-
Re: MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven+Kam2150)
Witam gram w bellum 6.3 megasubmod2 i mam takie coś gdy wysłałem flote handlową w rejs i po trzech turach otrzymałem informacje że flota jest załadowana , pisze aby wrócić w pobliże stolicy więc wracam do Gdańska ale flota pomimo że mineło już 5 tur dalej pisze że jest załadowana. :shock:
-
Stolica na pewno w Gdańsku? Podpłyń bliżej portu.
Ew. Jeśli zwerbowałeś flotę handlową razem z wojenną, albo w momencie werbunku handlowej w porcie był okręt wojenny, lub równocześnie z werbunkiem floty najemnej, zwerbowałeś kupca, to gra może uważać twoją flotę handlowa za okręt wojenny.
-
Dzięki Araven oczywiście stolice miałem w Krakowie i po przeniesieniu do gdańska teraz wszystko działa.
-
Panowie, gratuluję. Doprowadziliście Bellum do perfekcji.
Mam jedno pytanie: co z darmowymi garnizonami? Według postu Wino w temacie z linkami jest to wprowadzone
Cytat:
A teraz precyzyjniej o tym co zawiera instalka Megasubmoda nr II:
(...) submod Aravena na darmowe jednostki w garnizonach;
U mnie jednak to nie działa :) Mam wersję IV, zainstalowane według intrukcji Aravena.
-
Zainstaluj sobie jakiś export_descr_buildings z darmowymi jednostkami z dodatków do Megasubmoda III. Są tam gdzie instalki Megasubmoda.
-
Dograłem pierwszy raz w tym modzie do 115 tury nic się złego nie spodziewając ze strony sąsiadów bo dochud mam na 3000 na turę, ale przeżyłem szok gdy zobaczyłem szpiegiem mongolskie wojska na terenach połowców pełnych 12 flag wojska i zabieram się do pełnej obstawiania granicy na wschodzie. :mrgreen:
-
Instalator megasubmoda wola ze nie mam uprawnien aby zainstalowac moda kiedy probuje zmienic sciezke,macie jakis pomysl?
@edit
ok nie bylo pytania,chyba powinienem isc spac a nie o grze myslec :)
-
Ponownie chciałem zagrać w BC, lecz musiałem instalować go jeszcze raz. Tak więc po instalacji MS II + patche - wszystko śmiga. MS III + patche + dodatki - wszystko śmiga. Jednak już po instalacji MS IV (z linku w którym jest MS III + IV) + dodatki przestaje śmigać i gdy chcę uruchomić nową kampanię gra powraca do wyboru jej rodzaju. Najlepsze jest to, że robię wszystko zgodnie z instrukcją już drugi raz i ciągle to samo :|
Są plany wydania wszystkiego w jednej instalce? Bo czytam, że już w sierpniu był taki zamiar, ale nic się nie ruszyło.
-
To może spróbuj II i na to Megasubmod IV połączony z III. Albo któryś dodatek z III nie działa z IV.
Nie gram od dłuższego czasu.
Zrobienie instalki zależy od Wino.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
http://www.sendspace.pl/file/9561c51082bc734713946f2 spróbuj to wrzucić do katalogu głównego moda i nadpisz, potem usuń map.rwm.
Nim nadpiszesz zrób sobie kopię pliku export_descr_character_traits i campaign_script z kampanii Full.
Napisz czy pomogło. Jak się wczyta na moich plikach zapisz pod nową nazwą, rusz agenta i spróbuj zmienić turę. Ew. kombinuj tak ze starymi savami.
zagrałem nową kampanię na twoich plikach no i ... pokoj ze wszystkimi , w kazdym prawie miescie namiestnik +2.3 jednostki i niestety z kazdą turą minus coraz większy na kasie...rozwiazalem pare jednostek niestety ,zadluzenie wzrasta... leci reputacji (zaraz baronowie wyskoczą...) , o co chodzi?
