Tak, pomyliło mi się, zaglądałem do export_descr_bulidings, cała reszta się zgadza ;) Właśnie nie rozumiem dlaczego skoro toassin mamluks są wpisani w kings_stables nie można ich NIGDZIE rekrutować.
Wersja do druku
Tak, pomyliło mi się, zaglądałem do export_descr_bulidings, cała reszta się zgadza ;) Właśnie nie rozumiem dlaczego skoro toassin mamluks są wpisani w kings_stables nie można ich NIGDZIE rekrutować.
Musisz zrobić taki wpis jak ja bo oni sa wpisani dla AI a zapomnieli ich Autorzy dopisać dla Ludzkiego gracza. Wklej mój wpis z posta wyżej lub niżej :P do królewskich stajni albo koszar niewolników i będziesz mógł ich rekrutować. Ale zmiana buildings wymaga usunięcia map.rwm i zaczęcia NOWEJ KAMPANII. Czyli pozmieniaj sobie rekrutację jak chcesz i dopiero usuń map.rwm i zacznij od nowa. I zrób kopię oryginalnego pliku export buildings
recruit_pool "ayyubid mamluk cavalry archer" recruit_pool "ayyubid mamluk cavalry archer" 1 0.19 2 0 requires factions { egypt, } and hidden_resource recruit_ayyubid and event_counter player_is_ayyubid 1
Cyferki wyjaśniam recruit_pool "ayyubid mamluk cavalry archer" 1 0.19 2 0 - od lewej 1 - jedna jednostka na starcie dostępna, 0.19 odnawialność na turę - tu po około 6 turach będzie kolejna dostępna, 2 -maksymalna liczba wyszkolonych jednostek, 0 - startowe doświadczenie. and hidden_resource recruit_ayyubid - ten wpis oznacza, że szkoli ich się w startowych prowincjach Egiptu. and event_counter player_is_ayyubid 1 - ten wpis zawsze dawaj bo dotyczy ludzkiego gracza Egiptem. Kumasz? :mrgreen:
Jak coś nie rozumiesz pytaj. Spróbuję pomóc. 8-)
Wygląda na to, że udało się. Wielkie dzięki ;)
Dlaczego trzeba usuwać map.rmw?
Bo mod korzysta domyślnie z pierwotnego pliku buildings bez dopisanych Toassin Mamluk jak usuniesz map.rwm to zapamiętuje nowy plik z nimi bo map.rwm ulega odtworzeniu po jego wykasowaniu. po prostu go usuń :mrgreen: fajnie, że dałes radę mam nadzieję, że sobie za bardzo nie poprawiłeś rekrutacji ale Ci Mamelucy nawalają... ja gram na mini modzie Real battle zmienia unit i 3 inne pliki. :P
Grubo przesadzasz. Potwierdziłem, że są słabsi od np. Jerozolimy pod względem możliwości rekrutacyjnych pod względem ilości i jakości, ale pisanie o jakimś dramacie to nieporozumienie.Cytat:
Ajjubidzi są dramatycznie słabi
Czy to Askari, czy nawet Qara-ghulam i Ajnad tym walczyć się da, nie mówiąc o piechocie z Kairu.
Teraz mogą rekrutować Mameluków i w miastach i w zamkach :mrgreen: Oprócz tego zrobiłem z Bilbajs fortecę a z Kairu duże miasto. Ajjubidzi będą mieli TROCHĘ łatwiej. Myślałem czy nie zasadne byłoby przywrócić im Damaszek i Hims, ale na razie się wstrzymałem.Cytat:
Zamieszczone przez Araven
AI zupełnie sobie nimi nie radzi. Ajjubidzi regularnie dostają wciry od przepakownej Jerozolimy, która ma teraz Damaszek i okoliczne miasta na wyciągnięcie ręki. Z państwa, które historycznie od czasów Saladyna po sułtanat Mameluków, było zdecydowanie najsilniejszym państwem regionu, a być może najsilniejszym państwem muzułmańskim w ogóle, zrobiono chłopca do bicia dla Królestwa Jerozolimy i Makurii - czyli państw, które obiektywnie były bardzo słabe.Cytat:
Grubo przesadzasz. Potwierdziłem, że są słabsi od np. Jerozolimy pod względem możliwości rekrutacyjnych pod względem ilości i jakości, ale pisanie o jakimś dramacie to nieporozumienie.
Czy to Askari, czy nawet Qara-ghulam i Ajnad tym walczyć się da, nie mówiąc o piechocie z Kairu.
