Dzięki ;)
Wersja do druku
Dzięki ;)
Znacie jakieś?
Tych nie pisać bo już znam
-Kamienie na szaniec
-Elbing 1945 (dwa tomy)
- Wilczy Legion
-Porucznicy 1939 (akurat tą mam i pożarłem w mniej niż tydzień)
- Król szczurów
- Medaliony
Nie tylko z II wś. Można i inne. Ale:
1. Bardziej pisane w teraźniejszości. np. Porucznicy 1939. Nie gardzę ciekawymi jak mi mówią np. ''Kamienie na szaniec'' podobno super książka. Ale wolałbym coś w rodzaju tych pisanych we współczesności.
2. Najbardziej interesuje mnie okres 1914-1945
Czyli od wybuchu I wojny światowej do końca II wojny światowej, ale jak ktoś ma do zaproponowania ciekawą książkę w innych czasach jak ''Excalibur'' Bernarda Cornwella albo inne jego dzieła czy ''Crimen'' Józefa Hena to proszę ;).
3. Nie dawać książek w stylu Rambo czy James Bond.
"Od Kozienic do Tobruku". Wspomnienia jednego z oficerów piechoty od kampanii wrześniowej, poprzez jego wędrówkę po europie na Tobruku kończąc.
Zresztą sporo jest fajnych książek autobiograficznych, które - co fajniejsze - często bywają lepsze niż opowiadania. Polecam chociażby Żelazne Trumny" Wernera, książki z "Serii z Kotwiczką" i "Serii ze Śmigiełkiem".
Jesli chodzi o serie to polecam :
kroniki wojenne - wydawnicto kagero
eoizody wojen morskich - wydawnictwo vik
W pierwszym przypadku jest bodaj 13 (albo i więcej) książeczek głownie II wojna światowa i trochę I wojny światowej - zalezne od zeszytu, zawsze z persektywy jakiegoś tyu broni albo jakiejś bitwy czy operacji. Bywają to "streszczenia" grubszych ksiąg biograficznych.
W drugim hmmm... przeróżne epizody , jedne z czasów żaglowców inne, epoka wczesnych parowców, a są i takie z pancernikami, albo np bombowy "rajd Doolitla " na Japonię ze startem z lotniskowca z II w swiatowej.
Niegrube książeczki. Szukaj w tanich księgarniach lub bibliotekach.
Czy ktoś zna jakąś literaturę propagandową ? Coś lekko-strawnego na maturę ustną bym potrzebował :P
Szukaj w kioskach GW ;)
Gody moskiewskie tamże na Moskwi opisane przez Sebastiana Lifftela.Cytat:
Zamieszczone przez Andzia
Witam.
Odświeżę trochę temat, a mianowicie szukam książki o tematyce starożytnej falangi [Ptolemeusze/Macedonia/Seleucydzi itd]. Opis kampanii lub przeżycia poszczególnych żołnierzy, obojętne. Głównie chodzi mi o kwestie militarno-taktyczne tych wojsk. Nie koniecznie musi być cała książka poświęcona falandze lecz może byś o zmaganiach w/w państw jak wiadomo których była trzonem armii.
Oprócz trylogii Kęciaka z Historycznych Bitew (kynoskefalaj, Magnezja, Benewent) warto jeszcze zajrzeć do "Ostatni Triumf Ptolemeuszy" Grabowskiego. Może też Sekunda "The Seleucid Army". To tak wstępnie.
O różnej wadze merytorycznej, ale wystarczy jeszcze są ciekawe linki w necie opisujące samą falangę, ale to chyba za mało?
http://www.histurion.pl/historia/staroz ... ska/1.html
i tegoż samego autora większy tekst, miodny :)
http://www.fantasy.dmkhost.net/uzbrojen ... 1&strona=1
---------------
Polibiusz, "Dzieje".
Daniel Gazda, "Armie świata antycznego. Republika rzymska i Kartagińczycy"
Tytus Liwiusz, "Dzieje Rzymu od założenia miasta"
Brian Todd Carey Wojny starożytnego świata. Techniki walki
Witam serdecznie!
Poszukuję wysokiej jakości książek traktujących sztuce wojennej starożytnych państw.
Szczególnie interesuje mnie Grecja, Macedonia ,i wszelkie późniejsze jej rozłamy, Japonia (tu wyjątek, średniowiecze) i Chiny.