Wypływ kasy zaczął się odkąd pojawił się Valdemaro II z full armią.... ale jakos w jego cechach nie widzę -kosztujący więcej niż wyrobi królestwo :evil:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/298 ... 19649.html
powinieniem być kilka tysięcy do przodu na kazdej turze ,a dostaje po 2-3k in minus...
-
Map.rwm z kampanii full usunąłeś?
Usuń ponownie.
Ja mam masę gotówki, miałem znaczy, bo nie gram od dłuższego czasu.
Grasz na pliku z darmowymi jednostkami ?
Koszty rekrutacji i utrzymania wojska są ogromne, jak dużo szkolisz, albo odtwarzasz straty, to się nie dziw, że skarbiec leży.
-
tak , usuwałem juz kilkakrotnie rwm
nie pomaga...
tylko jak sie ma do tego to zestawienie
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/298 ... 19649.html
-
Nie wiem. Tłumaczyłem w poradnikach jak mod kasę liczy. Tam zajrzyj.
Nową kampanię zacząłeś na tych plikach? Czy zmieniłeś w trakcie kampanii?
Ogólnie jestem wkurzony, brak jakiegokolwiek wsparcia od Mietka77, to duży problem. Miały być poprawki, ulepszenia, a tu nawet na PW nie mam odpowiedzi.
Czekam na BC 7.0. Tyle powiem.
Czasem skarbiec wariuje przez kilka tur, może się uspokoi.
Nie buduj na zapas. Są goście co ustawiają kolejkę budowy na kilka tur, w w ielu miastach. A takie wydatki nie są podawane w prognozach.
-
tak , nowa kampania na twoich plikach. nic nie buduje na zapas ( przy skarbcu na - 46 k , trudno cokolwiek postawić).
-
To konsoli użyj, aż się naprawi.
Nie mam pojęcia co jest grane, bug jakiś.
U mnie pliki działają.
Ile masz prowincji, może to kara za prowincję na pewno masz mój campaign_script?
Megasubmod IV ?
Oblegasz coś, może to kary za oblężenia?
Trybut jakiś?
-
A ja mam tylko pytanie jak tam bitwy i balans jednostek? Coś wymaga poprawy/zmian? :)
-
Wg mnie bitwy i balans jednostek są ok. A nawet super.
Dawno nie grałem około 2 miesiące.
Ale zagram, ale raczej nową kampanię.
Czekam na BC 7.0.
Ale wiadomo, tylko tyle, że Włosi ostro pracują.
-
Ponieważ stabilność Megasubmoda zaczęła siadać od wersji III, a Mietek77 zaginął w akcji i nic nie poprawia, anie nie ulepsza.
Się zdenerwowałem i do wersji II stabilnej dorzuciłem nowe pliki Kama2150, nowy balans, w tym descr_mount, unit i projectiles.
Nowe tekstury Marko1805 na rycerzy polskich.
Nowa szybsza budowa i rekrutacja księżniczek i na razie mi nie wywala.
Pogram więcej to zapodam do pobrania, jak będzie ok.
Kogoś to interesuje?
-
witaj :)
ja byłbym zainteresowany,bo po bardzo długiej przerwie wróciłem do moda :) gram na megasubmodzie IV jednak wywala mi,gdy chcę stoczyć bitwę,a mam w swoich szeregach katapulty :) gram Szkocją :)
a wcześniej zacząłem Polską,jednak tam wywalało mi przy każdej bitwie ;/
-
-
Dopiero jak potestuję to zapodam.
Też wróciłem do moda po długiej przerwie. :mrgreen:
-
ale ja wróciłem w ogóle do gry po bardzo długiej przerwie :DD
-
Oto link: http://87826.file4u.pl/download/4901712 ... e4u.pl.rar
Należy pobrać i zainstalować Megasubmoda II oraz submod muzyczny Wino. link: viewtopic.php?f=367&t=12871
Zebrałem sporo ulepszeń z III i IV w powyższym pakiecie, ale bez zmian skryptów i mapy. Są nowe jednostki dla Polski, oraz nowy balans od Kama2150.
