-
Re: Polish Regiments Unit Pack
Pograłem na starym pliku Szwajcara i mam kilka wniosków:
1. Trzeba zrobić realne zdjęcia nowych jednostek, jestem gotów sfotografować z gry, nie wiem tylko jak umieścić w grze, Ivkas dasz radę to zrobić?
2. Statystyki trzeba poprawić, są pewne niebalansowe, też mogę zrobić. Wiem, że każdy może sobie sam zrobić, ale ponieważ chętnie skorzystałbym z gotowca a takiego nie ma, spróbuję coś zrobić.
Jeżeli obcokrajowcy, nie znający realiów naszego wojska zechcą zagrać, zniechęcą się.
3. Wielość jednostek, jest to wierne, ale trzeba będzie coś wybrać. Rozdzielić na poszczególne prowy, pokombinować z różnymi statami i zmniejszyć liczbę pułków, niektóre do 1.
4. Za wcześnie jest 3 reforma, dałem radę zacząć robić wojska w 1751 roku. Wg mnie dobrze byłoby przesunąć ją za "ogień plutonowy" na badaniach.
W tej chwili wygląda to na niedokończone i może zniechęcać grających, mam troszkę czasu i mogę pomóc, oczywiście w miarę moich umiejętności ;)
Nie grałem sąsiadem RP i nie wiem jak gra ai, czy ktoś już próbował i może się wypowiedzieć?
Ogólnie gra się świetnie i aż żal grać innymi nacjami tak piękna jest nasza.
Pozdrawiam
edyta:
Jeszcze chciałem zapytać, czy baterie 3 działowe, czy 2 (w mojej wielkości, nie pamiętam jak jest standardowo).
Do tej pory gram w ten sposób, że Polska ma baterie 2 działowe, reszta świata 3 działowe. Stwierdziłem, ze dobrze to oddaje słabość oblężniczą Polski i balansuje silną kawalerię.
Nie wiem jak ai będzie sobie radził w tym wypadku. Może wrócić do 3 dział, tylko nie wiem, czy ceną balansować, czy długi czas produkcji. Drogie ludwisarnie odpadają, bo zdobędziemy gotowe na sąsiadach i już
mamy produkcję.
-
Marcinie, jak wnosze z twojego poprzedniego postu twoje postulaty odnosza sie do modu Polish Units W. 2 Szwajcara i chyba powinienes te uwagi zamiescic w jego temacie. Co prawda Polish Regiments w calosci bazuje na tej modyfikacji i mozna by kontynuowac ta dyskusje w tym temacie, ale ze wzgledow formalnych mysle ze powina trafic w tamto miejsce. Natomiast tutaj zachecam cie do pobrania i przetestowania takze mojego pliku. Mysle ze bedziesz mial tez wiele cennych uwag, ktore moze zdolam zastosowac tym bardziej, ze jak wczesniej pisalem nie mam czasu na testy. Ze swojej strony ja oczywiscie nie mam z tym zadnych problemow, zebys takze moja skromna prace rozwijal dalej i modfikowal jak i kiedy chcesz.
Pozdrawiam
-
Święta prawda!
Przepraszam, rozpędziłem się, a faktycznie macie osobne topiki :oops:
Pozostaje ruszyć na twoich zmianach, trochę to potrwa, bo gram z doskoku. Myślałem, że dokończę tą kampanie (nieźle mi idzie ;) ), ale rzeczywiście polska nacja jest nieskończona.
-
Ok, to czekam na twoje opinie:)
Natomiast jesli chodzi o tewoje pytania to z mojej strony moge powiedzieć:
ad.1 Wg mnie jak na mozliwości ETW ikony jednostek są idealne, nie ma potrzeby ich zmieniać, zresztą i tak nie da się tam wykombinować nie wiadomo jakich czarów marów;)
ad.2 niektóre statystyki z modu szwajcara są pozmieniane i dostosowane, aczkolwiek zawsze znajdzie się miejsce na uzasadnione poprawki.
ad.3 wielkość jednostek zalezy od moda. W tym przypadku musimy sie dostosowac do DME lub którejś modyfikacji DME. ja proponuje 2 wersje, z tym ze tak naprawde radze pobrac ta dla "bialek' i ewentualnie poprawic liczbe piechoty wg uznania.
ad.4 W przerobionej przeze mnie modyfikacji dochodza po drodze inne reformy urozmajcajace rozgrywke, wiec pewnie juz tak wczesnie nie odblokujesz poznych jednostek:)
Oczywiscie nie obronie tezy, ze mod jest skonczony bo tak naprawde zawsze bedzie miejsce, by cos dodac, ujac, poprawic (sam dartchmod doczekał się kilku edycji)
Pozdrawiam.
