Ja bym proponował zrobić coś żeby frakcje się az tak nie rozrastały bo ciężko dojść czasami chociazby do czasów w których możemy używać prochu ... Co niekiedy jest denerwujące
Wersja do druku
Ja bym proponował zrobić coś żeby frakcje się az tak nie rozrastały bo ciężko dojść czasami chociazby do czasów w których możemy używać prochu ... Co niekiedy jest denerwujące
Witam wszystkich fanów BC. Mam takie pytanie odnośnie królestwa jerozolimskiego-kiedy pojawiają się Krzyżacy?:D
a może da się zrobić tak, żeby wojsko rzadziej wyskakiwało do szkolenia - czasem są jakieś elitarne jednostki, które co 5 tur wyskakują jako możliwe do wkolejkowania, może dać im 10 tur:)Cytat:
Zamieszczone przez Araven
ale w jedynce MTW też była tęsknota za dyplomacją. Tak naprawdę myślę, że dzięki dyplomacji fajnie by było samemu zaprowadzić Total War na mapie z elementami zaskoczenia ze strony AI. Piszę to na sucho, bo nie grałem jeszcze w 6.3., ale w końcu Bellum Crucis też powstało, bo twórcom czegoś do szczęścia brakowało. Także reasumując uważam, że da się pogodzić wojnę totalną z dyplomacją. Niech będzie wojna na wszystkie fronty, ale z aktywnymi sojusznikami, prośbami o pokój/zmianę strony. To by było wspaniałe, a widzę, że w 6.3. coś mówicie, że jest na rzeczy, dlatego pierwszą kampanię zagram na vh/vh :lol: :twisted: nietypowo... Polską;) i najwyżej przerzucę się na ai Pitera.Cytat:
Zamieszczone przez Eutyches
jeśli Ci się podobała moja robota to mogę to wziąć, ale jeszcze nie teraz, może za tydzień. Teraz mam burdel w pracy i jeszcze przeprowadzkę na głowie. Po 15.03.Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Radox Krzyżacy są od 1191 w Acre możesz zbudować ich kapitularz.
Dunkel - 15 marca to nie tak długo. Jak nikt się nie zgodzi to jak najbardziej pasuje mi Twoja propozycja. Pracowałeś przy spolszczaniu 6.2, to wiesz o co biega :mrgreen: . Pozdrawiam.
To już dawno wywaliłem, łącznie z sakiewką króla jak i flotami handlowymi. Jedyne źródła dochodu to kupcy, farmy, podatki, handel i drobne pochodzące z kilku budynków, których AI zdaje się, specjalnie nie buduje. Ai będzie mieć mniej armii ale i mniej wybudowanych budynków. Problem ładowania wszystkich pieniędzy w wojsko pozostanie.Cytat:
Zamieszczone przez Piter
Najprościej było by wrzucić, coś tego typu:
monitor_event PreFactionTurnStart FactionType england
and not FactionIsLocal
and Treasury > 50000
add_money england -5000
end_monitor
Tyle że to będzie tylko odejmowało kasę danej frakcji AI od pewnego momentu do pewnego momentu, tylko ze frakcja nie rozwinie również i budynków na oczekiwanym poziomie w odpowiednim czasie, o ile w ogóle.
Zgodnie ze swoją zapowiedzią, zagrałem kolejną kampanię w BC 6.3, na oryginalnym AI. Grałem Abbasydami na poziomie kampanii medium, czyli zalecanym przez twórców BC 6.3. Postawiłem na dyplomację.
1. Stosowałem następujące metody, szybko wyszkoliłem 2-go dyplomatę. Jednego posłałem w stronę Gruzji, drugiego do Krzyżowców.
2. Pierwsza propozycja to prawa handlowe, każdy przyjmuje, jak proponujemy je my nie daje to zwykle bonusu do relacji. Po prawach handlowych w tej samej turze, proponowałem informację o mapie + trybut 250 bizantów przez 12 tur. To powodowało +1 do relacji, więc miałem 5 u Krzyżowców, trzecia propozycja to sojusz i mam relacje na 6.
3. Ten sam manewr jak w punkcie 2, zastosowalem do Gruzji czyli 3 kroki dyplomatyczne i zawarcie sojuszu.
4. Następnie to samo wobec Bizancjum i potem Seldżucy. Mam 4 sojuszników nim skończy się 30-sta tura.
Rozwijam handel, wysyłam kupców nawet na Ruś, zawieram prawa handlowe z Połowcami, Egiptem i oboma ksiestwami ruskimi. Ogłaszam jihad na Tabriz, biore je głodem i mam darmową armię pzrez czas jihadu. Sporo grosza oszczędzam. Kolo 30 tury idzie krucjata na Urfę. Proponuję Zengidom z Syrii małżeństwo ich księżniczki z moim księciem, to daje relacje startowe z 2/10 do 7/10. Ten sojusz dlugo nie przetrwał bo Jerozolima wznowiła z Syria wojnę a ja dotrzymałem paktu z Jerozolimą uderzając na Syrię.
Nikt mnie nie zaatakował, dzięki zabiegom dyplomatycznym. I nikomu nie dałem żadnej prowincji. Do 70 tury bylo po Syrii. Generalnie w 6.3, walka ze wspólnym wrogiem i naszym i naszego sojusznika, szybko winduje relacje z poziomu 3 do nawet 9 lub 10/10.
Celem ataku stają się frakcje słabe, im więcej sojuszy i wyższa sila naszej frakcji, tym większa szansa, że nie zostaniemy po upływie 30 tur celem ataku sąsiadów. Pozdrawiam.
Wilk. Ai całkiem sporo ładuje w rozbudowę budynków, co widać po kilkudziesieciu turach w zdobytych na ai osadach. Oczywiście są wyjątki.
Dawno nie instalowałem modów,pobrałem ten zainstalowałem stworzył się w grze folder mods,ale gdy klikam na ikonkę to się nie odpala
A nie zainstalowałeś tego w złej lokalizacji ? Domyślna lokalizacja to: \SEGA\Medieval II Total War\modsCytat:
Zamieszczone przez Jankes
Po instalacji będzie wyglądała: \SEGA\Medieval II Total War\mods\BellumCrucis6
Jeśli zainstalowałeś to gdzie indziej, musisz albo przenieść do odpowiedniej, albo zedytować plik bat.
tak jest w oryginale: cd ..\..
kingdoms.exe @mods\BellumCrucis6\BellumCrucis6.cfg
Ty zamiast "mods\BellumCrucis6\BellumCrucis6.cfg" będziesz musiał podać ścieżkę pliku cfg u ciebie na dysku.
dokładnie tak mam,do tego uinstall parte 1 i parte 2Cytat:
Zamieszczone przez Jankes
skoro mówisz że stworzył Ci się folder mods to znaczy że wcześniej go nie miałeś? Czyli kingdomsów nie instalowałeś? Są one niezbędne do działania BC chyba że jestem w błędzie.