Ze względu na to, iż czyste EB pod Alexandra nie działa na moim komputerze zbyt stabilnie, postanowiłem rozpocząć spolszczenie pod kompilację BlackWooda z MMp 3.1
Wersja do druku
Ze względu na to, iż czyste EB pod Alexandra nie działa na moim komputerze zbyt stabilnie, postanowiłem rozpocząć spolszczenie pod kompilację BlackWooda z MMp 3.1
Linki do spolszczeń kompilacji Blackwooda nie działają. Prosiłbym o reupload. Dobrym wyjściem byłby chomikuj.pl bo tam pliki nie zostaną usunięte.
Niestety nie mogę pomóc, bo miałem awarię komputera i straciłem wszystkie dane.
Przykro mi, sam muszę wszystko ściągać od nowa.
http://speedy.sh/R2qfH/spolszczenie-...18.08.2013.rar
posiadam spolszczenie tylko do Mini Mod Pack 3.1
Najmocniej przepraszam, że długo się nie odzywałem. Niestety przez miesiąc miałem problemy z komputerem, więc dopiero od teraz zacząłem tłumaczenie wydarzeń od roku 272 p.n.e do 212 p.n.e. .
Pozdrawiam i jeszcze przepraszam.
Nie masz za co przepraszać, robienie spolszczenia to Twoja szlachetna inicjatywa i pod żadnym pozorem się nie spiesz ;)
Witam. Pierwszy opis ukończony. :) Jakbyście mogli to sprawdźcie, czy nie ma tu i ówdzie jakiś błędów gramatycznych.
{YIH_ANNOUNCE_BODY} Różne kultury,które powstawały na przestrzeni dziejów tworzyły własny swoisty kalendarz. Początkową datę stanowiło pewne ważne wydarzenie w danej kulturze. Na przykład: Grecy liczyli lata począwszy od 776 roku p.n.e. ( pierwsze igrzyska ) Nawet jeśli jakaś cywilizowana kultura posiadała kilka rodzajów kalendarzy, to i tak używało się tylko jednego najbardziej popularnego sposobu. Jak już wcześniej wspomniano, początkiem greckiego kalendarza był rok 776 p.n.e.. Większość mieszkańców antycznej Grecji oznaczało następne lata, tak jak jest obecnie na świecie, czyli po 776 roku p.n.e., występuje rok 775 p.n.e.. Jednakże niektórzy stosowali inny system zwany ,,cyklem olimpijskim''. Np. rok 272 p.n.e., to pierwszy rok sto dwudziesto siódmej olimpiady ( 126 X 4 = 504, a więc 776 - 504 = 272 ) Ateńczycy zwykli nazywać lata imionami archontów eponymus. Ciekawostką jest, iż ateńscy sędziowie pokoju przejmowali ich stanowiska, wraz z początkiem miesiąca hekatombaion (odpowiednik stycznia). Kalendarz macedoński został rozbudowany po kontakcie Aleksandra Wielkiego z Babilończykami. Było to połączenie kalendarza księżycowego Babilończyków z macedońskimi nazwami miesięcy. Kalendarz później przyjęli Seleucydzi i Ptolemeusze, którzy wprowadzili własne drobne zmiany. Od tej chwili znany był jako ,,syryjsko-macedoński'' lub kalendarz Ptolemeuszy. Początkową datą Macedończyków był rok 317 p.n.e., kiedy to Aleksander IV rozpoczął swoje panowanie, u Seleucydów datą był przełom 312/1 p.n.e ( ,,Era seleucydzka'' lub ,,Era syryjsko-macedońska'' ). Ptolemeusze nowy rok rozpoczynali w połowie listopada. Ptolemeusze prowadzili dokumentacje, na których widniały różne daty. Spowodowane to było stosowaniem ptolemejskiego i egipskiego kalendarza słonecznego. Inne hellenistyczne królestwa miały własne kalendarze, wiele z nich przyjęło z kalendarza syryjsko-macedońskiego nazwy miesięcy do własnych systemów. Duża część tych królestw rozpoczynała nowy rok 23 września. Początkową datą w kalendarzu królestwa Pontu był rok 337 p.n.e. Wtedy do władzy doszedł założyciel dynastii Mitrydiates z Kios, jednakże później zmienili datę na rok 297 p.n.e.. Wtedy zaczyna się ,,Pontyjska era panowania"
Kalendarz rzymski bazował na księżycowo-słonecznym kalendarzu, składającym się z 355 dni. Rozpoczynał się on w marcu, aby zsynchronizować rok kalendarzowy z cyklem zmian pór roku. Po latach systemy wyżej wspomniane utrzymały się. Główna część komunikatów opisująca wydarzenia może różnić się inną datą, w zależności od regionu. Jednakowoż system zastosowany tutaj jest zazwyczaj jeden. Chociaż zamieszanie wynikłe z różnic pomiędzy starym a nowoczesnym kalendarzem przyczynia się do kultywowania błędów.