Teraz pracuje jeszcze nad jednostkami saskimi. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Pozdrawiam. :)
-
ok. Przede wszystkim nie mam zamiaru krytykować moda, wiele już razy napisałem co o nim myślę, jestem zachwycony ;)
Moje uwagi, to raczej podpowiedzi, jak jeszcze można by ulepszyć moda, zawsze to jest moje subiektywne zdanie. Jestem entuzjastą historii, gier strategicznych w tym samego ETW.
W tej chwili Polska jest wg mnie najpiękniejsza nacją. Bardzo żałuję, że trochę wcześniej nie zrobiliście moda, bo noszono by was na rękach. Oficjalne DLC mogą się schować.
W zasadzie, to tylko chciałbym pomoc w balansie jednostek względem siebie. Jestem trochę obczytany w tamtym okresie i może coś pomogę. Może zaproponuję z uzasadnieniem swoje zmiany.
W tej chwili widzę, że kozacy są znacznie mocniejsi od posp ruszenia, a prawie w tej samej cenie. Teraz nikt nie "zbuduje" pospolitaków, bo się nie opłacają.
Na szybko, to obniżyłbym im morale z 5 na 4, (bo na zachodzie Polski też było i było znacznie gorszej jakości) i może statystyki - tu musiałbym się przyjrzeć - żeby z innymi krajami pasowało. Także obniżyłbym cenę, przede wszystkim zatrudnienia.
Wielkość jednostek wg mnie jest ok, rzeczywiście zależy to od ustawień w DM.
Co do ikonek, to są ok, mnie rozchodzi się o obrazki nad tekstem z opisem jednostki, obok statystyk. Czy można tam wrzucić takie z "print scrina"?
Pozdrawiam
-
Ok, to przejzyj DB na spokojnie i daj znac co bys jeszcze pozmieniał to zobaczymy:) jesli chodzi o obrazki jednostek o których mówisz to ja przy tym nie kombinowałem, wiec na razie sie za to nie biorę. teraz skupiam sie nad armia saską. na razie znalazłem fajna stronkę z materiałami i po mału coś tam robię.
Ps. Przyda sie pomoc kogos oczytanego.
-
Ivcas, jeżeli można prosić o trochę wiedzy, oszczędzi mi to prób. Przede wszystkim, jeżeli dobrze widzę należy zmienić staty w pliku Poland2, u mnie zadziałało, chociaż początkowo myślałem, że w RON (może jednym i drugim?). Teraz druga sprawa, jakbym chciał usunąć jednostkę, ale żeby nigdzie nie kłóciło się z modem, głównie chodzi mi o reformy. Chodzi o kozaków, którzy w armii RON-u występują już jako pancerni i lekka, nie ma potrzeby dodawania osobno kozaków. Da się to zrobić np okres wczesny false i późny false?
Na pewno jak testowałeś musiałeś wyłączać jednostki, pamiętasz jak to robiłeś?
kolejne pytanie, to co jest ze zwykłą milicją miejską, nigdzie nie widzę. Nowe milicje m.in. magnackie, to raczej wojska pomocnicze, które mogą być dobrymi strzelcami, natomiast brakuje mi milicji miejskich, czyli jeszcze nie uzbrojeni mieszkańcy, tylko coś lepszego. Chodź nadal słabe morale, słabe strzelanie i słabe melee. W tamtym okresie poszczególne cechy miały swoje szkolenia i obowiązki dotyczące obrony miasta.
pozdrawiam
-
Cześć
Cytat:
Zamieszczone przez Stary Marcin
Na pewno jak testowałeś musiałeś wyłączać jednostki, pamiętasz jak to robiłeś?
