Musisz instalować po kolei. Działa 0.1 z Mega, użyj Google Chrome, za którymś razem zaskoczy.
Musisz po kolei:
Full public beta (0.1)
Patch 0.2
i Patch 0.3 i fix nr 1 i fix nr 2 uruchom clean po tym.
Wersja do druku
Musisz instalować po kolei. Działa 0.1 z Mega, użyj Google Chrome, za którymś razem zaskoczy.
Musisz po kolei:
Full public beta (0.1)
Patch 0.2
i Patch 0.3 i fix nr 1 i fix nr 2 uruchom clean po tym.
Dzięki :) już wszystko zainstalowane i wygląda na to, że dobrze :) czas niedługo rozpocząć pierwszą kampanię :)
Hej,
Wygląda na to, że wina wywalania z gry leży po stronie mojego laptopa (chińskie gó*no).
Nie ma rady, co dwie tury robię save, za kolejne dwie save 2 i tak na zmianę. Jakoś idzie.
Jednostki Dol Amroth są przepiękne, ale i drogie jak diabli...
Grałem w DaC jeszcze Elfami Leśnymi i Dunedainami i w kilkaset tur zero ctd, czy to w bitwie czy w kampanii, bardzo stabilny mod, a to nadal beta. Może obniżenie opcji grafiki i skali jednostek coś Ci pomoże?
Jest Hotfix 0.31 do patcha 0.3 (nr 3) do DaC.
Coś zmienia?
Naprawia kilka bugów, zmienia balans, wzmacnia kilka frakcji. Konieczny jak każdy fix. Raczej nie zadziała na savy, przynajmniej nie wszystkie zmiany. Nowa kampania zalecana.
Pobiorę dziś, opis zmian jest spory.
Modzik miodzio, ukończyłem właśnie niedawno jedną kampanię (krótką) frakcją Krasnoludów z Ered Luin. I dręczą mnie pewne bugi jakie napotkałem.
Pierwszy z nich pojawił się podczas oblężenia Gundabad. Po wczytaniu mapy pokazała mi się góra, jednak zamiast miasta był tylko plac położony bardzo wysoko oraz prosta droga prowadząca ku niemu. Żadnych murów, żadnych budynków...
Drugi pojawił mi się dwa razy i związany był ze świątynia Merkola w Carn Dum, tu na szczęście wystarczyło ją dwa razy zniszczyć, by przestałą się pojawiać.
Trzeci bug, również pojawił mi się podczas oblężenia gdy grałem Cieniem z Mirkwoodu. Podczas zdobywania Rhosgobel miałem płaski teren, gdzie istniały jakieś niewidzialne bariery pozwalające mi oblegać tylko o z określonych kierunków.
Ktoś wie jak można wyeliminować te bugi?
To nadal beta. Śledź stronę podaną w poście nr 1. Podają co jakiś czas fixy.
Jak oglądałem filmiki na youtubie, to nie widziałem takich bugów. Być może są one związane z wersją 3 submoda. W każdym razie będę śledził, może coś się pojawi.
Some settlements have odd siege bugs regarding movement through doors or ability to attack walls, there is always another way in though...
To jeden ze znanych im bugów jaki sami wymienili, właśnie taki jak opisałeś, problemy z drogami czy murami oraz możliwościami ataku. Dotyczy to raczej tych nazwanych osiedli, zwykłe są ok.
Kurcze, mod robi coraz lepsze wrażenie na mnie. Jednak niekiedy twórcy wydają się być lekko zboczeni:
Spoiler:
Tu muszę się pochwalić, bo udało mi się na parę tur zwasalizować jedną ze złych frakcji:
Spoiler:
Wygrana bitwa samymi generałami:
Spoiler:
Fajna kampania. Submod ma potencjał. Też grałem Imladris, nawet wygrałem, ale trochę mi zeszło.
Po zniszczeniu Dunlendingsów, zostało mi jeszcze 15 prowincji do zdobyciu (krótka kampania). Powoli szykuję się by zaatakować Isengard, a potem poczekam aż Mordor pokona Rohan, by zdobyć resztę prowincji, Co mnie uderza w tym modzie, to silni generałowie, którzy potrafią w kilku rozbić całą armię nawet z ciężką piechotą i trollami. Wkurza mnie trochę zachowanie Gondoru, który pomimo iż się broni i niekiedy stara się atakować, to nie próbuje odzyskać utraconych ziem.
ogolnie jestem fanatykiem by zawsze miec do swoich ziem droge i tu jest dla mnie duzy plus moda ze zawsze jest droga jakas a nie nagle miedzy wschodem i zachodem jest tylko jedna. a co do generalow to imo za silni sa troche bo idzie zrobic armie z nich i wygrac wszystko
Wyszedł nowy patch o numerku 0.4.