Zwróć też uwagę, że sam Egipt (mam na myśli nie tylko Kair, ale wszystkie prowincje wchodzące w skład geograficznego Egiptu) jest relatywnie biedny, w porównaniu z chociażby Bagdadem (dobrze rozwinięty generuje ok 17 tys) , Samarkandą czy Konstantynopolem. Mimo, iż historycznie był najludniejszym, najżyźniejszym i najbogatszym krajem w regionie. Posiadanie Egiptu było kluczem do panowania w Lewancie - o czym wiedzieli krzyżowcy próbujący go zdobyć za Amalaryka, a później podczas V i VI krucjaty.
Zgoda, też uważam za ahistoryczne, pewne kwestie. Co do al to racja, już przetaczałem 'działania' na froncie z Makurią, mając kilkunastokrotną :!: przewagę stali w miejscu, a pozostałymi armiami błąkali się bezsensu od Aleksandrii po Nubię w kółko.Cytat:
AI zupełnie sobie nimi nie radzi. Ajjubidzi regularnie dostają wciry od przepakownej Jerozolimy, która ma teraz Damaszek i okoliczne miasta na wyciągnięcie ręki. Z państwa, które historycznie od czasów Saladyna po sułtanat Mameluków, było zdecydowanie najsilniejszym państwem regionu, a być może najsilniejszym państwem muzułmańskim w ogóle, zrobiono chłopca do bicia dla Królestwa Jerozolimy i Makurii - czyli państw, które obiektywnie były bardzo słabe.
Racja, po zajęciu Baghdadu nie dość, że złupiłem go na 30 tyś to jeszcze dawał mi przychód bodaj na wysokość 3,5 tyś.. (a rozwinięty nie było nadto)Cytat:
Zwróć też uwagę, że sam Egipt (mam na myśli nie tylko Kair, ale wszystkie prowincje wchodzące w skład geograficznego Egiptu) jest relatywnie biedny, w porównaniu z chociażby Bagdadem (dobrze rozwinięty generuje ok 17 tys) , Samarkandą czy Konstantynopolem.
Aleksandria generuję początkowo niemal równy dochód co stolica.. a przecież Aleksandria jako miasto np. handlowe traciła na znaczeniu.. Z pewnością Kair był zamożniejszy w znacznym stopniu.
Tutaj zgoda, Ajjubidzi są zbyt słabi - w stosunku do reszty, co najważniejsze jak zauważyłeś jest to ahistoryczne( wydaję mi się, że to sztuczny - nieudany balans). Ale nie zmienia to faktu, że frakcją grać się da, nawet na minusowej sakiewce szacuję. Trudniej - ale nie dramatycznie. 8-)
Pozdrawiam.
Zgadzam się, że Ajjubidzi są zbyt słabi w 2.3, i to jest nasz błąd.Cytat:
Zamieszczone przez Regulus
Co do ekonomicznego statusu Egiptu, sprawa nie przedstawiała się w II poł. XII wieku różowo. Kraj był właśnie sparaliżowany ekonomicznie przez dekadę wojen domowych, niektóre regiony były częściowo zniszczone. Niektóre dzielnice Kairu był palone; samo miasto było przeludnione po zniszczeniu przez krzyżowców kilku innych ważnych miast Egiptu; Aleksandria doświadczyła spadku liczby ludności...
Pamiętajcie, że Saladyn sprytnie wykorzystał skomplikowaną systuację polityczną w kraju sunnickim rządzonym przez izmailickich Fatymidów, rozmontowując ich kalifat. Przed tym jednak Egipt był areną gierek między różnymi siłami, w tym krzyżowców, dla których, i owszem, Egipt był łakomym kąskiem nawet i ekonomicznie osłabiony, zwłaszcza, że zajmowali oni znacznie biedniejszą Palestynę. Te operacje nie sprzyjały gospodarce Egiptu, wręcz przeciwnie. No i samo pozbycie się Fatymidów i ich zwolenników nie przebiegało przecież pokojowo.
Dlatego w 2.3 gospodarka Egiptu nie należy do najsilniejszych. Ale myślimy już, co zrobić, żeby KoJ nie szalało tak bardzo kosztem Ajjubidów. Być może odpowiednia poprawka znajdzie się w 2.3.1.
Ktoś zainstalował 2.3??
mi za cholere nie chce...
Ku czemu ten post ma służyć? Do nabijania licznika? Thinking !Cytat:
Ktoś zainstalował 2.3??
mi za cholere nie chce...
ps. Zajrzyj wreszcie do mko XVI.