Re: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej
Niezależnie od aktualnych sympatii politycznych każdy, nawet domorosły strateg siedzący w temacie wie że kiedyś tam (odpukać) Rosja czy inny utwór państwowy ze stolicą w Moskwie lub Petersburgu nie ruszy na zachód mając miękkie podbrzusze narażone na "widzimisię" niezależnego państwa ze stolicą w Kijowie. Dodajmy: potężnego obszarowo, ludnościowo więc (na razie potencjalnie) w przyszłości silnego (ekonomicznie i militarnie). Bosfor kontroluje NATO, a Krym i Odessa dają podstawy do obaw Rosjan na rozwinięcie sił potencjalnych sojuszników Ukrainy w walce o niezależność. Wystarczy spojrzeć na mapę. Oczywiście wschodnia Ukraina to właściwie Rosjanie, ale zachodnia Ukraina to dla Polski "wróg mojego wroga jest moim przyjacielem". Mądry Piłsudski (nie zawsze ale tu bezbłędny) potrafił walczyć z Petlurą, a po chwili zjednoczyć przeciw bolszewikom chowając JAKŻE WTEDY AKTUALNE !!!! urazy głęboko w kieszeń wiedząc kto walczy o swoje (Ukraina) a kto chce WSZYSTKO! Więc każdy polski polityk, niezależnie od formacji, działa na rzecz Polski wspierając niezależność Ukrainy, by Rosja jak najdłużej odzyskiwała "swoje" na wschód od Bugu. I niech to trwa dla dobra Polski jak najdłużej.
Max Golonko mówi, że to najlepszy moment by odzyskać Lwów a on mówi jak jest :mrgreen: :lol:
Tymczasem w Kijowie.
[youtube:2ee937ue]http://www.youtube.com/watch?v=3CMkzVcLZs4#t=661[/youtube:2ee937ue]
Nie ma co, rozpierducha totalna. Pewnie w głowie niejednego służbisty rodzi się wizja z tym co powinno się z rebeliantami zrobić :D .
http://i.imgur.com/lGaSNDJ.gif%5B/IMG%5D
Na Ukrainie obie strony konfliktu popełniły błędy i spaliły za sobą mosty. Nie zaczyna się negocjacji od żądania ustąpienia władzy. Jeśli się potwierdzą doniesienia o ofiarach śmiertelnych zamieszek po stronie demonstrantów, to Janukowycz ustąpić nie może, bo prawdopodobnie skończy gorzej niż Tymoszenko przy założeniu, że zwycięży opozycja. Ogólnie pat. Ciekaw jestem sondaży na Ukrainie, ale nie zdziwiłbym się, gdyby Janukowycz miał duże poparcie.
Zwróćcie uwagę, że cały czas mówi się tylko o Kijowie... A inne miasta ukraińskie i wieś... co ?
Cytat:
Zamieszczone przez Pirx
Zdarzyło się już w historii kilku przywódców, którzy na początku byli legalni, a z czasem coraz mniej.
Wladze Ukrainy zostaly wybrane w wolnych i demokratycznych wyborach pod okiem miedzynarodowych obserwatorow.Jezeli tego nie zalapales przeczytaj i powtarzaj na glos az do skutku ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Pirx
Ostatnie ustawy ukraińskiego rządu to nic innego jak przesunięcie z demokracji do autorytarnego systemu.
Legalne wladze maja pelne prawo do zmiany prawa jezeli nastepuje destabilizacja sytuacji wewnetrznej w kraju na skutek np.zamieszek w celu ich likwidacji i zaprowadzeniu porzadku w celu ochrony obywateli.Zapoznaj sie z polskim ustawodastwem a odkryjesz ze bijemy "ukrainski rezim" na glowe ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Pirx
reakcja Ukraińców nie dziwi.
Jezeli chodzi o narodowosc zadymiarzy to sie zgodze lecz czy dzialaja w imieniu Ukraincow to juz watpie.
Cytat:
Zamieszczone przez Pirx
nie wiem skąd Twoje przekonanie, że Polska powinna brać przykład z takich krajów jak Niemcy czy Francja.
Nie wiem skad twoje przekonanie ze tak napisalem i wymienione panstwa podalem jako przyklady do nasladowania.Widocznie szybciej klikasz niz myslisz ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Pirx
Żadne z tych państw w historii Polski nie ruszyło zbytnio palcem, gdy działy się u nas rzeczy straszne. I nie ruszy tak samo w sprawie Ukrainy,
No to jest argument zeby angazowac sie w ukrainski burdel jakbysmy nie mieli wlasnego :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez Pirx
sprawie Ukrainy, która dla nas w sam raz jest kwestią palącą.
A coz takiego jest dla nas palacego w tej kijowskiej zadymie :?: Mamy swoja na 11 listopada ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Pirx
jak ta Rosja trzymała Ukrainę "krótko", to równie "krótko" trzymała Polskę.
Cos nie dosc krotko skoro wyrwalismy sie z jej chwytu w przeciwienstwie do Ukrainy.Po drugie szkoda ze nie odnotowales faktu ze po 1989r. oba panstwa maja calkowicie odmienne statuty.
