jeśli program kosztuje parę polskich pensji, to co się dziwisz ?
na każdego coś się znajdzie ;) chociażby 1000GB empetrójek :mrgreen:
Wersja do druku
jeśli program kosztuje parę polskich pensji, to co się dziwisz ?
na każdego coś się znajdzie ;) chociażby 1000GB empetrójek :mrgreen:
Tera jak wlaczam to pisze ten windows i sie nie włącza okno wyboru użytkownika tylko czarne poprostu nic nie ma, rozumiem ,ze macie to gdzies i nie pomozecie (za kare nie zrobie tur hehe zart) kolega mowil ,ze jest możliwość odinstalowania windowsa i bez usuwania plików pytań czy to prawda bo mam wazne rzeczy na kompie
Jeśli ponownie zainstalujesz Windowsa, przepadnie Ci wszystko z dysku, na którym był. Pozostałych partycji nie ruszy...
Witam, dzięki za odpowiedź lecz gdy wciskam f8 to jest jakies boot menu i 3 opcje które mozna rozwinąć moge napisac jakie 3 to cd rom byl wciskałem kazde po kolei i sie uruchomił normalnie (czyli czarny ekran i nic) proszę o pomoc moze da sie uruchomić w trybie awaryjnym wtedy bym zgral pliki albo zrobil przywracanie systemu i by bylo ok :(Cytat:
Zamieszczone przez Furvus
Mój problem już nieaktualny :D Kit, że nikt nie pomógł xd...
TO JAK NAJBARDZIEJ MOŻLIWE 8-)Cytat:
Zamieszczone przez OskarX
-----------------------
NIEKONIECZNIE :!:Cytat:
Zamieszczone przez Lena
To zależy jaką ścieżkę działania wybierzesz
1) jak sam "ręcznie" wykonasz pełne formatowanie dysku (PRZED instalacją windowsa) to możesz nawet wyczyścić wszystkie partycje
(w twoim przypadku to zdaje się zbędne albo wręcz skrajnie niepożądane)
2) jak w trakcie instalacji nowego windowsa każesz instalatorowi oczyścić/sformatować dysk to będzie jak napisała "Lena"
(??? albo jak dasz instalatorowi wolną rękę /zrobisz automat ??? nie pamiętam czy jest taka opcja !! ale jeśli jest to działa właśnie z takim skutkiem jak napisała "Lena")
(dla instalatora każda partycja to odrębny dysk, nie ważne czy oddzielny fizycznie czy nie - tego jestem pewien!)
3) JEŚLI W TRAKCIE INSTALACJI WINDOWSA WYBIERZESZ :idea: OPCJE ZASTĘPOWANIA PLIKÓW SYSTEMOWYCH BEZ FORMATOWANIA DYSKU to (o ile pamiętam) instalator USUNIE TYLKO PLIKI SYSTEMOWE I REJESTR
skutek powyższego jest taki że
> czeka cię reinstalka sterowników,
> co do programów roboczych to nie we wszystkich przypadkach będzie konieczna reinstalka, ale z menu start poznikają - wystarczy odnaleźć odpowiednie pliki główne programów (np Medieval_TW.EXE dla Medieval (1)) i porobić z nich skróty na pulpicie + skopiować skrót / albo przenieść / przeciągnąć do odpowiedniej części w menu "start"
> pliki danych użytkowych (dokumenty, obrazki, arkusze kalkulacyjne itp)
BĘDĄ USUNIĘTE WYŁĄCZNIE z FOLDERÓW SYSTEMOWYCH WINDOWSA ,
POZOSTAŁE BĘDĄ NIETKNIĘTE - RÓWNIEŻ TE NA PARTYCJI GDZIE JEST WINDOWS
:!: na wszelki wypadek radzę skopiować / przenieść pod inny adres CAŁĄ zawartość folderu "Moje Dokumenty" (albowiem nie pamiętam czy ten folder jest czyszczony czy nie )
-------------------
PS
A czy próbowałeś "naprawić pliki / system"
robi się to bodajże tak:
1)włożyć dysk instalacyjny windowsa do stacji i TWARDY RESET KOMPA (z obudowy) - nie musisz być zalogowany wystarczy że szuflada dna dysk się wysunie, a potem schowa
2) wybrać odpowiednią opcję gdy system automatycznie odpali się (zabutuje) z dysku
("zweryfikuj i napraw system znajdujący się na dysku ..... w katalogu ......")
To ma jeszcze mniejszy wpływ na inne pliki i programy - na 100% nie ingeruje w folder "moje dokumenty",
wykonuje MINIMUM spośród poniższych 2 i tylko w koniecznym (jego zdaniem) zakresie
a) nadpisuje / zastępuje TYLKO uszkodzone/wadliwe pliki systemowe
(może to spowodować cofnięcie zmian wywołanych aktualizacją systemu)
b) rejestr tylko poprawia ((zamiast kasować i tworzyć od nowa))
Dzięki za odpowiedz. Sprobuje ten myk z naprawa windowswa. Swoją droga piszesz zebym zachował dane z dokumentów i pliki exe ale przeciez nie moge tego zrobić jak nie moge wejsc na pulpit. Ponawiam jeszcze pytanie czy jest możliwość uruchomienia w trybie awaryjnym jak tak to jak
Przecież jak usunie mu rejestr, to większość gier i programów nie będzie działać (ale np. save'y zostaną), chyba że to piraty.Cytat:
Zamieszczone przez kirlan
Jeśli po przyciśnięciu F8 wchodząc w dowolną opcję dalej masz czarny ekran, to znaczy po prostu tylko że windows jest nie do odratowania i trzeba naprawiać/formatować. Więcej nie mogę Ci pomóc, jestem linuksiarzem :geek:Cytat:
Zamieszczone przez OskarX
Ja również radziłabym format. Oczyścisz sobie w ten sposób kompa i unikniesz dalszych awarii (przynajmniej przez jakiś czas).
Bawienie się w naprawy zazwyczaj nie działa - jedynie kosztuje trochę niepotrzebnych nerwów.
Na przyszłość polecam zapisywać ważne dane na innych partycjach niż ta systemowa.
Jak widać najlepiej jest pobawić się samemu...dziękuję wszystkim za odpowiedzi, niestety nikt mi nie pomógł, na szczęście sam sobie poradziłem jakimś wielkim cudem. Nie wiem nawet jak uruchomiłem kompa, wciskałem f5 jak uruchamiałem w trybie awaryjnym było to samo [czyli się nie włączało] Wybrałem którąś z opcji i się włączył. Zeskanowałem tym gównianym avastem i to gówno wykryło jakiegoś wirusa w plikach systemowych i już jest ok. Jutro zmieniam antyvira, jak macie jakiegoś dobrego darmowego to można podać.Cytat:
Zamieszczone przez Lena