Proszę także o krótkie ocenienie mi jakości paru książek:
-Poczet cesarzy rzymskich- Krawczuka Aleksander
-Historie nieznane historii - Anna Świderkówna
-Historia starożytnych Greków, tom I, II i III - Bravo Benedetta, Wipszycka Anna
-Świat starożytnych- M. Żmudziński
-Hellada królów- Świderkówna
-Aleksander Wielki - Peter Green
-Dzieje Grecji - Hammond N. G. L
-Armie świata antycznego -John Warry
Pozdrawiam i proszę o ocenienie choć części z podanych tytułów - nie chciałem zakładać dla tego osobnego tematu.
Pozdrawiam, Janek
Z racji tej, ze nie mogę spać to przesiaduję ostatnio przed kompem multum czasu i mogę podpowiedzieć, na forum są ludzie po historii i nie tylko, ja tam tez troszeńkę coś wiem :oops: , ale:Cytat:
JanHetman
literówki Mości Panie popraw w swoim tekście, bo hadko czytać...
Nim według własnej niedoskonałej wiedzy ocenianie to co napisałeś, to zerknij w posty powyżej twojego poniekąd sa tam juz zapodane tytuły i na forum jest oddzielny temat, co nie przeszkadza temu :)
viewtopic.php?f=388&t=10828
----
Teraz twoje literówki, to jest opinia subiektywna odnośnie tytułów, nie jestem Wyrocznią!!!
Poczet cesarzy rzymskich- Kranczak Aleksander -> Pewnie chodzi o Krawczuka, warto- to klasyka daje wyobrażenie o klimatach rzymskich
-Historie nieznane historii - Anna Świderkówna -> klasyka, warto zapoznać się w czasach gdy odmawia się ludziom wierzącym pomyślunku, ze w Biblii nie ma faktografii
-Historia starożytnych Greków, tom I, II i III - Bravo Benedetta, Wipszycka Anna - poziom akademicki dla fanów tej epoki i pisaniny szczegółowej, polecałbym publikacje samej Wipszyckiej- kapitalne podejście do spraw religii w starożytności, i tworzenia się podwalin chrześcijaństwa :)
-Hellada królów- Świderkówna- można poczytać, ale nie musowo.
-Aleksander Wielki - Peter Green- ta książka i trylogia Bunscha o Aleksandrze spowodowały że zapałałem wielką sympatią do historii, warto przeczytać, bo opowiadając o Aleksandrze pokazuje cały macedoński świat, tak różniący się wbrew pozorom od helleńskiego. Publikacja oparta na solidnych źródłach, lobby homoseksualne ma zgryz z nim bo Green nic nie pisze o domniemanym homoseksualizmie Geniusza :) A nowe publikacje o Aleksandrze, których nie przytoczę pełne są takich wynurzeń :lol:
-Dzieje Grecji - Hammon-> pewnie chodzi o Hammond N. G. L? Jego sobie daruj :)
-Armie świata antycznego -John Warry- takie sobie, powyżej masz lepsze rzeczy i nie zapomnij że jest osobny temat, jeszcze raz linka podam :)
viewtopic.php?f=388&t=10828
Cytat:
Zamieszczone przez JanHetman
Jeżeli szukasz wysokiej jakości książek o wojskowości świata hellenistycznego to te ci się nie przydadzą... może Warry.
Zacznij od Sekundy (The Seleucid Army), Bar kochvy i Jędraszeka "Armii Lagidów"
Eutyches, wybacz za literówki.
Spisywałem nazwiska i tytuły na szybko.
Jeszcze raz przepraszam. :(
Herodzie, ,,Selucid army'' nie doczekała się przetłumaczenia?
Nie ma co przepraszać, Kotołaki nie ludzie rozumieją :) Na pytanie twoje ci nie odpowiem, ale znalazłem kotołacki link, zerknij na pewno coś znajdziesz :D
https://docs.google.com/viewer?a=v&q=ca ... ifIbkTjp8Q
Warto chyba wspomnieć, tak przy okazji.
Marzenia... nawet Bar Kochvy, biblii "seleukistów" nikt nie tłumaczył, nawet nie wydano tego w kraju...Cytat:
Herodzie, ,,Selucid army'' nie doczekała się przetłumaczenia?
http://www.pochmara.yoyo.pl/ksiazki/...a-afganska.php
To jeszcze warto przeczytać.
