I to właśnie mnie dziwi, rozumiem, że musi być jakiś balans i tak dalej ale nie ogarniam dlaczego podstawa wojsk spartańskich nie jest dostępna od razu.. :D
Wersja do druku
Sparta wtedy też już czasy świetności miała za sobą, nie pamiętam dokładnie, w czasach startu gry chyba Sparta mogła wystawić raptem kilkuset, może i nawet tysiąc Spartiatów, ale jak pisałem nie jestem tego pewien. Dopiero po reformach przyznano prawa obywatelskie większemu gronu mieszkańców, stąd takie wynalazki jak spartańscy falangici :D Można też to brać jako uzasadnienie tej późnej rekrutacji spartańskich hoplitów, ponieważ obecna populacja Spartiatów to gwardia generalska :D
Gdyby Spartańscy Hoplici byli szybciej dostępni do rekrutacji, to gra Spartą byłaby banalnie prosta, ponieważ gdyby byli rekrutowani od 1/2 poziomu baraków to z automatu w każdej prowincji z 1/2 poziomem baraków byliby dostępni ;)
No dobra, to mi wszystko wyjaśnia.. ale miło by było zobaczyć Spartę w całej jej potędze :D
To by trzeba było początek gry przesunąć o 100-150 lat wstecz :D
No cóż.. nie da się.. ale jak to mówią: jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma :D
Czy na aktualnym patchu od CA DEI chodzi poprawnie? ( w menago jest jako nieaktualny)
Tak, chodzi poprawnie.
Zauważyliście może jakieś zmiany w zasięgu jednostek miotających? Mam z tym problem gdyż zasięg "oszczepników" jest tak mały, że w trybie Skirmish, nie rzucają, ani raz, ewentualnie raz :D
Hmm, nie doświadczyłem takiego problemu, nie wiem w czy może leżeć przyczyna ;/
Tryb skirmish jest przyczyną. I tak nie działa, więc go przestałem używać już za czasów RTW1 ;P
Też nie używam :) Chciałem tylko sprawdzić czy prędzej rzucą czy uciekną i wyszło na to, że uciekną.
Czy można cofnąć R2 do wersji beta12? Nie mogę grać w DeI po ostatniej aktualizacji, grę mam w wersji Steam.
Próbowałeś wgrywać z wersji niesteamowej i bez innych modów?
Jeżeli masz wersję na steam to zapewne potrzeba Ci tego :D
http://steamcommunity.com/sharedfile...vide+et+impera
Pomogło - kolejny raz mnie ratujesz, dziękuję serdecznie.
Witam,
Zwracam się do was z małym problemem. W dniu wczorajszym automatycznie ściągnęła mi się aktualizacja do Rome II tj. Emperor Edition. Do dnia wczorajszego grałem na modzie DEI. Po zaktualizowaniu i ściągnięciu DEI (part 1 -4) pod aktualizację (Emperor Edition) , gra mi się zawiesza i pojawia się komunikat, iż program przestał działać. Wcześniej nie miałem takiego problemu. Czy ktoś może pomóc mi w rozwiązaniu zaistniałego problemu?
Ściągnij wersje niesteamową.
Gra co jakiś czas wysypuje mi się przy przełączaniu tur. Ten pasek na górze dochodzi do ostatniej frakcji, muzyka cichnie, gra się zawiesza i jedyne wyjście do crtl+alt+del. Wie ktoś, jak to naprawić? Mam wersję steamową DeI ze spolszczeniem.
To ściągnij niesteamową :p
Witam, mam pytanie skąd to pobrać bo link nie działa niestety.
Cześć jestem nowy na tym forum i mam pytanie jak zainstalować tego moda.
Najzwyczajniej w świecie wklej go w folder "data" dla rome 2.
ok dzięki za pomoc bo myślałem,że będzie trzeba coś podmieniać.
Tylko pamiętaj o wyłączeniu innych modów żeby nie było jakiś dziwnych rzeczy i jeśli grasz na polskiej wersji to pomyśl też o spolszczeniu.
Własnie wrzuciłem to do folderu data ale jak odpalam grę nic się nie dzieje jest tak jak było.
Włącz ten mod w launcherze.
Witam , co zrobić aby mieć takie unit crady http://imgur.com/mMRiAzJ.jpg ?
Zainstalować najnowszą wersję DeI.
Witam,
Mam problem. Mam zainstalowanego Rome Total War 2 Empirior Edition ver.2.0.
Pobrałem mod divide impreria 1.0.3 (chyba) po odpaleniu przez Mod Managera wczytywanie i się zawiesza i wyrzuca na pulpit.
Prosze o pomoc i pozdrawiam.
Usuń i ściągnij raz jeszcze, ale z innego źródła (steam).
Witam!
Mam problem z eventami (chyba). Na początku tury co jakiś czas pojawiają się obrazki (trupy po bitwie, statki wypływające z portu etc.) ale nie ma żadnego tekstu. Czasami też po kliknięciu na miasto wyskakuje "podpowiadacz" ale nic nie jest napisane (czasami jest tylko coś w stylu { } ), są za to normalne komunikaty o tym, że aby rekrutować jednostki trzeba mieć odpowiedni poziom swojej kultury. Nie mam innych modów poza DEI i spolszczeniem z ich strony (najnowszego). Nie ma też opisów do jednostek z AOR, chociaż nie wiem nawet, czy takie powinny być.