Liczę, że będzie stabilne. Oby.
Potem odpalcie II, zagrajcie kilka tur. Wyłączcie kompa.
Uruchomcie ponownie i wrzućcie w/w Pliki, wszystko nadpisując.
Katalog BellumCrucis6 wrzucamy do mods, po prostu.
Potem usuńcie map.rwm z kampanii Full i Light.
Odpalcie i testujcie.
Na razie mi nie wywaliło w kampanii. Wywaliło mi 1 raz w bitwie, ale bez loga.
W bitwach, czekajcie kilka sekund, nim kliknijcie rozpocznij bitwę.
Gram na ai bitewnym Germanicusa wersja 5.7.
Dorzućcie sobie portrety nowe od Profesora z Dodatków w temacie o Instalce Megasubmodów.
-
mam dwa pytania:
czy to normalne, ze majac sojusz np z wegrami, 6/10, i proponujac im ujawnienie informacji o kraju w zamian za to samo, nieakceptuja, mowia mi ze sojusz im dluzej niepotrzebny i go zrywaja, po czym w tych samych negocjacjach, gdy po tym zerwaniu proponuje im sojusz z lekkim trybutem akceptuja go (dodam ze po zerwaniu w ich priorytetach pojawia sie przymierze) i stosunki sa juz 7/10? zdarzylo mi sie to tez z niemcami, prowazi to do sytiacj ze potem dostaje w tym samym momencie info ze sojusz zerwany i ze sojusz zawarty. teoche to bezsensu ;-)
mam to ostatnie ai pitera z 27.10.
druga sprawa czy ai bitswne ktore mam po instalacji megasubmoda 2 plus pliki aravena z 6.11 (czyli chyba to alternatywne co ma byc w bc 7.0) jest duzo gorsze od germanicusa i czy instalacja tego drugiego zadziala na kampanie czy trzeba zaczac od nowa?
-
To pytaj Pitera. W sprawie 1 nie mnie.
Wrzuć jego najnowsze ai z jego tematu + nowy plik od Dyplomacji z postu nr 1 w te,acie Pitera o ai do Bellum.
Po instalacji ai bitewnego Germanicu5. Zainstaluj pliki tego ai z ManualIntegration jak to opisałem w Modach Uzupełniających.
Najpierw zainstaluj ai Germanicus 5.7 do mods. A potem wejdź do katalogu g5 i z niego skopiuj plik z ManualIntegration i wrzuć do Bellum.
Usuwaj map.rwm z Full i Light.
Nowa kampania konieczna.
-
Czasem się takie rzeczy zdarzają, dodałem swój plik od negocjacji, możesz go sobie dodać.
-
Aravenie, chyba się trochę namieszało przez ten megasubmod III i IV, zaczekam do BC 7.0 i wtedy się zrobi jakąś instalkę megasubmoda.
-
Tak, nie ma sensu robić Instalki III i IV.
Wystarczy ta co zrobiłeś dla II + Muza Twoja i moja nakładka.
Niestety Mietek77 nie ma czasu, albo ochoty na dalsze ulepszenie i poprawki. By ocalić stabilność zrobiłem wersję z plików II, III i IV jakie dało się uratować. Są w Instalce Megasubmoda, te pliki.
-
Widziałem, no i super. Także czekamy na BC 7.0, kilka miesięcy temu pisali coś o gwiazdce, więc kto wie, może niedługo będzie.
