Kiedy można się spodziewać kolejnego spolszczenia?
Wersja do druku
Podobno nowe spolszczenie będzie gdy wydadzą DeI w wersji 1.0
Rafkos na twc piszę:
Cytat:
I will do another update when 1.0 comes out.
Witam.
Mam pewien problem, związany z Emperor Edition. Gdy na DeI zainstalowałem spolszczenie, zniknęły mi wszystkie terminy wprowadzone w Emperor Edition (nazwa i szczegóły kampanii Augusta, panele polityczne, nazwy miast z kampanii Augusta). I stąd mam pytanie: da się jakoś przywrócić te nazwy zachowując spolszczenie? Dać jakiś plik lokalizacyjny z innego języka, (nie chodzi mi o polskie nazwy, a żeby w ogóle były nazwy)
Mała informacja dla oczekujących na spolszczenie :) Wracam do gry! 30% tekstów już przetłumaczyłem.
Super!
Cieszę się Rafkosie że kontynuujesz swoje dzieło. Zawsze w DeI gra się lepiej w ojczystym języku :)
Tłumaczenia pozostało już niewiele :) z odrobiną szczęścia skończę pracę przed piątkiem.
Świetnie. Już do piątku? Łał... A to spolszczenie na 0.9 ileśtam? (najnowsza na ten moment, chyba)
Spolszczenie będzie zrobione jak najbardziej dla aktualnej wersji DeI.
@edit
zapewne skończę szybciej (może nawet jutro), ale nic nie jest pewne, poza tym, potrzeba trochę czasu na sprawdzenie, czy wszystko działa.
Świetna wiadomość, bo granie na angielskiej wersji jest męczące.
Spolszczenie gotowe do testowania http://www.twcenter.net/forums/showt...s-with-v0-96e) . Miłej zabawy :)
Dzięki za ekspresową pracę. Już pobrane :D
Przypominam, że należy usunąć wszystkie poprzednie pliki po spolszczeniach.
Z tego co zauważyłem, to w DeI 1.0 zawierać się będzie bardzo dużo nowych jednostek dla frakcji, które jeszcze ich nie dostały. Oznacza to, że tłumaczenie zajmie mi trochę czasu, postaram się jednak w miarę możliwości tłumaczyć na bieżąco (mam dostęp do tekstów z 1.0) i możliwe, że uda mi się przetłumaczyć jeszcze przed premierą :)
Dzięki za info Rafkosie, gdyby wyszło Twoje tłumaczenie z wersją 1.0 to byłaby bardzo dobra wiadomość.
Jeszce raz bardzo dziękuję Tobie i Kamowi. Robicie kawał dobrej roboty. Tak trzymać:ok:
Czy powstaje spolszczenie do ostatniej wer. deI?
Ostatni post w tym topic-u jest z października, mam wielką ochotę wrócić do antyku, bez spolszczenie nie mam o czy nawet marzyć.
Jeżeli znacie tłumaczenie inne niż Rafikosa dajcie proszę namiar na pobranie.
Spolszczenie jest już dawno.
http://www.twcenter.net/forums/showt...ks-with-v1-02)
Jak to jest, że DeI mi działa bez spolszczenia, a jak je wrzucam do folderu 'data' to mi się gra nie chce włączyć? Miał ktoś już taki problem i mu zaradził?
Właśnie próbowałem wgrać to spolszczenie 1.03a i po wrzuceniu do data faktycznie gra sie nie uruchamia :P Co więcej, mod manager go w ogóle nie widzi :P
Co do spolszczenia, bo tak mi chodzi po głowie od dłuższego czasu, to nazwy niektórych państw i miast nie są przetłumaczone (Arche Bosphorus, Hajastan, Roma, Athenai, Tolosa, etc.) bądź mają literówki (Selucydzi). Nie wiem, czy jest to intencjonalne, ale trochę drażni. :D
Nazwy łacińskie nie są tłumaczone, co do Hajastanu, to jest to właśnie nasz rodzimy odpowiednik słowa Hayasdan. Co do ostatniego, to zdaje mi się, że rzeczywiście przeoczyłem ten błąd :)
@Rafkos - Czy możesz się się odnieść do mojego poprzedniego posta, dotyczącego błędu gry? ;)
Wszystko jest tak, jak w modzie, nie dodawałem nic od siebie. Część nazw była w języku angielskim a część po łacinie :) Co do błędu gry, to jest to praktycznie niemożliwe, plik tekstowy nie jest w stanie doprowadzić gry do crasha, sprawdź, czy nie masz gdzieś starych plików.
