-
Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
Hehe porobiło się.
Mi rozchodziło się o to że grając takimi nacjami jak: Egipt, Kartagina czy Epir jesteśmy w zasadzie skazani na wojnę totalną.
Gdyż kraje te są atakowane odpowiednio przez Selków i ich klientów (nie wiem coś koło 7 jest ich), Rzym co prowokuje małe kraiki do ataku na nas.
Często nie są one zainteresowane naszymi ziemiami, chcą tylko podbić sobie wskaźniki w oknie dyplomacje za wojowanie przeciwko nam. (nie mają żadnych sojuszy między sobą) Przez co ilość wojen na naszym koncie rośnie. Tego błędnego koła już za bardzo nie da się zatrzymać.
Ogólnie uważam dyplomacje + sojuszników za najlepiej działający element w total warach. Co nie oznacza że mogą go jeszcze troszeczkę ulepszyć.
Tylko wpienia mnie to jak patrzę jak ilość moich wrogów rośnie, a ja nic nie mogę z tym zrobić. Bo wojnę wypowiadają mi nacje których nawet nie poznałem.
-
Gram aktualnie Rzymem i zastanawia mnie dlaczego, pomimo wybudowanych odpowiednich budynków, moja flota nie może werbować okrętów artyleryjskich i tych z piechotą lepsza niż podstawowi oszczepnicy?
-
Cytat:
Zamieszczone przez smooqu
Co ciekawe, Patch nr 5 nie będzie miał beta testów.
Jak to nie będzie miał... Wszyscy będą beta-testerami :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez kuroi
Dokładnie. gdyby te karaluchy faktycznie tworzyły sojusze i chociaż próbowały skoordynować swoje ataki. Byłbym wniebowzięty. Ale tak w tej grze nie jest, więc czuje się jak słoń wymachujący ogonem by otrzepać się z much obsiadających mi zad. Są nieszkodliwe, ale z czasem irytujące.
http://cloud-2.steampowered.com/ugc/...3851A209FE16C/
:o
A wszystko przez to, że zachciało bawić mi się w twórcę państw i powoływać z popiołów Egipt, który w efekcie wciągnął mnie w wojnę z 90% obecnego w grze świata...
-
To może opisze sytuacje z mojej króciutkiej kampanii Rzymem.
Grałem tak by wykonywać misje. Problem zrobił się kiedy zacząłem robić II z 60 oddziałami, a dokładniej podpunkt "w głąb Grecji":
Czyli zajmij po 1 regionie w prowincjach: Ilyri, Macedonii i Helas. Niby wszystko było ok. Koalicja Aten-Sparty-Macedonii rozpadła się. Zaatakowałem sobie Ateńskie ziemie Epiru. Jakie było moje zdziwienie gdy po kolei wojnę zaczęły wypowiadać mi nacje z tej części mapy. Te wymienione wyżej + Adja.. ci nad Apolonią.
Zatem wojowałem sobie z 4 nacjami greckimi + 3 członowy sojusz Kartagiński który prawie już nie istniał, przygnieciony ciężarem wojen w Afryce i Hiszpanii.
No i w tedy się zaczęło, magiczna liczba 7 została przekroczona. :twisted:
-
Cytat:
Kuroi
Widzę drobne problemy z interpretacją. Czy ja mówię, że gra musi tip top odzwierciedlać rzeczywistość? Pytaniem było dlaczego Germanie atakowali silniejsze od nich Cesarstwo Rzymskie. Udzieliłem na to pytanie odpowiedzi, która moim zdaniem jest logiczna. Nie przenoś tego do gry, ta cześć była o historii.
Tak samo też odpowiedziałem dlaczego moim zdaniem Hunowie mogli sobie pozwolić na atakowanie Cesarstwa wschodniego oraz porównałem to do sytuacji z gry, która jest inna, więc przytoczony przykład Hunów nie mógł być wyjaśnieniem tego, co w grze zaszło.
Sugerowałbym też uspokojenie się, nerwy nikomu nie wychodzą na zdrowie.
To nie ja mam problemy z interpretacją, kto postawił pytanie dlaczego nie Germanie atakowali Rzym?
Ja o nic takiego nie pytałem i nie oczekiwałem odpowiedzi, po prostu stwierdziłem fakt. To Ty pisałeś, że Twoim zdaniem nie logiczne jest to, że atakuje Cię mniejsze i odległe państwo a ja Ci podałem przykłady, że tak było i może to nie jest logiczne ale historyczne, nie zawsze wszystkie ludy i ich przywódcy podejmowali logiczne decyzje.
