Ciekawie się zapowiadają się oblężenia prowadzone przez Rzymian. Desant katapult z łodzi... Jeszcze jakby można z nich w trakcie pływania strzelać :D
Wersja do druku
Ciekawie się zapowiadają się oblężenia prowadzone przez Rzymian. Desant katapult z łodzi... Jeszcze jakby można z nich w trakcie pływania strzelać :D
Należy pamiętać że rzymianie byli mistrzami w prowadzeniu oblężeń. Więc powinni mieć coś poza wieżami, taranami i drabinami.
Może płonące krowy?
Ale tak mówicie o tych maszynach, to dajcie przykład co oprócz: balist, katapult, taranów, drabinek, czy wierz mógłby mi rzym?
W 363 r. n.e. podczas oblężenia Pirisabory, załoga (2500 ludzi) poddała się bez walki po tym jak Rzymianie podprowadzili pod mury miasta to:Cytat:
Zamieszczone przez cyborgowiec97
http://pl.wikipedia.org/wiki/Helepolis
Nie był to co prawda rzymski wynalazek, więc niektóre inne frakcje też mogłyby to mieć.
A w celu zdobycia Masady w 73 r. n.e. Rzymianie usypali wielką rampę ziemną, której pozostałości zachowały się do dzisiaj:
http://lonegunman.blox.pl/resource/masadarampa2.JPG
Podczas oblężenia Rodos (Wojna Demetriusza Poliorketesa z Rodos 305-304 p.n.e.) budowano machiny pływające gdzie trzon sił uderzeniowych miały stanowić dwie pływające baterie dla machin miotających. zabezpieczonych przez pływającą palisadę. Machiny miały 10 - 12 m wysokości i przewyższały mury Rodos. Demetriusz z najsolidniejszych małych łodzi utworzył pływające katapulty miotające bełty. Także pole do popisu dla CA jest dość szerokie wystarczy sięgnąć do źródeł.
Przygotujcie się jutro!
https://twitter.com/totalwar
''Total War @totalwar 11 h
Rally Point is a year old this coming episode! Join Craig & Will on Friday as they reveal the mysterious 9th faction icon's meaning.''
Czyżby Seleucydzi? ;)
Baktria , Baktria, Baktria .... zaczynam mantre swoją , może wymodle :D
Oby Seleucja...jestem gotów wybulić za preorder, byle moje ulubione hellenistyczne frakcje były.
Poza Baktrią fajnie byłoby dostać Dację, Traków albo Scytów
A może (marzenia :P ) Rally Point to będą wszystkie inne grywalne nacje?
Albo będzie Scytia dla "balansu walki pomiędzy frakcjami pieszymi a konnymi" :|
Uwielbiam Scytów, więc ta frakcja by mi nie przeszkadzała. ;)
Mogli by dać Spartę ;_; Ale mamy Macedonię.
I tak niezależnie jaką frakcję dadzą raczej gracze nie porzucą Rome Total War II...
Sparta już w tym okresie w ogóle się nie liczyła, nawet na własnym greckim podwórku / grajdołku.
Bedzie Polska, ciekawe czy dadzą husarię :)
- dadzą zapewne selucydów
A wiec jednak Pont...zaskoczenie jak dla mnie. Szkoda ze nie Seleucydzi - ale przynajmniej za darmo do ściagnięcia w dniu premiery.
http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_R ... us_Faction
Tej opcji nawet nie brałem pod uwagę :)
Może być, fajnie że ci jeźdźcy trzymają włócznie jak powinni. I są hellenistyczni a nie mają pidżam jak w jedynce :D Więc spory plus.
[spoiler:3a1vmfyd]http://wiki.totalwar.com/images/thum...yalCavalry.jpg[/spoiler:3a1vmfyd]
Tytuł obrazka to Pontic Royal Cavalry.
Nie chcę już narzekać bo zaraz zostanę zjechany że się czepiam ale jak zwykle zrobili współczesnych ludzi, zero zarostu w czasach starożytnych, może to detal, ale naprawdę lubię czuć klimat epoki i dowodzić ludźmi którzy wyglądają jak starożytni :)
Ale przynajmniej w EB II ludzie będą tacy jak powinni i z tego się cieszę :D
I fajnie że dali nową frakcję, zawsze większy wybór.