Są poradniki na forum, na pewno znajdziesz. Możesz w tabeli "Units _to_exclusive_factions_permissions" obok kozaków dać false. Wtedy nie pojawią się wogóle dla danej frakcji. Jak tam chcesz. Wg mnie historycznie taka jednostka istniała, natomiast lekkie półki i pancerni to zupełnie inne formacje.
Cytat:
kolejne pytanie, to co jest ze zwykłą milicją miejską, nigdzie nie widzę.
Sprawa była dyskutowana w temacie szwajcara. Rolę takich jednostek mieli pełnić hajducy. Ze swojej strony ja zrobiłem milicje Warszawy i Krakowa. Wogóle co do milicji miejskich uważam, że można użyć tej z podstawki. W zupełności ona wystarczy.
Cytat:
W tamtym okresie poszczególne cechy miały swoje szkolenia i obowiązki dotyczące obrony miasta.
Skoro tak, to może powinny to być jenostki "garnizonowe" tylko do obrony miasta?
-
dzięki,
1. Kozaków zostawię dla wschodnich województw.
2. Trochę tak, tylko hajducy, to bardziej z majątków, milicja z miast, ale =>3
3. ok- zapomniałem, że są garnizony.
Pozdrawiam
-
Witam starego drucha! :D
Mało zaglądam na forum teraz bo nie mam czasu nawet się po d... podrapać ale chciałbym swoje trzy grosze dodać do dyskusji.
Co do kozaków to takich jednostek w XVIIIw. nie było w armii polskiej aż do 1792r. Sejm w 1699r zlikwidował tzw. Wojsko Zaporoskie czyli kozaków rejestrowych i to było powodem wybuchu powstania Paleja w latach 1702-1704. Występowali oczywiście kozacy jako milicje prywatne i z takich właśnie milicji formowane były Pułki Wiernych Kozaków w czasie wojny w 1792. Myślę że w takim charakterze powinni w grze występować jako milicje.
Jeszcze kilka słów o artylerii: Marcinie jeżeli chcesz zmniejszyć liczbę dział to dobry pomysł bo na nadmiar artylerii nigdy nie cierpieliśmy tylko taka sugestia aby w db zwiększyć doświadczenie formowanym jednostkom arty. ze względu na to że byl to nasz najgrozniejszy i najlepiej wyszkolony rodzaj broni co potwierdzają różne wspomnienia i pamiętniki w przeciwieństwie do pożal się Boże kawalerii.
-
Hej Szwajcar, miło cię znowu widzieć:)
Więc tak, artyleria w standardzie ma 4 działa, inne państwa jak Szwecja czy Prusy mają standardowo 6 dział w baterii. Myśle, ze ilości dział nie trzeba zmieniać bo bedzie się "krzaczyło" przy niższych ustawieniach. Pamiętajmy, że nie każdy gra na full ustawieniach. Jeśli zmienicie na np. 3 działa, to na ustawieniu medium, ktoś będzie miał tylko 1 działo w baterii do 4 przeciwnika.
Za to proponuje tak jak pisał szwajcar dać +1 do poziomu wyszkolenia
A teraz z innej paczki. Zrobiłem jednostki Saksonii (pułki, które się panoszyły po Rzplitej za Sasów we wczesnym i średnim okresie). Do wprowadzania część przez normalne reformy, część przez reformę-scenariusz Konfederacja St. Leszczyńskiego (w tej wojnie po stronie Króla czynny udział brały regimenty saskie).
posiłkowałem się materiałami ze strony http://www.kronoskaf.com/syw/index.php?title=Saxon_Army
Jest mały problem. Repaintowałem piechotę z German States z Dartchmoda ale niestety nie mam kontaktu z autorem i nie wiem czy będę mógł wydać te regimenty. Chyba że ktomuś z was uda się z autorem skontaktować i taką zgodę wydębić lub znaleźć na jakimś forum. Ja niestety takiej zgody nie znalazłem.
A oto pierwsze screeny
regimenty piesze:
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/63ff47ca5337.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/be2d8ff2b27b.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/5d76964c9c44.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/7dcc20db9d24.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/351d72b12a99.jpg
-
Witam, tak podejrzewałem z Kozakami...
