U Ciebie działa na stare save'y, bo Tobie dałem linka w którym jest tylko tą część z muzą. Submod z pierwszego linku to już połączony dźwiękowy + muzyczny, a że dźwiękowy nie działał na stare save'y, to i ten nie będzie.
Wersja do druku
U Ciebie działa na stare save'y, bo Tobie dałem linka w którym jest tylko tą część z muzą. Submod z pierwszego linku to już połączony dźwiękowy + muzyczny, a że dźwiękowy nie działał na stare save'y, to i ten nie będzie.
W tym modzie dużo jest prowincji w Polsce?
4, a jak wgrasz submoda Mietka to dochodzi pomorze zachodnie ze Szczecinem.
Prowincji polskich jest w Bellum Crucis 6 sztuk - Pomorze Gdańskie, Zachodnie, Mazowsze, Wielkopolska i Małopolska oraz Śląsk.Cytat:
Zamieszczone przez natec7
A jest Miasto gdańsk?
Tak jest miasto Gdańsk, zamek Szczecin, zamek Poznań, zamek Wrocław, miasto Kraków, miasto Płock.
Za co dostaje -1500 bizantów jeżeli żadna moja armia nie jest w polu ani n ie prowadzę oblężeń ?
Gram na Submodzie od Mietka.
Przeanalizowałeś wszystkie koszty dokładnie? Utrzymanie wojska itd?
Prawdopodobnie za dodatkowe prowincje jakie zdobyłeś, jeśli grasz na oryginalnym money_script to za kolejne prowincje są kary, im wiecej prowincji zdobywasz tym kary wyższe, ile masz obecnie prowincji?Cytat:
Zamieszczone przez lukas.b
7 w tym 2 tylko zdobyte, money script mam usunięty z data/world/maps/campaign/imperial campaign
Sprawdź, może trybuty polityczne płacisz albo masz kogoś w polu jednak. map.rwm usunąłeś po zmianach campaign.scriptu?
Trybuty płace ale to mi się wyświetla w wydatkach. Na polu nikogo nie mam a i tak co jakiś czas mam -1500 przychodach. Dziwi mnie ta liczba ;/
Bo 600 bizantów jest za armię w polu a 2000 za oblężenie.
Najlepiej bedzie jak zrobie reinstal. Musze mieć Kingdoms do Bellum Crucis ?
AI też pałci za oblężenie i armie w polu ?
Kingdoms 1.5 konieczne do instalacji Bellum. Ai nie płaci za armie w polu i oblężenia.
Wie ktoś jak/co zrobić by relacje z innymi frakcjami na początku kampanii były więcej niż 6/10 lub 5/10 były trochę lepsze - np. 7/10 i 6/10 (z tym się spotkałem jak dotąd, np. kraje muzułmańskie mają z początku stosunki z krajami Chrześcijańskimi 5/10 a w miarę upływu czasu relacje ulegają pogorszeniu). Irytujący jest fakt, że stosunki się pogarszają i to bardzo razem z przebiegiem kampanii. I czy jest to sojusznik czy nie, relacje i tak lecą na łeb na szyję. Nie pomagają drobne prezenty, wymiany mapy... Chcę po prostu, by po 50 turach mógłbym nawiązać z kimś sojusz lub wymienić się mapą, zawrzeć prawa handlowe... Przykład - sojusz z HRE (gram Francją), na początku relacje 6/10 w obecnym momencie 4/10 - jak dotąd wymienialiśmy się mapami, dałem im mały podarunek, nie przechodzę przez ich tereny wojskiem. Z Egiptem nie mogę zawrzeć praw handlowych ani z Sycylią (podałem losowy przykład) bo po prostu relacje na to nie pozwalają.
Jest jakiś sposób na to? Nie chodzi mi o wysyłanie dyplomatów do każdego z 100k zaliczki w prezencie by poprawić stosunki ;P
Może nanieść jakieś poprawki w plikach?
P.S.
Poziom gry nic nie zmienia, sprawdzałem - na niższym poziomie trudności dzieje się tak samo.
