Re: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej
Cytat:
Zamieszczone przez WielkodusznyBezduszny
Tylko pytanie czy ten "rzecznik" to faktycznie jakiś mało ważny człowiek z Prawego Sektora a wywiad został zmanipulowany czy po prostu sam Prawy Sektor jest podzielony w kwestii podejścia do nazwijmy to "kwestii polskiej". Portal, który został podany jest związany z NOP więc siłą rzeczy będzie wspierał nacjonalistów ukrainskich (choć dali też wywiad z Aleksandrem Duginem dotyczacy sytuacji na Ukrainie) z którymi utrzymują w przeciwnieństwie do antybanderowskiego RN kontakty.
Cytat:
Zamieszczone przez Gajusz Mariusz
W m...ę misia. :( A miałem Szwecję za w miarę poukładany kraj :?
Szwecja to chyba najbardziej poryty kraj pod względem poprawności politycznej.
http://www.mojanorwegia.pl/czytelnia/sz ... erzyc.html
http://www.euroislam.pl/index.php/2012/ ... c-absurdu/
Z zupełnie innej beczki. Ktoś kojarzy jakąś ogólnopolską akcje ratowania rysi? Byli u mnie jacys wolontariusze z organizacji WWF i namawiali do wpłacania 30 zł na ten cel. Cóż, ochrona rysi ważna sprawa :) a wolontariuszka była wybitnej wręcz urody więc jeśli to nie ściema to czemu nie?
A może TO była Rysia... :lol:
Nie no, faktycznie ratują te rysie. Gdybym miał na imię Rysiek to zaproponowałbym aby mnie uratowała ;).
A z poważnych rzeczy (choć czasami mam wrażenie, że takie ratowanie rysi jest poważniejsze od polityki i na pewno pożyteczniejsze) to ciekawą rzecz zauważyłem. Odkąd zaczęło docierać do opinii publicznej kim jest znaczna część "majdanu" na Ukrainie i do jakiej tradycji się odwołują to znowu zaczyna się atakowanie Kaczyńskiego, tym razem jako głównego zaangażowanego w pomoc dla nich.
A do jasnej ch... większość od prawa do lewa bezkrytycznie piało z zachwytu nad ukraińską "demokratyczną rewolucją". Ja uczciwie powiem, że nie mam wyrobionego zdania na ten temat. Po prostu obserwuję.
Cytat:
Zamieszczone przez hellbilly
A z poważnych rzeczy (choć czasami mam wrażenie, że takie ratowanie rysi jest poważniejsze od polityki i na pewno pożyteczniejsze) to ciekawą rzecz zauważyłem. Odkąd zaczęło docierać do opinii publicznej kim jest znaczna część "majdanu" na Ukrainie i do jakiej tradycji się odwołują to znowu zaczyna się atakowanie Kaczyńskiego, tym razem jako głównego zaangażowanego w pomoc dla nich.
A do jasnej ch... większość od prawa do lewa bezkrytycznie piało z zachwytu nad ukraińską "demokratyczną rewolucją". Ja uczciwie powiem, że nie mam wyrobionego zdania na ten temat. Po prostu obserwuję.
Tu akurat wina leży całkowicie po stronie tego pana, i wcale się nie dziwie, że tak jest. Jako pierwszy wyrwał się by pojechać na Ukrainę, zrobił sobie zdjęcie, na którym obok niego stoi lider organizacji prawicowej, za nimi tłum macha flagą UPA. Jeśli ktoś wyrywa się przed szereg niech teraz płaci. A co do sytuacji na Ukrainie, tajemnicą poliszynela było, że jak tylko doszło do zamieszek dołączyli się nacjonaliści. Nagle okaże się, że protestujący nie tylko żądają obalenia władz ale też rewizji granic, na razie po cichu ale kto wie jak będzie w przyszłości. Najlepszym rozwiązaniem dla nas było by stanie z boku i nie angażowanie się za mocno w tamtejsze bagno.
Ja nie do końca jestem przekonany co do tego żądania rewizji granic. Nawet jeśli jakaś część członków Prawej Strony czy innych ukraińców ma takie marzenia to są to jakieś nierealne mrzonki. Z całą pewnością ich przeciwnicy polityczni będą to jednak wyolbrzymiać i wyciągać takie wypowiedzi w celu kompromitacji. W razie swojego zwycięstwa niech się martwią jak utrzymać w całości Ukrainę.