Twoje argumenty, że niby to nie to samo, bo Germanie byli bezpieczni za lasami, bo tam im Rzym nic nie zrobi są błędne, nie rozumiesz realiów tamtej epoki. Germanie to nie był naród w dzisiejszym rozumieniu tego słowa, to były luźne wspólnoty plemienne. Myślisz o nich w kontekście gry, czy też współczesności, czyli mam swoje terytorium za lasami, gdzie jestem bezpieczny to zrobię sobie wypad na wroga.
Tak wcale nie było, Ci germanie z czasów Mariusza zaryzykowali wszystko, porzucili własne ziemie w poszukiwaniu nowych, ruszyli całym plemieniem razem z kobietami i dziećmi, z całym swoim "państwem" jeśli tak chcesz to nazwać, bo dla nich państwo to nie był teren pomiędzy rzeką X a Y, tylko ich wspólnota plemienna, niezależnie od tego gdzie się znajdowała.
Przegrali i stracili wszystko, zostali wybici, bądź zniewoleni, więc nie pisz bajek o bezpiecznej Germanii.
To wszystko tylko w celu sprostowania.
I na koniec: źle mnie zrozumiałeś, jestem spokojny, pisząc dużymi literami starałem się zwrócić Ci uwagę na pewne rzeczy kluczowe w odróżnieniu świata gry od realiów historycznych.
To tyle, przepraszam jeśli poczułeś się urażony.
-
Za każdym razem na mapie kampanii sytuacja wygląda inaczej, państwa i plemiona mieszają się ze sobą niesamowicie często zajmując terytoria znacznie oddalone od swoich ziem pierwotnych.
Grając Rzymem spotkałem Ateny i Macedonię hen gdzieś na Bliskim Wschodzie gdzieś w okolicach Seleucji. Grając obecne Arwernami można spotkać Celtyków na Korysce, Luzytanów władających Sycylią, Wenetów na Bałkanach czy Spartan w Rzymie :mrgreen:
Swoją drogą Rzym to chyba najsłabsza frakcja w kampanii kiedy jest prowadzona przez komputer...
-
Dlatego właśnie Rzym prowadzę osobiście. A Luzytanie rzeczywiście mieli chrapkę na Korsykę i Sardynie ale dostali kopa na wyjeździe i teraz to ich można szukać w piekle.
Załatwiłem ich ze 120 lat temu !
-
Witam.Wie ktoś może,czy normalne jest,aby w jednej turze w dwóch miastach 10 budynków zostało zniszczonych(domyślam się że przez wrogiego agenta),z tym że dostałem jedynie wiadomość o dywersji(podburzenie niewolników) w jednym z tych dwóch miast? To normalne czy może jakiś błąd? Pozdrawiam
-
Panowie Seleucydzi już dostępni :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez Martinus123
Tak wcale nie było, Ci germanie z czasów Mariusza zaryzykowali wszystko, porzucili własne ziemie w poszukiwaniu nowych, ruszyli całym plemieniem razem z kobietami i dziećmi, z całym swoim "państwem" jeśli tak chcesz to nazwać, bo dla nich państwo to nie był teren pomiędzy rzeką X a Y, tylko ich wspólnota plemienna, niezależnie od tego gdzie się znajdowała.Przegrali i stracili wszystko, zostali wybici, bądź zniewoleni, więc nie pisz bajek o bezpiecznej Germanii.To wszystko tylko w celu sprostowania.
Warto nadmienić, że to nie Cymbrowie i Teutoni (plus pomniejsze plemiona) zaatakowali Rzym, tylko Rzym zaatakował Cymbrów i Teutonów gdy ci rozgościli się w Norikum.
-
Od kiedy mozna scigac mody bezposrednio z Workshopu, mod manager stal sie chyba zbedny?Czy sie myle?Wczoraj zaznaczylem mase modow,w tym,nowe jednostki i unit carts i te zmiany byly widoczne od razu,nie wiem jak ze mianami Radoiusa jesli chodzi o sama rozgrywke bo nie mam punktu odniesiena.Jedyne co rzuca sie w oczy to ogromne dochody ale bardzo niski lad publiczny zaraz na poczatku,nie wiem jak jest na Vanilli po patchu 5.
I jeszcze male pytanko,czy po patchu 5 zniknely animacje walki armii podczas bitew auto? Bo nie wiem czy to jakis mod czy latka.
