-
Re: Wymagania sprzętowe i wasze konfiguracje
Witam! To mój pierwszy post tutaj ale specjalnie się zarejestrowałem by wam dać kilka podpowiedzi, na początku jak odpaliłem Rome 2 na średnich detalach był okropny, tekstury gorzej niż w shogunie 2, jednostki chodziły jak na pokazie slajdów itd.
Pierwsze co zrobiłem to zainstalowałem directx z katalogu Total War Rome II\redist\directx, później ustawiłem w grze tekstury na ultra, a detale jednostek,drzew, trawy i budynków na extreme... gra się o NIEBIE lepiej, gra wygląda pięknie, mam jeszcze kilka spadków fps momentami ale i tak jest cudownie! Polecam!
Moja konfiguracja to :
AMD Phenom 9950
GF GTX 550 TI Golden Sample 1GB
8 GB ram
Pozdrawiam!
PS: małe pytanko...wiecie może co bardziej powoduje jakiekolwiek spadki fps ? Wina leży po stronie procesora czy zbyt małej pamięci karty graficznej ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez guffqa
Witam! To mój pierwszy post tutaj ale specjalnie się zarejestrowałem by wam dać kilka podpowiedzi, na początku jak odpaliłem Rome 2 na średnich detalach był okropny, tekstury gorzej niż w shogunie 2, jednostki chodziły jak na pokazie slajdów itd.
Pierwsze co zrobiłem to zainstalowałem directx z katalogu Total War Rome II\redist\directx, później ustawiłem w grze tekstury na ultra, a detale jednostek,drzew, trawy i budynków na extreme... gra się o NIEBIE lepiej, gra wygląda pięknie, mam jeszcze kilka spadków fps momentami ale i tak jest cudownie! Polecam!
Moja konfiguracja to :
AMD Phenom 9950
GF GTX 550 TI Golden Sample 1GB
8 GB ram
Pozdrawiam!
PS: małe pytanko...wiecie może co bardziej powoduje jakiekolwiek spadki fps ? Wina leży po stronie procesora czy zbyt małej pamięci karty graficznej ?
po stronie optymalizacji gry....
-
Siema mam pytanko ponieważ Shogun 2 Total War chodził mi na średnio/wysokich a Romek laguje mi :/
Konfiguracja
Procesor: AMD Athlon(tm) II X2 255 Processros (2CPUS) 3.1GHz
4 Gb RAM
Windows 7 64-bit
Możliwe że to wina optymalizacji, ale wolę się upewnić :)
-
-
-
Ja posiadam i7 3770K kręcony na 4,5 Ghz, Radeona Hd 7970 vapor X kręconego o mocne 150 mhz na rdzeniu 8 Gb Ramu 1600 Mhz i u mnie Rome 2 ze wszystkimi opcjami na extremalny , wszystkie znaczniki włączone chodzi w granicach 9 - 57 fps, średnia 33,3. Spodziewałem sie dużo lepszego wyniku, sprawdzając gre 40 jednostkami na 40 jednostek czyli ok 12 tys. ludzi na polu bitwy przy zwarciu grac się już niedało, co w Szogunie smigało bez zająknięcia. Naprawde gra jest bardzo źle zoptymalizowana takie niesamowite skoki fps są niedoprzyjęcia, zabierają całą zabawę. Czekam na sterowniki od AMD i jakiegoś patcha od CA( choć w to wątpie). Sprawdzalem również jak gra działa dodatkowo na zintegrowanej karcie Intela dodającej jeszcze z 650 mhz mojemu Radeonowi i niestety praktycznie żadnej różnicy niezauważyłem co jest poprostu niesamowite!
-
Pomijam fakt, że za 140 złotych spodziewam się produktu, który sam obsłuży mój sprzęt i pozwoli grać w sposób komfortowy. Ufałem, że po wpadce z ETW cos takiego już się nie powtórzy. Jakież płonne były moje nadzieje.
