Re: ''Co by było gdyby..''. Czyli historia alternatywna.
Witia:
Siły rządowe - pewnie myślisz o siłach lądowych. Jednak nie można zapominać, że USA miały przede wszystkim flotę, a w każdym razie bardzo duże możliwości jej solidnej rozbudowy. Oczywiście przestawienie gospodarki na produkcję wojenną nieco trwa, jednak bez przesady. Podobnie z wyszkoleniem kilkumilionowej armii lądowej. Myślę, że inwazja mogła po prostu zostać przyspieszona, powiedzmy o 1.5 roku. Z drugiej strony, być może USA weszłyby w jakiś pakt z Niemcami na zasadzie: kontynent wasz i radźcie sobie jak możecie ze Stalinem - Anglia zostaje u nas... ? swoją droga świetne są te gdybanki
Fakt, lekko przesadziłem z tym, że mogliśmy mieć jakieś większe szanse na zwycięstwo. ZSRR w początkowej fazie wojny było źle zorganizowane, ale liczy się ilość w tym przypadku. A jak inne państwa by na to zareagowały ? Nie widzę żeby Niemcy bez czynnie przyglądaliby się jak Rosja zajmuje Polskę. Gdyby Piłsudski żył, na pewno dogadałby się z Niemcami. Tak myślę :lol:
Albo by była powtórka z historycznego Września 1939, tylko kolejność ataku Rosji i Niemiec na Polskę by się zmieniła.
Cytat:
Fakt, lekko przesadziłem z tym, że mogliśmy mieć jakieś większe szanse na zwycięstwo. ZSRR w początkowej fazie wojny było źle zorganizowane, ale liczy się ilość w tym przypadku. A jak inne państwa by na to zareagowały ? Nie widzę żeby Niemcy bez czynnie przyglądaliby się jak Rosja zajmuje Polskę. Gdyby Piłsudski żył, na pewno dogadałby się z Niemcami. Tak myślę :lol:
Mówisz o 41 ? RKKA w początkowej fazie wojny była zdezorganizowana ponieważ została wyprzedzona o niewielki odcinek czasu przez siły niemieckie. Wehrmacht zastał RKKA w trakcie rozwijania się na pozycje przewidziane w planie majowym, podciągania odwodów, mobilizacji.
Jeżeli chcecie możemy porozmawiać o tym w 'historii rzeczywistej' ;) Może i KWidziu się odezwie.
Natomiast odnośnie wizji odparcia ZSRR przez jakiś pakt Polsko-Rumuńsko-Węgiersko-Fiński w 39 to szczerze wątpię. Wymienione kraje nie miały tak rozwiniętej myśli wojskowej jak czerwoni i nie miały odpowiedniego potencjału, aby obronić się przed szeroko zakrojoną ofensywą, jak również przebić potencjał przemysłowo-mobilizacyjny Kraju Rad.
Ja rozumiem, że RKKA szczególnie we wczesnych latach armią marzeń nie było, ale tak czy tak naszemu WP daleko do nich.
Ciekawe jakby wygladala sytuacja Polski gdybysmy jako pierwsi przed Niemcami podpisali sojusz obronno-zaczepny z Cesarstwem Japonii oraz Turcja skierowany przeciwko Sowietom ;) :?:
Oczywiscie sojusze z Anglia i Francja rowniez by istnialy ;)
Japonii raczej bardziej opłacał się sojusz z ZSRR. Ciężko też byłoby pogodzić im sojusz z Wlk Brytanią w kontekscie ich kolonii na Wschodzie.
Z drugiej strony siły cesarskie mogły odciągać bardzo wiele z liniowych, najlepszych jednostek z Europy...
Cytat:
Ciekawe jakby wygladala sytuacja Polski gdybysmy jako pierwsi przed Niemcami podpisali sojusz obronno-zaczepny z Cesarstwem Japonii oraz Turcja skierowany przeciwko Sowietom ;) :?:
Dobra Zając, ale czym chciałbyś atakować ? Liczby przecież są dostępne i powszechnie znane. Na podstawie realnych doświadczeń z drugiej wojny można śmiało stwierdzić, że potencjał Japonii do prowadzenia skutecznych, lądowych operacji ofensywnych, przeciwko komuś innemu niż Chińczycy, praktycznie nie istniał.
Z Turcją sprawa jest podobna. Jaką siłę reprezentowała ta armia ? To po pierwsze. Po drugie, gdzie mieliby atakować ? Przez Kaukaz ?
Nie oszukujmy się. Rosja od zawsze była państwem silnym, a za czasów ZSRR stała się supermocarstwem. Jeżeli Niemcy nie pokonali tego kraju, to w konwencjonalny sposób nie mogło się udać chyba nikomu ( no może poza USA ).
Cytat:
( no może poza USA ).
Przyjdzie Dziadek Mróz i USA wymięka.
Dziadek mróz nie ma nic do gadania. Legenda o zimie pokonującej Niemców była dobra 20 lat temu, ale nie dzisiaj. USA jest jedynym państwem które w potencjale ekonomicznym stało na równi z ZSRR. Dlatego napisałem co napisałem.
Cytat:
Zamieszczone przez Witia
Cytat:
Dobra Zając, ale czym chciałbyś atakować ? Liczby przecież są dostępne i powszechnie znane. Na podstawie realnych doświadczeń z drugiej wojny można śmiało stwierdzić, że potencjał Japonii do prowadzenia skutecznych, lądowych operacji ofensywnych, przeciwko komuś innemu niż Chińczycy, praktycznie nie istniał.
Z Turcją sprawa jest podobna. Jaką siłę reprezentowała ta armia ? To po pierwsze. Po drugie, gdzie mieliby atakować ? Przez Kaukaz ?
Nie oszukujmy się. Rosja od zawsze była państwem silnym, a za czasów ZSRR stała się supermocarstwem. Jeżeli Niemcy nie pokonali tego kraju, to w konwencjonalny sposób nie mogło się udać chyba nikomu ( no może poza USA ).
Odnosnie statystyk to Finowie mieli je gdzies i dokopali Sowietom az sie kurzylo :lol:
Lecz gwoli scislosci to w 1939 roku Japonia na kontynencie azjatyckim(Mandzuko oraz Chiny Pl.)dysponowaly liczba blisko 1mln zolnierzy.To wystarczajaca sila zeby zwiazac wrogie jednostki i podjac przeciwko nim dzialania zaczepne ;)
Gdyby w takim sojuszu istnial projekt ataku na ZSRR Turcja by sie szkolila i mobilizowala.Co do miejsca rozpoczecia dzialan bojowych Odessa bylaby idealnym celem i baza wypadowa do dalszych poczynan militarnych ;)