Mimo wszystko, dziękuję.
Mam zapis sprzed 20 tur, ale chyba zacznę od nowa.
Wersja do druku
Mimo wszystko, dziękuję.
Mam zapis sprzed 20 tur, ale chyba zacznę od nowa.
Witam.
Chciałbym się dowiedzieć jak zostać schizmatykiem?
Sytuacja wygląda następująco:
Cesarstwo Niemieckie praktycznie na początku bo około 20 tury zostało ekskomunikowane, a w następnej wybrali sobie antypapieża i są protestantami. Gram Szkocja i chciałbym sam przejść na protestantyzm ale od prawie 50 tur żadna wiadomość czy chce sie nie pojawia. Moja ekskomunika trwa już długo mam wojnę z połową królestw europejskich i z papiestwem tak samo ale żadnej możliwości zmiany religii nie widzę.
Dostaniesz info czy chcesz zmienić wyznanie. Może niechcący odrzuciłeś opcję zmiany wyznania? Bądź cierpliwy.
Jakis czas temu gralem w BC 6.2 ale teraz chce przetestowac nowa wersje. Tylko mam takie pytanko czy mod wymaga plyty w napedzie? Bo niestety ale chyba moj sie rozkraczyl (a raczej na pewno) a z racji, ze dawno gry nie odpalalem (jakis czas temu spalil mi sie dysk) nie pamietam dokladnie czy wymagalo plyty. W sumie jeszcze musze instalke przeniesc na dysk przenosny bo ofc w napedzie nie wyświetla... Ehhh swietnie...
Pozdrawiam
potrzebuje płyty Kingdoms. Spróbuj stworzyć obraz.
Dopóki nie nabędę nowego dysku albo cos zrobie z tym starym to jedyna metoda. Dzieki za odp ;)
Pobierajcie nowego Submoda Mietka77, dodaje m.in. bunt Litwinów, Bułgarów i inne bajery. Szczegóły tutaj: viewtopic.php?f=367&t=10655 oraz submoda muzycznego Wino, masa nowej klimatycznej muzyki do BC 6.3: viewtopic.php?f=367&t=11135
Witam. Jestem nowy na forum i chciałbym wszystkich serdecznie przywitać.
Grałem trochę w medievala (nie za długo) później pobrałem bellum crucis no i mnie wciągneło. Ale z racji, że jestem jeszcze mało doświadczony miałbym do was kilka pytań odnośnie skryptów i rogrywki.
1. Tury w kampani full idą okropnie wolno, próbowałem usunąć skrypty takie jak garrison, external invasion, money i solbiantori e untori (czy jakos tak) i nie wiele to dało- jakieś 20sec. Łącznie tura trwa ponad 3min i troche za długo jak dla mnie zwłaszcza że jestem świeżo po podstawce gdzie trwały po 1-5sec. Dodam że kompa mam dobrego (4rdzenie, 8gb ram i 1gb grafka), moze komputer nie wiele ma tu do gadania no ale cóż. I tu moje pytanie czy da sie coś na to poradzić, aby tury w full twaly do 2min ?
2. W związku z pkt 1 zacząłem grę w nieco odchudzoną kampanie light ;p. Tura trwa do 1min 30sec(często sporo krócej) no ale doświadczyłem nietypowych zachowań ai w porównaniu do podstawki. Komp nie używa praktycznie agentów- przykładowo seminarium kardynalskie składa sie z samych francuzów(ja) i kilku z jerozolimy. Tak ma byc czy może spowodowałem to odchudzeniem kampani light(mogłem cos zle usunąc czy cos). Tak samo z kupcami na całej mapie spotkac mozna z 5 z innych frakcji procz moich.
3. Grając Francją na m/m po 30 turach nie udało mi sie zawrzeć sojuszu z nikim. Zawsze nawet gdy moja oferta była bardzo hojna dostawałem odpowiedz ledwo odrzucony. Domyślam się ze może to być spowodowane tym ze do mocarstw nie naleze. Tak więc po okolo 35 turach cesarstwo i anglicy uderzyli na mnie. Wojna trwa do teraz (90tura) podczas ktorej kilka prowincji zdobylem/stracilem i tak w kolko. Z racji tej za papieze to sami francuzi o czym wczesniej mowilem poszla krucjata na niemców i wiekszosc panstw toczy z nimi wojne. Dzięki temu z 14prowincji maja juz jakies 5 tak ze ich mam z głowy ale problem dotyczy anglikow. Gdyby nie to ze blocze przejscie z wysp na kontynent statkiem :D to już dawno by mnie nie było na tym świecie. Problem tkwi w tym ze w 5 prowincjach potrafia utrzyamc 5 pelnych flag wojska + 2pelne (najlepsze z mozliwych do tej pory) ktorymi ciagle mnie oblegaja + nie mysle nawet jakie oddziały maja na wyspach :D. Słyszalem ze komp ma bardzo duzo kasy z sakiewki krola dlatego chcialbym sie dowiedziec czy da sie to jakos zmniejszyc, a moze jest jakis submod pomagajacy ograniczac troche produkcje wojska kompa czy cos w tym stylu?