Co do arty - pełna zgoda
W tej chwili mam problem, okazuje się coś nie tak z kosynierami i db zaczął mi wariować. Chyba zacznę od nowa, na szczęście mam notatki :)
Szwajcar nie wiem czy życzyć tobie powrotu do modelingu, są cięzkie czasy i jak masz pracę, to lepiej ją "pilnować", w każdym razie dawaj rady dzień i noc.
Poszedłem na chama i zrobię staty, może w dwóch wersjach light i pełnej (liczba rodzajów jednostek), oczywiście mod jest wasz, tylko go doszlifowuję ;)
Pozdrawiam
-
-
Co do tekstur jednostek saskich mogę zaproponować takie rozwiązanie że ja mam zgodę Joedrecka na wykorzystanie jego jednostek i tekstur z Seven Years Moda i według mnie lepsze są niż te z German States. Co do saskich grenadierów to w okresie wojny siedmioletniej nosili mitry typu pruskiego. Postaram się jakieś screeny dziś lub jutro tych jednostek wrzucić.
-
Spoko. Zobaczymy co da sie zrobi. Nie wiem jak tam bede stal z zasem.
-
Korzystając z chwili czasu znalazłem tekstury i tak to wygląda:
Saska piechota na moim modelu piechoty
http://image.noelshack.com/fichiers/...72502133-2.jpg
Grenadier Gwardii Saskiej na moim modelu ze zmienioną mitrą:
http://image.noelshack.com/fichiers/...72502139-3.jpg
zbliżenie na mitrę grenadierską:
http://image.noelshack.com/fichiers/...72502122-1.jpg
lvcas jak byś był zainteresowany to mogę coś zrobić w wolnym czasie choć w nadmiarze go nie mam.
-
Ok. Szwajcar. Jak bys mogl mi przeslac to co masz i bede kombinowac:-)
-
-
Zmieniam statystyki i idzie jak po grudzie, najpierw starałem się zrobić możliwie najbliżej rzeczywistości, to okazało się, że nie korespondują z resztą Europy. Tacy Francuzi mają na 1700 ułana ze statystykami nie pasującymi do odpowiedników polskich. W dodatku jak widzę wojsko tureckie, o tatarskim nie wspominając, to nie ma do czego się odnieść.
Mod Darta nie wisila się w kierunku wierności jednostek, przecież sipakhi to podstawa wojskowości tureckiej. A tutaj walczę z Turkami uzbrojonymi wyłącznie w broń białą i od czasu do czasu muszkiet lub wielbłąd. Chyba mieli jakąś zarazę koni w 1700 :)
Na siłę są zrobione badania, więc kawalerię dopiero odkrywamy...
Jest taki mod, chyba "Turkish power" się nazywa, nie wiem czy jest kompatybilny z "Ivkasem" ? Chyba szybciej sa strzelcy w Turcji, nie wiem jak kawaleria.
Chyba po prostu najpierw z grubsza wszystko ogarnę, a potem będę dopieszczał.
-
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... ausa-Belli! tu jest submod z Turkami, powinien on działać z submodem lvcas-a.
-
Hej. Marcinie, widze ze pomalu dochodzisz do tych samych wnioskow co ja. Niestety zarowno vanilla jak i DM nie sa w tym wzgledzie odpowiednio zoptymalizowane. A jak oprocz DM bedziesz gral dodatkowo z innymi modyfikacjami to balagan jeszcze sie poglebi. Ale co proponuje.
Kazdy rodzaj broni ma jednak podobne statystyki, np piechota liniowa ma przewaznie accuracy na poziomie 40. Wiec odniosl bym sie do medianej i od tej ustalal wartosci dla RON. Cudow tu nie zrobiszchyba ze chcesz napisac darthmoda od nowa. Niestety zadna nawet najlepsza gra nie odda rzeczywistosci panujacej na polu bitwy, predyspozycji chwili, sytuacji losowych itp, a juz na pewno nie ETW.
Kiedys bylo cos takiego jak ottoman realism mod. Za Causa Belli nie r.ecze. Ktos mial wtedy problem z plikiem odpowiedziqlnym za opisy jednostek
-
Hej!