Poradniki do Bellum poczytaj, zwłaszcza ten o dyplomacji. Jak jesteś silny minimumu drugi albo trzeci w rankingu relacje zaczynają rosnąć. Najszybciej rosną jak walczysz ze wspólnym wrogiem dla Ciebie i Twego sojusznika. małżeństwa tez podnosza relacje o kilka oczek.
Ew. w submodach do BC 6.3 jest plik dfs który powoduje, że relacje rosną szybciej jak na oryginale.
Dałby ktoś link do jakichś sensownych kursorów ?
Wejdź do katalogu cursors jakiegoś moda i skopiuj wybrane cursory do katalogu cursors w Bellum. Ja tylko kilka zmieniłem.
No i znowu..
Zrobiłem reinstal i teraz mi pobiera na koniec każdej tury 2100 albo więcej. Mam tylko jeden oddział w polu.
Wie ktoś o co chodzi z tym ? czemu tyle mi bierze ?
Mam submody na:
darmowe jednostki, submod od mietka i na dziedzica frakcji i AI 3.1
viewtopic.php?f=367&t=8785 poradniki poczytaj. Napewno money_script usunąłeś?
Money_script odrazu nie było w submodzie od mietka (chyba że patrze w złym miejscu)
Może to być spowodowane stacjonowaniem na moim polu innych armii (Węgry- sojusznik ) ?
Teraz mam -4100 ale prowadze oblężenie, a co z tymi 2000 ?
W submodzie Mietka jest money_script o ile dobrze pamiętam. Jak go nie usunąłeś ręcznie to go masz. Sprawdź w campaign_script kampanii jaką grasz, czy masz w nim money_script. Po reinstalacji masz od nowa wszystkie skrypty nawet jak w submodzie Mietka nie było campaign_scriptu.
Money_script nie mam.
Mam dopiero 8 prowincji w tym 3 podbite. Nawet jakbym miał ten skrypt to by mi aż tyle nie zjadało.
Nie wiem czy to jakaś wskazówka, ale gdy daje tylde i przewijam to pokazuje mi się add_money -1500 i add_money -600 czyli -2100
To dodaj sobie konsolą.... Jak uważasz, że zostałeś oszukany. :mrgreen:
A da się dodać kasę jakoś w ogóle za pomocą konsoli? Bo wiem, że w podstawce się na pewno dało a w BC?
Da się, wciskasz tyldę czyli ` i wpisujesz komendę add_money 2100 np.
witam tez tak mam z kasą, w oknie skarbca w polu dyplomacja/trybuty pojawia się kwota na minusie zauważyłem że wystarczy poruszyć oddziałem np przenieść z zamku do zamku i po tym ruchu sprawdzić okno skarbca kwoty na minusie powinno juz nie być
Dzięki serdeczne.Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Dzięki soko30. Przeważnie mam ok. Ale niekiedy sa takie nieprawidłowe koszty, Twój sposób może byc pomocny. Widocznie ai sie czasem mota pzrez te koszty w polu.Cytat:
Zamieszczone przez soko30
Witam nowy jestem więc podchodzę do tematu ostrożnie (boję się palnąć coś).Obserwowałem sprawę trochę czasu zanim wpadłem że ruch armią zmienia tę minusową kwotę.
Wydaje mi się że ten problem może być większy niż to pozornie wygląda (na początku rozgrywki około 1500 bizantów w dalszej około 10 000) podobne sytuacje zgłaszali gracze na tym forum i na anglojęzycznych, odpowiedzi to najczęściej-ukryte koszty i to kończyło sprawę i jednocześnie "załatwiało" niewprawionego gracza szybko i ostatecznie.Ogólnie to kiepska wiadomość że skomplikowana gra strategiczna ma coś nie tak z ekonomią (to zawsze źle wróży i w grze i w życiu:))
Ale ogólnie bellum jest super fajnie jeśli ktoś mądrzejszy dojdzie gdzie tkwi błąd.