W sumie mod zaczyna się w okolicach roku 230 p.n.e., tak :?:Cytat:
Szkoda ze nie Seleucydzi - ale przynajmniej za darmo do ściagnięcia w dniu premiery.
Seleucydzi od tego czasu właściwie już tylko staczali się (z przebłyskami powrotu do świetności - jak np. po zwycięstwie pod Panion z 198 r. p.n.e., osiągniętym jednak dzięki zastosowania katafraktów, formacji ciężkiej jazdyprzejętej przez Seleucydów od ich wschodnich sąsiadów), aż do ostatecznego upadku.
Może dlatego nie zdecydowano się na Seleucydów, tylko na ich wrogów - Ptolemeuszy i Partów.
Z tego samego powodu nie ma Sparty - jej złoty wiek już dawno przeminął w okresie, kiedy toczy się akcja Rome 2.
Pont z kolei był liczącym się graczem - Rzym toczył z Mitrydatesem VI z Pontu trzy wojny i trochę krwi Pont Rzymianom napsuł.
Ale Seleucydzi mogliby być ciekawą nacją, z racji tego że ma nadal dobrą armię ale musi się bronić przed wszystkimi, co sprawiłoby że poziom trudności by wzrósł i to sporo :)
Tak czy siak wybór Pontu mnie cieszy, ciekawa frakcja i też hellenistyczna.
Ale Seleucydzi upadli znacznie wcześniej niż Ptolemeusze i Partowie. Po klęsce w wojnie z Partami pod Ektabaną w 129 r. p.n.e. Seleucydzi zostali zredukowaniu do malutkiego królestwa objemującego obszar obecnej Syrii. Tymczasem Pont istniał dużo dłużej (aż został podbity przez Rzymian po wojnach z I wieku p.n.e.), tak samo Ptolemeusze, Imperium Partów zaś nie upadło nigdy, a jedynie władzę przejęła dynastia Seleucydów, pokonując w wojnie domowej Partów.
Seleucydzi nie byli jeszcze przegrani w końcu odzyskali część ziem na wschodzie i gdyby nie klęska w wojnie z Rzymem dalej byli by znaczącym graczem. W końcu w 168 podbili Egipt i tylko interwencja Rzymu zmusiła Antiocha do odwrotu ;)
Ale na wschodzie w walkach z Partami nie wiodło im się tak dobrze, cały czas tracili teren.Cytat:
W końcu w 168 podbili Egipt i tylko interwencja Rzymu zmusiła Antiocha do odwrotu
W każdym razie - gracz miałby za łatwo gdyby Seleucydzi byli grywalni, bo miałby od początku bardzo dużo prowincji.
A skąd ta informacja? Ostatnio było 242, potem na forum ktoś rzucił date startu między 280-270 p.n.e. Coś przegapiłem odnośnie daty startowej?Cytat:
Zamieszczone przez Domen
Co do frakcji. Wielka niespodzianka! Wolałbym Seleukidów, ale Pontem nie pogardzę, mam sentyment do Mitrydatesa VI Eupatora.
Plus za opis frakcji, fachowo zrobiony, jak ktoś nie ma pojęcia o Poncie, to z tego opisu spokojnie najważniejszych rzeczy się dowie. Chociaż widzę tam babola, o jakiej inwazji Ptolemeuszy na Pont tam piszą? Ja nie znam takiej.
Mapa może być, choć muszę się trochę przyczepić. Synopa do roku 182 p.n.e była niezależną grecką polis, tu należy do Pontu od początku.
Osobiście jestem zawiedziony brakiem Seleucji, jednakże mam jeszcze Macedonię i Pontem nie wzgardzę. A widzę, że jest monarchią hellenistyczną, co zasługuje na akceptację.
Możliwe, że Pont to nie jedyna darmowa frakcja. Czas pokaże czy będzie więcej takich prezentów. W końcu na filmiku mówią, że mają możliwości zrobienia więcej - od
[url="https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&list=UUugJq15BiB-c1NDYPHiznWQ&v=dB9stwC2wBA#t=105s"]Od momentu 1.45[url]
W sumie skoro są 3 frakcje barbarzyńskie to wypadałoby dać też co najmniej 3 hellenistyczne.