Rewizja granic jest w sumie nierealną mrzonką tak naprawdę, tylko, że jest również bardzo chwytliwym hasełkiem, które może przyciągnąć pewnych ludzi. W przypadku obalenia władzy i ewentualnego dorwania się tam nacjonalistów (póki co nierealne) może być wodą na ich młyn propagandowy. Nagle przypomną sobie jaka to Polska w przeszłości była zła, że ciągle ma nasze ziemie itd. I nagle uzyskamy pod granicą kolejne wrogie, albo też nastawione negatywnie do nas państwo. Ponieważ problemów gospodarczych na Ukrainie nie da się rozwiązać o tak sobie, taka propaganda może odwrócić spojrzenie ludzi w tamtym kierunku. No cóż jest to bardzo zły scenariusz dla naszego kraju, i oby pozostał tylko w takiej formie.
Rosnący udział skrajnej prawicy na Majdanie można uznać za zły znak, bo kto wie czy ich członkowie wypadku zwycięstwa nie zasiądą w parlamencie. Wiem, że jest to gdybanie z mojej strony :)
Pamiętam takiego moda pod HoI2 - Modern Day Scenario - gdzie wyniku eventu dochodzi do wojny domowej na Ukrainie - część prorosyjską i cześć pragnącą niepodległości. Ciekawy jestem czy twórcy wyśnili go czy co?
Rewanżyzm historyczny, szukanie żydów itp pierdoły jest domeną kanapowych nacjonalistów. Coś ala Bubel w Polsce. Lewacy wszędzie widzą faszyzm a oni żydów. Już chyba każdy polityk i działacz narodowy czy prawicowy został tam ogłoszony żydem, łącznie z całą radą decyzyjną RN :) Dokładnie jak kanapowa skrajna lewica, o której swego czasu jakiś rodzimy komunista realista napisał na portalu polskich komunistów "1917 Władza Rad", że wolą wygłaszać rewolucyjne odezwy i analizować w nieskończoność Kapitał Marksa niż serio wyjść na ulicę działać. Europejskie organizacje nacjonalistyczne, które działają w realnym zyciu w większości nie podejmują takich kwestii. Raczej jest tendencja do dystansowania się od szowinizmu narodowego, rasowego a nawet islamofobii. Co oczywiście nie oznacza akceptacji społeczeństwa "multikulti". Winnych problemu imigracji uznają, słusznie zresztą zachodnich kapitalistów. Muzułmanie do europy nie przyjechali po zasiłki. Mieli być tanią siłą roboczą. Zresztą trafiłem na informacje, że na majdanie są też nacjonaliści z ... Rosji, którzy w putinowskiej władzy widzą głównego wroga.
Cytat:
Zamieszczone przez hellbilly
Rewanżyzm historyczny, szukanie żydów itp pierdoły jest domeną kanapowych nacjonalistów. Coś ala Bubel w Polsce. Dokładnie jak kanapowa skrajna lewica, o której swego czasu jakiś rodzimy komunista realista napisał na portalu polskich komunistów "1917 Władza Rad", że wolą wygłaszać rewolucyjne odezwy i analizować w nieskończoność Kapitał Marksa niż serio wyjść na ulicę działać. Europejskie organizacje nacjonalistyczne, które działają w realnym zyciu w większości nie podejmują takich kwestii. Raczej jest tendencja do dystansowania się od szowinizmu narodowego, rasowego a nawet islamofobii. Zresztą trafiłem na informacje, że na majdanie są też nacjonaliści z ... Rosji, którzy w putinowskiej władzy widzą głównego wroga.
To co piszesz o europejskich organizacjach nacjonalistycznych trochę mi nie pasuję, ponieważ z reguły są to organizacje o skrajnych poglądach, dążących do uzyskania wielkości przez swój kraj. A hasło o rasizmie bądź też szowinizmie są głoszone, tylko, że pod egidą znacznie łagodniejszych haseł, twierdzeń itd. Ludzie je tworzący doskonale zdają sobie sprawę, że gdyby otwarcie coś takiego głosili albo dostaliby zawiasy albo grzywnę.
Nacjonaliści z Rosji z wielką chęcią otworzyliby swój kraj sprzed wybuchu 1wś, wyrzuciliby każdego nie-rosjanina, a Putin jest dla nich za łagodny.