Dzięki, sprawdzałem niedawno i był 0.31.
Link do patcha 04. macie w poście nr 1 tam gdzie jest napisane patch 0.3 - wchodzicie na TWC z linku potem downloads i macie patche.
Patch 0.4 zawiera 0.31 w sobie, ale trzeba zainstalować 0.3 wcześniej i potem 0.4.
http://www.moddb.com/mods/divide-and...-beta-patch-04
Dokładnie wyszedł wczoraj.
Po jego instalacji stare sejvy będą działać?
Szczerze wątpię, ale nawet jak tak to zalecana nowa kampania raczej, bo nowości i ulepszeń jest dużo.
Uuu, to poczekam z jego instalacją aż skończę kampanię elfami.
Ukończona kampania jedną z frakcji krasnoludów:
Spoiler:
Ukończona kampania elfami:
Spoiler:
Dwójka generałów, którzy nie jedno życie mieli na sumieniu:
Spoiler:
Bliski koniec Mordoru:
Spoiler:
Ukończona kampania Principality Of Dol Amroth:
Spoiler:
Parę refleksji po niej:
- "nieśmiertelne" nazgoole - co z tego, że zabiję je w bitwie skoro po kilku turach i tak się odradzają
- dziwne zachowanie na mapie - Mordor w ogóle nie próbował odzyskiwać zajętych przeze mnie terenów jak wdarłem się już na jego ojczystą ziemie, chociaż miał przewagę liczebną w ogóle nie atakował zdobytych osad
- gdy Mordor sobie nie radził o dziwo Isengard prawie pokonał Rohan (odwrotnie było w kampaniach, gdy to Mordor sobie doskonale radził), Gondor tworzył nowe armie, ale walczył jakoś niemrawo, Variagowie chociaż pałętali się dużymi armiami po moich terenach też mnie nie atakowali
- po zdobyciu ostatniego zamku Mordoru - pojawił mi się event, że przechodzą w hordę, która się pojawiła by następnie przestać istnieć
- nowy patch miał dać nowe eventy, których jakoś nie dostrzegam, a wręcz przeciwnie nie było już np.: inwazji korsarskich
- Dale, po stracie swojej stolicy nawet nie próbował jej odbijać chociaż w mieście był tylko garnizon; ogólnie rzecz ujmując niektóre frakcje praktycznie nic nie robią, inne znów rozpowszechniają się na potęgę
Ai nie jest jakieś porywające, ale nie jest też złe. Może to poprawią. Ale mod jest całkiem ciekawy, a tury szybkie, mimo wielu frakcji.
Chochlik20, tu masz link: http://87826.file4u.pl/download/5459....file4u.pl.xml
Pobierz ten plik, zrób kopię tego pliku z data w modzie DaC, usuń map.rwm z katalogu base i zacznij nowa kampanię. Zobacz, czy jest coś lepiej.
Uprzedzam, na razie nie robiłem zmian w descr_strat, mogą być potrzebne. Jak możesz zagraj, tylko na tym pliku, jak nie będzie dużo lepiej poprawię i descr_strat ai label w nim.
Pograłem trochę Rhunem - 40 tura za mną i widzę, że są pewne zmiany. Angmar nie gra już tak agresywnie, widziałem jak do tej tury podbijał dużą część płn, Klany z Enedweith nie robią nic... próbowały zająć coś chyba, ale im nie wyszło i odpuściły, terytoria, która zajmowały w innych kampaniach ciągle należą do rebeliantów, Variagowie z Khandu po raz pierwszy wzięli udział w krucjacie na Dale i nawet zdobyli miasto, Vale of Anduin uległo trochę Shadow of Mirkoow, ale zdobyło Gundabad oraz oblega Zhang Khale. Elfy są znowu jakoś niemrawe, ale mam nadzieje, że później wezmą się do pracy, krasnoludom idzie nieźle, zajęły tereny rebeliantów, więc pewnie ruszą w końcu na Gobliny, Mordor z Gondorem się macaja, ale Mordor nie wystawia jakiś ogromnych armii, Gobliny z Gór Mglistych zdobyły elfie Ost in Edhil. Zobaczę jak będzie dalej, na razie są to takie spostrzeżenie na szybko.