Witam,
Mam problem. Mam zainstalowanego Rome Total War 2 Empirior Edition ver.2.0.
Pobrałem mod divide impreria 1.0.3 (chyba) po odpaleniu przez Mod Managera wczytywanie i się zawiesza i wyrzuca na pulpit.
Prosze o pomoc i pozdrawiam. Mam wersje nie steamowa pobrana z http://www.moddb.com/mods/divide-et-...a.Wczesniejsza wersja 0.96 dziala bardzo dobrze wczym problem, prosze o pomoc
Mam problem z uruchomieniem moda, robię wszystko wg instrukcji lecz podczas uruchamiania gry pojawia się główny obrazek i ładuje się bez końca.Może być to spowodowane marnym pc? mam bodajże tylko 4 rdzenie w procku, 4gb ram i kartę DX10 geforce 9600 gt. Grałem kiedyś dużo w rome 2 bez modów i na średnich ustawieniach chodził śmiało na 20 FPS czasem na 25.
Żaden mod mi obecnie nie działa, próbowałem uruchomić tego bo mi się spodobał po opisie, potem All in one i tez nie działa.Mimo iż jakiś rok temu dla próby odpaliłem All in one i działał.
Witam wszystkich forumowiczów,
Mam problem techniczny z modem Divide et Impera. Mod subskrybowałem w Steam, podobnie jak spolszczenie do niego. Odpala się normalnie, chodzi płynnie jak podstawka i działa bez zarzutu na mapie kampanii. Jednakże przy kliknięciu rozpocznij bitwę najpierw pasek postępu ładuje się i dochodząc do samego końca wyrzuca do pulpitu bez żadnego komunikatu. Próbowałem już kilka frakcji i jest różnie - Królestwem Saby wyrzucało mnie póki nie zmniejszyłem rozmiarów oddziałów, Armenią nie wyrzuciło mnie, ale Scytami już tak.
Przeszukałem forum i nie widzę rozwiązania tego problemu - jedyny pomysł jest sprzed roku i dotyczy zmiany pliku preferences.script.txt. w punkcie dotyczącym gfx_enable_directX, ale w tym pliku takiej linijki u mnie nie ma w ogóle.
Czy ktoś z Was zna może rozwiązanie?
Będę wdzięczny za pomoc
Cześć
Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś miał problem taki, który tutaj opiszę. Miałem zainstalowanego DeI razem ze spolszczeniem i działało wszystko poprawnie. Ostatnio musiałem zrobić na kompie nowego windowsa, zainstalowałem 7 tak jak poprzednio. Zainstalowałem grę, następnie DeI i powstał problem, ponieważ po kilku turach w różnych momentach gry pojawia się czarny ekran. Jest widoczny jedynie kursor którym można poruszać, słychać również dźwięk. Wcześniej gra działała bezproblemowo a teraz ten czarny ekran mimo dobrych chęci, stanowi dosyć duży problem w rozgrywce;) Sprawdzałem różne warianty, tzn. DeI ze steam jak również zwykły plik do data i nic, w każdym przypadku pojawia się ten nieznośny czarny ekran. Szukałem trochę w necie i widziałem, że było kilka osób(niekoniecznie z DeI) z podobnym problemem, ale nikt nie udzielił odpowiedzi jak to rozwiązać. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś napisał chociaż jakieś sugestie jak się za to zabrać.
E: Problem prawdopodobnie rozwiązany, zmieniłem ustawienia grafiki z ultra na bardzo wysokie i póki co śmiga po 24 turach. Może komuś się przyda taka informacja;)
Po ściągnięciu ze Steama pisze, że mod jest nieaktualny. Proszę o pomoc.
Zaznacz w menedżerze modyfikacji "włącz nieaktualne mody" i po problemie.
Znalazłem kolejny problem w tym modzie ;/
Nie mogę mianowicie budować zagrody dla rumaków i handlarza bydłem(żółte budynki w stolicy prowincji) mimo, że mam potrzebne pieniądze(cena napisana czcionką białą, nie czerwoną) i nie widać żadnego znaczka sygnalizującego brak potrzebnej technologii. To jest znany błąd czy tylko u mnie występuje?
@Edit
Nie dopisałem, że ikonka budynku jest przyciemniona(tak jakbym nie mógł budować tego budynku - i nie mogę. Ale dlaczego?)
Pobrałem najnowszą wersję Divide et Impera 1.05d (REQUIRES Rome 2 Patch 17 Beta) ściągnąłem patch 17 beta. Uruchamiam grę i wyskakuje pytanie: czy uruchomić grę z parametrem 1. Klikam nic się nie dzieje, gra się zawiesza. Proszę o pomoc!
Pomoże mi ktoś odpalić tego moda?
Wymieniłem kilka podzespołów w kompie i wreszcie gra jest grywalna, więc chciał bym pograć w nią na tym modzie lecz się nie da bo ciągle widzę tylko początkowy splash i nic się więcej nie dzieje.
Podstawka też tak działa?