Prócz tego jednego, jeszcze jakieś stanowią spolszczenie ?
Mam ten sam problem ze spolszczeniem 1.03a co Shay Ruan. Gra wywala do pulpitu.
PS. wersja steam działa bez problemu.
Problemy powoduje bezpośredni link do pliku( po otworzeniu PFM jes on pusty)
Witam,
Suskrybowałem spolszczenie na steam jako że kopiowanie pliku do folderu data uniemożliwia odpalenie gry.
Mod prawdopodobnie aktywowany, jednak pomimo tego, że zafajkowany jest mod na angielskie nazwy jednostek cały czas mam nazwy łacińskie.
W tym przypadku rozumiem, że spolszczenie dotyczy tylko opisu i pozostawia te nieszczęsne łacińskie nazwy jednostek ?
Czy jest jakiś mod przywracające normalne nazwy jednostek (nie łacińskie) zachowując jednocześnie polską wersję ?
Pozdrawiam.
Czy wiadomo kiedy można się spodziewać spolszczenia do wersji 1.04a?
Spytam przy okazji, z czego wynika to, że w niemodowanej wersji Rome II EE są luki w tłumaczeniu? Puste miejsca zarówno w menu głównym, jak i na mapie kampanii (zwłaszcza rzuca się w oczy to, że nie ma nazw wielu budynków)
Z tego co pamiętam, to w wersji 1.04a nie było znaczących zmian w plikach językowych, więc nowe spolszczenie jest zupełnie zbędne.
Pardon, ale z jeszcze jednym pytaniem, będę wdzięczny za poratowanie. Cały czas mam problem z pustymi miejscami tak w menu (np. atrybuty niektórych frakcji), jak i na mapie kampanii. Próbowałem już zainstalować DEI na oba sposoby (Steam i rozpakowanie w folderze) oraz spolszczenie na oba sposoby, z tym że chodzi tylko ze Steama. Kiedy próbuję skopiować plik do folderu data, gra w ogóle nie chce się uruchomić... Z góry pięknie dziękuję i przepraszam, bo nie jestem na bieżąco.
EDIT: Udało się. Wyinstalowałem grę, zainstalowałem jeszcze raz, potem DEI w folderze i spolszczenie ze Steama. Może komuś się przyda
Mam tą samą sytuację tzn. puste pola zarówno w menu gry jak i podczas kampanii, mam pobrane DeI, spolszczenie i GEM'a, sprawdzałem spójność plików, zmieniałem na ang wersję gry, uruchamiałem bez modów, ale to nic nie dało. Mam rozumieć że jedyną szansą na rozwiązanie tego problemu jest pobranie całej gry od nowa?
EDIT: Usunąłem plik localization od Roma, zrobiłem sprawdzanie spójności plików i chyba wszystko wróciło do normy, przynajmniej jeśli chodzi o wersję angielską, z polską lokalizacją sprawdzę później.
Usuńcie wszystkie poprzednie tłumaczenia i wszystkie nie używane submody, miałem to co Wy - sprzątanie pomogło - tłumaczenie jak zwykle rewelacyjne.
witam panowie dajcie jakiś alternatywny link do spolszczenia bo na steamie nie chce sie pobrać :(
fajnie dzięki za pomoc :/
proszę dajcie jakiś link do spolszczenia bo ze steamu nie mogę pobrać :(
To jest forum, tu sie czeka aż ktoś napisze! Ja też się nie rozdwoję. Zapracowany dziś, Shay.
Niestety spolszczenie jest dostępne tylko na steamie. Jaki masz problem z pobraniem go? Wystarczy sie zalogować i tyle. Chyba że nie masz gry na steamie...
tak tylko nie moge się nawet na steamie zalogować pisze ze musze wprowadzic jakis kod dostepu który został wysłany na moją poczte wp tylko na poczcie nic nie ma :(
W spamie sprawdzałeś? Sam miałem problemy z tym steamem z pozycji przeglądarki. Jeśli do jutra nie będzie to wrzucę Ci na jakiś mediafire czy coś. Rafkos się chyba nie pogniewa.
Dam Ci link na pw.