Trochę to szczeniacko zabrzmiało, ale rób jak chcesz. Dobrze, że przed rozpoczęciem zrezygnowałeś.
Wersja do druku
Trochę to szczeniacko zabrzmiało, ale rób jak chcesz. Dobrze, że przed rozpoczęciem zrezygnowałeś.
Dobrze że było tylu chętnych -.- Takie zagrywki są beznadziejne.
Jakie zagrywki? Mówię, że rezygnuję i koniec, nie ma o czym dyskutować. Chyba mam takie prawo, że mogę zrezygnować? (pytanie retoryczne, nie chcę dalszej dyskusji).Cytat:
Zamieszczone przez adi087
Nie zagram bo coś mi się nie podoba... Nigdy nie będzie z górki, no ale jak wolisz po łatwemu to i tak można.
Masz prawo, nie zdziw się tylko potem, jak gracze w następnej kampanii nie będą chcieli z tobą grać. Też mają prawo...
Mam juz dosc KO. Chowam miejsce na cos specjalnego. Nie drazcie juz tego tematu. Przynajmniej moge uszczesliwic Markusa.
1. Pop - Bizancjum
2. seba225 - Gruzja
3. Adi087- Królestwo Jerozolimy
4. Marat - Abbasydzi
5. Profesor - Rajpuci
6. Jan Pancesz III - Ghorydzi
7. Krzywousty
8. Destro7er
9. Kapsul
10. ACN
11. Matisek
12. Zwiastun
13. kamilch2
14. Technik
15.Markus
Armenia
Makuria
Kipczacy
Turcja
Seldżucy
Egipt ( Ajjubidzi )
Oman
Chorezm
Ghazni
Seldżucy się powtarzają. Zamiast jednego z nich powinien być Oman.
Może mnie jutro nie być, dlatego jeśli Krzywousty nie wybrał by Armenii, to ja bym ją przejął :) , wybieranie nacji nie będzie wstrzymywane :)
1. Pop - Bizancjum
2. seba225 - Gruzja
4. Marat - Abbasydzi
5. Profesor - Rajpuci
7. Krzywousty-Turcja
8. Destro7er
9. Kapsul
10. ACN
11. Matisek
12. Zwiastun
13. kamilch2
14. Technik
15.Markus
1. Pop - Bizancjum
2. seba225 - Gruzja
4. Marat - Abbasydzi
5. Profesor - Rajpuci
7. Krzywousty-Turcja
8. Destro7er- Armenia
9. Kapsul
10. ACN
11. Matisek
12. Zwiastun
13. kamilch2
14. Technik
15.Markus
Jak Destro7er pisał że chce Armenię to niech już Kapsul wybiera ;)
16. Ja
17. ???
max 15 osób , jesteś na liście rezerwowej ;)Cytat:
Zamieszczone przez Domen
Cytat:
Zamieszczone przez Domen
Załóż BC 18 ;)
Jak to max. 15 osób, przecież jest 17 frakcji grywalnych.
Pytanie:
Odpowiedź:Cytat:
Zamieszczone przez Domen
Cytat:
Zamieszczone przez Marat
Eee, a dlaczego tak :?:
Sindh to jest jakaś indyjska frakcja, kolejna po Rajputach :?:
==================================
Chodzi o słonie :?:
Nie lepiej po prostu zastąpić słonie czymś innym w jednostkach generalskich zamiast kreślić jakieś linie na mapie :?:
Nie kreślimy lini. Sindh jest słaby, ma chyba 9 jednostek na starcie i dwóch gienków. Najblizsza rebelia 9 jednostek, dwie kolejne po 5. Chcesz sobie tym grać, to czemu nie, ja nie widzę przeszkód.
1. Pop - Bizancjum
2. seba225 - Gruzja
4. Marat - Abbasydzi
5. Profesor - Rajpuci
7. Krzywousty-Turcja
8. Destro7er- Armenia
9. Kapsul - Chorezm
10. ACN
11. Matisek
12. Zwiastun
13. kamilch2
14. Technik
15.Markus
Makuria
Kipczacy
Seldżucy
Egipt ( Ajjubidzi )
Oman
Ghazni
Nie bedzie lini skoro sa Rajpuci.
Nie chodzi o slonie ale o to ze Sindhowie sa bardzo slaba nacja na starcie i chyba nikt nie chcialby nimi grac :)
Dopóki jest 16 graczy to chyba Sindhami nikt grać nie musi, bo frakcji jest 17.
Poza tym nigdy nie grałem na tym modzie więc nawet Sindhami mógłbym się pobawić, kimkolwiek oni są. :mrgreen:
No jeśli nic innego nie zostanie, to zagram tym. Najwyżej szybko odpadnę.Cytat:
Chcesz sobie tym grać, to czemu nie, ja nie widzę przeszkód.
