcijańska.
Za to pogaństwo na ziemiach Polskich nadal było....
Było, dlatego dopiero stopniowe budowanie kaplic i szkolenie kapłanów zmienia religię na katolicką i mod to oddaje.
Edit: W poście nr 1 jest nowa wersja megasubmoda z 20.03.2013.
Dało by się zrobic jedna instalke spolszczenie, submod muzyczny + reszta w jednym?
Przeciez wino cos wspominal ze moze taka zrobic, nie którzy moga tej instrukcji nie ogarnac.
Wielka szkoda że serwery zajęte... bo bardzo chcę wypróbować wasze nowe dzieło.
Może i da radę ale ja nie potrafię, może Wino ogarnie taką instalkę.
Robię.
Jest wersja bez ingerencji w konnicy? Czy wystarczy nie wgrac descr_mount, a reszta bedzie wciaz wspolgrala?
Nie ma takiej wersji na razie (Wino zrobi alternatywne opcje, ale to za jakiś czas). Wgraj megasubmoda potem zaś descr_mount oryginalny, jak ten od Miska Ci nie odpowiada. Pousuwaj map.rwm i ok będzie.
Ostatnia poprawka jest dużo lepsza a przynajmniej tak brzmi. Poprzednia wersja powodowała, że byliśmy zbyt przypakowani na starcie, jak jeszcze wyeliminujecie buga na złodziejstwo komputera to wrócę do Bellum bo po dzisiejszej instalacji SS przeżyłem rozczarowanie. Świetna robota Panowie - naprawdę koronkowa.
Mam jednak pytanie o Braci Dobrzyńskich - u mnie byli tylko jako kawaleria a nie miałem jednostki pieszej, pisaliście gdzieś w wątku, że dacie pieszą zamiast kawalerii i by łoby według mnie lepiej choć obie też mogą być. Wszak historycznie Bracia Dobrzyńscy istnieli i mieli mir w średniowiecznym społeczeństwie.
Co do ich rekrutacji to dałbym rzeczywiście tylko do zamków i to jeszcze z wyższego poziomu refektarza, niech grach wie, że rozwój mu się opłaci sowicie. Może dodacie jeczcze włoczników do Braci a zabierzecie możliwość rekrutacji Templeriuszy i Szpitalników na terenie wschodniej Europy i półwyspu Iberyjskiego. Hiszpanie mają swoje zakony i mogą przy nich pozosyać a historycznie wasz submod zyska. Marzy mi się jeszcze zmiana sytuacji politycznej na starcie na taką która rzeczywiście oddaje realia roku startowego gry. Kto miał wojnę z istniejącym w grze państwem niech ją ma w grze na samym początku i to samo z sojuszami. Roboty nie będzie przy tym wiele a Wasza paczka zyska historyczność. Proponuję też poprawę stosunków między poszczególnymi państwami na zbliżoną do tamtego okresu miałbym też kilka innych prostych do wykonania pomysłow ale nie chcę mądrować i denerwować nikogo. Jeżeli będziecie zainteresowani to piszcie na PW. - Szacunek za Waszą pracę.
Megasubmod to dzieło Aravena - jednej osoby, nie pisać mi tu Wasza praca, Wasz megasubmod, no chyba chodzi o Wasza Dostojność ;) Ja zrobię tylko instalkę.
Ostatnia wersja jest super - zmniejsza przepakowanie Polski i poprawia kilka a może kilkanaście innych rzeczy. Jak na moje to zostało już tylko dokończyć spolszczenie i dokoptować drobne poprawki od Aramegila, jak już je zrobi. A z tymi pieniędzmi to Mietek sprawdza chyba. Na razie nie wiadomo co jest przyczyną i czy to w ogóle błąd.
W skład wchodzą submody innych ludzi, nie chcesz to nie wymieniam ale nie można nikogo pominąć. Bez wazeliny ale i bez niesprawiedliwośći - każdy kto zrobił swoją część do tej paczki zasłużył na podziękowania. Araven ma u mnie flaszkę już od półtorej z górą roku, jak wybiorę się na mecz do Wrocławia to może się zobaczymy. Bez skromności Panowie - my korzystamy z Waszej pracy, czasami kwękamy albo krytykujemy ale zawsze z poważaniem.
Acha ok, myślałem, że chodzi o megasubmoda jako takiego, a nie o twórców poszczególnych submodów ;) Spoko spoko :)
Pomysły mile widziane. Relacje startowe między krajami można poprawić. Dawaj tu pomysły i propozycje na relacje, w skali od 1 do 10. Z oryginalnym ai jest tu problem oni startowo nie robili wojen na dzień dobry by było te 30 tur nieagresji, ale historycznośc jest ważniejsza.
Pisząc o pomysłach miałem bardziej na myśli jednostki i technologie z polityką równierz, co do faktycznych relacji pomiędzy państwami jest to do odtworzenia i mogę się tym zająć ale trochę to potrwa jeżeli mam podać w skali 1: 10 i nie improwizować. Jak wiesz odinstalowałem Bellum więc musisz napisać mi na Priw jakie nacje są w grze - wszystkie. Potem powinien to sprawdzić ktoś dobry z historii tego okresu, zawsze warto zrobić coś solidnie.
