-
Re: Stainless Steel - Real Recruitment / Real Combat
Jak masz generała z war council to masz BGR IV. Lepsze jednostki mogą rekrutować tylko generałowie z ancillary War council member>WCM i Professional training staff>PTS jednocześnie. Powinieneś mieć 3 generałów z WCM i PTS. Król zawsze ma ancillary WCM automatycznie. WCM i PTS można przenosić między generałami, lub są przyznawane automatycznie najlepszym generałom, gdy generał je posiadający zginie. Jak już będziesz miał generała z tymi ancillary umieszczasz go w zamku. Aby mógł rekrutować dobre jednostki musi mieć zapasy na 100% i cechę Full Recruitment authorisation.
Tu masz temat o BGR
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=106060
W dalszej części rozgrywki limit 3 generałów mających mozliwość rekrutacji dobrych jednostek sprawia spore kłopoty, ale te problemy można obejść zmieniając pewne pliki lub usuwając BGR IV.
-
Tak mogę atakować sojuszników
-
KURDE! ludzie pomóżcie! czy wy mozecie na 6.1 atakowac swoich sojuszników? a czy mozecie na 6.2? coz robic zeby sie nie dalo?!!! blagam pomocy!
up
lol a czytalem gdzies ze na SS jest archayon loyal allies i sie nie da kurde! co zrobic zeby sie nie dalo?
-
A czy to czy można atakować sojuszników ma, aż takie znaczenie? Nie wiem jak w czystym SS 6.1, ale w RC/RR można.
-
Cytat:
Zamieszczone przez wojtek 85
A czy to czy można atakować sojuszników ma, aż takie znaczenie?
ma, bo głownym elementem podstawki jest to ze sojusznicy moga mi w kazdej chwili wjechac w plecy, a ja w yle mam taki sojusz ;/
-
sprawdzałem to ale wydawało mi się, że mam tylko króla z WCM ale bez PTS(żaden inny mój generał nie ma ani WCM ani PTS). SPrawdze jeszcze raz może nie zauważyłem. Swoją drogą strasznie głupi ten mod BGR IV mogłem nie instalować :D
Dzięki za pomoc wojtek 85
.
-
Cytat:
Zamieszczone przez ottoman
ma, bo głownym elementem podstawki jest to ze sojusznicy moga mi w kazdej chwili wjechac w plecy, a ja w yle mam taki sojusz ;/
Trochę poszperałem na TWC i wydaje mi się, że żadne z AI dostępnych dla kompilacji RR/RC nie dotrzymuje sojuszy. Nie jestem pewien i nie sprawdzałem tego empirycznie, ale chyba tak to wygląda.
Cytat:
Zamieszczone przez kodeX
sprawdzałem to ale wydawało mi się, że mam tylko króla z WCM ale bez PTS(żaden inny mój generał nie ma ani WCM ani PTS). SPrawdze jeszcze raz może nie zauważyłem. Swoją drogą strasznie głupi ten mod BGR IV mogłem nie instalować :D
Dzięki za pomoc wojtek 85
.
Czy po zainstalowaniu moda kopiowałeś pliki z katalogu SS6/Data_BGRIV do katalogu SS6/Data folder? Jeżeli tak to masz najnowszą wersję BGR IV, która jest masakryczna. I tak z ciekawości jak daleko w kampanii zaszedłeś podibiłeś juz jakieś miasta?
-
Nic nie ruszałem zainstalowałem ss 6.0 potem patch 6.1 i na tym koniec. Tak podbiłem ok. 8 miast(zamków) w sumie mam chyba 16. Ale teraz ogłoszono dzihad na Konstantynopol i lipa bo samymi chłopami i spear militia nie obronie się i tak chyba zakończe gre bizancjum :D
-
A czy przy instalacji SS 6.1 zaznaczyłeś opcję BGR III? Bgr III można zainstalować przy instalacji SS 6, a jest to o tyle istotne, że zmienia sposób rekrutacji w porównaniu z czystym SS. Jeżeli nie pamiętasz to sprawdź czy twoi generałowie mają ancillary o których wyżej wspominałem. Jeżeli nie wiadomo jakiego masz moda to nie można dojść czemu masz problem z rekrutacją.