Grzegorz Lach "Wojny Diadochów 323-281 p.n.e". Wyszło ostatni na dniach i prezentuje się przyzwoicie, zwłaszcza ze względu na wydawnictwo Inforteditions. Bardzo fajna, zwłaszcza po połączeniu z "Wojnami Następców Aleksandra" Bennetta i Robertsa.
Maryna Mniszchówna, Hirschberga, gdyby ktoś widział w jakimś antykwariacie proszę dajcie znać.
Chcesz ją kupić, znać treść tylko?
Hmmm zerknij tutaj
http://www.sbc.org.pl/dlibra/docmetadat ... ublication
Kupić! Swego czasu pisałem na temat polsko-litewskiego garnizonu na Kremlu w latach 1610-1612, a że temat mnie mocno interesuje i kolekcjonuje ciekawe książki, to chciałbym ją mieć na półce :D Niestety w mojej okolicy jest niedostępna. Mogłem ją jakiś czasu temu nabyć, ale właściciel czując, że mi na niej zależy zażądał sumy 700 zł :!: Niestety ale za taką sumę to mogę kupić jedynie pierwsze wydanie Władcy Pierścieni :lol: No i tak szukam kogoś kto za rozsądną cenę, oddałby mi ją. Tak, że jakby kto wiedział walić dniem i nocą.
Cześć wszystkim!
Wiem, że na forum jest dużo ludzi o szeeeerokich horyzontach naukowo-historycznych i na pewno będziecie w stanie mi doradzić:
Ostatnio zainteresowałem się się okresem neolitycznym, zakładaniem pierwszych osad, początkami handlu, religii, rolnictwa, hodowli... moglibyście doradzić mi jakąś literaturę na ten temat? Właściwie ramy mogą być szersze, czymś o epoce brązu (ostatnio drugi z moich ulubionych okresów) też nie pogardzę! Chodzi mi o książki niekoniecznie stricte naukowe, mogą być lżej napisane, nawet popularnonaukowe, najlepiej, jeśli byłyby oparte na w miarę aktualnych badaniach, ale nie jest to najważniejsze. Fajnie, jakby były zdjęcia jakichś artefaktów, budowli itd.
Pozdrawiam ;)
Ad Grogmirem. Z bardzo świezych rzeczy zob. Andrzej Pydyn, ARGONAUCI EPOKI KAMIENIA - http://ksiazkihistoryczne.pl/archeologi ... a/p,181925
Bardzo chwalona pozycja zarówno przez specjalistów jak i hobbystów.
To tak na start. Jeśli idzie o etnologiczne majstersztyki to dwie pozycje po angielsku (niestety nie ma polskich tłumaczeń):
Marvin Harris, Cannibals and Kings: Origins of Cultures
Harris czyli "materializm kulturowy" we własnej osobie. Gigant antropologii, jeden z tych co zawsze dążą do włożenia kija w mrowisko. Kto czytał znakomite Krowy, świnie, wojny i czarownice. Zagadki kultury, ten wie, że można się po nim spodziewać ikonoklazmu jeśli idzie o utarte paradygmaty w antropologii. Polecam gorąco, zważywszy że Harris stworzył niezwykle fascynującą a zarazem kontrowersyjną genezę rolnictwa. Ludzie zaczęli uprawiać zboże ponieważ, dzięki niemu nie musieli już wiecej zabijac własnych dzieci. Szerzej w książce hehe.
Marshall Sahlins, Stone Age Economics
Sahlinsowi nie brakuje umiejetności argumentacji i generalizacji. Myśl główna książki - "Eden istniał. W epoce neolitu".
Jak "so jeszcze przypomna to napisze w edycie"
Dziękuję Ci bardzo, szlachetny Ouroborosie! Czekam w takim razie na ewentualny edit, a jeśli ktoś ma jeszcze jakieś propozycje, nie krępujcie się. :p
Kehehe bez krępacji? Czy szlachetnego Grogmira interesuje coś na poziomie akademickim, co się czyta na studiach historycznych? Czy też woli bardziej zbeletryzowane wersje?Cytat:
Zamieszczone przez Grogmir
Jeżeli masz jakąś wartą uwagi pozycję akademicką, to chętnie się zapoznam. ;)
Stare ale jare, napisane jeszcze gdy ludzie nie używali metody- wklej wytnij -nagminnie, będziesz miał na pewno w bibliotece akademickiej, by zagłębiać się w łamaczy naukowych paradygmatów trza zaczynać od czegoś takiego ;)
http://books.google.pl/books/about/Rewo ... edir_esc=y
swoją drogą jest już tyle nowych odkryć archeologicznych i nowych metod badawczych, ze przydałoby się napisanie historii na nowo, ale to tylko moje zdanie 8-)
A macie do polecenia jakieś lekkie fantasy w stylu Arivalda z Wybrzeża albo Zwiadowców ?