Co do modów z Turkami to pod DatrhModa został niedawno wydany właśnie Ottoman Realism Mod :http://www.twcenter.net/forums/showt...r-Causa-Belli!
Nie wiem czy coś zmienia w statach ale podobno Turków dosyć wiernie oddaje. I dodaje pancernych dla RONu.
Co do ułanów dla Francji to jest porażka całkowita bo mieli oni raptem jeden pułk tylko (Volontaires de Saxe) i to przez krótki okres potem zmieniony w regiment dragonów a tu od początku bez ograniczeń można werbować. Innych nacji to zresztą też dotyczy.
-
Trochę się dziwię, ze tak znany mod, a nikt statystyk nie wyprostował :roll:
Myślę, że zrobię jako tako Polskę i przy wolnym czasie zacznę poprawiać resztę. Gra ma swoje lata i nowych modów już raczej nie będzie, można spokojnie dziobać :P
Czy przy wgraniu tego moda tureckiego pogryzie się startpos? W każdym razie będzie trzeba go sprawdzić, a tu jeszcze nowy pacz do Napoleonica III ;)
-
Cytat:
Czy przy wgraniu tego moda tureckiego pogryzie się startpos? W każdym razie będzie trzeba go sprawdzić, a tu jeszcze nowy pacz do Napoleonica III ;)
Raczej nie powinien pogryźć startpostu, z tego co się orientuje to tylko wprowadza jednostki, może coś jeszcze, ale sobie nie przypominam.
-
Więc tak, wgrałem "Turka" i muszę powiedzieć, że jest pozycją obowiązkową, nie spodziewałem się tylu nowych jednostek. Co prawda parametry zdecydowanie za wysokie, w końcu to XVIIIw i pruska filozofia wojny odniosła sukces. No nic, może się mylę, nie grałem długo, ale wydaje mi się, ze podbicie Europy Przez Turcję na H/H to pestka.
Mod współgra z POLAND2 i RON. Jedna uwaga, zanim go wgrałem pojawił się, problem. Wywala mi bitwę z jednostką "Deli". Proszę kogoś o sprawdzenie na własna bitwa tej jednostki. W DM nie wywalało, a ja nie grzebałem w tej jednostce. Turecki mod, też tego nie zmienił.
Apel do twórców submoda polskiego - czy ktoś coś wie na ten temat :?: Nie chciałbym wyważać otwartych drzwi :?
p.s.
Pancerny - z modu tureckiego ma tarczę :!: , tylko szkoda, że różową, a nie ciemnoczerwoną. Wolałbym też ją na przy siodle lub na plecach, ale faktycznie w bitwie chyba brali ją do ręki :)
Statystyki odrobinę gorsze niż te, które przygotowałem dla petyhorca, ale morale - 8, wysoko nas cenią dzielni Turcy.
-
Hej.
Ja tez wczoraj wgralem causa belli oraz "turka" i nie stwierdzilem zadnych bugow. Marcinie, sprawdze czy mam ten sam problem z wspomniana przez ciebie jednostka.
Co do pancernych Szwajcar, nie orientujesz sie jak wyglada kwestia praw autorskich? Ja juz gdzies wczesniej spotkalem ta jednostke, chyba w European Wars 2 lub Aditional Units Mod. Moze daloby sie zrobic czerwone tarcze dla Marcina.
Wogole pamietam ze w EW 2 bylo chyba kilka jednostek, ktore mozna by wrzucic do naszej modyfikacji. Oprocz pancernych byli chyba jeszcze hajducy i wczesna piechota cuzoziemska.
Aha. Zastanawiam sie czy nie zrobic jeszcze startpos na bazie ztartpos z CB. Co wy na to?
Pozdro
-
Ja bardzo chętnie, w dodatku rozmyślam, czy husarię standard, petyhorców i może kilka jednostek nie dać na mapę w początku gry, a do szkolenia tylko wersje strzelcze.
Może 2 husarskie, 3 petyh na starcie wystarczą. Ze swojego doświadczenia wiem, że odpowiednio "zadbane" dojadą do XIXw, a jak ktoś nie jest sentymentalny i stwierdzi, że są przestarzałe, to zdemobilizuje.