Na zachętę do historyczności wklejam linak do roku 1180;
http://pl.wikipedia.org/wiki/1180
Jak widać założono wtedy pierwszą polską szkołę w Płocku, gdyby tak wykorzystać jakąś teksturę z tych licznych gilddi w modzie i uwiecznić w grze tem ewent. Szkoła może dawać bonus do np. dyplomacji i możliwość rekrutacj dyplomaty i powiedzmy kupca. kupiec na tym etapie gry to b. cenna figura. Z resztą sami lepiej będziecie wiedzieć czy wchodzić w ten pomysł i co w niego ew. włożyć.
Tak w ogóle to dodałbym nacjom katolickim możliwość rekrutacji fanatyków religijnych w miastach z kościołami od 3-go stopnia wzwyż z dostępnością powiedzmy 1/3 na turę na początek i zwiększał dostępność w miarę rozbudowy kościołów. Jednostka tania w utrzymaniu i idealna do podtrzymywania nastrojó w mieście. Albo po akceptacji wybudowania klasztoru np Cystersów lub innych, Te gildie i klasztory aż się proszą o jakąś jednostkę lub postać.
Ulepszałbym Bellum takimi smaczkami które pasują do nacji, wyznania lub technologii, jednostkiściśle regionalne można rozszerzyć na podbite prowincje ale trzeba uzasadnić ich rekrutację argumentami pasującymi do konkretnego kraju i uzależnić od wybudowania zaawansowanego budynku. Czasami mogą być to nabrzeża kupieckie jak zrobiłeś mi dla Wenecji, choć tutaj akurat dałbym jednostkę na najwyższy poziom budowli. dla Polski też można znaleźć budynek który otworzy drogę do rekrutacji elitarnej jednostki poza macierzystą prowincją. Dla każdego kraju można a wtedy Megasubmod dla Polski wypłynie na szersze wody i pojawi się na forach zagranicznych, nie jesteści e gorsi od tamtych entuzjastów.
Edit:
Może 30 tur pokoju da się zachować wsensie takim, że frakcje nie będące ze sobą w stanie wojny na początku gry zachowają tą 30 turową karencję. Nie wiem czy można tak zrobić w plikach, żeby każda zachowywała pokojowe stosunki ze wszystkimi oprócz posiadanego wroga?
Spieszeni Bracia Dobrzyńscy to byłoby to!
Religia Słowian to było by to! :cry: :( :cry:
Ano - ciężka piechota mile widziana, jazdy ci unas dostatek, choć pomysł i robota piewsza klasa. Doradzam rozwinąć zakon Braci Dobrzyńskich do 3 jednostek a usunąć możliwość rekrutacji zakonów rodem z ziem zachodnich dla Polskski - jak pisałem wcześniej. Warto by jednak przemyśleć ich rekrutację i dostępność, to, że zakon nie istniał długo nie ma znaczenia bo od momentu startu historię w grze kształtuje już gracz i komputer, jeżeli nie pojawią się smoki i Gandalf to wiele może się wydarzyć.
Edit:
Rekrutacja Braci Dobrzyńskich z przerobionego kapitularza zakonów zachodnich
-pierwszy stopień - włócznicy (wiem, że ich jeszcze niema lub nie będzie wcale) i spieszona jednostka braci
-drugi stopień - włocznicy, spieszeni bracia i jednostka konna.
Nie sądzę by religia słowian to byłoby to.W Polsce jak już Araven wspomniał chrześcijaństwo było od 10 wieku a gramy na modzie który rozpoczyna grę w 12 wieku a poza tym 2 rodzaje kościołów?
Nie będzie żadnych nowych jednostek dla Polski. Pogaństwo odpada. Nad relacjami pomyślę, jak mam je na PW wysyłać to sam wolę zrobić.
Pisałem żebyś wysłał mi zestawienie nacji - krajów które są w modzie a nie ich relacji. Relacje dojdzie się grzebiąć w przekazacg historycznych albo własnej pamięci. Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi Araven.
Zrozumiałem, oto wykaz nacji:
england
france
sicily
milan
aragon
moors
portugal
spain
egypt
venice
normans Królestwo Jerozolimy
zenghids Syria
byzantium
turks
cumans
scotland
hre
hungary
denmark
russia Księstwo Włodzimiersko - kijowskie
poland
novgorod
papal_states
pisa
aztecs Gruzja
saxons Norwegia
timurids czyli Abbasydzi
mongols
Arven nie wiedzialem ze w bellum mamy aztekow ;D
Aztecs to Gruzja. I jestem Araven nie Arven.
Ok Araven zacznę grzebać w necie, jak będą postępy piszę Ci na PRIW.
Jeszcze jedna sprawa;
-sojusz to relacje od ? 5<6<
-wojna od-do?
Chodzi o kryteria.
