-
Re: Pytania początkujących graczy
W poprzednich częściach w bitwach ustawiałem formacje, łączyłem jednostki w grupę i gdy wydawałem rozkaz marszu całej grupie to trzymali się oni ustawionej formacji, teraz jak chcę ich przemieścić w ten sam sposób to chcą się ustawiać w linię. Jest jakiś sposób na zachowanie ręcznie ustawionej formacji?
Jak znaleźć żonę dla swojego generała, gram Juliuszami i w tej "politycznej" karcie małżeństwo mogę zaproponować tylko innym domom, tzn. że ich generał żeni się z jakąś moją daleką kuzynką co daje im lekkie polepszenie wpływów (taki jest opis tego działania), ale nie mogę podjąć żadnego działania żeby znaleźć żonę dla wodza z mojego domu. I z tego wyniki kolejny problem, bo chyba nie mam żadnego następcy, nawet jak chcę tworzyć nową armię to mam paru kandydatów z domu Junii, paru z "Innych rodów" ale nie mam żadnego Juliusza co trochę mnie zniechęca do gry, bo generał z mojego rodu już stary i co będzie dalej?
-
Co do sztywnej formacji jednostek. To po prostu tworzysz grupę. Tylko zauważ że w r2 dali grupę zwykłą i grupę ze sztywną formacją. Podczas bitwy zobacz na ikonki jak tworzysz grupy.
-
Kolejne pytanie mnie nurtuje. W mojej grze Spartą - nie mogę rozbudować miasta - Sparty (chodzi mi o to, że nie widać nad nim młoteczka). Od czego to zależy?? Nadwyżkę ludności mam na poziomie 6. Gdy włączam kampanię innym państwem - inne małe osady można spokojnie rozbudować...
-
Cytat:
Zamieszczone przez Roland
W poprzednich częściach w bitwach ustawiałem formacje, łączyłem jednostki w grupę i gdy wydawałem rozkaz marszu całej grupie to trzymali się oni ustawionej formacji, teraz jak chcę ich przemieścić w ten sam sposób to chcą się ustawiać w linię. Jest jakiś sposób na zachowanie ręcznie ustawionej formacji?
Grupę "zwykłą" tworzysz zaznaczając jednostki i wstukując "G" na klawiaturze.
Jak chcesz żeby grupa zachowywała szyk robisz to - "ctrl+G". Tworzy się wtedy grupa specjalna, sztywna :)
-
Dzięki wielkie za odpowiedzi, a wiecie coś może o tych żonach i członkach własnego domu, których możnaby było wrzucić na generałów?
-
Żony możesz dostać od innych frakcji w ramach dyplomatycznych ustaleń. Podobno...
Sam jeszcze nie miałem tej przyjemności bo inne frakcje za bardzo nie chcą ze mną współpracować.
Na początku nawet nie dało się umów handlowych podpisać. Teraz jak już podbiłem trochę prowincji to zaczynają sami proponować różne pakty więc może i żona się w końcu trafi ;) Oby tylko nie germanka bo podobno brzydkie są ;)
-
Roland z tego co wiem do ożenienia się wymagana jest odpowiednia ilość złota może to być 5000 ale możesz mieć też szczęście i jedyne 20000 musisz zapłacić -.-
Lee Sparta ma tylko 3 pola budowy, przynajmniej ja tak mam ale jak to ma się u innych tego nie wiem.
-
Dwa pytanka:
1. Przy oblężeniu przed walką musiałem wybrać ile chcę wybudować drabin/tarcz. Wybrałem 2x drabina i 1x tarcza, było to moje pierwsze oblężenie nta wioskę, która posiada mury i bramy. Po wejściu do bitwy nie było ani drabiny, ani tarczy...szukałem po ikonach gdzie je "wybudować" i nic nie znalazłem. Gdzie to uczynić? :)
2. Przed chwilą zaadoptowałem jednego wodza, ponieważ w starszyźnie został mi tylko jeden. Teraz w starszyźnie mam 2 i pozostałych wodzów mam 2. Nie rozumiem natomiast idei działań tzn. co konkretnie daje adopcja, małżeństwo itd. Czy jeśli mój wódz ze starszyzny by poległ, a ja bym nikogo nie adoptował i w starszyźnie nie zostałby nikt to byłyby jakieś konsekwencje tego? Czy o co tam chodzi? :P
-
1. U mnie pojawiły się niedaleko przed oddziałami było je trzeba tylko "obsadzić" swoimi oddziałami. (oczywiście budowanie trochę trwa u mnie turę i dopiero wtedy były dostępne przy oblężeniu)
2. Nie wiem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez ChiniTEC
1. U mnie pojawiły się niedaleko przed oddziałami było je trzeba tylko "obsadzić" swoimi oddziałami. (oczywiście budowanie trochę trwa u mnie turę i dopiero wtedy były dostępne przy oblężeniu)
2. Nie wiem.
Aha, czyli jeśli wybiorę sobie jakieś maszyny pomocnicze to zamiast szturmować od razu muszę kliknąć oblężenie? I dopiero po turze lub dwóch jak będą gotowe szturmować? :)
-
-
Witam!