Dwie moje ukochane serie maja takie same problemy na starcie, ale jakoś łatwiej wybaczam Paradoxowi. Zresztą EU4 jest wolne od takich bugów.
Do rzeczy:
i7 3gen
RAM: 8 GB
Radeon HD 8730M + Intel HD Graphics 4000
Dwie karty. Dwie pierniczone karty graficzne. Tak wiem, było to walkowane. Ustawiłem w Catalyst (panel obsługi grafiki) "Rome2.exe" na "Wysoka wydajność". Nic to nie zmienia. W opcjach zaawansowanych w samym Rome nadal widnieje dumnie "Intel HD". Nie mogę sobie z tym poradzić i proszę o pomoc.
Pal licho optymalizację. Bardzo proszę uczynną osobę o opisanie krok po kroku, jak wymusić Radeona.
Tuszę, że wielu graczy ma z tym, lub będzie miało problem, a nie są zaawansowanymi użytkownikami i nie do końca wiedzą co zrobić.
---------------------------------------------------------------------
EDIT: Grzebałem w sieci i znalazłem temat World of Tanks.
Wydaje się, że problem (poza optymalizacją gry) to sam Radeon, bo z tego co zauważyłem, użytkownicy GF nie mają takich jaj z przełączaniem kart.
Link do tematu o WOT http://forum.worldoftanks.eu/index.p...nymi-fps-ping/, może komuś pomoże...
-
U mnie jest tak: i3 540 3,07Ghz; Radeon HD 5750 1MB; 4 GB ramu.
Próbowałem już pierdylion ustawień i nadal nie mogę się zdecydować. Na automatycznych wysokich mam średnią 45 klatek zgodnie z benchmarkiem. 44 klatki osiągam przy ustawieniach własnych - rozdziałka 1920x1080, jednostki duże, generalnie stawiam na bardzo wysokie ustawienia wyglądu jednostek i ich tekstur. Shader zmieniłem na najniższy, cienie średnie, roślinki itp na średnie, wyłączam wszystkie bajery, AA, gładzenie, itp. Jedyną opcją, którą zostawiam zaznaczoną jest kwestia wymuszania ilości ramu, nie zwalnia mi to bitwy a jednostki wyglądają lepiej. Cały czas próbuję znaleźć swoje optimum, całe szczęście jest sporo opcji. Kłopot zaczyna się na mapie kampanii. która często gęsto krzaczy niemiłosiernie, co cholerka jest frustrujące bo to tam się spędza większość czasu. Nie wiem czemu tak jest.
-
Ok tak więc
i7 3630QM
650M DDR5
8GB
WINDA 8 64
1600x900 detale średnie/wysokie gra działa płynnie bez zacinek.
Co ciekawe z bazy Romek ustawił mi ustawienie ekstremalne i w benchmarku wyszło 11 fps średnio :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez ASHERIX
Na automatycznych wysokich mam średnią 45 klatek zgodnie z benchmarkiem.
Szczęśliwcze. Ze słabszym sprzętem masz o niebo lepsze osiągi.
Desktop vs Laptop 1:0 :shock:
-
Cytat:
Zamieszczone przez keylast
Cytat:
Na automatycznych wysokich mam średnią 45 klatek zgodnie z benchmarkiem.
Szczęśliwcze. Ze słabszym sprzętem masz o niebo lepsze osiągi.
Desktop vs Laptop 1:0 :shock:
Nic dziwnego tzw. lapki do grania pozwalają cieszyć się w nowościach średnimi detalami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez ajax
Nic dziwnego tzw. lapki do grania pozwalają cieszyć się w nowościach średnimi detalami.
To jest lapek do pracy (zajmuję się grafiką zawodowo).
Bez problemu ciągnie PS, AI i AE jednocześnie i nie tnie przy renderowaniu. Tyle, że Rome nie przełącza grafiki na dedykowaną, a na tym radeonie powinien śmigać bez problemu.