Edit:
O zbliżeniu Polski i Węgier zadecydowało położenie geopolityczne obu krajów. Pierwszy król Węgier Stefan I Święty pod koniec swojego panowania[potrzebne źródło] zajął należące od 1001/1003r do Polski tereny dzisiejszej Słowacji i Węgry tym samym ustanowiły od północy granicę z Polską. Początki polsko-węgierskiego zbliżenia datuje się właśnie na wiek XI oraz XII, w których oba kraje zawiązały koalicje antyniemieckie mające na celu przeciwstawienie się ekspansji Cesarstwa niemieckiego. Węgierski historyk Endre Kovacs napisał: „sojusz obronny Bolesława Krzywoustego i króla węgierskiego Kolomana Uczonego na jesieni 1108 sprawił, iż losy węgierskiej kampanii zostały rozstrzygnięte nad Odrą i Łabą, polska broń uratowała Węgry od niemieckiej nawały”[1].
Stosunki między oboma narodami zacieśniły się w XIV wieku. Doszło wówczas do zawarcia unii personalnej w wyniku której w 1370 królem Polski został dotychczasowy władca Węgier Ludwik I zwany w węgierskiej historiografii Wielkim. Panował w obu królestwach do swojej śmierci (1382). W Polsce tron po nim objęła młodsza z jego córek Jadwiga. Ponad pół wieku później, w 1440 oba państwa ponownie połączyła osoba wspólnego króla. Został nim Władysław III Warneńczyk, syn Władysława Jagiełły. Druga unia polsko-węgierska przetrwała zaledwie cztery lata i zakończyła ją klęska z Turkami pod Warną (1444) oraz śmierć króla Władysława poniesiona w tejże bitwie.
Jakie kryterium przyjmiemy w tym wypadku?
Relacje 5 i wyżej może być sojusz o ile uzasadniony historycznie. Zrób projekt, reszta na PW. Tylko najważniejsze relacje trzeba zrobić.
Aravenie nie rozumiem czemu nie będzie żadnych nowych jednostek.Piechota dobrzycka to naprawdę fajny bajer a wiele osób w tym ja jest fanem dowodzenia piechotą.
Są trzy nowe wprowadzone (konni bracia dobrzyńscy, spieszona i konna drużyna książęca), starczy. Aramegil dorobi dodatkowe ulepszenia pancerza dla kilku jednostek piechoty jakie mamy. Oraz poprawi te Orły różne z współczesnych na Piastowskie, jutro mam dostać pliki.
A żebym tylko umiał robić nowe jednostki...
Nie mysleliscie aby dodatkowo powiekszyc rozmiar oddzialow razy 2, wtedy bitwy by byly bardziej epickie.
Co ze spieszoną jednostką Braci? Przecież widziałem jej ikonki i same jednostki? To byłaby perełka nad perełkami, lepiej dać już tą pieszą jeżeli trzeba dokonać wyboru. Co do reszty czyli włóczników i rekrutacji nie będę dopytywał bo robota nie jest łatwa a nie mam prawa dysponować nie swoim czasem. Ale... - Panowie, na Boga najwyższego - piesi Bracia muszą przecież być!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Edit:
To wstępne propozycje dla Bizancjum - nie mieli dobrych relacji z sąsiadami a im bliżej tym gożej. Uwagi i sugestie mile widziane:
Bizancjum -
3 england
3 france
1(wojna) sicily
2 milan
3 aragon
2 moors
2 portugal
2 spain
2 egypt
1 venice
2 Królestwo Jerozolimy
2 Syria
1(wojna) turks - Seldżukowie
1 cumans
3 scotland
3 hre
1(Wojna) hungary
3 denmark
2 russia Księstwo Włodzimiersko - kijowskie
3 poland
3 novgorod
4 papal_states
2 pisa
4 Armenia
3 saxons Norwegia
1 timurids czyli Abbasydzi
1 mongols
tusek21 może i epickie by były ale większość kompów nie uciągnie bitew z ponad 5000 ludzi. Gnejusz bez przesady z całym światem relacji nie będziemy robić a Armenii nie ma w modzie jest Gruzja a jej nie ująłeś. Kilku sąsiadów najważniejszych.
u mnie wyskakuje napotka przy pierwszej bitwie
Map.rwm usunąłeś?, próbuj ponownie, obniż wymagania grafiki. Zachowałeś kolejność instalacji? Po jednym razie to o wiele za mało.
Tak,spolszczenie,nastepnie paczka do mods.Tylko ze map.rwm bylo tylko w full.Wymagania sprouje,ale nie wydaje mi sie bo mam 7870 1250/1450,powinna dac rade na maxa
A submoda muzycznego z litery b) masz?
Mialem juz go wczesniej,pobieram teraz pacha do niego,moze pomoze:-)a jak nie to probuje reinstalke medka i wszystko krok po kroku jeszcze raz.Nie dalibyscie rady jakos magicznie wstawic Litwy?
To trzeba by utworzyć nową frakcje dodać do i tak zapełnionego limitu jakieś 20 jednostek...Nie sądzę by to się przyjęło.I tak pewnie coś ominąłem...