Mam nadzieje, że nowy patch doda jakąś lepszą jazdę dla Rhunu i Haradu. Frakcje stepowe, ale jazdę mają beznadziejną.
Chochlik20
Link do descr_strat ze zmienionym ai. http://87826.file4u.pl/download/5462....file4u.pl.txt
Wrzuc ten plik do data/world/maps/campaign/imperial_campaign, zrób kopię oryginału wcześniej.
Potem usuń map.rwm z katalogu base i zobacz czy działa, na nowej kampanii. Pograj ze 100 tur i daj cynk, czy jest coś lepiej oczywiście zostaw to ai co instalowałeś niedawno.
Sama zmiana pliku ai nie wystarczy.
Rozegrałem 100 tur na nowym AI, i jakoś nie widzę zmian na lepsze, a bardziej na gorsze w niektórych przypadkach:
Efy - wzięły sobie chyba do serca, swoją maksymę, że zostawiają świat śmiertelników w spokoju i nie ingerują bardzo w niego - Galadhrim,s Realm złamał tą zasadę i odbił z rąk Shadow of Mirkwood ford położony poniżej ich terenów, Thranduil,s Realm stracił jedno miasto na rzecz tej frakcji, po czym dalej grał pasywnie, broniąc się, ale nie atakując. Chociaż z ich strony liczyłem, po tym jak na początku zdobyły jedną niewielką wioskę, będzie lepiej.
Krasnoludy - tutaj to bez większych zmian, chociaż zdziwiły mnie te z Erebornu, które całkowicie olały front z Rhunem, chociaż na pierwotnym AI niekiedy nieźle go przyciskały
Ludzie -
- Gonodor - niezłe radził sobie z napływem Mordou, widać było ich armię, ale czy jest to spowodowane nowym AI czy biernością Klanów znad Enedwaith, które w innych kampaniach atakowały z drugiej strony Gondor po zwarciu przymierza z Mordorem
- Principality of Dol Amroth - walczyło dzielnie przeciwko mnie, wysyłając armię, szkoląc nową flotę
- Rohan - odpierał skutecznie ataki Isengardu i tyle, chociaż graniczył z Mordorem nie próbował odbijać zajętych terenów Gondoru chociaż nie było tam żadnej armii prócz garnizonów
- Bree walczyło z naporem Angmaru i Dunledingsów, ale była to obrona pasywna
- Northen Dunedain - jak Bree
- Dale - odbiło swoją swoją stolice po mrocznej krucjacie i nawet nieźle sobie radzi tam
- Vale of Dorwinion - po ataku w 2 turze szybko straciło stolicę i jeden z fortów, po czym rozpaczliwie odpiera ataki Rhunu
- Vale of Anduin - chociaż straciło tylko jedną miejscowość na rzecz goblinów, grało pasywnie zadowalając się pełnymi garnizonami
- Klany znad Enedwaith - nie zajęły niczego, szkoląc tylko armię
- Dulnedingsowie - zajęli to co kiedyś zajmowały Klany, atakując przy okazji Bree i Dunedainów, ale bez większych sukcesów
Frakcje Zła:
- Umbar - chyba z racji położeni, nie miał dużych możliwości walki
- Variags of Khand - podobnie ja Umbar, nie brały udziału w żadnej krucjacie
- Rhun - zaatakował już w drugiej turze, i po zdobyciu 2 prowincji nie potrafi przełamać oporu Dorwinionu
- Orkowie z Gór Mglistych - obrona pasywna, chociaż próbowały zdobyć stolicę Thranduil,s Realm, z czasem ulegną całkowicie krasnoludom z Morii
- Księtwo Angamu - sukcesem jest zdobycie Amon -Sul, ale chyba nie wybudowały nawet tam świątyni - brak ich kultury pomimo długiego czasu, wkrótce pewno jak Orkowie ulegną krasnoludom Ered Luin
- Mordor - po odcięciu przeze mnie dostępu do ziem Gondou, zebrał wszystkie armię pod płn. granicą i czeka nie wiem na co. Chociaż ma wojnę z Rohanem, nawet nie próbuje ataków w tamtym kierunku
- Isengard - próba sił z Rohanem, co jakiś czas bezskutecznie próbuje zdobyć Helmowy Jar
- Cień z Mirkwoodu - olał całkowicie Vale of Anduin skupiając się na walce z elfami, zdobył w krucjacie Esgaroth, próbuje również zdobyć Dale
Spoiler:
Ok, dzięki za info. W MOS to ai Pitera działa bardzo dobrze, nacje są agresywne.
