Ktoś pisał że, w tym modzie mieli testować nowy model rekrutacji. Oparty na liczbie posiadanych regionów w prowincji. Ma to być może w przyszłej wersji?
Wersja do druku
Ktoś pisał że, w tym modzie mieli testować nowy model rekrutacji. Oparty na liczbie posiadanych regionów w prowincji. Ma to być może w przyszłej wersji?
Statystyki i system walki jest zrobiony właściwie całkiem od zera, więc nie ma sensu patrzeć na jedną konkretną liczbę, a to, jak się dana jednostka spisuje w walce przy zastosowaniu odpowiednich formacji. W vanilli Rzym był paskudnie przepakowany, co nie było wcale historyczne, bo siła Rzymu nie tkwiła w umiejętnościach walki pojedynczych żołnierzy, a ich organizacji i walce w formacji. W DeI świetnie zróżnicowano system walki państw cywilizowanych i barbarzyńców i np. ci ostatni mają potężną szarżę i lepsze umiejętności walki, ale nie walczą w formacji i po dłuższej walce męczą się i tracą morale. Rzymscy legioniści z kolei (czy nawet Celtowie, którzy walczyli w bardziej zdyscyplinowany sposób niż tacy Germanie) mają możliwość walki w formacjach (fulcum, shield square), który daje bonusy i sprawia, że jednostki prawie się nie męczą w czasie walki, więc legioniści bez problemu wygrają prawie bez strat z większością przeciwników, ale trzeba ich odpowiednio ustawić i przygotować do starcia (fulcum). W dodatku DeI jest jedynym modem, w którym AI potrafi używać umiejętności takich jak ściana tarcz i robi to z sensem (np. najpierw szarżuje i rzuca oszczepami, a formację włącza dopiero po starciu się z wrogiem).Cytat:
- Balans jednostek mi się nie podoba. Dlaczego triarii mają słabszy pancerz niż hastati? Totalne osłabienie Rzymu, dodatkowo porobienie głupich ograniczeń na kohorty legionowe. Jeśli robimy ograniczenia dla jednej frakcji to powinno się je zrobić dla wszystkich. Dochodzi do tego, że Legioniści przegrywają z jakimiś podstawowymi włócznikami. Albo statystyki są źle dobrane albo ai dostaje na poziomie normalnym jakieś bonusy.
Co do walki formacjami widać to świetnie w starciu z plemionami germańskimi, które używają klina(nie znam nazwy tej formacji) podczas szarży. Również w starciu z Rzymianami trzeba uważać, ponieważ legioniści dobrze radzą sobie z falangą.
Jeśli zaś chodzi o sam mod, nie mogę znaleźć złotego środka. Na czystym DeI i poziomie very hard, gra Massylią, Syrakuzy jest niesamowicie trudna, ciężko zdobyć kolejne miasto, nie mówią już o rozbudowie. Natomiast bo zainstalowaniu submoda na rekrutację gra robi się zbyt łatwa, ponieważ wróg się gubi, jednoregionowe państewka nie potrafią już wystawić większych armii i walka z nimi nie jest wcale trudna. Za to imperia trzymają się na prawdę pięknie, Rzym kontrolował całą Italię, z wyjątkiem Syrakuzy, Kartagina pozostała co prawda przy początkowych regionach, ale np Swebowie kontrolowali ogromne tereny w od bałtyku, aż po Alpy, dopiero wojna ze mną powstrzymała ich ekspansję, a ja nie chcąc prowadzić wojen w tamtych rejonach otoczyłem się murem wyzwolonych państewek, które przy mojej pomocy trzymają się świetnie. Icenowie zajęli całe wyspy, A Arwernowie w sojuszu z kilkoma plemionami Galię, obawiam się z ich strony ataku gdyż zerwali ze mną umowy handlowe jak i pony :) Pozostałych Większych państw nie widziałem jeszcze
Ale to nie wyjaśnia tych ograniczeń nałożonych na Rzym. Rozumiem ograniczyć evocati i orlą kohortę, ale zwykłych legionistów? To tak jakby grecy nie mogli swoich hoplitów rekrutować, a też są potężną jednostką. Wydaje mi się to strasznie mało realistyczne. Mam nadzieje, że zwiększą moc wszystkich miotaczy, bo są totalnie nieprzydatni. Podczas starcia i ciągłego ostrzału wroga, moje 4 oddziały procarzy zabiły aż 6 hoplitów, po czym skończyła im sie amunicja. Trochę dziwne jest też to, że 1 oddział ciężkiej piechoty podczas jednej tylko szarży i rzutu pilum zabija więcej wrogów ( samym rzutem) niż 4 oddziały łuczników przez cały czas bitwy ;/. o Sarrisach już pisałem wcześniej, ale nie odniosłem się do odpowiedzi KAMa. Nie da się tymi falangitami napierać. Oni zawsze stoją w miejscu i nie chcą się ruszyć gdy widzą wroga :D Hoplici biją ich na głowę. Mam nadzieje, że zostanie to poprawione w następnych wersjach moda. Bo taki straszliwy problem mają tylko z piechotą, nawet zwykłymi chłopami. Konnica od razu pada podczas spotkania z nimi. Boje się też o takie frakcje jak Partia, które straciły swój największy atut jakim byli łucznicy.