Ale tak naprawdę to wszędzie jest niedosyt - frakcji "wschodnich" też jest mało, tylko Partia póki co.
Armenię mogliby dać. Scytią też bym nie pogardził, bo lubię nacje "kawaleryjskie".
Miejmy nadzieję. Na to chyba wszyscy liczymy. :PCytat:
Możliwe, że Pont to nie jedyna darmowa frakcja. Czas pokaże czy będzie więcej takich prezentów.
Gdy chodzi o armię, Pont ma więcej elementów wschodnich, a później częściowo też wzorców rzymskich, niż Seleucydzi, dlatego jest ciekawszy:Cytat:
A widzę, że jest monarchią hellenistyczną, co zasługuje na akceptację.
http://www.ancient-battles.com/catw/pontos.htm
Cytat:
Pontic army : Due to the pontic roots, Pontic army was mixed and original. Mithridates was clearly a persian ruler, but heavily hellenized. His army was composed by greek style and persian style warriors. The "old" army, those of the beginnings in 300bc, was probably still heavily persian in style. It could have counted on levy spearmen like the sparabara, light mountaineers assault troops as the kardaka, and archers. Elite units would have been probably of royal takabara and kardaka style. Pontic cavalry was described having units of numerous horse skirmishers, an unusual fact as most eastern horsemen use bows instead. This was a product of the ancient persian style cavalry. Local troops were also available in large numbers, from cappadocia for the most, scythians from the black sea as mercenaries, even sarmatians. Nearby armenian mountaineers could also make valuable and cheap raiding infantry. Lately, in 150 bc., Pontus accesses to its greatest extent during Mithridates VI reign, and troops from all minor asia were available. A large part of the infantry was now composed of light "romanized" soldiers, driven from the light successors thureophoroi and the thorakitai evolution.
Mnie zastanawia - dlaczego dają to jako darmowe DLC, zamiast od razu umieścić w grze? Czy jest jakiś haczyk np. możliwość ściągnięcia na krótko od premiery, potem już nie.
Domen, moim zdaniem masz słaba argumentację. Ptolemeusze też upadali, a Kartagina za kilkadziesiąt lat doczekała się upadku. W takim razie tych frakcji też mogli nie dać jako grywalnych. :) W końcu Seleucydzi przeżyli Kartagińczyków.
Szczerze to mi się wydaje, że Seleucydów w ogóle nie będzie grywalnych. Dali Egipt i Pont, które w połączeniu dają Seleucydów. :lol:
Zwróciliście uwagę, że ta jazda to hypaspiści z preview Macedonii (zbroje, nagolenniki, tarcze) z hełmami, które mają principes na preview Rzymu? Przekolorowac ubranka i zmienić głowy - 10 minut pracy Lusteda. :D
Mogli dać jakąś bardziej charakterystyczną i wyszukaną jednostkę.
Nadal ta sama, jedna twarz co u innych frakcji kultury grecko-rzymskiej, bez urozmaicenia np. zarostu. Tak, wiem Hetmanie, że powiesz że się czepiam. :lol: Jednak przez tyle miesięcy grafik mógłby znaleźć pół godziny na zmodyfikowanie kilku twarzy. W końcu chyba lepiej dać coś porządnego na oficjalny preview niż nieskończonego. 8-)
Tak ale to później. Za rządów Antiocha III sytuacja się poprawiła. Odzyskano cześć ziemi na wschodzie i tylko klęska z Rzymem spowodowała osłabienie Seleucydów. Tak naprawdę w czasie wyprawy na wschód Antioch mógł wywalczyć znacznie więcej. Zabrakło mu uporu czy raczej środków. ;)
Być może będą jeszcze dwie frakcje. Przez cały RP powtarzali, że to dopiero pierwsze z trzech darmowych Dlc. Ale może to być też zupełnie co innego
Kartagina faktycznie upadła wcześniej. Rzecz w tym, że w momencie rozpoczęcia gry (ok. 240 p.n.e.) Seleucydzi już swój "złoty wiek" mieli za sobą, a Kartagina jeszcze nie, bo II wojna punicka miała miejsce później, a to właśnie zwycięstwo Hannibala pod Kannami było szczytem militarnych osiągnięć Kartaginy.Cytat:
Domen, moim zdaniem masz słaba argumentację. Ptolemeusze też upadali, a Kartagina za kilkadziesiąt lat doczekała się upadku.