Wiesz - to nie problem. Wystarczy dodać im jakieś jednostki w pliku descr_strat (tym samym, w którym np. dodaje się dyplomatę Gruzji w WWmwE).Cytat:
Sindh jest słaby, ma chyba 9 jednostek na starcie i dwóch gienków. Najblizsza rebelia 9 jednostek, dwie kolejne po 5.
Wystarczy, że jednostki doda osoba, która wstawia sejwa startowego - reszta graczy nie musi nic zmieniać w swoich plikach gry.
Pytanie tylko, ile tych jednostek im dodać, żeby ich zbalansować ale nie przepakować.
Jest 16 nacji, bo jedna jest niegrywalna ( bo jest Chauchan Rajputs i Solanki Rajputs, tylko jedna grywalna ).
Aaa, ok. No to mogę zagrać. A temu Sindhowi trzeba będzie dodać jakieś jednostki dodatkowe (w pliku descr_strat.txt moda BC).
Wystarczy, że doda osoba wstawiająca sejw. Jeśli nie ja będę wstawiał, to mogę powiedzieć jak to zrobić (najlepiej po prostu poszukać w pliku już istniejącą armię z jednostkami i tylko skopiować kilka razy jakąś jednostkę z tej armii, dodając w ten sposób nowe tego samego rodzaju).
No i pytanie ile tych dodatkowych jednostek. Mają 9, najbliższa rebelia to 9, dwie kolejne po 5. To ile dodać jednostek :?: Coś koło 10 pewnie :?:
================================
A tych Rajputów niegrywalnych nie da się zrobić grywalnymi :?:
Też wystarczy zmienić to w pliku descr_strat.txt (i też wystarczy, że zmieni osoba tworząca sejwa startowego).
================================
Ale jak odpalam BC, to nie mam opcji "Multiplayer" (tylko kampania na singlu). Też tak macie :?:
Chyba trzeba coś zmienić w pliku CFG, żeby pojawiła się opcja kampanii Multiplayer.
Ale takie kombinacje to już w następnej kampanii, Avasil pewnie będzie zakładał za jakiś czas.
Ja mam Multiplayer, nie mam za to trybu hotseat.
Cytat:
Zamieszczone przez Destro7er
Mam tak samo.
Marat - no ale sam pisałeś, że z 9 jednostkami na starcie nic nie są w stanie zdziałać. To może niech Avasil / inny wstawiający sejwa doda im z 5 chociaż.
Destroyer - właśnie o tryb hotseat mi chodziło. Bo bitwy multiplayer też mam.
Trybu hotseat nie mam też na podstawce Medka. Na pewno trzeba to ręcznie "odblokować" w pliku cfg (na Kingdomsach już to zrobili twórcy gry z CA).
Kapsul dał mi startową turkę, z 15 nacjami. Zaraz będę w domu to wrzucę. Po wczytaniu można wybierać kilka nacji.
To niech zrobi nową z 16 bo też chcę dołączyć, mogę zagrać tymi Sindhami czy czym tam.
Poza tym trzeba dodać te "nowinki" z innych KO - hasło admina (czyli Avasil musiałby wrzucić turę jako MG) i zablokowanie możliwości zmian w plikach:
viewtopic.php?f=3&t=8304&p=207049&hilit=Koniec+osz ustw+w+KO#p172918
Im więcej nas tym lepiej :P
A w ogóle to jeszcze wszyscy nie wybrali frakcji chyba.
Najlepiej niech Avasil wrzuci turę bo wtedy może sobie ustawić hasło admina.
Ale można mu inne pliki podesłać - m.in. ten plik z dodanymi linijkami Joopitera blokującymi możliwość zmian w plikach (patrzcie link wyżej).
W cfg trzeba dopisac hotseat.Cytat:
Zamieszczone przez Domen
Mysle ze teraz juz nie ma sensu kombinowac z jednostkami (stworzylem ture startowa juz wczoraj, zrobie nowa dzisiaj) - Tobie dodam to ktos inny ze slabej nacji sie oburzy ze dlaczego jemu nie bo za malo jednostek albo sakiewka krola...szkoda nafty.
Chauchan Rajputs moge dodac do playable wiec zastanow sie czy chcesz ich czy Sindhow.
Edit: linijki z "koniec oszustw" dodalem.
Spokojnie... Stworzysz turę startową jak wszyscy wybiorą frakcje, nie ma pośpiechu.
Poza tym najlepiej jakbyś wysłał plik z dodanymi linijkami "koniec oszustw", i tym podobne, Avasilowi, tak samo plik cfg z dopiskiem "hotseat".
I wtedy niech Avasil (bo on tu chyba jest MG :?:) założy turę startową - bo będzie mógł sobie ustawić hasło admina samodzielnie. :P
=====================================
Mógłbyś wkleić co dokładnie trzeba dopisać :?:Cytat:
W cfg trzeba dopisac hotseat.
Bo chciałem właśnie też to sobie zrobić, a wiadomo że w tym pliku każda spacja i literka jest ważna.