4. Pytanie co do submoda mietka77. Czy majac wgrane kilka submodów arevena, i pousuwane niektore skrypty to jak go zainstaluje to bedzie dziala poprawnie?
5. Czy w kampani light jest inwazja mongołów i timurydów? Jezeli tak to w której turze?
Ad. 1 Napisz dokładnie jakie skrypty pousuwałeś oraz użyj programów spod tego linku: viewtopic.php?f=367&t=11404Cytat:
Zamieszczone przez klick
Ad. 2 W kampanii Light nie ma większości skryptów, gra jest łatwiejsza. Ai masz oryginalne? jaki poziom trudności?
Ad. 3 Poczytaj dokładnie poradniki do Bellum, szczególnie ten o dyplomacji: viewtopic.php?f=367&t=8785
Ad.4 Jakie teraz masz submody napisz dokładnie, muzyczny od Wino też masz? Wgranie submoda Mietka77 przywróci wszystkie skrypty, będziesz musiał je ponownie usunąć.
Ad. 5 W każdej kampanii sa Mongołowie między koło 1230 roku plus minus kilka lat powinni być. Timurydów nie ma w ogóle.
I jestem Araven. Pozdrawiam :P
Dzięki za pomoc. Zastosuje się do zaleceń.
Defragmentuje dyski, potem ściągnę submod mietka, z kampani full usunę garrison, money i external invasion i mam nadzieję że się bedzie grało przyjemnie Polską.
A co do dyplomacji to próbowałem zastosować twoje porady no ale przy stosunku 5/10 i wspólnym wrogu jak proponowałem sojusz, informacje o mapie, prawa handlowe, dostep wojskowy, trybut 15tur po 300 i tak odrzucali.
Zależy komu proponujesz sojusz, Anglia raczej odrzuci, ale Szkocja Polska , Węgry i inni powinni przyjąć. Ja na VH do 30 tury mam 7 - 10 sojuszników już. Dwóch, albo trzech dyplomatów uruchamiam. Miłej gry.
Z tym proponowaniem komuś czegoś za coś to też mi nie przyjmują. Nie wiem co jest nie tak ale durne to jest jak 102. Info mapy za info - oferta bardzo hojna i? I odrzucony :D
Zwasalizować chyba się nikogo nie da, próbowałem już na Mediolanie, Anglii, Sycylii, Maurach, Pizie.
Zrobiłem taki eksperyment nawet, wpisałem koda na kasę, dałem Anglii jakiś milion, czy dwa jako prezent. Relacje wzrosły do 5/10. Potem dawałem 4 prowincje, kasa + legenda - zdecydowanie odrzucony. Mieli jednego gienka i chyba dwa miasta i mały garnizon.
Poradnik to rzeczywiście - tylko poradnik, nikt Ci nie napisze jak to zrobić.
Ja robię tak. Dyplomatą proponuję prawa handlowe. Przyjmują. Drugi ruch daje trybut np. 200 na 12 tur + moje informacje o mojej mapie jako prezent im to daję. Jak relacje nie skoczą do 5/10 podwyższam im trybut np. 350 na 15 tur jako prezent dopiero potem pytam o sojusz zwykle się udaje. Zwasalizowanie innego państwa jest możliwe ale nie tylko kasa o tym decyduje a proporcje sił militarnych i wielkości państw.
Info za info nie dla każdego to korzystne.
Dokładnie.
Nie chodzi o to, że dacie milion dukatów, ale chodzi o włażenie do tyłka etapami. 1. Prawa handlowe (mogą być z trybutem), 2. Podwyższasz trybut (nieznacznie, nawet ręcznie o 50), 3. Polowanie na księżniczkę, 4. Przemarsz, 5. Wspólna wojna i masz minimum 8/10.
AI może z Wami nie chcieć rozmawiać, bo jesteście nisko w rankingu frakcji - to klucz do tej gry, jesteś top3-5 to robisz co chcesz, ale niżej już gorzej.