Gram już od jakiegoś czasu, mam prawie 40 osad, lecz kilku rzeczy dalej nie ogarniam.
1. Wiem o możliwości zablokowania formacji grupie, lecz po próbie obrócenia jej, jednostki idą najkrótszą drogą na swoją pozycję. Zauważyłem, że AI potrafi obrócić całą formację jednostek, bez rozbijania ich szyku. Da się to jakoś zrobić?
2. BRUD. Wszędzie, na całym kontynencie i w praktycznie każdej prowincji wszędzie wybuchają bunty z powodu brudu. Jest na to jakieś inne rozwiązanie poza łaźniami itd? Ciągła walka z rebeliantami z powodu brudu jest już trochę irytująca. Nie są dla mnie jakimś wyzwaniem, ale z tego co zauważyłem, to frakcje AI mają ten sam problem (bunty z powodu niezadowolenia wynikającego z brudu) i one już sobie tak dobrze nie radzą. Mam w grze rok ~150 p.n.e. i pojawia się coraz więcej miast odbitych przez rebeliantów. Mam wrażenie, że ten aspekt gry nie jest zbyt dobrze zbalansowany, bo po prostu przy wysokim poziomie rozwoju prowincji nie da się uniknąć tego brudu. A łaźnia dająca +3 do higieny, to nie za dużo w porównaniu, które mają "bonusy" w postaci -12 do ładu za brud. Mam wrażenie, że albo o czymś nie wiem, albo ten system jest nieprzemyślany.
-
W przypadku wielu prowincji. Trzeba zainwestowac troche w odpowiednie technologie i postawic kilka budynkow kulturalnych zeby te minusy zniweczyc. Do tego jednostki specjalne jak szpieg czy czempion moga Ci w tym pomoc z odpwiednimi cechami, podobnie jak wodzowie. Chiociaz to prawda, ze to troche irytujace kiedy odbywa sie to kosztem drzewka militarnego i lepszych jednostek.
-
Kolega ma racje z tym ze system zwiazany z "brudem" w prowincjach jest delikatnie mowiac glupi. Ja w kampanii sobie z tym jakos radze unikajac przez to niestety wysoko poziomowych warsztatow, koszar itp. ale komputer rzeczywiscie ma przez to ogromne problemy prawie kazde miasto pod wodza AI ma zadowolenie na minusie i prognozy wcale nie sa lepsze. Juz kilkanascie. prowincji jest pod kontrola buntownikow z tego co zauwazylem. Masakra poprostu
-
Zastanawiam się nad kupnem gry, ale mam pytanie co do multiplayera, a mianowicie jak wygląda sprawa z kampania? Czy tury 2 osoby wykonują w tym samym czasie, na wzór Civilization? Czy raz jeden raz drugi?
Drugie: Czy w kampanii z innym graczem człowiek może toczyć bitwy przeciwko komputerom?
-
Podbiłem 2 miasta z 4 składających się na prowincję w których jakieś 10 tur temu wybudowałem wszystkie Rzymskie budynki i póki co wskaźnik kultury wynosi 0 dla mojej i 100% dla celtyckiej i w związku z tym mam takie pytanie. Aby ten wskaźnik się ruszył muszę mieć całą prowincję?
-
czy poprzez dyplomacje moge wskazac sojusznikowi zeby zaatakował konkretne mniasto
-
Dokładnie tak, po to służy ta opcja wskazania celu ataku w dyplomacji.
-
Jak ustawić w opcjach kampanii online by drugi gracz mógł grac jako si?
-
Head to head (nie co-op), Paly battle (nie auto) i nie zaznaczać okienka przy autoresolve all battles.
-
Ja mam pytanie o sparte. Przejrzalem ten temat ale jasnej odpowiedzi nie znalazłem. jak z tym handlem? :p bo nie chodzi o to że inne nacje nie chcą podpisać że mną tylko że tą opcja jest nie dostępna wogóle.(symbol umowy handlowej jest na czerwno dla każdej nacj oprócz aten) Mam podbita apolonie i rozwinięty port ale nic to nie dało,jakieś pomysły? :p
-
Cytat:
Zamieszczone przez ruszti
Ja mam pytanie o sparte. Przejrzalem ten temat ale jasnej odpowiedzi nie znalazłem. jak z tym handlem? :p bo nie chodzi o to że inne nacje nie chcą podpisać że mną tylko że tą opcja jest nie dostępna wogóle.(symbol umowy handlowej jest na czerwno dla każdej nacj oprócz aten) Mam podbita apolonie i rozwinięty port ale nic to nie dało,jakieś pomysły? :p
Pisałem o tym wcześniej, więc postaram się pomóc. U mnie możliwość handlu z większą ilością frakcji pojawiła się dopiero po zdobyciu całej prowincji Hellas - a szczególnie po zdobyciu Aten. Do tego zdobyłem całą prowincję Macedonia. Teraz prowadzę handel z 5 frakcjami. Czyli na chłopski rozum - konieczne jest chyba zdobycie stolicy prowincji.