Te patche to wielka zagadka,bo wszyscy narzekaja ze ostatni skopal wydajnosc,a u mnie w koncu jest znosnie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz The Great
Cytat:
Zamieszczone przez PakoThugLife
Dzięki, ale do tego doszedłem sam, i robiłem tak i przed Mod Managera i przez ten mod wbudowany w launcher i dalej nic... Odpalam gre i np nie widzę jednostek od Radiusa i innych poprawionych, bądź nowych jednostek i masy innych modów, tam zaznaczam a w grze nic + teraz mi się nawet nie uruchamia tylko wyskakuje "zamknij program" Da się jakąś usunąć ten Patch 5 i zostać na 4? Chyba że ma ktoś jeszcze jakieś pomysły.
Ja mam to samo...zamiana plików Radiousa kompatybilnych z patchem 5 nic nie pomaga..."program nie odpowiada".
Bo ten patch to jakaś jedna wielka parodia, wcześniej moderzy za przeproszeniem odwalili kawał dobrej roboty, a Ci na upartego kombinują, wcześniej działało wszystko tak jak powinno to mogli po prostu zmieniać i naprawiać grę a nie kombinować z modami i z tym całym work shopem który jest zbędny tak samo sprawa wyglądała w Skyrim'ie, ale tam przynajmniej działało to jak powinno co nie zmienia faktu ze Nexus Mod Manager mimo tego nadal królował... Orientuje się ktoś jak usunąć ten patch 5?
-
No juz sie nie nakrecajcie. Z mojego doswiadczenia wynika,ze wiekszosc Waszych wyzej wymienionych problemow jest z Waszej winy. Nawrzucacie niewiadomo co do gry, powywalacie i pozniej placz;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez adi
No juz sie nie nakrecajcie. Z mojego doswiadczenia wynika,ze wiekszosc Waszych wyzej wymienionych problemow jest z Waszej winy. Nawrzucacie niewiadomo co do gry, powywalacie i pozniej placz;)
Ta? Wcześniej tak miałem i patrz wszystko działało idealnie... Pseudo-znawco.. ;] + fakt że żaden mod nie nachodzi na Siebie oraz to że wszystkie mody są kompatybilne ze Sobą? I np mod na wszystkie frakcje działa, jakiś inny na jednostki na Kartagine działają a inne już nie i raz działają mody od Radiusa a na Kartagine już nie tak i to się tyczy wszystkich modów jakie mam wgrane. Wcześniej sam cisnąłeś tą grę jak Tylko się dało a teraz nagła zmiana. Jak widać ten patch jednym grę poprawił drugim zjebał po całości.
-
Cytat:
Cytat:
Zamieszczone przez adi
Ta? Wcześniej tak miałem i patrz wszystko działało idealnie... Pseudo-znawco.. ;] + fakt że żaden mod nie nachodzi na Siebie oraz to że wszystkie mody są kompatybilne ze Sobą? I np mod na wszystkie frakcje działa, jakiś inny na jednostki na Kartagine działają a inne już nie i raz działają mody od Radiusa a na Kartagine już nie tak i to się tyczy wszystkich modów jakie mam wgrane. Wcześniej sam cisnąłeś tą grę jak Tylko się dało a teraz nagła zmiana. Jak widać ten patch jednym grę poprawił drugim zjebał po całości.
A ja nie wiem ktos ty i co za problemy masz. Pisalem ogolnie. Owszem pisalem zle o grze o bugach itp. Czemu niby mam pisac zle o grze gdy Wam nie chodza mody na nowym paczu? Mi tam zawsze zawsze dzialaja mody a jak nie, to oznacza,ze mod nie jest kompatybilny z nowym paczem i trzeba czekac na kolejna czesc moda.
-
Adi ma racje. Na 90% to ze gra wam nie dziala to wasza wina. Pamietac nalezy ze nie wszystkie mody widac w mod menagerze. Mi po instalacji najnowszego patcha tez nie dzialala gra mimo wylaczenia wszystkich modow w menagerze i jak sie okazalo co bylo przyczyna? Mod podmieniajacy tekstury Rzymian, tyle ze byl on niewidoczny przez te programiki. Wystarczylo go wywalic z folderu data i wszystko dziala jak trzeba.
-
Cytat:
Zamieszczone przez dawid621
Adi ma racje. Na 90% to ze gra wam nie dziala to wasza wina. Pamietac nalezy ze nie wszystkie mody widac w mod menagerze. Mi po instalacji najnowszego patcha tez nie dzialala gra mimo wylaczenia wszystkich modow w menagerze i jak sie okazalo co bylo przyczyna? Mod podmieniajacy tekstury Rzymian, tyle ze byl on niewidoczny przez te programiki. Wystarczylo go wywalic z folderu data i wszystko dziala jak trzeba.