Widocznie w DaC się nie sprawdza. Pozostaje wrócić do oryginału. Może niektórym nacjom wstawiłem inny ai_label niż należało. Dzięki za testy, przywróć sobie oryginały pliku od ai i descr_strat. Ja też tak zrobię.
Piter ew. jakby pobrał tego moda mógłby popracować nad ai. Ale pewnie nie ma czasu.
Mam zamiar powrócić jak tylko dobiję Gondor Haradem, co niedługo się dokona. Mam takie pytania:
- Czy oprócz eventu o ataku Entów na Isengard są jeszcze jakieś?
- Istnieje możliwość dodania jednostki pająków do Mirkwoodu?
Ukończona kampania Rhunem:
Spoiler:
Samotna góra posiada równie samotną choinkę:
Spoiler:
Raczej bez problemu można dodać pająki dla Mirkwood. O ile są tam pająki, w MOS są.
W export_descr_unit w owernsip trzeba dopisać nazwę frakcji Mirkwood po angielsku, do sprawdzenia w descr_strat.
I w jakimś budynku trzeba dopisać rekrutację pająków, bez przesady jednak. Ja w moim submodzie dla MOS dałem pająki goblinom.
O ile dobrze kojarzę, pająki pojawiały się jako jednostki rebelianckie w puszczy, ale zastanawiam się czy po nowych poprawkach nie zostały zlikwidowane. No nic, sprawdzę w plikach, jak się okaże, że są to spróbuje coś pokombinować w plikach.
Sprawdź czy w unit są jakieś spiders. I czy mają atrybut mercenary_unit w attributes. Jak tak to da się je dodać. Napiszę Ci jak.
Gram sobie Gondorem na VH. Czuć presję Mordoru.
Chochlik, grasz bez mgły?
Odsłaniam raz na jakiś czas by zobaczyć postępy innych nacji lub by pochwalić się ukończoną kampanią :)
Odpowiem Ci, że trochę lipa, by w trakcie kampanii podglądać.
Czyż nie jest najlepsze w tej grze być zaskoczonym czymś niemiłym i musieć problem rozwiązać przy pomocy tego, co się ma pod ręką?
Wg mnie bez tego elementu gra nie ma sensu.
Nie oszukujmy się - nawet na poziomie vh/vh nie jest przesadnie wymagająca.
Wiem, że jest to w pewien sposób oszustwo, ale ciekawość jest większa :) zresztą moje oszustwo przy tym co robi komputer, to dwie różne rzeczy.
Obecnie gram sobie kampanie Vale of Anduin - jestem za 20 turą i bilans jest następujący:
- straciłem Rhosgobel, ale zdobyłem Miasto Goblinów
- kasa na plusie, nie za dużo, ale zawsze coś jest
- odparłem kilka ataków na wioski hobbitów
Wkurzające w tej kampanii jest to, że wszystkie moje osady mają strasznie małą populację :/
Vale Anduin ma wioski hobbitów? raczej tylko Bree je ma. Jak jednostki ? Gondorem grało mi się fajnie w DaC. Populacje można zmienić w descr_strat, ale to też oszustwo.
Arovist - źle myślisz trochę, raczej mało kto używa tego kodu na podglądanie przeciwnika. Sam odkrywam sobie mape co 20 tur żeby zobaczyć jak sobie radzą inne frakcje daleko ode mnie bo tak w trakcie rozgrywki tam nie dojde :P
Problem w tym, że Beornowie mają ograniczenia w budownictwie, więc nie zaszalejesz.
Zresztą, ma to swój urok, gdy nie walczysz jednostkami tak potężnymi, które i bez Twojego udziału drogi graczu, wygrywają bitwy.
Podglądanie co ileś tur jest bez sensu w DaC. Otrzymujecie wszak komunikaty, gdy jest oblężony lub pada ważny punkt terenowy, można więc sobie dopowiedzieć (analiza i wnioskowanie jak widzę leży) lub wysłać szpiega.
Jak zaczynamy gadać o kodach, to mój udział w rozmowie się kończy.
Swoje stanowisko przedstawiłem w poście wyżej i go nie zamierzam zmieniać.
Co najwyżej mogę spróbować zachęcić Kolegów, by spróbowali więcej wysilać się w czasie godzin spędzanych przed komputerem.
Ukłony,
Arovist