-
Tak zainstalowałem tego BGR III ( mi się wydaje, że on się nazywał Byg's III army nie wiem czy o tego samego chodzi). Przy instalacji zaznaczyłem 3 pierwsze okienka ( Byg's II army, real combat i coś tam chyba ze strzałami nie jestem pewien) natomiast 4-ego okineka nie zaznaczałem bo było napisane, ze jeżeli wybrałem Byg's III army to nie powinienem zaznaczać tego okienka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez kodeX
Tak zainstalowałem tego BGR III ( mi się wydaje, że on się nazywał Byg's III army nie wiem czy o tego samego chodzi). Przy instalacji zaznaczyłem 3 pierwsze okienka ( Byg's II army, real combat i coś tam chyba ze strzałami nie jestem pewien) natomiast 4-ego okineka nie zaznaczałem bo było napisane, ze jeżeli wybrałem Byg's III army to nie powinienem zaznaczać tego okienka.
Tak to BGR III. Czyli 3 generałów może mieć ancillary War Council Member i Professional Training Staff. Do tego dochodzi Zeal frakcji( jest to cecha króla). Im większe imperium tym większe ograniczenia w rekrutacji i tylko generałowie z ancillary mogą atakować poza twoim własnym terytorium. W pewnym momencie masz tylko 3 generałów, którzy mogą rekrutować coś sensownego i jednocześnie prowadzić bitwy. Reszta rekrutuje najwyżej milicje i nie może nawet prowadzić bitew obronnych. Jeżeli nie jesteś masochistą i nie masz mnóstwa wolnego czasu radziłbym ci zainstalować SS bez zaznaczania opcji Byg's III. Możesz skopiowac swoje savy powinny działać bez BGR III. Chociaż gwarancji nie daję.
-
Zainstalowałem jeszcze raz bez tej opcji BGR III. Stare savy działają ale tak jakby z BGR III bo co prawda znikneło królowi WCM ale dalej nie moge rekrutować lepszych jednostek natomiast jak włączyłem gre od nowa to działa normalnie rekrutacja :) . Mam jeszcze takie pytanie czy generałowie mają taką opcje żeby czas oczekiwania na rekrutacje następnej jednostki był krótszy. Chodzi o to, że jak rerkutuje np armoured seregant to na następnych muszę czekać aż 4 tury czy można to jakoś generałem przyspieszyć :D .
Ps. jakieś spolszczenie jest do ss 6.1. :) . Widziałem jakieś w necie ale było napisane, ze to do hotfixa czy coś takiego :P .
-
Cytat:
Zamieszczone przez kodeX
Mam jeszcze takie pytanie czy generałowie mają taką opcje żeby czas oczekiwania na rekrutacje następnej jednostki był krótszy
Czegoś takiego chyba nie ma. Jest co najwyżej zmniejszenie kosztów rekrutacji dzięki cechom gienka.
Cytat:
Zamieszczone przez kodeX
Ps. jakieś spolszczenie jest do ss 6.1.
Chodzi o coś takiego ?
-
Tak te spolszczenie jest super :) dziękuje . Tylko takie pytanie mam czemu nie ma podziału na wczesną i późną kampanie ??
-
dobra to mam ostatnie pyutanie, czy sojusze sa tu trwałe (6.1 a 6.2)?
-
na ss 6.1 grałem bizancjum ok. 100 tur i sojusz miałem z papiestwem, węgrami, polską oraz templariuszami i nikt mnie nie zaatakwował z sojuszników ani nie wypowiedział sojuszu :) więc chyba są trwałe :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez kodeX
na ss 6.1 grałem bizancjum ok. 100 tur i sojusz miałem z papiestwem, węgrami, polską oraz templariuszami i nikt mnie nie zaatakwował z sojuszników ani nie wypowiedział sojuszu :) więc chyba są trwałe :P
Tak są dość trwałe, ale w przypadku kiedy Węgry wszczynają wojnę z Polską bez szemrania mógłbyś stracić sojusze z Papciem, Węgrami i Zakonem Świątyni... pozostając z krajanami przy boku. Tak więc normalność. Wszystko zależy od sytuacji w regionie.
Abstrahując troszkę... dla mnie niewątpliwą zaletą SS jest bardzo dobrze zbilansowane i dość trudne przesiadywanie swoimi armiami poza miastami lub zamkami. Ta "masa żrąca" dość szybko może zjeść całe zapasy żywności i co za tym idzie jej skuteczność spaść poniżej 40%. Na wyprawach poza swoim terytorium jest jeszcze gorzej. Na domiar złego jak się trafi cymbał generał to i po dwóch turach przeżre z wojakami całe zapasy i kiszka. ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez Grandal
Cytat:
Zamieszczone przez kodeX
Tak są dość trwałe, ale w przypadku kiedy Węgry wszczynają wojnę z Polską bez szemrania mógłbyś stracić sojusze z Papciem, Węgrami i Zakonem Świątyni... pozostając z krajanami przy boku. Tak więc normalność. Wszystko zależy od sytuacji w regionie.