(skłaniałbym się bardziej ku temu pierwszemu) :roll:
Delaney Joseph - Kroniki Wardstone- coś jak Zwiadowcy :DCytat:
Zamieszczone przez McAbra
Martin Gail Z - Kroniki Czarnoksiężnika- porządnie napisane, łatwo się czyta, no można powiedzieć że lekkie :roll:
David Weber- Seria Boga Wojny 1.Przysięga Mieczy 2.Zaprzysiężony Bogu Wojny 3. Przysięga Wietrznego Jeźdźca- łatwo się czyta, autor robi ukłon[spoiler:2zpg5o0h]]zmienia pewne podejście do pokazywania głównego bohatera hehe, a co ważne kim on jest 8-)[/spoiler:2zpg5o0h] w stronę fanów fantasy, skoro lubisz, to ci się spodoba :mrgreen:
Dzięki, sprawdzę jak będę miał czas.
Poszukuję książek o XVII. Interesują mnie wojny RON (Wojny ze Szwecją, Osmanami, Rosją, Chmielnickim). Głównie chodzi mi o wojskowość Korony i wszystko co jest z nią związane ;)
Jeśli chodzi o powstanie Chmielnickiego to mogę polecić mojego chomika;
http://chomikuj.pl/roman.rozynski/Powst ... b3d*c5*82a
Niko
Poszukaj tytułów w Historycznych Bitwach, wydawnictwa Bellony(o ile nie czytałeś) Tutaj masz link do wszystkich książek HB: http://ksiegarnia.bellona.pl/index.php? ... =5&cid=130 Poszukaj sobie tam bitwy z XVII wieku(wybacz za leniwość, że Ci nie wypisze jakie dotyczą RON-u i XVII wieku:P) Z tych co czytałem, to Moskwa 1612(średnia jak dla mnie), Chocim 1621(Bardzo dobry) Żółte wody-Korsuń 1648(doczytałem do połowy, ale to nie z powodu, że słaba tylko, że po prostu miałem za dużo nauki i muszę ją w niedługim czasie dokończyć:P). Zakupiłem tez niedawno Wiedeń 1683 który swoją drogą dużo osób mi polecało.
Witam serdecznie ;)
Sesja się skończyła, czasu trochę jest, a książek historycznych nigdy za wiele, więc mam pytanie: co polecicie, jeżeli chodzi o materię postaleksandryjskich "succesor states"? Wiem, że w którymś temacie był już polecany "Ostatni tryumf Ptolemeuszy", ale byłbym wdzięczny za kolejne tytuły - niekoniecznie prace naukowe, chodzi mi raczej o coś lżejszego. ;)
Kilka "letkich" popularnonaukowych zapodaję:
Świderkówna Anna, Hellada królów
ta sama, Hellenika. Wizerunek epoki od Aleksandra do Augusta
Bennett Bob, Roberts Mike, Wojny Następców Aleksandra,
ten sam, Wojny domowe w Imperium Aleksandra Wielkiego
Z bardziej naukowych.
Mam przyjemność poinformować że moja pierwsza książka jest już w ofercie wydawnictwa: Bitwa pod Zbarażem 1649:
Spis treści i początek na stronie tegoż wydawnictwa:
http://napoleonv.pl/opis/3856473/bitwa- ... -1649.html
a pod poniższym linkiem początkowy fragment przed uzupełnieniem i przerobieniem:
http://marek-rogowicz-historia-wojskowo ... 30286f0711
Ouroboros - dziękuję, jak zwykle jesteś niezastąpiony. ;)
Dzięki za odpowiedź. Sorry że tak późno ale najpierw postanowiłem przeczytać parę książek które zaproponowałeś aby potem napisać co o nich sądzę.Cytat:
Zamieszczone przez Aro137
Przeczytałem Kircholm 1605 H.Wisnera, Moskwa 1612 i Beresteczko 1651. Naprawdę fajnie się je czyta i polecam każdemu.