Reasumując, pobawić się husarią będzie można i nie będzie takiego bałaganu z rekrutacją - obcokrajowiec się pogubi .
A i jeszcze, te czerwone tarcze, to dla wszystkich, nie dla mnie. Jak np Koreańczyk zagra w Empire to zobaczy nasze wojsko w pełnej krasie ;) Oczywiście jak dacie radę, to macie moją, głęboką wdzięczność.
-
Oczywiscie ze czerwone tarcze dla wszystkich:-)
Marcinie, a instalowales moj startpos? Tam jest husaria i pancerni i petyhorcy tylko ja zrobilem tak:
W Warszawie z jazdy na starcie mamy generala i dragonow. Na litwie mamy petyhorcow, Husarie ze skrzydlami lekka jazde i arkebuzerow, na Ukrainie husarie bez skrzydel ale z kopiami, pancernych, dragonow, pospolitakow i kozakow -ktorych nie wiem czy nie zmienic na lekka woloska.
-
Tak, grałem do wczoraj na twoim starposie, przez problem Deli, wgrałem "Turka" i okazało się, że dalej wywala :(
A tak pohańbiłem Habsburgów ;)
Ja mam na myśli to, żeby od początku nie było możliwości rekrutacji ciężkich z lancami, tylko ich strzelcze wersje, a na mapie w armiach dać ze 2 husarii i 3 petyhorców?
-
Ciezka z lancami a wlasciwie z kopiami husarskimi mozna rekrutowac na 2 pierwszych poziomach koszar i to husarie ze skrzydlami na litwie a bez skrzydel w koronie. Mysle ze to dobry kompromis i nie obciaza tak budzetu jak wstawienie duzej liczby drogich w utrzymaniu jednostek na starcie kampanii. Ewenrualnie mozdodac 2-3 jednostki taniej lekkiej jazdy zeby podniesc procentowy udzial jazdy w stosunku do piechoty.
-
Witam!
@lvcas: co do praw autorskich do pancernego to nie są ci one potrzebne bo aby zrobić takie uzbrojenie (tarcze) wystarczy na moim pancernym zmodyfikować w db tabelę ,,warscape equipment tables'' czyli dodać tam w przedziałce ,,defensive'' east_shield i tarcze będą mieli. Czerwony kolor tychże tarcz też wystarczy zmienić w pliku equip diffuse tak jak zwykłą teksturę.
Panowie widzę że robota idzie po całemu :) Może by tak zrobić mod od podstaw nowy bez dzielenia na kilka i wydać coś na kształt ,,Pirates Uber Alles'' Flaviusa? (tytuł mylący bo tyraktuje głównie o ruskich :lol: )
-
Jestem jak najbardziej za. W sumie to ja tez ostatnio moduje troche z doskoku. Praca, dom i dzieci na pierwszym miejscu. Wiec cos dlubie wieczorami.
Pirates uber alles to moze zly przyklad bo to modyfikacja na wanille a my modujemy pod darthmoda. Wiec moze lepszym przykladem bedzie wlasnie causa belli albo ornamentum.:-)
Wiec nie zostaje nic innego jak zebrac wszystko do kupy,uzupelnic co trzeba i puscic w swiat:-)
-
Mnie osobiście marzyło by się wskrzeszenie European Wars ale z takim czymś to chyba rady nie damy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez lvcas
Wogole pamietam ze w EW 2 bylo chyba kilka jednostek, ktore mozna by wrzucic do naszej modyfikacji. Oprocz pancernych byli chyba jeszcze hajducy i wczesna piechota cuzoziemska.
Oj było tego, było, całkiem sporo było...niestety najnowsza wersja przepadła, a nie jestem pewien czy w 0.51 ich wrzucałem, raczej nie :/ Robił ich Prison, jeśli nie było ich w paczce, którą udostępnił jakiś czas temu to niestety raczej przepadli na zawsze :(
Cytat:
Zamieszczone przez szwajcar
Mnie osobiście marzyło by się wskrzeszenie European Wars ale z takim czymś to chyba rady nie damy.
