Jako że akcja modyfikacji dzieje się nie tylko w Polsce, ale i daleko poza jej granicami, stwierdziłem, że należałoby zmienić jej nazwę. Macie może jakieś sugestie? ;) Proszę o poważne propozycje, bez żadnych "heheszków" :P
Wersja do druku
Jako że akcja modyfikacji dzieje się nie tylko w Polsce, ale i daleko poza jej granicami, stwierdziłem, że należałoby zmienić jej nazwę. Macie może jakieś sugestie? ;) Proszę o poważne propozycje, bez żadnych "heheszków" :P
Baltic Wars np.
Jeśli się nie mylę, jest już mod o takiej nazwie. Zresztą Bałtyckie Wojny średnio się mają do Italii czy Bułgarii ;) Raczej trudno jako tako sprecyzować obszar ujęty w moim modzie, bo niby większość to Europa Środkowa, no ale są też północne Włochy i część Skandynawii. Chyba lepszy byłby tytuł nieodnoszący się do żadnego konkretnego terenu? Co do ram czasowych, mod zaczyna się w 1232 roku, kończyć będzie się prawdopodobnie pod koniec XIV wieku.
Age of knighthood? Czas akcji moda to rozkwit średniowiecza, a cóż jest lepszym symbolem tego okresu od rycerstwa? ;)
Wzorowałem się na tym, że jednak większa część rozgrywki będzie się odbywała w basenie Bałtyku :P
Może Land Under War? Restless Times? Age of Realms?
Coraz lepiej Wam idzie panowie, dawajcie dalej ;)
A mari ad mare (od morza do morza), czyli od Bałtyku po Śródziemne
Jestem za!
Nieźle sadam, całkiem nieźle :) Ale jeszcze się wstrzymam z ostateczną decyzją, jak jeszcze na coś wpadniecie, to walcie śmiało.
Całkiem całkiem (#LambertFace). Może "Time of Faith"?
Mała ciekawostka: Po wrzuceniu w translator Googla'a nazwy zaproponowanej przez sadama i ustawieniu na automatyczne wykrycie języka program stwierdził, iż owe zdanie pochodzi nie z łaciny, a z języka rumuńskiego i przetłumaczone na polski brzmi: Wspaniałe, wielkie reklamy :D
Trochę głupie pytanie ale będziesz szedł trochę (nie wiem jak to napisać) jednostki wymyślone?
A mógłbyś to trochę bardziej normalnie napisać? Bo nie mam pojęcia o czym mówisz :)
No czyli trochę A-historycznie czyli np. dla państw bałtyku i europy wschodniej jednostkę Wielcy Łowczy, dla zachodu np. pancernych kuszników.
-Coś żeby umilić granie innymi państwami.
Moim celem jest właśnie w miarę historyczne ukazanie armii tamtych czasów :) Nie będę tworzył żadnych zmyślonych jednostek, ale armie będą zróżnicowane, o to się nie martw ;) Będzie można rekrutować jednostki regionalne i rycerstwo innych państw, oczywiście po skonstruowaniu odpowiednich budynków, które będą symulować nadawanie lenn, przywilejów, itd.
Aha to nawet też fajnie, ale skąd możesz na przykład wiedzieć jakie jednostki mieli państwa mniej ważna w historii, typu właśnie Litwa ;)
Akurat o Litwę martwić się nie musimy, mają przecież bardzo dobry roster w Lithuania Mod ;)
Naprawdę? :O ale ogólnie gdybyś chciał dodać jakieś kraje tylko nie wiem jaki przykład dać. To byś wymyślał?
Krajów żadnych już nie będę dodawał, wyczerpałem limit 31 frakcji ;)
Aha to jest jakiś limit? ;D
A na przykład jednostki najemników?
Na jednostki chyba też jest limit.
Tak jest, dokładnie to 500.
Najemnicy będą, oczywiście w zależności od tego gdzie i kiedy występowali. Limitu jednostek na szczęście jeszcze nie wykorzystałem ;)
A czy byś dodał do najemników taką lub podobną jednostkę?
http://www.heroes7.acidcave.net/tomb...r_hunter_a.jpg
Albo
http://www.heroes7.acidcave.net/tomb/mmh7_hunter_a.jpg
Trochę śmiesznie ale spodobały mi się i może by dało się takie zrobić i/lub przerobić na bardziej europejski xD
Jeśli chcesz tego typu jednostek, to zagraj w Third Age, czy też Call of Warhammer. Mody większe i przede wszystkim z tematyką fantasy.