-
[spoiler:1stgecg0]https://lh3.googleusercontent.com/-e...9-04_00003.png[/spoiler:1stgecg0]
Jestem usatysfakcjonowany grą na moim laptopie
-
Otóż to! ;)
Gdybym tylko mógł wymusić dedykowaną kartę... ech.
-
Patrząc na Wasze kłopoty z optymalizacja przyspieszyłem swą instalkę i nie jest źle.
i5-2400 3,1 GHz 8 GB RAM HD 6850 przy rozdzielczosci monitora 1360 X 768 śmiga na ultra całkie miło
Troszke mnie jednak zdziwa sprawa instalacji Rome II na kompie, gdyż w dotychczasowej lokalizacji gdie instalowało mi gry czyli: Steam\SteamApps\common nie ma
Rome II czyzby teraz instalowany był gdzie indziej?
-
Start > Wyszukaj programy i pliki > rome2.exe
-
Witam mam pytanie odnośnie optymalizacji ii grafiki w bitwach.
Mam procka może starego Core 2 Duo E7500 2.93
i 4gb oraz karte graficzną gtx660TI
I mam prośbę pytanie czy wina tego iż w bitwach nawet na najniższych i strasznie rwie i mam mało klatek raz 30 raz nawet 7fps w benchamrku na full miałem 28 średnio.
Czy może ta gra ma słabe wsparcie dla procesorów dwu rdzeniowych czy ogólnie wina twórców??
Jak coś to np. w shogun 2 na wysokich i bitwach ok 5k ludzi za daleko miałem 60 klatek z bliska się rwało i dochodziło do 15 ale na średnich wszytko pięknie i łądnie.
Zmieni się w coś tej kwestii czy zbytnio sb nie pogram w tą grę.
Wiem że procek słaby ale nie aż tak niektórzy mają gorszy i im lepiej chodzi nawet ze słabymi kartami graficznymi.I jeszcze muve mi nie wysłało kodu DLC normalnie jestem wkur...ny.
-
Keylast, z tym szczęściem to cholerka jest nie tak pięknie, piszę to, co pokazuje benchmark. Problem jest taki, że niezależnie na przykład od rozdzielczości (na próbę zmniejszyłem) podczas gry jeśli jest 20 na 20 jednostek i tak po jakimś czasie zaczyna mulić niezależnie od ustawień, szczegółów, rozdzielczości a nawet wielkości jednostki. Oczywiście gdy oddalam kamerę, płynność wraca ale przy zbliżeniach a szczególnie w stanie pośrednim (czyli ani daleko ani na samej ziemi) tnie często i gęsto. Od wczoraj kombinuję, sprawdzam i niestety nie mogę uzyskać satysfakcjonujących mnie efektów. Shogun 2 nie miał takich problemów mimo wysokich ustawień. No nic grać się da nawet w miarę komfortowo ale to nie jest to czego się spodziewałem, szczególnie jeśli chodzi o mapę kampanii, która chodzi bardzo słabo.
EDIT. Przy 2 pełnych armiach, po tym jak na siebie wpadają, zbijają się w jedną kupę i zbliżam kamerę, fraps wskazuje mi, że ilość klatek spada z 45 do 10, w zasadzie niezależnie od ustawień i rozdziałki.
-
Bo to zależy wszystko od procesora i ramu panowie.
-
Mam GTX770,16gb ramu i i7..generalnie wyciąga wszystko aczkolwiek przy dużych bitwach spadek do 20fps..co jak na taki sprzęt chyba trochę mało..
-
Cytat:
Keylast, z tym szczęściem to cholerka jest nie tak pięknie
Na kryzys weny twórczej w pracy najlepsze jest oderwanie od tematu.
Machnąłem coś dla wszystkich, którym się tnie:
[spoiler:163vjiu7]http://pics.tinypic.pl/i/00441/4bbipo9lg8qz.jpg[/spoiler:163vjiu7]
-
Witam,
Sprawdziłem wymagania ROME'a i wszystkie wymagania mam spelnione, oprócz GHz.