Powoli, małymi kroczkami, a samo się zrobi :ugeek:
Cytat:
Zamieszczone przez szwajcar
@lvcas: co do praw autorskich do pancernego to nie są ci one potrzebne bo aby zrobić takie uzbrojenie (tarcze) wystarczy na moim pancernym zmodyfikować w db tabelę ,,warscape equipment tables'' czyli dodać tam w przedziałce ,,defensive'' east_shield i tarcze będą mieli. Czerwony kolor tychże tarcz też wystarczy zmienić w pliku equip diffuse tak jak zwykłą teksturę.
+1, lepiej weź od Szwajcara, bo z tego co pamiętam zmienił im twarze, w EW mają orginalne hinduskie :P
-
Ja też za ;)
Tylko moja wiedza ogranicza się do małej wiedzy o statystykach i grzebania w editorze. Boję się niestety, że padnę przy jakiejś niemożliwej do znalezienia awarii, na szczęście z Deli sobie poradziłem, tylko muszę potestować, czy już na pewno jest ok. Błąd był w oryginalnym pliku, nie wiem kto tam grzebał :?:
Z moim czasem wolnym jest tak, że teraz mam, ale wolne się skończy i wtedy albo partyzantka po nocach, albo do następnego chorobowego, tj "urlopu" ;)
Coś takiego jak stały terminarz prac odpada. Ale z chęcią pomogę, wydaje mi się, że zabrnęliście za daleko, szkoda byłoby to zostawić. Wydaje mi się, że powoli można zrobić rewolucję wszystkich statystyk jednostek, żeby ze sobą współgrały. jest to robota na długo- testy, szukanie danych i wyłapywanie błędów. na końcu może się okazać, ze AI nie chce walczyć tak, jak byśmy sobie życzyli i znowu poprawki i testy.
Powiem szczerze, że po tym wypadaniu do windy z Deli miałem ochotę wszystko rzucić ( nie wiedziałem jeszcze, że chodzi o tą jednostkę, trochę to trwało), więc moja motywacja jest słabsza niż myślałem ;)
Jak zobaczyłem jednostki tureckie( tylko czemu nie zmienił tatarskich- stary wasal), zakasałem rękawy i zacząłem dalej "kopać" w danych.
Nie oglądałem jednostek z tego polskiego moda, ale zaraz to nadrobię, natomiast niedawno oglądałem jednostki Kinga do moda pod RTW i właśnie skupiłem się na tureckich i tatarskich.
I jeszcze, jak już się rozpisałem, to dodam, ze nie jestem zwolennikiem mnożenia jednostek, trochę to zaciemnia sprawę i po bitwie nie można połączyć, bardzo podobnych jednostek. Jednak jednostki są tak piękne, że aż żal d... ściska, żeby coś wyłączyć. Sam nie wiem...
-
Cytat:
I jeszcze, jak już się rozpisałem, to dodam, ze nie jestem zwolennikiem mnożenia jednostek, trochę to zaciemnia sprawę i po bitwie nie można połączyć, bardzo podobnych jednostek. Jednak jednostki są tak piękne, że aż żal d... ściska, żeby coś wyłączyć. Sam nie wiem...
I tu się zgodzę z tobą chociaż jak się wpadnie w trans to robiło by się jak najwięcej wiem coś o tym 8-)
Moim skromnym zdaniem roster który przedstawiłem w swoim temacie jest niezły chociaż parę zmian można by w nim wprowadzić np. pocztowych których tam brakuje. Piszę o rosterze gościa od Imperial Splendour oczywiście :roll:
http://image.noelshack.com/fichiers/...ish-roster.png
-
Ok, ja tez ostatnio za dużo czasu nie mam bo niestety i praca i rodzina. Więc pozostaje mi wspomniany przez Marcina "doskok".
Cytat:
I jeszcze, jak już się rozpisałem, to dodam, ze nie jestem zwolennikiem mnożenia jednostek, trochę to zaciemnia sprawę i po bitwie nie można połączyć,
Troszkę tych jednostek się nam namnożyło. Szczerze powiem że w sumie chyba w chwili obecnej RON będzie frakcją, która tych jednostek ma najwięcej i przedstawiają chyba ponad 80% rzeczywistych regimentów, które były na etacie armii Rzeczypospolitej do około 1775 roku.
