No tu Volfgan ma racje. Woda jest terenem neutralnym, nie nastapil atak, wiec nie bylo zlamania PONa. Regulamin nie zostal zlamany.
Wersja do druku
No tu Volfgan ma racje. Woda jest terenem neutralnym, nie nastapil atak, wiec nie bylo zlamania PONa. Regulamin nie zostal zlamany.
Potwierdzam słowa Joopitera ;) Więcej mi się dziś nie chce rozpisywać.
to może czas cos takiego zakazac?
Czemu? Były już próby zrobić coś z tymi terenami wodnymi, ale to jest niewykonalne. Przynajmniej coś się dało zrobić z pokonanymi armiami, które mają dwa ruchy w wyniku kolejności tur państw (jeżeli gracze będą się tego trzymać). A na wodzie to jak?
Amrod ma racje, to jest niewykonalne. Może dać możliwość atakowania statków ktorę nas specjalnie zablokowały ( i nie będzie to oznaczało złamania paktu ), wtedy będzie się trzeba bardziej zastanowić czy się to nam opłaca i wyeliminuje używania pierwszeństwa w kolejce. Jest to oczywiście półśrodek, ale nic innego nie przychodzi mi do głowy.
no i to jest dobre niechodzi mi o totalne tego zakazanie bo macie racje jets to nie wykonalne lecz wlasnie ze mozna atakowac takie cos nie lamiac tego paktu moze wprowadzmy to przy okazji nowej wko
Nie zgodzę się. Jest to jakaś forma samoobrony. Gracz, który jest wcześniej w kolejce zaatakuje zawsze pierwszy. A tak, przynajmniej w ten sposób na morzu może się obronić. Jest to właściwie jedyny środek obrony przed atakiem z morza.
Po za tym nie wiem jak mozna by to sformuowac. Bo zauwazcie, ze nie zawsze mamy do czynienia z taka sytuacja jak powyzej, czasem mozna np zablokowac ciesnine, blokujac w ten sposob ruch statkow przeciwnika z ktorym mamy PON. Co wtedy? Czy wtedy mozna zaatakowac?
Ja bym zostawil jak jest, po prostu gracz musi kalkulowac i uwazac, zeby nie zostawiac na statku armii.
Taka blokada jest dość trudna do przeprowadzenia, ale jednak może nastąpić.
Na miejscu Greków po prostu rozpędziłbym tę flotę. Jakiś bunt czy coś to nic w porównaniu ze stratą armii i floty.
Bunt? Za świadome zaatakowanie pomimu ponu domagałbym się znacznie większej kary, tym bardziej, że stawką jest tutaj mocna armia Biz... Zagranie jest dozwolone i jak napisał Amrod jest to pewien sposób obrony. Trzeba przewidywać ruchy przeciwnika i płynąć wzdłuż brzegu...