-
Witajcie, mógł by ktoś napisać jak to zainstalować? bo zrobił się leciutki burdel z tymi plikami.. skoro nie należy instalować VI na III i III na II to po co trzymać tam posty? (nawet nie wiem czy dobrze zrozumiałem, zawsze mam problemy z instalacją... może, to dlatego, że nigdy nie ma dokładnie opisane co jak gdzie zainstalować.) W takim razie, czy mógł by ktoś napisać co należy zainstalować, a czego nie? dodam, że zainstalowałem (zapewne źle) i wywala mi przy połowie wskaźnika ładowania kampanii z błędem graficznym (jakiś fatal error graphic).
-
ja dopiero co instalowalem, najpierw bc 6.3, potem bugfixer, ta instalka submoda II, potem oba patche do niego a potem pliki aravena z 6.11.2013. dziala.
-
viewtopic.php?f=367&t=12871
Tu masz opis, co i jak zainstalować. Czytaj kilka ostatnich postów.
Dograł Ktoś na pakiecie z 06.11.2013 i poprawkach z 12.11.2013 z Instalki Megasubmoda dalej jak do 121 tury?
-
Ponawiam pytanie Ktoś gra na Megasubmodzie z 06.11.2013 i poprawkach z 12.11.2013?
Jak stabilność.
Kim gracie, jaka kampania, która tura?
-
U mnie 26 tura, gram Polską... stabilność? czasami gdy chcę wejść w bitwę wywala napotka, a reszta bez problemów.
-
Złożę swój raport :)
Gram na megasubmodzie wersja IV, rozegrałem kampanie Norwegami (120 tur), Polska (ok 80) Jerozolima(80) i aktualna kampania francuzami (50).
Jedyne crashe jakie miałem to kilkakrotnie w bitwach po kliknięciu na doradce ale to raczej wina AI (germanicus) natomiast na mapie kampanii ani razu nie wywaliło także myślę że wszystko jest okej.
Mam tylko mały kosmetyczny "błąd", to miasto które zostało dodane w Europie środkowo-wschodniej, namiestnik w nim dostaje tytuł dla włoskiego miasta.
Pozdrawiam
-
Ja Polską na Megasubmodzie 4 dograłem do blisko 300 tur.
I wracam do IV, bo niestety w pakiecie jaki dałem 06.11.2013 jest bug na 121 turze, nie umiem go znaleźć, ani naprawić.
-
4 jest stabilna i gorąco polecam ją każdemu !
-
Róbcie kilka savów co kilka tur, zmieniając nazwy.
Czasem coś wywali, ale jest stabilnie dość.
Dziś w temacie Instalki dałem poprawki i fix do Megasubmoda IV z 20.11.2013.
Radzę zainstalować.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Róbcie kilka savów co kilka tur, zmieniając nazwy.
Czasem coś wywali, ale jest stabilnie dość.
Dziś w temacie Instalki dałem poprawki i fix do Megasubmoda IV z 20.11.2013.
Radzę zainstalować.
czy wymaga nowej gry , czy działa na starych save' ach ? aa znalazłem nowa kampania potrzebna..
--- a tak z innej bani - nie mogę rozgryźć tej dyplomacji .. Pitera -
gram France - z racji nie posłuchania się boskiego Papieża ekskomunika i wojna praktycznie z kazdym sąsiadem. Próbuje poprawić stosunki , trybut , cokolwiek - niestety nawet jak mam b.hojny to nie akceptują rozejmu... mało tego z Pizie podarowałem jedną prowincję - stosunki skoczyły 10/10 i dalej nie mogę zawrzeć pokoju ... ? coś nie tak , czy ta dyplomacja taka podkręcona...?
gram na poz. h/h
-
Zależy kim grasz.
Dyplomacja ma ciekawe zagrania, np. ostatnio po wymianie praw handlowych, w drugiej propozycji daję im np. 200 bizantów i pytam co oferuję, Często ai proponuje sojusz mi, albo za kasę, albo za darmo. To tańsze niż dawanie im legendy mapy i trybutów.
Ogólnie ai 3.7 i Dyplomacja dobra jest.