Posiadam 2,1 GHz, czy na jakiś niskich ustawieniach da rade pograc w romka, czy nie ma co kupowac?
Wszystkie inne wymagania spelniam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez daro
Mam GTX770,16gb ramu i i7..generalnie wyciąga wszystko aczkolwiek przy dużych bitwach spadek do 20fps..co jak na taki sprzęt chyba trochę mało..
Ale jaki i7? Procesor procesorowi nie jest równy. A 16 gb ramu to zbędny wydatek bo gry nie wykorzystują tyle.
-
i7 4770k..ramu potrzebuję dużo bo nie tylko graniem człowiek żyje ;)...obrabianie foto i video..
-
Cytat:
Zamieszczone przez daro
i7 4770k..ramu potrzebuję dużo bo nie tylko graniem człowiek żyje ;)...obrabianie foto i video..
Huh właśnie takiego samego pc sobie składam do grafiki ;d i7 4770k , gtx 770 4gb i jakies 16 gb ram, no i system na ssd jak starczy $ ;cc
-
Total War ogłosił, że w piątek zostanie wydany oficjalny pierwszy patch poprawiający bugi związanie z optymalizacją! ;)
-
Siema mam pytanko ponieważ Shogun 2 Total War chodził mi na średnio/wysokich i chciałbym się spytać czy mi pójdzie Romek na kompie :DD
Konfiguracja
Procesor: AMD Athlon(tm) II X2 255 Processros (2CPUS) 3.1GHz
4 Gb RAM
Windows 7 64-bit
NVIDIA GEFORCE GR 430
-
Wróciłem do domu z pracy i chciałem potestować trochę ustawienia graficzne. Niestety opcję " bez limitu pamięci wideo" nie mam aktywnej :shock: Ma ktoś pomysł dlaczego?
Oto parametry mojego laptopa:
Procesor Inter Core I5-3210
karta gr: Geforce 620M 1GB
8 gb ramu DDR3
500GB
Będę wdzięczny za wskazówki. Dodam, że średnia fpsów na ustawieniach średnio-wysokich wyniosła 32,4. Minimalnie spadała do 26.
-
możesz ręcznie ją aktywować w pliku preferences.script znajdujacym się w folderze appdata/the creative assembly /rome2/scripts
U mnie ręczne wpisanie z false na true nie przyniosło żadnych efektów ;) od wczoraj próbuje się dowiedzieć dlaczego tak jest i zero odzewu ;)
-
Ja zainstalowałem sterowniki karty graficznej od nowa i direxa i w bitwach pomogło spadki nagłe są ale to nie to co 15 klatek z daleka.Ale na mapie wkurza mnie to ze mam 9 klatek oczy mogą wysiąść na razie nie gram wiele ponagrywam na youtuba to przeżyje ale to jest istna masakra.
-
haha, gtx 660m 2gb i5 2.5ghz 4gb ramu, a nvidia experience pokazuje mi ze komputer nie spelnia "minimalnych" wymagan dla gry
Piekna optymalizacja!!
edit: zapomnailem dodac ze specjalnie pod ta gre postawilem nowa czysta instalke winodwsa, zeby miec pewnosc ze to nie zawalony system
-
Procesor: Quad 8300 (4x 2.5 GHZ)
Karta Graficzna: MSI Radeon 6850 Power Edition Overclock
Płyta Główna: Gigabyte P43-ES3G
RAM: 6 GB DDR2 667 Mhz Kingston
Karta Muzyczna: Creative Extreme Gamer
Windows 8
Komputer dziadek, ale uciągnął grę ze wszystkimi detalami na maksimum przy rozdzielczości 1920x1080 p. Jedyne co musiałem zmniejszyć to wielkość oddziału na mały. Gra chodzi płynnie, tylko podczas oblężenia Kartaginy się zacinała. Jest ładna, ale jednak Shogun II piękniej się prezentuje. Kartę muzyczną dopisałem bo ma tryb gry który zawsze 2, 3 klatki dodaje więcej bo także ma swoją pamięć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez matimatcmg
haha, gtx 660m 2gb i5 2.5ghz 4gb ramu, a nvidia experience pokazuje mi ze komputer nie spelnia "minimalnych" wymagan dla gry
Piekna optymalizacja!!