U mnie po ruszeniu armi to znika, ale potem w następnej turze po podliczeniu całego dochodu i tak brakuje tego 1500.
w takim razie to jeszcze gorzej muszę policzyć to jakoś na kalkulatorze ale wydawało mi się że jak zniknęła z pozycji dyplomacja/trybuty to stan był ok od pewnego poziomu te sumy były poważne i rujnowały kompletnie
viewtopic.php?f=367&t=8785 przestudiujcie poradniki zwłaszcza ekonomiczny, gdzie wytłumaczyłem dochody i ukryte koszty i inne takie.
ale ujemna duża suma w polu dyplomacja/trybuty to nie są przecież koszty ukryte zakładając że gracz nie płaci trybutów to co to jest ? i dlaczego znika po poruszeniu armią ?
Araven poradnik nam tu nic nie pomaga.
Rozumiem gdyby miała to jedna osoba ( pewnie robi jakiś błąd albo źle liczy )
A nas tu jest dwóch i na innych forach też mają z tym problem.
Wysłanie do poradnika Kolejny raz to zwykłe zbycie.
Witam serdecznie. Gram Francją na BC 6.3 bez żadnych submodów. Gra niestety wywala do pulpitu na początku 117 tury. [klikam zakończ turę, każda nacja AI wykonuje swój ruch, error występuje gdy ma się zacząć moja tura]
Poprosiłem papieża o krucjatę na Londyn, w tej samej turze do krucjaty dołączyły moje 4 armie.
Czy znajdzie się jakiś specjalista który za pomocą loga/save'a [szczerze to nawet nie wiem gdzie log się znajduje] będzie mógł odgadnąć o co chodzi i jakoś temu zaradzić?
EDIT: Cóż, wczytałem zapis przed poproszeniem o krucjatę. Gra za każdym razem wywala miedzy 116/117 turą kiedy zaczyna się tura mongołów
ARC. Tu poczytaj. viewtopic.php?f=367&t=10261 Jak masz czyste Bellum przywróć na moment włoski text, wytnij obecny na pulpit. Potem wklej do moda text włoski nie nadpisuj. Nagraj na włoskim text i próbuj przewinąć.
lukas.b - Ja nie cudotwórca, to widocznie jakiś bug. Rzadko, ale niekiedy też tak miałem, ale po kilku turach się uspokajało. Nie było minusów nie wiadomo skąd. Jakbym umiał to naprawić to bym to zrobił. Ale to się pojawia bardzo rzadko. I nie wiem czemu. Dodajcie sobie konsolą tak straconą kasę. Usuwajcie plik map.rwm przed nowa kampanią. Edit. Może by pomogło usunięcie balanc_scriptu ale tylko w części dotyczącej kosztów oblężeń i armii w polu dla gracza. usunięcie bonusów dla ai do ich sakiewki króla za bardzo ułatwi grę. Nie wiem czy to coś da, ale jeśli komp to myli z kosztami wojsk w polu to może coś da. Po takiej operacji, nowa kampania konieczna. Ja w ostatnich kilku kampaniach po kilkaset tur, nie miałem problemu z moimi dochodami.
Niestety przywrócenie włoskiego text nie pomaga. Wywala przy mojej turze albo przy turze mongołów. Szkoda bo nawet zapis sprzed 2 tur nic nie daje. W obu ten sam błąd w 117. :(
Wstaw ten save na sendspace ok? Spóbuję jutro, ale nic nie obiecuję.
Dziękuję i rozumiem że ciężko będzie wyśledzić co powoduje ten błąd.
http://www.sendspace.pl/file/81c9fff020 ... cf3/zapisy
Wysłałem zapis z 116 i ze 113 tury. Co by się nie działo wywala w tym samym momencie.
Mam wrażenie że to coś związanego z pojawieniem się mongołów.
Niestety nie ma żadnego loga. Próbowalem kilka razy nic nie pomaga. Na przyszłośc rób dwa, albo trzy savy co kilka, kilkanaście tur. Ciągle na tej 117 wywala.