Abstrahując troszkę... dla mnie niewątpliwą zaletą SS jest bardzo dobrze zbilansowane i dość trudne przesiadywanie swoimi armiami poza miastami lub zamkami. Ta "masa żrąca" dość szybko może zjeść całe zapasy żywności i co za tym idzie jej skuteczność spaść poniżej 40%. Na wyprawach poza swoim terytorium jest jeszcze gorzej. Na domiar złego jak się trafi cymbał generał to i po dwóch turach przeżre z wojakami całe zapasy i kiszka. ;)
o0 jakie zapasy!? czy na 6.1 tez wystepuja?
-
Emm, tak. Co kilka tur zmniejsza się morale i bodajże zasięg na mapie, co symbolizuje owe zapasy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Amrod
Emm, tak. Co kilka tur zmniejsza się morale i bodajże zasięg na mapie, co symbolizuje owe zapasy.
a jak to jest w przypadku Krucjat? i morale sie zmieniaja RAZ na kilka tur?
-
Nie wiem jak przy krucjatach, ale raczej też podobnie bo to atrybut generała.
Odbywa się to tak, że po kilku turach masz w cechach, że jest 50% Supply i co to powoduje, postępuje to coraz szybciej 1/4 i 0. Dodatkowo jeszcze jak zdobędzie jakąś prowincję to jest zwiększony unrest, spowodowany uzupełnianiem zasobów.
Nie cytujemy wiadomości, która jest bezpośrednio pod naszą, chyba, że jest to wycinek większej wiadomości, na co chcemy zwrócić uwagę.
-
Tak Grandal masz racje. Natomiast logiczne jest, że w przypadku rozwoju swojego państwa np bizancjum na północ sojusz z węgrami czy wenecją jest bez sensu. Ma to jedynie sens kiedy naszym celem są prowincje na południe (południowy-wschód) od bizancjum (sułtanat turecki). Wtedy zostawiając zbuntowane prowincje węgrom i wenecjanom mamy pewność, że na co najmniej kilkadziesiąt tur mamy spokój ze strony tych państw nawet nie związując się sojuszem z nimi. Atak na państwo muzułmańskie też nam w tym pomaga bo to poprawia stosunki z państwami katolickimi. To tak po krótce ode mnie :)
-
Przy krucjatach system zapasów jest do bani, ponieważ zanim dojdziemy do celu krucjaty mamy zerowe morale. A wracając do Ai. Mi też się nigdy nie zdarzyło, żeby sojusznicy mnie zaatakowali. Ale jest to chyba możliwe. Parę razy Węgry, z którymi miałem sojusz jakoś podejrzanie kręcili się obok moich odsłoniętych miast. Wszystko zależy od tego jaka jest sytuacja na mapie, z kim się ma wojny, jaką się ma reputację.
Cytat:
Zamieszczone przez kodeX
Mam jeszcze takie pytanie czy generałowie mają taką opcje żeby czas oczekiwania na rekrutacje następnej jednostki był krótszy. Chodzi o to, że jak rerkutuje np armoured seregant to na następnych muszę czekać aż 4 tury czy można to jakoś generałem przyspieszyć :D .
A ile takie jednostki rekrutowały sie w oryginalnym medku? Może jak zainstalujesz od nowa bez opcji Real recriutment będzie szybciej.
-
Mam taki problem że zrobiłem według instrukcji i jak klikam na FILE_TASKS to pokazuje się czarne okno i pisze cos o odmowa dostępu do jakiś plików a jak skończy to znika i nic wszytko po staremu. A i teutonic czy crusades bo mam tylko zainstalowany teutonic i też zrobiłem reinstalacja.
-
Cytat:
Zamieszczone przez wojtek 85
Przy krucjatach system zapasów jest do bani, ponieważ zanim dojdziemy do celu krucjaty mamy zerowe morale.
Wcale nie do bani. Krucjata to nie jakaś pestka. Trzeba dobrać odpowiedniego generała, a nie jakiegoś pluskwiaka. W historii nie raz bywało, że wojska krucjatowe zmagały się głównie nie z przeciwnikiem, a z głodem i chorobami. To jest namiastka, która urealniła rozgrywkę i ograniczyła (w pewnej mierze) bezmyślne latanie po mapie bez konsekwencji.
-
siemka zainstalowałem sobie patcha Stainless Steel 6.0 i mam takie pytanko czy jest do niego jakaś polonizacja ogólnie nie przeszkadza mi angielski ale fajnie by było dowiedzieć się jakie nowe wydarzenie historyczne.
