viewtopic.php?f=471&t=13954
Tam znajdziesz. Wszystko sprowadza się do starannego rozwoju prowincji.
Wersja do druku
viewtopic.php?f=471&t=13954
Tam znajdziesz. Wszystko sprowadza się do starannego rozwoju prowincji.
Na razie grałem tylko Rzymem, ale:Cytat:
Zamieszczone przez Bleidd
- nie buduj budynków IV poziomu (dają -10) ja przez większość gry miałem miasta na II i farmy / świątynie na III
- świątynie różnią się od siebie, niektóe mają po +8 do zadowolenia, inne wspomagają badania itp. W każdym mniejszym mieście walnij świątynie. Najwyżej później przebudujesz.
- są technologie cywilne, nieco podbijają ład społeczny
- armia lub flota w mieście daje bonus do porzadku, tak samo niektórzy agenci
- w stolicy prowincji poświęć ze 2 sloty na budynki dające szczęście, Rzymianie mieli teatry, Sparta ma chyba Odeon. Drugim budynkiem może być kanalizacja lub coś podobnego
- w ostateczności gdzieś widziałem mod zmniejszający brud o połowę ;)
Witam.
Czy jest jakas opcja, żeby w czasie bitwy jednostki automatycznie atakowaly wrogie jednostki walczące obok z innymi naszymi. Wystepuja takie sytuacje, ze walczy moja jednostka z wrogiem a konnica obok stoi sobie i się przygląda. Bitwa polega na ciaglym klikaniu:). Czy to po prostu kolejne z niedociągnięć gry:)??
A na czym ma polegać? To nie jest żadne niedociągnięcie, gdyby "automatycznie" jednostki się włączały do bitwy, to manewrowanie i taktyka by były tak utrudnione, że gra nie miałaby sensu. No, ale jeżeli Twoją taktyką jest rzucenie wszystkiego co się ma na wroga od frontu, to powodzenia..Cytat:
Bitwa polega na ciaglym klikaniu:).
Ok ok.ale mi chodzi o to ze przeciwnik spamuje procarzami na potege i człowiek się gubi w ich wybijaniu:), zresztą bitwa leci strasznie szybko i robi się arcadowy styl bitwy.
Podam Ci na swoim przykładzie w oparciu o budynki rzymskie.Cytat:
Zamieszczone przez Bleidd
Prowincje składające się z 4 regionów i przynajmniej dwóch portów albo 3 regionów z 3 portami specjalizuję w handel (przykładowe prowincje: (Afryka, Magna Graecia).
Budujesz: przystań, pastwisko, kaplice Merkurego (na 3 poziomie dają odpowiednio -4 do żywności, -4 do ładu, +4 do ładu)
W każdej stolicy pewne miejsce musi mieć: Amfiteatr, toalety publiczne (+12 do ładu, +2 do ładu)
w stolicy handlowej dodatkowo - wytwórca amfor (większy zysk) albo bazylika Merkurego
W przypadku prowincji z 4 portami, jeden port rozwiń w budowniczego okrętów (przykładowa prowincja Afryka, Kartagina). Zyski z 4 portów handlowych wynosiłyby łącznie 2520 a dzięki bonusowi jaki ma port budowniczy okrętów 40% zysków więcej, ta wartość zrównuje się, ale mamy możliwość werbunku najlepszych okrętów.
Jedna prowincja najlepiej niezbyt duża <=3 regiony z nie więcej jak jednym portem wyspecjalizuj w wojsko (przykładowa prowincja Mediolan)
Stolica: Amfiteatr, toalety publiczne, mars, poligon
wioski: zbrojmistrz, kowal, budynek rekrutacyjny, resztę miejsc w kaplice Marsa, port - nadbrzeże wojskowe
Najwięcej prowincji przeznacz na produkcje żywności.
Stolica: Amfiteatr, toalety publiczne, Święty Gaj, następnie opcjonalnie Biblioteka (dla rozwoju technologii)
wioski: na każdy port rybacki i pole uprawne kaplice Minerwy, albo Święty Gaj. Osobiście polecam na wioskach budować kaplice Minerwy z tego względu, że da nam to bonus do szybkości rozwinięcia technologi, niewielki ale zawsze coś, z pieniędzmi i nadmiarem żywności i tak nie będziemy mieli później co robić, jednak w stolicy to zdecydowanie lepszy Święty Gaj rozwinięty na Nymphaenum niż Merkurego na Bazylikę.
Wszystkie budynki rozwijaj zawsze na maksymalny poziom, tylko stopniowo z zachowaną nadwyżką żywności i ładu.
Jedna prowincja, stolica frakcji w przypadku Rzymu Italia na rozwój kulturowo- handlowy i legendarne budynki
W stolicy: Koloseum, Circus, Forum Vinarium z bonusem do kultury (nawet do 100% zysków z budynków kulturowych i 20% do przychodów z umów handlowych), toalety publiczne, Panteon
w wioskach dla rozwoju kultury - z kaplic to Merkurego (przychody do wszystkich obiektów), albo Wulkana (przychody z kultury).
Przeciwnik znaczy się AI? Jeśli tak, to w grze jest taki fajny myk zwiący się aktywną pauzą. Wciskasz P wydajesz rozkazy swoim jednostkom wciskasz P i patrzysz jak je wykonują następnie wciskasz P, etc. Nie działa tylko na poziomie legendarnym i chyba na multi.Cytat:
Zamieszczone przez mpawel5
Co daje konfederacja? To takie "pokojowe podbicie" innej nacji przy okazji zmienia się tylko nazwa mojego państwa czy coś jeszcze?
I czy da się jakoś anektować satrapie/protektoraty?
Jeśli zmieszczą się w limicie twojego powiększonego w ten sposób imperium,, to także dostajesz armie i flotę podbitego w ten sposób.Cytat:
Zamieszczone przez Westecz
Nie.Cytat:
Zamieszczone przez Westecz
Witam
1 - czy w Rome 2 jest limit ilości tworzonych legionów ?
Na razie doszedłem do 9 na 9 a w starych "Romkach" (a właściwie ich modach) można było mieć i 30.
Nie można też utworzyć zwykłych jednostek bez generała - teraz nie można wysłać takiej naprędce skleconej armii przeciw buntowi w prowincji (a generała dodawało się z garnizonu)
2 - czy po zwycięstwie - np zajęciu tych 6 regionów, utworzeniu 140 jednostek można grać dalej do zajęcia całej mapy - jak w starych wersjach ?
Pozdrawiam