No nie wiem na TWC powstał nawet temat i dyskusja jest o bugach i problemach związanymi z modami.. :)
-
U mnie po zaktualizowaniu dwoch modow i wywaleniu jednego gra dziala normalnie na starych zapisach wiec to ewidentnie problem z modami, a konkretnie z ich niekompatybilnoscia z najnowsza wersja. Wczesniej u mnie tez dzialy sie rozne viksy, typu niekonczace sie ladowanie, czarny ekran po zaladowaniu gry, czy crashe w trakcie ladowania kampanii prowadzonej na starym zapisie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez guffqa
Jeśli gra wam w ogóle nie odpala lub zawiesza się przy ekranie startowym to tylko i wyłącznie wina tego, że macie wgrane stare mody, stworzone pod patch 1.4 a nie 1.5 ...wystarczy wszystkie mody zaktualizować...najlepiej wszystko ręcznie wywalić i korzystać tylko ze steam workshop...wtedy nie ma żadnych problemów.
Aha dopiszę jeszcze, że stary mod manager już nie działa. Działa tylko ten przy ekranie startowym gry.
Mi gra działa tylko tyle że modów nie czyta tak jak powinna. Np wgrywam wszystkie mody z work shopu na jedno kopyto i działają, a na przykład potem dogram moda czy dwa które nie nachodzą na inne mody i co? I jeden wielki ch**... Bo mody wgrane wcześniej nie działają a te wgrane później działają. Jeden wielki dafuQ. o.O
-
Ciekawy artykuł o tym co wydarzyło się dnia dzisiejszego przed studiem CA :)
http://pixeledcourier.com/2013/10/21/to ... nt-studio/
Jestem ciekawy czy ich przedstawiciel medialny odpowiadałby z takim samym humorem gdyby ci ludzie siłą wtargnęli do budynku. Chociaż chyba powinni się cieszyć, że są takie inicjatywy bo to oznacza, że osoby tam się znajdujące mają na tyle chęci by wyrazić swoją dezaprobatę zamiast po prostu zapomnieć o grze/serii. :D
Pozdrawiam
-
Cytat:
Cytat:
Jeśli gra wam w ogóle nie odpala lub zawiesza się przy ekranie startowym to tylko i wyłącznie wina tego, że macie wgrane stare mody, stworzone pod patch 1.4 a nie 1.5 ...wystarczy wszystkie mody zaktualizować...najlepiej wszystko ręcznie wywalić i korzystać tylko ze steam workshop...wtedy nie ma żadnych problemów.
Aha dopiszę jeszcze, że stary mod manager już nie działa. Działa tylko ten przy ekranie startowym gry.
Mi gra działa tylko tyle że modów nie czyta tak jak powinna. Np wgrywam wszystkie mody z work shopu na jedno kopyto i działają, a na przykład potem dogram moda czy dwa które nie nachodzą na inne mody i co? I jeden wielki ch**... Bo mody wgrane wcześniej nie działają a te wgrane później działają. Jeden wielki dafuQ. o.O
A jakie dokładnie wgrywasz mody ? Na pewno w jakiś sposób się kolidują, nie ma innej opcji.
-
Dla mnie powoli ta gra umiera śmiercią naturalną. Zawiodłem się bardziej niż trochę, po następnych patchach nie widzę poprawy z optymalizacja, takie trochę zapłać a o resztę nie pytaj. A może za stary jestem żeby dalej śledzić to wszystko, jak kiedyś z M, R, M II itp. nie chciałbym. Mam obawy, że wrócę do gry za rok dwa. nie dobrze, nie chcę mi się w tę grę grać bardziej niż w Empire. Kolokwialnie Wku**ia mnie ta gra, mimo że czekałem ponad rok na nią.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Sanvone
Ciekawy artykuł o tym co wydarzyło się dnia dzisiejszego przed studiem CA :)
http://pixeledcourier.com/2013/10/21/to ... nt-studio/
Jestem ciekawy czy ich przedstawiciel medialny odpowiadałby z takim samym humorem gdyby ci ludzie siłą wtargnęli do budynku. Chociaż chyba powinni się cieszyć, że są takie inicjatywy bo to oznacza, że osoby tam się znajdujące mają na tyle chęci by wyrazić swoją dezaprobatę zamiast po prostu zapomnieć o grze/serii. :D
Pozdrawiam
No widac,ze problem Rome 2, to cos wiecej niz wpadki przy poprzednich seriach. Po prostu gracze maja dosc robienia ich w bambuko.