Wujek Dobra Rada doradza:
Cytat:
Zamieszczone przez Pirx
na początek to naucz się człowieku pisać po polsku.
Sam uzywajac podwojnie 1os. l.poj. w jednym zdaniu.Kiepski polonista ewentualnie daleko posunieta rusyfikacja ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Pirx
Mnie osobiście reakcja Ukraińców nie dziwi.
Co do reszty wypocin:"Don't feed the trolls :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez szwejk
Zwróćcie uwagę, że cały czas mówi się tylko o Kijowie... A inne miasta ukraińskie i wieś... co ?
Cisza i spokoj jak w kazdy normalny dzien ;)
Krotka dygresja:
Na Majdanie zamaskowani i zakapturzeni ludzie walcza z milicja,i definiuje sie ich jako "patriotow" a w Polsce tak samo odziani osobnicy na 11 listopada z miejsca sa bandytami i chuliganami chociaz bilans strat(na cale szczescie) jest nieporownywalny.I jedni i drudzy chca wolnosci i zmiany ekip rzadzacych ;)
Cytat:
Na Majdanie zamaskowani i zakapturzeni ludzie walcza z milicja,i definiuje sie ich jako "patriotow" a w Polsce tak samo odziani osobnicy na 11 listopada z miejsca sa bandytami i chuliganami chociaz bilans strat(na cale szczescie) jest nieporownywalny.I jedni i drudzy chca wolnosci i zmiany ekip rzadzacych
Naprawdę porównujesz "wolność" w PL i na Ukrainie? Naprawdę??
Moja mała dygresja:
Jakby na Białorusi może tak powalczyli kiedyś to nie byłoby tam czegoś takiego jak teraz jest...
Nie popieram czegoś takiego co teraz się dzieje w Kijowie ale coś trzeba zrobić, tylko, że dla mnie z Ukrainy powinny powstać dwa państwa, tam różnice są za wielkie, od języka, przez religie, po czasem narodowość.
Cytat:
Zamieszczone przez Barsa
Jakby na Białorusi może tak powalczyli kiedyś to nie byłoby tam czegoś takiego jak teraz jest...
Jak dlugo Lukaszenka zyje to Bialorusini niczego nie wywalcza.Przy nim nawet Putin to bardzo tolerancyjny i lagodny osobnik ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Barsa
Nie popieram czegoś takiego co teraz się dzieje w Kijowie ale coś trzeba zrobić, tylko, że dla mnie z Ukrainy powinny powstać dwa państwa, tam różnice są za wielkie, od języka, przez religie, po czasem narodowość.
Wladze ukrainskie nie po to rozpoczely pacyfikacje Majdanu zeby po jej skonczeniu zaczac rozmowy o secesji.
Ciekawy jestem rekacji gdyby fotel i siedzaca osoba byly wyeksponowane na odwrot
http://vumag.pl/newsy/miroslawa-duma-i- ... 61608.html
Cytat:
Zamieszczone przez Barsa
Cytat:
Na Majdanie zamaskowani i zakapturzeni ludzie walcza z milicja,i definiuje sie ich jako "patriotow" a w Polsce tak samo odziani osobnicy na 11 listopada z miejsca sa bandytami i chuliganami chociaz bilans strat(na cale szczescie) jest nieporownywalny.I jedni i drudzy chca wolnosci i zmiany ekip rzadzacych
Naprawdę porównujesz "wolność" w PL i na Ukrainie? Naprawdę??
Moja mała dygresja:
Ponoć ci Ukraińcy ze wschodu coraz częściej mówią po ukraińsku, a nawet ci którzy trwają przy języku rosyjskim w jakiejś części i tak uważają się za Ukraińców. Zresztą na wielu terenach kwestia narodowości to płynna sprawa, religii chyba zresztą podobnie. Jakby ktoś tam próbował państwo podzielić to dopiero pewnie zaczęłyby się rozróby.
Cytat:
A może byłoby gorzej. Orientujesz się co się tam w ogóle na tym Majdanie tak naprawdę dzieje i do czego to może doprowadzić? Jakie ci walczący mają poparcie? Kto produkuje im koktajle Mołotowa i inne zabawki? Serio pytam, bo jak dla mnie to jest jeden wielki burdel, przynajmniej patrząc na to co mówią Polskie media (automatycznie przez palce, bo w końcu ostatnio podając informacje chyba biją jakieś rekordy uważania słuchaczy za idiotów) ciężko dojść do jakichś konkretnych wniosków.
Cytat:
Niezależnie od aktualnych sympatii politycznych każdy, nawet domorosły strateg siedzący w temacie wie że kiedyś tam (odpukać) Rosja czy inny utwór państwowy ze stolicą w Moskwie lub Petersburgu nie ruszy na zachód mając miękkie podbrzusze narażone na "widzimisię" niezależnego państwa ze stolicą w Kijowie.
Szczęśliwe pomijając opinie domorosłych strategów każdy wie że Rosja na Zachód nie ruszy tak czy siak. Na Zachód nie był w stanie ruszyć ZSRR, a co dopiero Rosja powolutku odbudowująca swoją pozycję na świecie. Zresztą Moskwa ma dość problemów u siebie, samo babranie się w sprawy Ukrainy może wyczerpać ich mocarstwowe możliwości.