Także przypominam moją strategię do 30 tury. Najpierw zbieramy kasę i szybko jesteśmy top2, a nawet 1, ale warto wybudować jakieś budynki militarne pod elitarne wojsko, no i rynki budowałem, więc Watykan nas weźmie, ale to nic. W międzyczasie dyplomaci robią handel na całej mapie, podbijacie rebelie tymi armiami, co macie. Od ok.22-23 tury zaczynacie robić wojo elitarne na maxa, w kasie lecicie, ale wojsko i produkcja windują was wyżej niż samo posiadanie kasy, wtedy uderzacie do kluczowych sojuszników (nie wiem po co robić 10 sojuszy...) i zazwyczaj 75% się zgadza. Zapewniacie sobie jeden front i megauderzenie flagami elity, jako, że szybko wchodzicie na debet to trzeba zdobywać jak najwięcej prowincji, by populacją zdobywać ranking, a wojsko sobie wyczerpywać aż do osiągnięcia opłacalności. Wtedy już jest z górki, bo mnie jeszcze sojusznik nie zdradził z racji rankingu... I pomyśleć, że pierwszą kampanię na vh/vh przegrałem i uznałem to megahardcore, a to szablon. ;)
Co za czepialstwo, napisałem mam od 7 do 10 sojuszy, nie znaczy, że każdy ma mieć 10. Czasami wystarczą 3- 4 sojusze, zależy kim się gra, jaka kampania i poziom trudności.
Mam pół Europy, Anglia 2 miasta i chyba dwóch generałów i kilka oddziałów.Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Mi nie chodzi o sojusz. Z tym nie ma praktycznie żadnego problemu, z kim chciałem mieć soja to mam. I jak podwyższać relacje też wiem. Chodzi mi o WASALIZACJĘ. Co z tego, że wejdę im do tyłka, jak żeby zwasalizować, muszę mieć działania wojenne z tą nacją.Cytat:
Zamieszczone przez Dunkel
Wasalizacja głównie siłą jak im zostaną ze dwie prowincje to powinni się zgodzić na zostanie wasalem.
Powinni się zgodzić ale się nie zgadzają :P
Czekam na dalsze propozycje.
Jak kogoś ponownie zwasalizuję to dam Ci screena.
Koniecznie ;)
Szkoda mi po prostu niszczyć Anglii, a nie chce, żeby zbytnio mi przeszkadzali.
Trochę zmieniając temat to przejmowanie państw za pomocą mariaży jest boskie :D Tylko na - się potem sporo jest (zależy jakiej wielkości państwo się przejęło). Osobiście udało mi się to Francją, miałem następcę ożenionego z księżniczką Szkocką. W którejś turze wiadomość, że Otrzymałem Koronę Szkocji :D
Bellum Crucis jest Boskie, to najlepszy z modów o średniowieczu. :mrgreen:
Noooh. Racja.
Chociaż trochę i tak bym zmienił, gdybym był jednym z twórców tego modzika.
Państwo może odrzucać wasalizacje jeśli ma układy poparcia z innymi nacjami. Odetnij ich dyplomatycznie od sojuszy to może się łaskawie zgodzą :)
Napisz co konkretnie. Święta się zbliżają, kto wie co Mikołaj przyniesie w prezencie. :)Cytat:
Zamieszczone przez Strunin
Anglia nie ma aktualnie z nikim sojuszu, więc nie ma co odcinać :PCytat:
Zamieszczone przez nocny
Tzn kilka takich niedociągnięć jest, jak np krucjata trwała 100 przeszło lat. Po czym... była nieudana, bo armie (np. Szkocji, Aragonii) utykały w miejscu. Czyli stały pod miastem gdzieś w Europie na swoim terytorium i dalej nie szły. Jedynych, których widziałem przy celu (to było bodajże miasto Urfa), to był Mediolan, Wenecja, Krzyżowcy + ja. Moja armia rozbiła się wcześniej (zrobiłem ją na szybko, co było błędem - zamiast tęższego rycerstwa posłałem ponad połowę jakichś ochotników...), w drugiej bitwie. Krzyżowcy oblegali Urfę, Mediolan też ale nic z tego nie wynikło.Cytat:
Zamieszczone przez Mietek77
Następnie - bot bota kaleczy :D Tak to nazwałem, bo przy Jihad'zie na Konstantynopol, Turcy podchodzili kilka razy, no i w końcu zdobyli (bot w ogóle nie myślał, choć miał dookoła masę bizantyjskiej armii. Nie wiem jak jest teraz bo nie zapuszczam się już w tamte tereny dyplomatami ani kupcami ale pewnie miasto dalej jest tureckie :lol: .