Gdy szukałem innych książek natknąłem się na te dwie Rzeczpospolita Obojga Narodów. Calamitatis regnum Paweł Jasienica , Historia Polski 1492-1795 Mariusz Markiewicz, Historia Polski 1572 1795 AUGUSTYNIAK Urszula .
Chciałem się zapytać co o nich sądzicie? Kupować je?Jeżeli tak to którą najlepiej? Nie jestem studentem historii więc nie wiem czy to dobre pozycje dla mnie.
Może są jakieś inne książki podobne formą do tych tylko "lżejsze" do czytania?
Jasienica to klasyk, polecam, choć czasem człowiek się gubi, gdy opisuje "intrygi" itp. Ale tak ogólnie to jego książki (Polska Piastów, Jagiellonów, RON) polecam, na nich się "wychowałem" ;)
,Cytat:
Niko
polecam to i od razu stronę gdzie zawsze masz miarodajne oceny ze wszystkich rodzajów literatury, powiedzmy że to moje subiektywne odczucia i nie uzurpuję sobie absolutystycznych racji ;)Cytat:
Zamieszczone przez Niko
http://esensja.pl/esensjopedia/obiekt.h ... iektu=2851
Cytat z recenzji, pod którą się podpisuję :D
Inna, też sprzed epoki internetowej ale wytrzymuje próbę czasu, tez napisana łatwiej co nie zmienia jej merytorycznej wartości, toCytat:
Książka Pajewskiego napisana jest wspaniale, cudowną polszczyzną, która zauroczyć może każdego, kto nie stroni od wielkich dzieł literackich XIX wieku. I choć dzisiaj język ten może wydawać się już nieco anachroniczny, w niczym nie ujmuje to wartości dzieła. Wręcz przeciwnie: dzięki temu „Buńczuk i koncerz” czyta się jak najlepszą powieść „płaszcza i szpady”. Bo też bohaterów ma najprzedniejszych – Żółkiewskiego, Chodkiewicza, Sobieskiego (pułkownik Wołodyjowski i major Hayking też zresztą na kartach książki się pojawiają
http://nakanapie.pl/wielcy-hetmani-rzec ... zka,298756
To jest fajne, lżej napisane
Wojna chocimska 1621 roku, Podhorodecki Leszek, Raszba Noj
Jakby co to służę pomocą w przyszłości :)
Cytat:
Zamieszczone przez Salvo
Dzieki Salvo. Chciałem właśnie kupić "Rzeczpospolita Obojga Narodów. Calamitatis regnum" Jasienicy ale na forum historycy.org przeczytałem opinie że to nie jest najlepszy wybór. Podobno w książkach tego autora jest sporo błędów merytorycznych. Ale myślę że jednak ją kupię, nie kosztuje zbyt dużo a skoro to jest klasyk to myślę że warto ;) .
Dzięki Eutyches. "Wielcy hetmani Rzeczypospolitej"-fajna książka dzięki za pokazanie mi jej. Myślę że w późniejszym czasie też znajdzie się na mojej półce.Cytat:
Zamieszczone przez Eutyches
Tak się składa że popytałem parę osób z mojej okolicy i okazało się że mam możliwość kupienia Historia Polski 1492-1795 Mariusz Markiewicz, Historia Polski 1572 1795 AUGUSTYNIAK Urszula. Oby dwie w niskich cenach, myślę że się skusze na którąś z nich. Tylko teraz nie wiem którą. Miał ktoś do czynienia z tymi książkami?
O! Podchordeckiego też mogę w 100% polecić. Świetny autor, spora wiedza i przystępny styl. Brać w ciemno!Cytat:
Wojna chocimska 1621 roku, Podhorodecki Leszek, Raszba Noj
Jakby co to służę pomocą w przyszłości
Zawsze najlepiej samemu przeczytać parę książek i samemu ocenić, który punkt widzenia najlepiej pasuje.Cytat:
Podobno w książkach tego autora jest sporo błędów merytorycznych.
Mi Jasienicę pierwszy raz polecił gościu od historii w gimnazjum. Na wtedy książka okazała się troszkę za ciężka, więc czytałem tylko o wojnach, ale z perspektywy czasu całkowicie mogę polecić. Inteligentny facet, czytałem również jego autobiografię.
Jedyny minus to czasem zbyt "ciężki" styl, za dużo faktów i nazwisk na raz.
PS:Nie licząc autobiografii i Polski Piastów całą resztę mam ze starszych czasów, kupioną po 5zł na allegro :D