Co cztery lata poznajemy zwycięzców konkursów na olimpiadzie.
AVE
Bardzo dobra robota!!!
UWAGA
Miesiąc temu padł mi komputer i straciłem wszystkie pliki.
Jak ktoś ma najaktualniejsze spolszczenia, to proszę o umieszczenie na jakimś serwerze i info.
Z góry dzięki.
Pozdrawiam
Tylko jeden rok, ale cóż, lepszy rydz niż nic.
{YIH_272_BODY} Teleokles jest archontem eponymus w 504 roku po pierwszej olimpiadzie, pierwszym roku 127-ódmych igrzysk olimpijskich.
Lucius Pairus Cursor i Spurius Carvilius Maximus zostali wybrani po raz drugi na konsulów Rzymu w 482 roku od założenia Rzymu.
Wylanie Nilu oznacza początek pory powodziowej, która zaczyna się pod koniec października. Wtedy rozpoczyna się 14 rok rządów faraona Ptolemeusza II Filadelfosa, a także 26 rok w kalendarzu Pontu, liczonego od objęcia władzy przez pierwszego króla pontyjskiego Mitrydiatesa I Kistesa.
Fylarchos opisuje ekspedycję Pyrrusa w tym roku. Pyrrus z Epiru opuszcza Italię, aby kontynuować wojnę w Macedonii. Później dzięki pozwoleniu Etolów mógł przepłynąć wraz ze swoją armią dookoła ich kraju i dokonać desantu na Peloponez. Pod koniec tego roku dotarł do Megalopolis, jednakże poselstwo spartańskie nie chciało z nim współpracować. Następnie zaatakował Spartę (miasto) osobiście. Gdy Pyrrus nie był zdolny do zdobycia miasta bronionego głównie przez kobiety i małą grupkę Spartan, zamiast kontynuować oblężenie, wyruszył na północ, aby spotkać się z armią Antygonosa. Podczas bitwy pod Argos Pyrrus zginął.
Kleon, tyran z Sykion został zamordowany.
Kartagińska flota popłynęła do Tarasu, ale opuściła go nie wywołując żadnych działań wojennych.
Ptolemeusz II zwyciężył w kilku bitwach w południowej Anatolii, jednakże najemnicy (Galatowie) wynajęci przez Mitrydiatesa i Ariobarzanesa, przyczyniło się do porażki sił ptolemejskich w środkowej Anatolii. Galatowie zajęli środkową Anatolię wraz z Ankarą. Ptolemeusz II później tego samego roku zdobywa wybrzeże Syrii.
Liwiusz Andronikus przybywa do Rzymu. Akwedukt Aqua Aniensis został zbudowany pod nadzorem cenzora Curiusa Dentatusa. Carvilius ostatecznie rozprawia się z Samnitami, a Papirus objął w posiadanie część Bruttium. Carvilius i Papirus obchodzą w Rzymie triumfy nad Samnitami, Lukanami, Bruttami.
Perigenes z Aleksandrii wygrał bieg krótkodystansowy (192,8 m), Nikarchos z Elis wygrał zapasy. Kratinos z Aigeira wygrał zapasy dla chłopców. Glaukon z Aten wygrał wyścig konny w kwadrygach.
Pozdrawiam