-
Wejdź na Strona główna forum » Świat Modów » Wszystko o modyfikacjach » Zbrojownia (MTW2, Kingdoms) » Projekty polonizacyjne i tam jest.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Makowski
Mam taki problem że zrobiłem według instrukcji i jak klikam na FILE_TASKS to pokazuje się czarne okno i pisze cos o odmowa dostępu do jakiś plików a jak skończy to znika i nic wszytko po staremu. A i teutonic czy crusades bo mam tylko zainstalowany teutonic i też zrobiłem reinstalacja.
Odmowa dostępu jest w porządku. Co znaczy wszystko po staremu? Mod się nie zainstalował, nie chce się włączyć?
Cytat:
Wcale nie do bani. Krucjata to nie jakaś pestka. Trzeba dobrać odpowiedniego generała, a nie jakiegoś pluskwiaka. W historii nie raz bywało, że wojska krucjatowe zmagały się głównie nie z przeciwnikiem, a z głodem i chorobami. To jest namiastka, która urealniła rozgrywkę i ograniczyła (w pewnej mierze) bezmyślne latanie po mapie bez konsekwencji.
Prawda tylko, jak sam zauważyłeś krucjata to co innego niż zwykłe wyprawy i zapasy mogłyby być większe. Zwłaszcza jak się idzie lądem. Do tego w grze nie można uzupełnić zapasów od zaprzyjaźnionych czy neutralnych państw. Marnie też działa opcja foraging. Niby coś łupimy, ale morale i tak spada. W praktyce opcja zapasów uniemożliwia długie przemarsze, a przecież w historii miały one miejsce.
-
Chyba troche przesadziłem z rekrutacją tak jest dobrze za łatwo by było i tak na (vh/vh) daje rade pewnie dlatego, że bizancjum się gra łatwo szkoda tylko, że krucjat nie ma ani dżihadu ale coś za coś :D
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez Makowski
Nie zainstalował się.
W sumie to on się nie instaluje tylko rozpakowuje ;)
Czy przy instalacji SS 6.1 odhaczyłeś opcje Real Recruitment I BGR? Masz patcha 1.5 do Kingdoms?
Mod działa więc jeżeli masz problemy znaczy to, że coś źle zrobiłeś przy instalacji.
-
Mam patcha 1.5 do Kingdoms i próbowałem to tak trzy razy miałem to zaznaczone i odznaczone, nic nie dało
-
Rozpakowałeś archiwa rar w odpowiedniej kolejności, do odpowiedniego folderu? Wbrew pozorom nie tak trudno o błąd. Masz jakieś błędy przy rozpakowywaniu archiwów? Możesz też spróbować doinstalować pozostałe kampanie z kingdoms i wszystko updatować do wersji 1.5. I potem SS 6.0 i 6.1 i kompilację RR/RC
-
-
Problem rozwiązany dzięki
-
Mnie wywalało tylko jak coś porąbało się z księciem HRE, a tak to jest moja 2 kampania na wcześniejszej, 2 na późniejszej i nie wywaliło mnie ani razu. No raz miałem blue screen, ale to przez komp.
Co do spolszczenia to nie mam pojęcia bo nie jest mi spolszczenie potrzebne do szczęścia.
-
hmmm nie dobrze kiedyś miałem tak z modem RTJ tylko, że wtedy za każdym razem jak wczytywałem grę to mnie wywalało do pulpitu nie mogłem nawet tury zrobić.
-
W modzie RR/Rc pewne skrypty związane np. z IV krucjata, powstaniem bułgarskim, pojawieniem się krzyżaków powodują uszkodzenie zapisanych stanów gry, co w konsekwencji może prowadzić do wywalania do pulpitu. Może u ciebie przyczyna jest ta sama. Ja nie mogłem kontynuować kampanii i musiałem wczytywać wcześniejsze zapisy.
-
Ja kampanie mogę kontynuować tylko, ze po 3-4 turach wywala mi do pulpitu :D potem wczytuje 3-4 tury i znowu tak samo. Spróbuje zrobić tak jak Ty i starszy jakiś save odpalić.
-
Nie wiem czy twoje problemy są spowodowane tymi skryptami. Ja miałem problem w czasie Bułgarskiego powstania. Generalnie, gdy po wystąpieniu wyżej wzmiankowanych skryptów AI prowadzi oblężenie nie powinno się zapisywać gry tylko przeczekać, aż AI zdobędzie oblegane miasta. W którym roku kampanii jesteś?