Pozdr
-
Ok dzięki :) to zabieram się za ateny :)
-
Nie. Konieczne jest zdobycie portu. W Sparcie portu nie ma, więc nie możesz handlowca z nacjami, z którymi nie graniczysz bezpośrednio. Początkowo Sparta graniczy tylko z Atenami, więc nic dziwnego, że prawie z nikim nie da się handlować.
-
@kuroi - no dobrze, ale kiedy zdobyłem Apollonię, Pellę, czy też Kretę - (w których były porty) też nie mogłem handlować - więc jak to wytłumaczysz?
-
A jaki rodzaj portu wybudowałeś w Apolloni ? Pewnie port rybacki albo szkutnika :P
-
Port w Apollonii był HANDLOWY - natomiast w Atenach po których zdobyciu mogłem handlować z większą ilością frakcji był RYBACKI.
Pozdr
-
Przecież to jest proste jak konstrukcja cepa. Otwierasz okienko dyplomacji w którym jak byk widać że stolicą (znaczek frakcji) Twojej nacji jest region Sparty. Przez Ateny nie masz połączenia z żadnym ze zdobytych portów - a więc dopóki takiego połączenia nie będziesz miał przez zdobycie Aten lub zmianę stolicy* - z nikim innym nie pohandlujesz, bo region Sparty sąsiaduje tylko z regionem Aten.
*poprzez pozbycie się dotychczasowej stolicy (np wywołanie buntu).
-
Jest jakieś drzewko rodowe? W ogóle jak mam ożenić przywódcę frakcji? Mam do wyboru tylko: Zabezpiecz awans i zabójstwo. Małżeństwo pojawia się przy innych rodach (co wzmacnia ich pozycję). W karcie postaci generała jest napisane, że nie ma żony, ale inne frakcje mogą złożyć mi propozycje. W dyplomacji też patrzyłem i nie mogę nikomu zaoferować małżeństwa. W ogóle żadnej kobitki nie widziałem w tej grze ;/
-
Jak polepszyć dany parametr wojska np. atak ulepszyć? bo w Total War z 2004r. można było w pliku tekstowym polepszyć parametr danego rodzaju wojska, a tutaj są inne rodzaje plików.
-
Pytanko : Jak przejme np. Sparte to potem w nowej kompani bede mogł nią grac??
-
Jak masz DLC miasta Greckie to juz na poczatku a tak to nie masz takiej mozliwosci
-
Nie musisz kupić dlc na steamie.
-
Towary handlowe (marmur, drewno itd) dają cokolwiek poza chęcią handlu? Tzn. czy warto szukać frakcji z towarem którego nie mamy?
-
Teoretycznie dają. Posiadanie wszystkich towarów handlowych jest w jednym z warunków zwycięstw. Nie jestem tylko pewny czy liczy się import, czy tylko produkcja.
-
Witam wszystkich
Moje pytanie brzmi czy można mieć więcej połączeń handlowych niż tylko jedno ? Jak tak to w jaki sposób to zrobić ? Aktualnie 30 Tura
Pozdrawiam
-
Tak, można - po spełnieniu odpowiednich warunków. Za mało szczegółów podałeś (jaka frakcja) bym mógł napisać dokładnie jakich.
-
Można. W oknie dyplomacji proponujesz umowy handlowe (ciężko je uzyskać w pierwszych turach). Musisz też przy tym pamiętać, że szlak handlowy musi mieć połączenie tzn. pomiędzy tobą a kooperantem. Jeżeli na drodze jest prowincja wroga...dupa, szlak nie przechodzi (przynajmniej u mnie).
-
Witam . Gram Rzymem na poziomie normalnym, zdobyłem całą Hiszpanie i północną Afrykę. I mam następujące pytanie, czy da się wywołać wojnę domową aby zmienić ustrój na cesarstwo ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez kraven2000
Musisz też przy tym pamiętać, że szlak handlowy musi mieć połączenie tzn. pomiędzy tobą a kooperantem. Jeżeli na drodze jest prowincja wroga...dupa, szlak nie przechodzi (przynajmniej u mnie).
Dokładnie to między waszymi stolicami - zaznaczonymi na mapce dyplomacji symbolami frakcji. Jeśli na drodze szlaku handlowego od granic/portu do stolicy państwa znajduje się jakakolwiek obca (nie tylko wroga) prowincja - to handlu nie będzie.
Cytat:
Zamieszczone przez jokx
I mam następujące pytanie, czy da się wywołać wojnę domową aby zmienić ustrój na cesarstwo ?
Podobno się da. Ale nie wiem jak - nie gram Rzymem.