Podchody botowi dobrze wychodzą, np. 3 pełne armie + jakieś oddziały stoją koło wrogiego miasta (które nie ma połowy garnizonu) i tylko niszczą ziemię dookoła. Papiestwu zniszczenie jednego miasta Pizy zeszło chyba 100 tur (choć miasto było słabo bronione, a Watykan miał dużo oddziałów w pobliżu).
Dobra byłaby opcja, gdyby nie tylko dziedzic korony mógł się żenić z obcą księżniczką, a to i tak poprawiałoby relacja z daną frakcją.
I jeszcze do seminarium kardynalskie - haha. Ktoś wspominał wcześniej, że 90% kardynałów jest od niego z nacji. U mnie jest tak samo. Chyba 6 Papież jest znów z Francji ;/
Wracając do wasalizacji Anglii przeze mnie - znów głupota bota. Gdybym to w rzeczywistości był władcą Anglii i ktoś mi takie warunki proponował, przystałbym na nie (gdy poprawię w końcu stosunki z Anglią, do jakichś 5/10 ale wojna dalej jest, daję kasiorę, pół wysp brytyjskich (od York'u w dół) + info o mapie, trybut, a oni zdecydowanie odrzucają. Czyli wolą, by całkiem ich frakcja została zgładzona? Hmmm.
Mietku, wypakowuję Twojego najnowszego submoda i modlę się, by wszystko było dobrze (przedtem po zainstalowaniu pierwszego wyskakiwał błąd po uruchomieniu kampanii Mediewal 2 napotka). ;P
/edit. No niestety to samo. Nadpisuje foldery, wszystko ok gra się włącza ale po uruchomieniu kampanii wywala do pulpitu bo pojawia się ten błąd.
Czy usunąłeś pliki "map.rwm"? Czy sam usuwałeś jakieś skrypty, edytowałeś jakieś pliki itd. ? Napisz co instalowałeś i w jaki sposób. Mój mod jest kompatybilny z najnowszym spolszczeniem. Najpierw trzeba spolszczyć, a potem mojego moda. Czy po spolszczeniu gra ci działa? Czy zainstalowałeś patha do BELLUM CRUCIS 6.3?Proponuje najpierw skupić się na tym problemie, a następnie na pozostałych rzeczach. Tak ogólnie to w grze dużo zmienia poziom trudności, oraz ai na jakim grasz.Cytat:
Papiestwo jest tak zrobione by nie walczyło z sąsiadami i było bierne w walce, co akurat jest lepsze niż paież atakujący wsystko co żyje wokół.
Strunin - czekam niecierpliwie, aż sam zrobisz genialne ai, myślące jak Człowiek, chętnie na nim zagram. Do tej pory nikomu to się nie udało, ale wierzę w Ciebie.
Mietek77 - co myślisz ewentualnie zmodyfikować w Bellum?
Jesteś uprzedzony.Cytat:
Po prostu czasem koszt takich sojuszy jest nieopłacalny, lepiej kupca gdzieś wysłać, powołać dwie dodatkowe jednostki...
Klick nie mógł zawrzeć sojuszu...Cytat:
Wasalizacja? Czemu chcesz oszczędzić Anglię?
Moje niespełnione marzenie... może kiedyś, ale póki co, ani Dania, ani Węgry się nie łączą... muszę chyba spróbować z dalszymi krajami.Cytat:
Dunkel, każdy gra jak uważa, mnie to Ty grania w Bellum nie musisz uczyć.
Niestety moj save szlag trafil w 50 turze... Akurat wtedy też poszedl autosave i zapisalem stan gry takze nie moge sie cofnac... Moze ktos zna sie na tym i przywroci dzialanie save??
http://speedy.sh/xCzPF/Jerusalem.sav
Bardzo by mi na tym zalezalo ;/ Ogolnie chyba VH/VH to nie byl dobry pomysl ale jest ciekawie :P W sumie nigdy nie lubilem gry typu "podbije cala europe", wole sie trzymac swoich granic ewentualnie troche wyjsc za i poprostu spokojnie sobie zyc stajac sie w miedzyczasie poteznym panstwem i angazujac sie w walki innych. Teraz moj plan na gre byl taki. Sprobowac utrzymac Ziemie Swieta (niestety w 50 turze musialem sie juz wycofac) i w razie niepowodzenia ucieknac na Cypr, Majorke, Kreta itp i tam zakladac zakony i stopniowo odbudowac potege Krzyzowcow i w odpowiednim momencie ruszyc z krucjata :twisted: Mam nadzieje, ze ktos ogarnie tego save'a ;/ I czy to nie dziwne ze akurat w 50 turze? W sumie pierwszy raz gram w 6.3 moze jest cos nie tak i bedzie tak zawsze? I jeszcze jedno. Jest problem z Krucjatami i Dzihadami. Ogolnie trwaja 40 tur a polowa armi Krucjatowych nie ruszyla z wlasnego panstwa. Jak temu zaradzic?
viewtopic.php?f=367&t=10261 tam poczytaj.