Grywalni Seleucydzi w Rome 2 byliby jak grywalna Rzeczypospolita Obojga Narodów w Empire (rok rozpoczęcia - 1700).
Przy niewielkiej ilości frakcji, wolę jednak zamiast Seleucydów ten Pont.
Ptolemeusze przetrwali jeszcze prawie 300 lat - do czasów Oktawiana Augusta - więc o wiele dłużej niż Seleucydzi.
Może chwyt marketingowy? ;)Cytat:
Mnie zastanawia - dlaczego dają to
jako darmowe DLC, zamiast od razu
umieścić w grze?
Patrzcie, frakcja z DLC. Ale macie ją ZA DARMO!
Moim zdaniem to nie ma znaczenia. Np. Icenowie nigdy nie doczekali się złotego wieku, a w momencie trwania gry byli nieznani. CA kieruje się kryterium marketingowym. :D
O wiele dłużej niż Seleucydzi? 30 lat różnicy to "o wiele"? :) Seleucydzi przetrwali o 80 lat dłużej od Kartaginy.
Ja tam już nie będę się czepiał, możliwe że taki błahostki zrobią pod koniec a może i nie, zobaczymy czas pokaże kto będzie miał rację :)Cytat:
Zamieszczone przez King Louise Assurbanipal
Jakby był marketing to by byli Seleucydzi na słoniach większych niż olifanty a Icenowie co to jest?Cytat:
Tylko, że to naprawdę nie sztuka zmienić. Wystarczy pół godziny, a efekt byłby lepszy. Jeśli zachwalają aspekty graficzne gry to dziwne, że dają armie klonów niczym z epoki Rome 1 (bo Medek 2 od razu na pierwszych screenach miał różnorodne twarze). Od razu rzuca się w oczy że ci żołnierze pochodza od jednej matki. :lol:
Tylko na kilkanaście lat, w walce ze słabym jeszcze i niewielkim (ale już niepokornym) państwem Partów.Cytat:
Odzyskano cześć ziemi na wschodzie
Co z tego, skoro kolejni władcy Partów - Fraates I i Mitradates I - ponownie zrobili z Seleucydów chłopca do bicia i odbierali im kolejne ziemie.
Mitradates I (panował przez ok. 30 lat od roku 171 p.n.e.) podbił z rąk Seleucydów Babilonię, Medię i Persję, toczył zwycięskie wojny z Seleucydami, pokonał Demetriosa II. Następca Demetriosa II - Antioch VII - na krótko odbił miasto Babilon, Suzę i Medię, ale chwilę później poniósł druzgoczącą klęskę w 129 p.n.e. pod Ekbataną, gdzie poległ a resztki jego armii poszły do niewoli. Po tej bitwie królestwo Seleucydów zostało ponownie zredukowane do obszaru Syrii.
Seleucydów nie pokonał Rzym, tylko Partowie. Rzym wygrał jedną wielką bitwę (Magnezja) i trochę osłabił tym armię Seleucydów.
Ale Seleucydzi nie potrafili pokonać Partów, mimo wielkiej przewagi liczebnej.
Co to ma do rzeczy, że frakcja ma być grywalna? Liczy się data startowa, potem gracz może zmienić historię i Seleucydami podbić Rzym. Gdyby gra miała zmierzać do prawdziwych faktów i jedne frakcje byłyby skazane na przegraną to byłby film, nie gra. :lol:
Połowa z tych frakcji upadła p.n.e. i nadal nie rozumiem tej argumentacji.
Zmiana twarzy to nie takie hop siup, zgodzę się na 30 min na jedna facjatę x 20 dla każdej nacji = dużo czasu, a w produkcji zawsze pierwszeństwo ma szkielet gry - dopiero potem szczegóły.Cytat: