CK2 też było i jeśli teraz chcesz grać po polsku to nastaw się na złamane zangielszczenie z nazwami z kodu gry. ;/
Eh.
Uprzedzony. Gdzie ten sławetny system z poprzedniego silnika forum informujący o pojawieniu się posta przed Twoim. :)
Wersja do druku
CK2 też było i jeśli teraz chcesz grać po polsku to nastaw się na złamane zangielszczenie z nazwami z kodu gry. ;/
Eh.
Uprzedzony. Gdzie ten sławetny system z poprzedniego silnika forum informujący o pojawieniu się posta przed Twoim. :)
Tak, tylko w CK2 zrobionio sztuczkę techniczną by dodać polskie znaki. O ile pamiętam zrobiła to jakaś firma współpracująca z pdx.
Teraz jest pełna obsługa UTF8, i jest mnóstwo innych języków, m.in Rosyjski :)
Można kupować pre-order HOI4
https://www.paradoxplaza.com/games/
Tu już nie chodzi o polskie znaki, tylko o tłumaczenie na bieżąco. Każda łatka wymaga poprawek w tłumaczeniu, każda zmiana mechaniki, każde DLC (a tych uraczymy kilkanaście). Znaki nie są problemy tylko ciągłość tłumaczenia, tłumaczenie na czas i jakość. Bo jeśli język będzie drętwy niczym pal Azji, to usiądę do wersji angielskiej.
No masz rację, ale tak było dla tego, że to nie Paradox robił polskie tłumaczenie.
HOI4 to jedna z pierwszych gier w których oficjalnie obsługuje wiele języków. Tekst jest tłumaczony przez specjalne firmy przez profesjonalistów którzy mają płacone za każde zdanie.
Sam nie nawidzę gdy gry są tłumaczone na j.polski, i wolę w wersji angielskiej, ale jak raz przełączyłem HOI4 na polski, to już nie wracam do angielskiego.
Oczywiście było kilka miejsc gdzie tekst był o pare literek za długi i się nie mieścił na przycisku tu i tam, ale to była beta, i teraz już większość takich rzeczy jest naprawionych.
A język można szybko zmienić przy każdym starcie gry, bo jest launcher z przyciskiem gdzie wybierasz język. Nie trzeba grzebać w pliku settings.txt :)
Wszystkie gry są oficjalnie tłumaczone przez takie firmy, zatrudniające samych specjalistów, którym za to płacą, a niejednokrotnie mam wrażenie że zrobiłbym to lepiej za połowę ceny. :)Cytat:
Tekst jest tłumaczony przez specjalne firmy przez profesjonalistów którzy mają płacone za każde zdanie.
Pożyjemy zobaczymy. Wiadomo kto dokonuje tego przekładu na polski?
Miły ukłon Paradoxu w stronę naszego kraju,w dniu premiery wyjdzie darmowe DLC znacznie wzbogacające rozgrywkę Polską!
http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=98195
Zapraszam do przeczytania recenzji gry naeufigames.com
https://eufigames.com/hearts-of-iron-4-recenzja/
Sądzę, że wśród pojawiającego się zachwytu nad grą jaki panuje w necie i na YT wśród osób przypadkowo recenzujących HoI IV, a niekoniecznie znających się na tematyce serii gier Paradoxu, jest to nieliczna ocena z pkt widzenia polskich graczy, grających w daną serię od lat.
Tak więc zapraszam do zapoznania się z opinią forum tematycznego, które podobnie jak w przypadku totalwar.org.pl przybliża fachowo temat serii TW, tak w przypadku EUFI GAMES, przybliża polskim użytkownikom tematykę gier Paradox, od lat 14.
Ktoś wspominał coś o profesjonalnych tłumaczach, pracujących za pieniądze? ;)
Widzę pewne analogie do wydawanych DLC przez Paradox, a CA tu i tu, aby dostać możliwość gry frakcją różniącą się od innych- w HOI, ta różnica to nowe cele narodowe, nowe postaci, nowe jednostki; trzeba będzie zakupić DLC. A tak w ogóle grał ktoś już?
Mam i gram od wczoraj. I...
Poziom trudności środkowy - Zawodowiec.
Na szczęście można włączyć żetony - to ogromny plus (z mojego punktu widzenia). Widok strzelających figurek troszkę mnie wku...
Na nieszczęście jest AI w systemie dowodzenia.
Zamysł - bardzo ok. ale algorytmy - łapy opadają. Jednostki są bierne, ślepe i totalnie nie myślące. Okrążanie wojska sterowanego AI - łatwizna.
Na szczęście można ręcznie sterować i jest jak w poprzednich częściach HoI, ale jak to będzie na prawdę to się okaże, jak zacznę walkę z większym państwem.
Bardzo mi się podoba budowanie z podziałem na fabryki cywilne i wojskowe, jestem zachwycony "szablonami" jednostek i sposobem ich modyfikacji.
Reasumując - na razie jest ok, ale gra może być dużą klapa jeśli AI dużych formacji będzie tak samo do bani jak AI komunistycznej Hiszpanii 1936 roku.
Powyższa uwaga nie dotyczy multi, oraz kooperacji - jeszcze nie testowałem.
A i jeszcze coś co daje do myślenia - atakuję dywizją pancerną na dywizję piechoty. Po czasie dywizja piechoty traci organizację i ucieka "o prowincję w tył". Pancerna rusza w pościg i wpada na "uciekinierkę" która ponownie stawia bohaterski opór. Krócej, ale jednak bije się. Ponownie ucieka i w kolejnej prowincji stawia po raz kolejny bohaterski opór.. i tak dalej.. Trochę jakoś tak inaczej wyobrażam sobie rozbicie dywizji piechoty przez dywizję pancerną..
Ta gra to badziew.
Grałeś? Mniej najbardziej wkurza to, że werbowanie generałów zrobili tak jak w EU. Chamstwo, ja chcę z powrotem listę do wyboru, a nie dwóch trzech do wyboru.
Grałem, dlatego tak piszę, mnie denerwuje przeskakiwanie np: jesteś nazi Niemcami a po jakimś czasie demokratycznymi. Albo dzikie desanty Anglików w północnych Niemczech/
Immanentną cechą gier Paradoxu jest tworzenie historii alternatywnej a Tobie przeszkadza to że nie jest historycznie...
Il Duce
Radzę na przyszłość panować nad nerwami przy pisaniu posta.
Mam małe pytanie. Gram Polską i zaatakowałem jednocześnie Litwę i Łotwę, ale mam dwie różne wojny. Jak zrobić, żeby była to jedna wojna z jedną konferencją pokojową?
Czy tak się w ogóle da zrobić, szukałem ale nie znalazłem.
Z góry Dzięki za info :)
No nie, nie da się tak zrobić, tego typu konferencje są zazwyczaj tylko w przypadku wojen światowych ( w sensie tych typu faszyzm vs komunizm etc.)
Witam Panowie po dłuższej przerwie :) Ostatnio gram sobie w HoI4 i mam mały problem, zacząłem rozgrywkę Francją, gdy Niemcy zdemilitaryzowali Nadrenię, wybrałem opcję zawołania Brytyjczyków do wojny, udało się, jestem w Aliantach i o dziwo wojny brak. No ale nic, gram dalej, poszedłem w podważenie traktatu wersalskiego i potem skręt na lewo. Mój kraj jest już Komuną Francuską i o dziwo nie mogę nadal tworzyć roszczeń do wojny, nie mogę nic zażądać od Belgów, pisze mi, że kraj demokratyczny nie może tworzyć roszczeń wobec krajów, które nie podnoszą napięcia światowego. Ale przecież mój kraj jest już komunistyczny, ktoś wie czemu się tak dzieje? Dla testu wyszedłem z aliantów i nadal to samo...
Miałem tak to samo, tyle że jako Falangistyczna Polska, nie wiem o co chodzi.
Falangistyczną Polską od razu mogłem fabrykować roszczenia po przekonwertowaniu się... No cóż, chyba błąd gry, aż sprawdzę zaraz jak by to wyglądało na innych krajach, np. USA idąc na lewo...
EDIT
A więc porobiłem parę testów. USA komunistyczne nadal nie może fabrykować roszczeń. Francja komunistyczna oczywiście też nie. Francja faszystowska może od razu po zmianie ustroju fabrykować roszczenia. Polska faszystowska jak i komunistyczna może od razu fabrykować roszczenia po konwersji z BBWR czyli partii nieideowej. Wszystkie kraje zaczynające jako faszystowskie i komunistyczne mogą od początku rozgrywki fabrykować roszczenia.
Wynika z tego, że w grze jest jakiś błąd, prawdopodobnie gra po przejściu na komunizm nadal co do roszczeń traktuje nasz kraj częściowo jako demokratyczny - piszę częściowo, bo z opisu fabrykowania roszczeń znika zapis o napięciu światowym, jest natomiast, iż nie można fabrykować roszczeń wobec kraju, który nie wygenerował żadnych napięć - mowa oczywiście o USA/FRA komunistycznych.
De facto więc jako ZSRR czy Paragwaj możemy fabrykować roszczenia u Belgów lub Argentyny, ale jako komunistyczna FRA/USA już nie...
Żaden release patch nie wykazuje, aby taki błąd poprawiano / zgłaszano.
Nadchodzi dodatek do HoI 4.
Wiadomo jaka tematyka? Ale z tego co widzę to są jacyś panowie w kapeluszach. Śmierdzi mi to Australią i Japonią. Czyli Pacyfik meh.
Ogólnie chciałbym Ruminię/Węgry/Finlandię - dodatek sojusznicy Rzeszy xD Potem może Jugosławię.
https://muve.pl/sklep/digital/dlc-do...digital,282648 Więc ten dodatek to gra po stronie sojuszników UK: Kanady, Indii, Nowej Zelandii.
Cytat:
Dołącz do Dominiów, które muszą stanąć na wysokości zadania w misji obrony ojczyzny dla Króla i Kraju w Together for Victory, pierwszym dużym rozszerzeniu do gry Hearts of Iron IV, docenianej strategii wojennej autorstwa Paradox Development Studio. Ten dodatek koncentruje się na narodach Brytyjskiej Wspólnoty Narodów, pogłębiając doświadczenie w graniu tymi bastionami języka angielskiego.Kluczowe cechy:
- Nowe narodowe drzewka zainteresowania i wydarzenia dla Kanady, Australii, Nowej Zelandii, Indii oraz Afryki Południowej
- Alternatywna ścieżka historyczna dla każdego z Dominiów, z możliwością pozostania lojalnymi Wielkiej Brytanii lub ukształtowania nowego, bardziej niezależnego przeznaczenia
- Nowy system autonomii zapewniający krajom podległym stopnie niezależności od zagranicznego władcy
- Zmiany w umowie Lend-Lease pozwalające ci prosić twoich sojuszników o przekazywanie ci desperacko potrzebnego wyposażenia
- Rozkaz uderzenia szpicą zapewniający większą kontrolę nad dużymi okrążeniami i przebijaniem się przez linie wroga
- Dzielenie się technologiami pozwoli Wspólnocie Narodów nadążyć za brytyjskim wsparciem
- Dziennik bitew lądowych: Ucz się na dawnych zwycięstwach lub porażkach. Poprzez wgląd w historię ostatnich bitew, a także w statystyki utraty sprzętu, możesz sprawdzić jak dokładnie radzą sobie twoi żołnierze.
Zakupione, sprawdzone iiii szału ni ma. Znaczy wiadomo, zawsze coś nowego co jest spoko (np w drzewku technologicznym bronie mają już swoje nazwy) ale ogólnie pole do manewru mamy raczej niewielkie (nielicząc Indii).
Przynajmniej rozbudowują dyplomacje :rolleyes:
Zakupiłem ową gierkę, która jest moim pierwszym HoI w ogóle. Pierwsze wrażenie ekscytacja z domieszką strachu wobec ogromu tego wszystkiego, aczkolwiek szybko się uczę na samouczku. Zobaczymy ja pójdzie mi z Abisynią...