Na początku postanowiłem zrobić niejako "dla siebie" jednostki litewskie, a potem to już tak samo poszło, reformy i kolejne jednostki polskie i saskie, wszystko żeby jak najbardziej wiernie oddać klimat XVIII wiecznej RP. Trochę szkoda by było zmarnować godziny pracy, ale można te sprawę załatwić w inny sposób (zresztą wiele modów ma podobne rozwiązania)
2 wersje:
1. Podstawowymi jednostkami - taka wersja light, startpos będzie zawierał tylko jednostki z wersji light. (w wersji z rostera tego gościa od Imperial)
2. Z wszystkimi jednostkami - opcja full:)
Zresztą, jednostek jest dużo, tylko trzeba wziąść pod uwagę że
Wczesne jednostki nie można werbować w późnym okresie - będą nam znikać w miarę rozbudowy koszar i technologii i pojawiać się będą nowe, które będą zastępowane przez następne...
Pewne jednostki są uzaleznione od scenariuszy - konfederaci barscy, wojska saskie, których część można werbować po odkryciu reformy konfederacji St. Leszczynskiego
Założyłem sobie taką regionalizację - jednostek litewskich nie będzie można werbować w Koronie i na zachód od Litwy. Jednostek z Korony nie można werbować na Litwie i na wschód od Polski, jednostki Saskie można będzie werbować tylko w Polsce, Saksonii, Prusach i Kurlandii.
jednostki uniwersalne, dostępne w europie i na świecie (piechota regimentu łanowego itp).
Ogólnie przy takich zalożeniach starałem się dotychczas pracować.
Gracz zdecyduje sam, którą wersję ma wybrać.
Cytat:
Tylko moja wiedza ogranicza się do małej wiedzy o statystykach i grzebania w editorze.
Nie martw się, w lutym wiedziałem tyle co ty. Wszystko kwestia praktyki, Ja też np. nie wiem nic o modelowaniu, i się za to nie biorę.
Cytat:
Zamieszczone przez Salvo
szwajcar pisze:
Powoli, małymi kroczkami, a samo się zrobi
A ja nie reanimowałbym "starego trupa", tym bardziej że większość obecnie gra na dartchmodzie. Poszedłbym w wypasionego submoda, ale jak najmniej zmieniającym w głównym pliku DM
Cytat:
Zamieszczone przez Salvo
Oj było tego, było, całkiem sporo było...niestety najnowsza wersja przepadła, a nie jestem pewien czy w 0.51 ich wrzucałem, raczej nie :/ Robił ich Prison, jeśli nie było ich w paczce, którą udostępnił jakiś czas temu to niestety raczej przepadli na zawsze
Wciąż mam na dysku European Wars 2 - coś by się odzyskało, jak będzie taka potrzeba.
-
Cytat:
Zamieszczone przez lvcas
2 wersje:
1. Podstawowymi jednostkami - taka wersja light, startpos będzie zawierał tylko jednostki z wersji light.
2. Z wszystkimi jednostkami - opcja full:)
Gracz zdecyduje sam, którą wersję ma wybrać.
Pełna zgoda.
:D , włożyłeś Szwajcarowi moje słowa, chyba się nie pogniewa :lol:
Co do rosteru z IS:
Szczególnie potrzeba półków tatarskich! Osobiście to troszkę bym powiększył ten roster i zmienił. Oczywiście decydujcie, ewentualnie dodam jakieś moje uwagi.
Gram już na zmienionych przeze mnie jednostkach wczesnych i trochę jeszcze poprawiam, jak będzie roster, to wstawię moje propozycje statystyk.
-
Ja się raczej modelami zajmuję i jak coś będzie potrzeba to postaram się zrobić. Co do jednostek tatarskich to są ułani litewscy w modzie lvcasa. Gdybym poszperał to może można by było im twarze zmienić bo widziałem w jednym modzie model bodajże Wangrina z głową Chińczyka co można na Tatara przerobić :mrgreen:
-
Wiem, że roboty dużo, ale jakbyście dali spróbować zrobić jakieś jednostki Kurlandii albo Chanatu. Tylko z poszukiwaniem jednostek może być problem, ale wszystko jest możliwe.