Edit: Grasz na czystym Bellum, jakieś submody? próbowałeś włoski text przywrócić? Piszę to jak mantrę róbcie po kilka savów, co kilka tur ;)
Czysta wersja. Ogolnie czytalem, ze trzeba to instalowac nie na dysku systemowym. Ostatnio spalil mi sie dysk i dysponuje tylko 100gb na dysku systemowym i tam jest mod. To moze miec na to wplyw?
Dzieki za link musze sprawdzic te metody. Ale to dopiero w srode, moze jutro. Mam nadzieje ze ruszy
Obecnie intensywnie przyglądam się wyjściowym relacjom między państwami. Uważam, że są do poprawienia. Nie może być tak, że Hiszpania wypowiada wojnę Portugali miast walczyć z Maurami. Węgry wypowiadaja wojnę Polsce zamiast Bizancjum z którą zawsze mieli złe stosunki. Państwa te były rywalmi w Chorwacji, Bośni, Serbii. W ogóle w grze nieuwzględnione są bardzo złe stosunki jakie panowały między państwem Noramnów na południu Italii i Sycylji, a Bizancjum. Normanowie podbili południową Italię właśnie od Bizancjum, które nigdy nie wyrzekło się tych zdobyczy. Cały czas przeprowadzali bądź inwazje ( oczywiście w różnej skali ) i grabierze na bizantyjsą część bałkanów.Cytat:
W 1155 roku toczyła się wojna między Bizancjum, a Normanami. Grecy wylądowali w Italii i odzyskali już kilak miast np. Bari. Tymczasem w grze cisza o tym jak makiem zasiał.
Reasumując nie podoba mi się, że na początku gry relacje między państwami ( również wojny ) są nieco nijakie. :)
PS. Oczywiście to na początek. :D
Na toggle_fow nie poszlo, probowalem wrzucic wloski tekst ale niestety podczas uruchamiania gry wywala do pulpitu ;/Cytat:
Chyba moge sie pozegnac z tym savem ;/
Mietek77 Kumanowie vs Ruś Kijowska np. ogólnie dobry ruch, też myslałem by to zmienic ale ostatecznie nie ruszaałem tych relacji. Tak samo między Turkami a Syrią, nie powinny byc super, oraz niskie między Turlkami a Gruzją.
DonKamillo, mnie Twój save wywala i na polskim i na włoskim text, albo jest uszkodzony save,albo jednak coś wgrałeś do Bellum jakiegoś submoda, zmianę jednostek, cokolwiek? Na przyszłość rób dwa, albo trzy savy pod róznymi nazwami na taej samej kampanii. Usuń plik map.rwm z moda z data/world/maps/campaign/custom i tej kampanii w jaką będziesz grał.
I spróbuj użyć tych trzech programów: viewtopic.php?f=367&t=11404 do poprawy wydajności kompa.
Czysty Bellum jedyne co wgrane to spolszczenie. Ogolnie mod jest na dysku systemowym ale to chyba nie dlatego?
Ale standardowo Araven w kwesti modów zawsze pierwszy do pomocy :) Cóż trzeba chyba odnowa to rozegrać.
Jaki system jak Win7 to napewno mogą byc problemy jak masz go na dysku systemowym. Bugfixera 1.2 wgrałeś?
Vista 64. Ogolnie jak juz pisalem aktualnie mam tylko dysk systemowy gdyz inny dysk poprostu sie spalil...
Ehh tak to jest jak sie wraca po latach do modów... No niestety o bugfixerze zapomnialem... Dzieki za przypomnienie. I jeszcze jedno. Musze rozpaczyc nowa kampanie po instalacji bugfixera?
A co do tego wywalania przy wloskim text to moze jest to spodowane tym, ze w spolszczeniu bodaj byl jeszcze folder world i zostaly spolszczone bodaj nazwy kampanii, opisy itp.
Oczywiście, że musisz nową kampanię po bugfixerze. To jego brak odpowiada za błąd zapisu prawdopodobnie.
Usuniecie pliku map.rwm rozwalilo mi kampanie :o
Ogolnie gra nie chce ladowac mapy kampani i caly czas stoi w menu wyboru frakcji.
Moze ktos wrzucic plik map.rwm? Czy moze ten plik jest taki sam dla kazdej kampanii? Jesli tak to nie ma problemu bo sobie poprostu go skopiuje z innej kampanii.