edit: zapomnailem dodac ze specjalnie pod ta gre postawilem nowa czysta instalke winodwsa, zeby miec pewnosc ze to nie zawalony system
Spokojnie poczekajmy do piątku może wtedy coś pomoże ten Patch :)
-
DLC w muve musisz kolego napisać do nich to ci przyśla ja tak zrobiłem i zjeb.. ich że jak o klijenta dbają, po drugie mam nadzieje że ten patch przyszpiueszy grę mamam duo core E 6700 3.2 geforce 260 gtx 4 g ram (kompa kupiłem 4 lata wydałem 3 tysiaki) na Shogun na max detale grałem a tu na niskich to żenada, co oni myślą że ludzi ekupią kompy specjalnie dla jednej gry żeby im chodziła, wszystkie inne gry nowe chodzą u mnie na max detale.!!!
-
ogólnie powiem, że nie warto z własnego doświadczenia optymalizować w nvidia experience gier. Mi mówi, że gta Iv nie spełnia wymagań gry, a optymalizację shoguna II lub WoT pozostawiam bez komentarza. Proponuje mi zmianę jakości jednostek na niskie, a nieba i wody na ultra. Cienie zupełnie wyłącza, a budynki na ultra. No sorry, ale nie gram po to, aby oglądać wodę czy niebo :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez MaciekSoad
możesz ręcznie ją aktywować w pliku preferences.script znajdujacym się w folderze appdata/the creative assembly /rome2/scripts
U mnie ręczne wpisanie z false na true nie przyniosło żadnych efektów ;) od wczoraj próbuje się dowiedzieć dlaczego tak jest i zero odzewu ;)
Niestety albo nie potrafię tego zrobić albo się nie da... :?
-
Zamawiam kompa pod Roma i mam dylemat: haswell np. i5 4570 z płytą MSI B85-G43 czy i5 3470 na płycie MSI Z77A-G43, i podobnie z grafą czy gtx 670 czy gtx 760. Myślę o Gigabyte GF GTX 760 Windforce. Sam już nie wiem. Jak czytam, że komuś na gtx 770 zacina to ręce opadają...
Ktoś używa tej opcji z ustawień graficznych dostępnej tylko dla Haswellów? Dają jakieś korzyści przemawiające za zakupem tej serii i5?
-
Mam procesor Intel Core i3 550 3,2GHz, 4GB RAM ddr3 i karte NVIDIA GeForce GTS 450 1GB. Mam szansę zagrać na średnich ustawieniach z zadowalającymi fps'ami?
-
Szansę to masz nawet na trafienie piorunem :D albo w wygranie LOTKA :P Ja gram na średnich ustawieniach póki co z gorszym procesorem, ale z lepszą kartą graficzną. **** nie urywa, ale jakoś da się grać.
-
u mnie giera w benchmarku na maxie detali oprócz tego trybu roslinnosci i glebi dostaje 14,5 fpsa ale już podczas grania śmiga bez problemowo, podczas walki i na mapie w powiększeniach i oddaleniach, tzn. jestem jeszcze w prologu po wojnie w wąwozie i odbiciu tego miasta ale pewnie sama kampania po prologu tez tak będzie chodzic
Próbowałem wyłaczać cienie, czy nawet włączać te tryby wymienione powyżej ale daje to absolutnie zadnego efektu, ogólnie oprócz możliwości zmiany rozdzielczości jest problem z ustawieniami graficznymi na to wychodzi.