Tak czy siak dodaj ich do playable (i wyślij potem plik ze wszystkimi zmianami Avasilowi najlepiej).Cytat:
Chauchan Rajputs moge dodac do playable wiec zastanow sie czy chcesz ich czy Sindhow.
Zastanowię się. Najpierw muszę w ogóle odpalić sobie grę na Singlu i zobaczyć. Ale może dołączy jeszcze 17-ty gracz, kto wie.
Poza tym jeszcze kilku graczy przede mną nie wybrało frakcji, więc nie wiadomo czy nie wezmą mi Chauchan Rajputów albo Sindhów.
Taka Makuria chyba też nie ma lekko - kto wie, czy nie zostawią mi właśnie jej.
=======================================
A ten Sindh chyba faktycznie trzeba by wzmocnić trochę - nie dość, że mają mało wojska, to jeszcze nie mogą nic rekrutować w 1 turze.
Brak koszar, stajni, itd. W dodatku tylko 3000 kasy na starcie. Czyli niekoniecznie jednostki, bo można też im dać na start więcej kasy lub budynków.
Otwórz plik "medieval 2 preference" , odznacz opcję " tylko do odczytu" i wpisuj - (to jest tylko wzór , dopisuj odpowiednie wartości) :
[hotseat]
urns = 0
scroll = 0
autoresolve_battles = 0
disable_console = 0
disable_papal_elections = 1
save_prefs = 1
update_ai_camera = 1
validate_diplomacy = 1
[misc]
unlock_campaign = true
[multiplayer]
playable = true
Następnie zaznacz opcję " tylko do odczytu" , po czym możesz zacząć grać.
Cytat:
W cfg trzeba dopisac hotseat.
Mógłbyś wkleić co dokładnie trzeba dopisać :?:
Bo chciałem właśnie też to sobie zrobić, a wiadomo że w tym pliku każda spacja i literka jest ważna.
W sumie tych Sindh (sithowie :lol: ) można wzmocnić lekko. Dodać koszary i parę jednostek w polu. Kasy nie dawać lepiej bo chyba wszyscy na początku mają mało(Jerozolima ma 5k).
Nie trzeba, da się wybrać w kampanii na singu kilka frakcji na raz i wychodzi na to samo ;)Cytat:
Zamieszczone przez Domen
Nie da się, u mnie nie można.
a u mnie można, ale to pewnie zależy od medieval2.preference.cfg (a ten możesz mieć inny).
Niech Avasil zrobi turę i doda tego admina, wtedy będzie można np. rozwiązywać te hordy itp.
1. Pop - Bizancjum
2. seba225 - Gruzja
4. Marat - Abbasydzi
5. Profesor - Rajpuci
7. Krzywousty-Turcja
8. Destro7er- Armenia
9. Kapsul - Chorezm
10. ACN - Oman
11. Matisek
12. Zwiastun
13. kamilch2
14. Technik
15.Markus
Makuria
Kipczacy
Seldżucy
Egipt ( Ajjubidzi )
Ghazni
bc.cfg
Aby dodac chauchanow :? w desc_strat nalezy przeniesc aztecs do playable.Cytat:
[features]
mod = broken_crescent1
[video]
widescreen=0
movies = false
[game]
allusers=1
[hotseat]
turns = 1
scroll = 1
autoresolve_battles = 1
disable_console = 1
disable_papal_elections = 1
save_prefs = 1
update_ai_camera = 1
validate_diplomacy = 1
validate_data = true
allow_validation_failures = false
[multiplayer]
playable = true
[misc]
unlock_campaign = true
[io]
file_first = true
@Domen
Nie mialem przyjemnosci z kolego wiec z ciekawosci zapytam - zawsze takie zamieszanie robisz?
Odbylo sie 16 kampanii na tym modzie i do tej pory nikt nie mial pomyslow na usprawnienie i problemow z balansem - przypadek?
Matisek, Adi
Sprobuj zagrac zatem Armenia czy Gruzja - sa na poczatku kolejki - z ich malymi armiami, bez najemnikow utrudniasz im gre wybitnie. Sprobuj zagrac Kipczakami - z mozliwoscia rekrutacji piechoty w 1 miescie na starcie i bez jednostek piechoty w armii na Krymie - jak maja zdobywac miasta sama jazda?
To Marat stwierdził, że Sindhami nie da się grać bo są zbyt słabi na starcie. Sam to potwierdziłeś. Więc w czym problem :?:Cytat:
Odbylo sie 16 kampanii na tym modzie i do tej pory nikt nie mial pomyslow na usprawnienie i problemow z balansem - przypadek?
Po prostu wystarczy dodać im kilka do dziesięciu dodatkowych jednostek. Jeśli nie wiesz jak, to mogę sam to zrobić - tylko trzeba uzgodnić ile dodać.
Porównaj sobie Sindhów z taką Makurią - jedno i drugie ma po 2 miasta, ale Makuria ma dużo więcej wojska i ma koszary pobudowane od początku.