Zasadniczo jak już się opanuje schematy, to można potem eksperymentować. :P
Absolutnie wszystko mojego autorstwa, dzielę się niepowtarzalnymi szablonami dywizji opracowanymi w toku wielu kampanii.
http://i.imgur.com/Qv3qjtB.jpg
http://i.imgur.com/JBsoyPK.pngSpoiler:
Jakim cudem do 1943 nie wypowiedziało ci wojny ZSRR albo III Rzesza? Bo wschodnia granica nie ruszona, a i obstawiam że z Niemcami nie tłuczesz się od 39.
Przejściowo byłem w Kominternie, początkowo przyjmując komunistyczny model ustrojowy. Stąd nazwa dywizji "LWP".
Ilość dywizji dla mnie też porażająca. Skoro Niemcami żeby fabryki mi wyrobiły miałem w szczytowym okresie ich koło 150-160, a i tak były braki w zaopatrzeniu. Z tymi siłami udało się podbić cały świat.
Armia składająca się ze 118 dywizji, to w zdecydowanej większości Konne Wojska Milicyjne służące trzymaniu za mordę lokalnych partyzantów. Każda z tych dywizji to pojedyncza brygada kawalerii. Utrzymuję politykę maksymalnej eksploatacji okupowanych terytoriów. Dzięki funkcjonującej na zapleczu żandarmerii, nie mam jakichkolwiek problemów z ruchami oporu. Część dywizji to regularne wojsko stanowiące obronę prowincji nadmorskich, zagrożonych desantem.
Jako państwo komunistyczne prowadzę wojnę z aliantami od `38 roku. Mam za sobą niezwykle wymagającą kampanie w Jugosławii i Grecji, gdzie alianci skoncentrowali wielkie siły, w celu powstrzymania mojej ekspansji.Wcześniej wypowiedziałem wojnę Czechom. Nie mając przewagi strategicznej, chciałem uprzedzić za wszelką cenę Niemcy - co się nie udało - Sudety przypadły Hitlerowi. Druga wojna światowa wybuchła w 1940, po uznaniu przeze mnie roszczeń do Gdańska.Spoiler:
Do Kominternu dołączyłem tylko z powodów politycznych, jak słusznie zauważyłeś wisiała nade mną groźba konfliktu z wszystkimi frakcjami. Komintern nie jest wplątany w jakąkolwiek wojnę.
Kampania jest nieukończona, jak wszystkie zaprezentowane na screenach.
http://i.imgur.com/DzdYPz6.jpg
Spoiler:
A czyli to po prostu kwestia doboru strategii, ja stawiałem na szybkie zwycięstwa z jak najmniejszą liczbą przeciwników. :)
Chciałbym poruszyć bardzo ważną kwestię z naszego punktu widzenia. W dodatku The Great War traktującym o IWŚ nie ma Polski, co oczywiste. Można byłoby natomiast zagrać np. Rosją i wchodząc w zakładkę (z głowy) "zarządzanie poddanymi" wyzwolić Polskę zaznaczając jednocześnie "graj jako". Problem w tym, że nie ma Polski! Jest Litwa, Łotwa, Finlandia i wszystkie okupowane wtedy przez nich państwa, a nie ma Polski. To samo jest u naszych pozostałych zaborców. Mógłby ktoś potwierdzić, że też tak ma?
Koledze zal4 chodziło raczej o to, że nie można wyzwolić Polski Drakenie.
To też słusznie. Primo Rosjanie bardzo szybko tracili ziemie w dawnym Królestwie, dwa wcale nie byli chętni obiecywal nam niepodległości. No i trzy, już prędzej Prusy albo Austria powinny miec taka możliwość. I najważniejsza rzecz - to tylko mod. :)
Może mi ktoś powiedzieć jak wygląda aktualnie sprawa z ai w tej grze? Grałem zaraz po wydaniu gry no i ai było trochę słabowite. Jest aktualnie lepiej w tej materii?
Zalezy o co pytasz?
O pasywność komputera i niewykorzystywanie okazji do ataku :rolleyes: Pamiętam, że jak grałem zaraz po premierze to strasznie mnie to denerwowało.