-
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A jakie dokładnie wgrywasz mody ? Na pewno w jakiś sposób się kolidują, nie ma innej opcji.
Właśnie wczesniej miałem te same mody na Patchu 4 i wszystkie działały.. ;] i teraz te same które są komptabilne z patchem 5 nie działają już tak jak powinny ... :D
-
Co do wgranych modów to mam wszystkie od Radius'a, na nowe jednostki Rzymu, Macedonii itd, itp żaden na Siebie nie na chodzi żeby nie było i wystarczy że do Gram mod na kilka nowych jednostek Aten ( AARE) tak się zwie ten plik i mod na jedną turę budowy i technologi bo chce się pobawić i po wgraniu tych trzech modów wszystko wariuje i nie działa nic oprócz tych trzech modów... :D
-
Gra jest bardzo zabawna. Przykład eventu:
"Pewien chłopiec zaprzyjaźnił się z delfinem..."
Patrzę na kartę postaci.. o zgrozo, chłopiec wygląda na 70 -letniego łysego faceta o aparycji kretyna. To naprawdę wielki cud, że delfin się z nim zaprzyjaźnił.
Na litość, czy jest jakiś mod o którym wiecie, który by zmieniał karty postaci?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Tessali
Gra jest bardzo zabawna. Przykład eventu:
"Pewien chłopiec zaprzyjaźnił się z delfinem..."
Patrzę na kartę postaci.. o zgrozo, chłopiec wygląda na 70 -letniego łysego faceta o aparycji kretyna. To naprawdę wielki cud, że delfin się z nim zaprzyjaźnił.
Na litość, czy jest jakiś mod o którym wiecie, który by zmieniał karty postaci?
Jest kilka co zmieniają karty jednostek, ale to jeszcze brzydko wygląda trochę bo takie pomieszane te karty między nowymi a starymi a co do kart postaci to chyba coś widziałem większego co to zmienia, jak poszukam to Ci wyśle na PW link do moda.
-
Hej co jakiś czas zadaję standardowe pytanie czy już warto kupić RTW? czy poprawili to dziadostwo chociaż do poziomu STW lub ETW? czy dalej czekać?
-
Ja kupiłem od razu i pomimo wielu błędów gry nie żałuję. Na razie do STW2 nie ma podjazdu, ale za kilka(naście) patchów, kto wie? Ze względu na okres historyczny gra mi się w Roma lepiej od ETW.
Tylko multi jest słabe, w porównaniu do tego, co oferował nam Szogun.
-
Nomadic Tribes Culture Pack za darmo dla każdego, kto zdąży go pobrać przed 29 października! :D
-
Co mi po tym,jak ja dalej w to "COŚ II "grać nie mogę:/
-
Cytat:
Zamieszczone przez Rafix94
Nomadic Tribes Culture Pack za darmo dla każdego, kto zdąży go pobrać przed 29 października! :D
A gdzie mozna to pobrac? :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez Frober
Cytat:
Zamieszczone przez Rafix94
A gdzie mozna to pobrac? :D
Na steamie w wyszukiwarce wpisujesz Nomadic Tribes Culture Pack i pobierasz :)
-
-
Dzięki za info. Od początku Roma miałem nadzieję na Scytów i nawet po ich ogłoszeniu chciałem kupić to DLC, a tu taka niespodzianka.
-
Na multi to raczej do bani , sama jazda :? , za to kampanie może być fajna ;)
-
Jak ktos ma ustawione auto pobieranie, to mu sie wszystko pobierze automatycznie bez szukania itp.;)
-
Jak jest z morale po ostatnim paczu? Wlasnie rozgralem mala potyczke ,ale z Radoiusem,zasadzka,3 X hastati + 1 X triarii,okrazylem dwa oddzialy italskich wlocznikow i walczyli do ostatniego nie poddajac sie.Wiec na tym modzie morale jest troche przegiete,gram na VH
-
Bo Radious i staty bitewne to syf, on się nie kieruje za bardzo realizmem, czy balansem. Logiczne bitwy w TW są tylko na tym modzie:
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... d-20-10-13)/page31
Spokojnie możesz mieć wgrane pozostałe mody od Radiousa z wyjątkiem bitewnego oczywiście.