Diego czyś Ty do reszty zwariował? :D Może jeszcze Uruk-Hai dodam i Kosmicznych Marines? ;)
Wolałbym husarie na Niedźwiedziach ;). Ale dość już o tym, ciekaw jestem jak to będzie z statystykami? Jaki jest ogólny zamysł?
Co dokładnie masz na myśli?
Siłę kuszników, łuczników, kawalerii, piechoty, formacje, ilość punktów obrony i ataku, morale, straty, jak duża jest różnica między słabymi a dobrymi jednostkami, no i ilość jednostek w oddziale
Za duże mody. :D
A może dodasz Janczarów na Jaszczurach xD
MisterDiego27 skończ ze spamem, mod ma oddawać realia i wrzucanie dobrych pomysłów popieram, ale jakieś "dziwne" potraktuję na przyszłość jako spam
To teraz na serio. Z nudów zrobiłem... szkic? Jednostki (może zdjęcia będą na dole ;D) Może się spodobają autorowi moda. I tak wiem że nie umiem rysować. (sory za spam)
Ogólne statystyki prezentują się tak:
Żołnierze = 60
Atak = 8 lub 10 ;)
Premia Szarży = 2
Łączna Obrona = 18
Pancerz = 6
Wprawa w Obronie =4
Tarcza = 10
PREMIA DO WALKI W OTWARTYM TERENIE
PREMIA DO OBRONY PRZECIWKO ŁUCZNIKOM.
Załącznik 1058
Załącznik 1060
Załącznik 1059
Co do liczebności, to mam zamiar wprowadzić pewne zróżnicowanie regionalne, frakcje polskie czy niemieckie będą miały liczniejsze oddziały jazdy niż Prusowie czy Skandynawowie, ale oni z kolei będą mieć większe oddziały piechoty. Do tego jak już wspominałem przy preview jednostek polskich, zarówno piesze jak i konne jednostki rycerstwa będą liczyć po tyle samo wojaków. Rycerstwo, nawet te nieco biedniejsze, będzie miało o wiele większą wartość bojową niż milicje czy najemnicy, ale ich utrzymanie będzie znacznie droższe, co chyba nie jest jakimś bardzo innowacyjnym pomysłem ;) Oczywiście postaram się zachować jakiś balans, żeby nie było znanego z podstawki Medievala2 rozjeżdżania wroga jazdą i łapania setek jeńców :) A raczej postara się o to ktoś inny - muszę znaleźć jakiegoś speca od balansowania statystyk jednostek, bo to trochę skomplikowana kwestia, a ja i bez tego mam masę roboty.
@MDiego
I tak rysujesz lepiej ode mnie :) Doceniam starania, ale chyba jednak poszukam inspiracji w ikonografii i innych źródłach historycznych ;)
Ale ładnie narysowałem? xD
Zapomniałem dopisać że Krzyż ma symbolizować Krucjatę przez to ta jednostką tylko podczas niej mogła by być rekrutowana. Jako taki ala najemnik. ;)
@HellVard
Szkoda :D
Ja bym mógł się zająć statystykami jednostek jak chcesz. Grałeś może w moda MXL albo Bellum Crucis ze statystykami KAM-a? Tam według mnie jest ideał, bym się zapewne wzorował. Tylko musiałbyś mi dać pewne wytyczne (jeśli oczekujesz wprowadzenia jakichś rozwiązań, a jeśli pozostawisz wolną rękę... Ok ;)).
Dzięki za propozycję Lwie :) Z pewnością z niej skorzystam, ale jeszcze nie teraz. Nie ma sensu brać się za balansowanie statystyk, dopóki nie ma się kompletnej listy jednostek :)
A jak będzie wyglądało Cesarstwo Rzymskie?
Nie widziałeś listy frakcji na pierwszej stronie? Podzielone na kilka rodów + Hanza ;)
Widziałem tylko jak to dokładnie będzie wyglądało? Będzie jakiś jedno miastowy cesarz Habsburg a reszta to będą jego wasale?? :D
Habsburg to był wtedy jeszcze mały pikuś :P Planuję skrypt, który będzie symulował wybór cesarza spośród frakcji niemieckich wyłączeniem Hanzy.