EDIT: Sorry, że się tak czepiam o ten Rzym ale jako, że jest moją ulubioną nacją od settlers 4 to nie mogę się pogodzić z pewnymi rzeczami :D
Widzę, żę większość opinii jest zbieżna. Nie zapominajmy jednak o tym, żę mody to dobrodziejstwo i wypada nam jedynie z wdzięcznośćią dzielić się opiniami o nich, choć uwago krytyczne nie są równoznaczne z niewdzięcznośćią. Możę ktoś z Was zbalansował sobie rozgrywkę w DEI innymi modami/submodami i wyselekcjonował najlepszą paczkę - podzielcie się swoją wiedzą proszę. Dzięki temu forum gram od 2009 roku z przerwami nie większymi niż kikla miesięcy w serię Total War i ciągle mam dobrą zabawę. Czekam na spolszczenie ale dzisiaj przeżyłem wstrząś - na forum po0jawiło się tłumaczenie kilku mniejszych modów ale... ODPŁATNE - kolega tumacz chce 25 zł + WAT... nie będę tego tutaj komentował, skomentowałem w bezpośrednim temacie.
Napiszcie jaki zestaw jest najlepszy pod DEI - ja teraz gram albo raczej będę grał z DEI i Radiousem - póki co mody nie gryzą się i mogę założyć kampanię. Problelem jest to, że choć chciałem ściągnąć mod Radiousa na grafikę i taki jest opis w nazwie wypakowanego pliku - ściągnął się Radious Total War i waży ponad 47 MB. Póki co mod Radiousa zmienł ekrany ładowania ale nie wyczaiłem co jeszcze.
Ponawiam pytanie - co zmienia najnowsza wersja DEI?
Niestety Radious i DeI gryzą się niebywale, sam graficzny waży 1mb, a jak masz więcej to masz pewnie całego moda, a wtedy dzieją się jaja totalne ;)
Shay, falanga miażdży, musisz nią napierać i tyle, to jest realizm. Zaznacz oddział i daj rozkaz do marszu za wroga, nie klikaj bezpośrednio na oddział przeciwnika. Moi zwykli falangici spokojnie trzymali się przeciwko legionom. Limit legionów też mi się nie podoba, ale jest to spowodowane wymuszeniem na graczu robienia realistycznych legionów, ponieważ nie da się ustawić limitu poszczególnych oddzialów w jednej armii jak w multi. Inne nacje zresztą też mają limity, nawet dużo gorsze niż te jakie masz Rzym Sami legioniści są mocni w formacji, nie w walce indywidualnej. Tak jak pisał Grogmir, nie patrz na staty aż tak mocno, bo tutaj maaaasa innych czynników wpływa na funkcjonowanie. Ty piszesz, że miostacze nic nie zabijają, a ja koszę łucznikami po 150-300 ludzi na bitwę JEDNYM tylko oddziałem, a przeważnie tych dobrych strzelców mam po 3-4 :)
Z moda usunięto onagery, bo wtedy ich jeszcze nie używanp. Sama artyleria w starożytności głównie do oblężeń służyła, nie do targania ich z armią non stop, poza małymi skorpionami.
Zastanawiałem się dlaczego na poziomie b. trudnym Ai zachowuje się gożej niż na trudnym. Wypada na to, że właśnie dlatego, że wrzuciłęm na DEI Radiousa... Gra działą płynnie ale ale Liga Etruska padła bez walki a na trudnym bez Radiousa walczyła ładnie. No chyba, żę najnowsza wersja DEI jest gorsza od przedostaniej...
Ech... - sam nie wiem.
Póki co odinstalowuję Radiousa ale nigdzie nie mogę znaleźć linak do czystego moda na grafikę - zawsze ściąga się Total War...
Możę ktoś ma linka do czystej wersji na grafikę? Ten z tematu w modach też łąduje Total Wara.
Sposobem na krótsze bitwy jest zaznaczenie w opcjach grafiki normalnego rozmiaru jednostek - na ultra miałem dwa razy liczniejsze, falanga komputera rozwaliła mi w boju w mieście moich legionistó choć mieli formację tarcz. Nie wiem czy gdybym to ja grał falangą a komputer legionistami byłoby podobnie ale póki co falanga spuściłą legionom baty.
Submod do rekrutacji jednostek można normalnie pobrać ze stema? Chwilowo sam nie mogę sprawdzić bo wyskakuje mi "Kod błędu:-118"
A tak z innej beczki, nie dało się tego tematu głębiej schować?
Steam padł - ja też nie mogę niczego pobrać a raczej nie mogę wejść na stronkę z warsztatem. Ma ktoś linak do graphic mod Radiousa?
Witam.
Czy są widoki na polską lokalizację DEI?